Zelenski uputio upozorenje državama EU

Zelenski
11 komentara

Kijev će odgovoriti ako zemlje EU odluče uvesti jednostrana ograničenja na ukrajinsko žito u suprotnosti s odlukama donesenim u Briselu, rekao je predsjednik Vladimir Zelenski.

Evropska komisija je u petak odlučila da ne produži zabranu isporuke ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta u Poljsku, Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku i Slovačku. Ivičnjaci, koji su uvedeni u maju, istekli su 15. septembra.

Dok su bugarske vlasti podržale taj potez, ostale četiri zemlje članice EU rekle su da će sada uvesti ograničenja na nacionalnom nivou zbog potrebe da zaštite svoje poljoprivredne industrije.

Zelensky je na Telegramu napisao da je telefonom razgovarao s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, rekavši joj da joj je “ duboko zahvalan” što je “održala riječ i pravila slobodnog tržišta”.

Odluka Brisela da ne produži zabranu „primjer je istinskog jedinstva i povjerenja između Ukrajine i EU. Evropa uvijek pobjeđuje kada pravila funkcionišu i sporazumi se ispunjavaju”, rekao je on.

Međutim, ukrajinski lider je dodao da je „sada važno [uveriti se] da evropsko jedinstvo funkcioniše i na bilateralnom nivou; da susjedi podržavaju Ukrajinu” usred njenog sukoba s Rusijom.

Ako Poljska, Mađarska, Rumunija ili Slovačka donesu odluke koje „krše zakon EU, Ukrajina će odgovoriti na civilizovan način“, upozorio je Zelenski, ne precizirajući kontramere kojima Kijev može da pribegne da zaštiti svoje interese.

Nakon što je u petak saznao za odluku Evropske komisije, poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je da će Varšava „produžiti zabranu na ukrajinsko žito. Nećemo slušati Berlin, von der Leyen… jer je to u interesu poljskih farmera.”

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je sličan plan, rekavši da se priprema za “ozbiljnu borbu u Briselu” oko pitanja žitarica.

Varšava i Budimpešta su se snažno opirali isporuci ukrajinskog žita, iako imaju sasvim suprotne stavove o sukobu između Moskve i Kijeva. Poljska je bila jedan od glavnih pobornika Ukrajine u EU, pružajući toj zemlji oružje i insistirajući na sve oštrijim mjerama protiv Rusije, dok su mađarske vlasti dosljedno kritizirale sankcije bloka Moskvi kao nedjelotvorne i insistiraju na diplomatskom rješenju kriza.

eumađarskaPoljskaukrajinažito
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
7 mjeseci prije

Zelenski govori o slobodnom tržištu, a Ukrajina uopće nije član EU.

Zelenski je u potpunosti ovisan o financijskoj i vojnoj pomoći EU (i SAD) jer vodi rat gdje uopće ne želi niti pregovarati sa drugom stranom koju sankcionira EU zbog Ukrajine više šteteći sebi nego Rusiji, a ovdje palamudi o nekakvim kontramjerama protiv članica EU (Poljske, Mađarske, Bugarske i Slovačke) jer ne žele uništavati svoju poljoprivrednu proizvodnju uvažanjem kontaminiranih ukrajinskih proizvoda, a koje su mu inače udomile izbjeglice Ukrajince (samo Poljska ih ima jedan milijun!).

Jedine kontramjere koje Zelenski može napraviti navedenim, Ukrajini susjednim državama, je da im pošalje koju njihovu doniranu raketu natrag, i to najkraćim putem.
Ili iz protesta odsvirati koju na klaviru, a može i otplesati u lateksu i visokim štiklama.

tihobl
7 mjeseci prije

Ima da kupujete blekrokovo zito inace nema subvencija iz Brisela.

nastran
7 mjeseci prije

šta bi on..sad već i pomalo prijeti? mora se uvoziti zatrovana stočna hrana? zašto? nek si oni to jedu, a EU ih hrani

BanOvan
7 mjeseci prije

Braaaavoooo, Zelembać.
Odmah uvedi zabranu slanja oružja u Ukrajinu. Možda ti poslije toga i ostane po neki Ukrainac živ.

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Uf ! Stavit će ih na Ukrainsku ” crnu listu ” !!! 🤣

dona
7 mjeseci prije

neka ovoga netko što prije skrati za glavu Nato će odmah podviti rep, i sve će se početi odvijati u drugačijem smjeru, koriste ovog bolesnika za svoje bolesne ciljeve….

Krle
7 mjeseci prije

Nije to ništa šta će im raditi. Kad se na kraju vidi gdje su bili i gdje su stigli s potporom “civiliziranog svijeta”, okrenut će se prema njima. Dobili su opremu, usvojili tehnologiju, usavršili tehniku i bit će špica na sve strane.

nastran
7 mjeseci prije

kužim njega, ne kužim ovu bagru koja ga zbog “viših interesa” podržava i trpi njegovo ponašanje?

Max
7 mjeseci prije

Ovaj muze i još prijeti.

Dux
7 mjeseci prije

…” kolektivni zapad” je od Ukraine napravio “svetu kravu” i sad nek joj udovoljava…., a ukri još nisu osvjestili da je europa kurva koja će ih iznevjerit kad najmanje očekuju…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI