Zelenski želi donacije borbenih mlažnjaka F-16

F16
31 komentar

Ukrajinski čelnik se nada nabavi tri ili četiri eskadrile ratnih zrakoplova američke proizvodnje, rekao je ključni vladin savjetnik

Volodimir Zelenski želi da Sjedinjene Američke Države i drugi pokrovitelji Kijevu doniraju između 40 i 50 borbenih zrakoplova F-16, za korištenje u sukobu s Rusijom, tvrdi Juri Sak, pomoćnik ukrajinskog ministra obrane Alekseya Reznikova. To bi bilo dovoljno za formiranje tri ili četiri eskadrile američkih zrakoplova četvrte generacije, za zaštitu ukrajinskog neba, usred velike ruske raketne kampanje, rekao je Sak za Politico u ponedjeljak.

Kijev već mjesecima traži od svojih zapadnih podupiratelja F-16, ali je potreba za tim zrakoplovima postala mnogo goruća od ožujka, kada je Rusija počela koristiti navođene klizne bombe koje pogađaju ciljeve na većim udaljenostima, ustvrdio je savjetnik. Ukrajina trenutačno “nema čime zaustaviti” ruske zrakoplove koji lansiraju te projektile, priznao je.

Zelenski je prošlog tjedna bio na turneji po Europi. Posjetio je Italiju, Njemačku, Francusku i Veliku Britaniju u pokušaju povećavanja vojne potpore tih zemalja Ukrajini. Nakon razgovora s premijerom Ujedinjenog Kraljevstva Rishijem Sunakom u ponedjeljak, ukrajinski je čelnik rekao da želi stvoriti “mlaznu koaliciju” zemalja kako bi se olakšala opskrba F-16 Kijevu.

“Vrlo sam pozitivan u vezi plana. Razgovarali smo o tome i vidim da ćete u najskorije vrijeme čuti neke vrlo važne odluke, ali moramo još malo raditi na tome”, rekao je ukrajinski predsjednik novinarima.

London, Rim, Berlin i Pariz nemaju F-16 za ponuditi Ukrajini, ali, prema Saku, te europske sile “imaju važan glas u međunarodnoj koaliciji”. Kijev želi da oni “potaknu” svoje saveznike, poput SAD-a i Turske, na izvršavanje isporuka, objasnio je. Najnoviji diplomatski napori Zelenskog rezultirali su time da je dobio “uvjeravanja” od strane zapadnih čelnika da će se pozabaviti pitanjem F-16 na godišnjem sastanku G7 u Hirošimi u Japanu, koji se treba održati ovog vikenda.

“Svima je jasno da je tema zrela za razgovor. Nitko nije rekao da je to nemoguće. Ako to usporedite s onim prije tri mjeseca, kada smo se još borili s tenkovima, danas svi govore o koaliciji za mlazne zrakoplove, to je vrlo obećavajući znak,” rekao je Sak.

Rusija neprestano upozorava na to da bi isporuke sofisticiranijeg oružja Ukrajini od strane SAD-a i njegovih saveznika mogle prijeći njene ‘crvene crte’, što bi dovelo do velike eskalacije. Prema Moskvi, opskrba oružjem, razmjena obavještajnih podataka i obuka kijevskih postrojbi već su učinili zapadne nacije de facto stranama u sukobu.

F16koalicijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
10 mjeseci prije

Sta kazu iz njegovog kabineta – Zelimo F-16 zato sto njih ima puno i mozemo dobiti 2000 komada. Ne treba nam eurofajter jer bi njih potrosili za mjesec dana i sta onda?

tuf
10 mjeseci prije

Ispostava F-16 bi promijenila – što? Po osobinama su, eventualnim nadogradnjama unatoč (iako uglavnom dolazi stari krš), bliski vojnim zrakoplovima koje je Ukrajina imala i do sada. Nije to F-22 ili F-35 pa da se Rusi znoje hoće li ih skinuti ili ne. Ovo zaista sve više liči na masovno zbrinjavanje starog hardvera s namjerom obilatih narudžbi novih (primarno američkih).

tihobl
10 mjeseci prije

Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) pokrenula je kazneni postupak protiv šest “blogera” u Kijevu koji su snimili fotografije i videozapise na kojima se vidi kako rade sustavi protuzračne obrane zemlje tijekom ruskog raketnog napada u utorak i objavili ih na društvenim mrežama.

Max
10 mjeseci prije

To su doduše odlični ali starije generacije koji ne bi promijenili ništa.

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Bitno da Zelenski i dalje ne želi nikakve pregovore sa Rusima.
Samo daljnja eskalacija rata i nepresušno traženje novog, jačeg, snažnijeg naoružanja sa ciljem širenja sukoba na Europu.

Da je pameti u Europljana, odavno bi mu uvjetovali slanje naoružanja sa pregovorima.
Ali odavno znamo da je europskim političkim vlastodršcima mozak odavno ishlapio – žičica spaja oba uha, a u stvari je antena koja hvata samo jedan kanal – radio Washington.

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Uskoro će Zelenski tražiti nuklearne projektile.
Briti jedva čekaju da im pošalju.

Ivan
10 mjeseci prije

Vrijeme je da se Zelenskog zatuce ko psa. Ta nistarija je dovela Ukrajinu u rat a sada samo izvoljeva ko da smo mi duzni placati njegova sranja. Pas mu marter usranu, tko ga zatuce treba ga bogato nagraditi..

NOME
10 mjeseci prije

čim se spominje u medijima, znaći da su avioni i piloti već u Ukrajini……

duki
10 mjeseci prije

Možda dobije isisanu bananu tj koru !
3 eskadrile kako si ? I što i da stigne tih 30-40 LETJELICA hoće li ko i Leopard jučer opaliti 1 metak-granatu i CRTA !?? MOJ SINKO OBUKA ZA F-16 TRAJE PODUŽE ,a baš ne virusom da će ameri i Englezi staviti svije guzice u kokpit !

dezinfekcija
10 mjeseci prije

a JA bi 40-50 ukrajinskih manekenki sirokonoznih pogleda na zivot i 40-50 mil eurica i jos k tome, naravno, nasmrkanog debila da mi lajuci tjera vrane u vinogradu …….. no dobro, to bi bilo dosta za danas ……sutra je novi dan uz nove zelje …. za ukrajinke spreman !!!

Jasna
10 mjeseci prije

Treba njemu metak u glavu da se smiri

bruegel the elder
10 mjeseci prije

“Ona je također kao prva zemlja NATO-a dala Ukrajini sve estonske zapadne borbene zrakoplove. Ukrajinske zračne snage možda nisu baš oduševljene poklonom budući da Estonija nije imala zapadnjačke borbene zrakoplove. Bila je to samo gesta dobre volje da se pokaže koliko Estonija podržava Ukrajinu. Ali sasvim sam siguran da Ukrajina više cijeni pravo darovano oružje nego imaginarno oružje. Inače bi SAD mogle riješiti goleme troškove koje nanose vlastitom gospodarstvu dajući Ukrajini imaginarne Zvijezde smrti umjesto pravog oružja.”
Genijalka…… Kaja Kalass…… 🙂

bruegel the elder
10 mjeseci prije

LEGO Star Wars 75159 Zvijezda smrti ….4.037  €……..

Noname
10 mjeseci prije

Rusko ministarstvo obrane dalo je novo priopćenje o udaru na neprijateljski raketni obrambeni sustav PATRIOT.
Prema pouzdano potvrđenim podacima, 16. svibnja, kao rezultat udara hipersoničnog raketnog sustava Kinžal u Kijevu, pogođena je i potpuno uništena višenamjenska radarska stanica (RLS), kao i 5 lansera američke proizvodnje Patriot anti -zrakoplovni raketni sustav ”, navodi se u novom izvješću Ministarstva obrane Ruske Federacije.
Kako je izvijestila Russkaya Vesna , Sjedinjene Države su putem svojih medija priznale činjenicu udara i poraza sustava Patriot u Kijevu tijekom ruskog udara.

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“Kinžal pada ko trula kruška, sve redom ukrajinci ruše čak i primitivnim oruđem a kamoli oružjem ( nekoliko su ih oborili teglama krastavaca, kamenjem i svime što se nađe pri ruci).

Jedino famozno oružje je nadaleko slavna ruska lopata☝️za nju Ukrajina još nije pronašla odgovor.
ta neuništiva lopata je promjenila tijek rata i vjerujem da je upravo ta famozna lopata uspjela i oštetiti sustav Patriot “

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI