Zelensky komentira ishod samita NATO-a

Volodimir Zelenski
21 komentar

Rezultati samita NATO-a u Litvaniji bili su “veoma dobri” uprkos tome što Kijev nije dobio poziv za pridruživanje vojnom bloku koji predvode SAD, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

„Ukrajina jeste i uvijek će biti donator naše zajedničke sigurnosti“, insistirao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Viljnusu u srijedu. “Mislim da je Ukrajini potreban NATO koliko i NATO-u Ukrajina”, dodao je on.

Zelenski je naveo da je “logično i razumljivo” da se “neki plaše govoriti o našem članstvu u NATO-u, jer niko ne želi da započne svjetski rat”.

„Ukrajina razumije da ne može biti članica NATO-a sve dok traje rat sa Rusijom“, dodao je on.

Ukrajinski lider je potvrdio izvještaje da SAD i njihovi saveznici iz G7 planiraju dati zajednička sigurnosna jamstva Kijevu, rekavši: ” Oni će potvrditi te garancije danas, siguran sam da će se to dogoditi.” Zelenski je insistirao da su sigurnosne garancije G7 ” veoma važne za ljude, za Ukrajinu”. Međutim, naglasio je da „oni ne bi trebali biti zamjena za članstvo u NATO-u. Sigurnosne garancije moraju biti date na putu Ukrajine ka NATO-u.”

Prema ukrajinskom lideru, Kijev je takođe postigao “velike sporazume” sa zapadnim pristalicama u vezi sa novim paketima vojne pomoći. Nedostatak dalekometnog oružja ostaje problem za ukrajinsku vojsku, rekao je Zelenski, dodajući da će to pitanje pokrenuti tokom razgovora s američkim predsjednikom Joeom Bidenom kasnije tokom dana.

Zelenski se u utorak na društvenim mrežama obrušio na NATO, tvrdeći da je njegova “neodlučnost” u nastojanju Ukrajine za članstvo znak “slabosti”. Rekao je da je saznao da neće biti vremenskog okvira za članstvo Kijeva u završnoj izjavi NATO-a na samitu u Vilniusu, koju je opisao kao ” bez presedana i apsurdnu”.

Američka delegacija u glavnom gradu Litvanije bila je “bijesna” nakon što je saznala za komentare Zelenskog, objavio je Washington Post, pozivajući se na obaviještenog zvaničnika.

U saopćenju objavljenom kasno u utorak, članice NATO-a rekle su da će “biti u poziciji da upute poziv Ukrajini da se pridruži alijansi samo kada se saveznici slože i kada se ispune uslovi”.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba rekao je u srijedu za radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda (RFE/RL) koji finansira američka država da Kijev nikada nije bio obaviješten koji su uslovi NATO-a, kao ni ko treba da ih ispuni i kada.

Moskva, koja smatra da je NATO neprijateljski i snažno se protivi njegovom širenju na istok, istakla je težnje Kijeva da se pridruži bloku kao jedan od glavnih razloga za pokretanje vojne operacije protiv Ukrajine u februaru 2022.

NATOukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
9 mjeseci prije

Umjesto da su nistariju stjerali u tri PM pazi to smece jos drzi propovijedi i docira svima?

Tupko Glupko
9 mjeseci prije

Zelenski na samitu NATO-a u Litvi:

  1. “Nikada nećemo mijenjati bilo kakav status za bilo koji dio našeg teritorija. Pa makar to bilo samo jedno selo s jednim djedom. Nećemo odustati od naših teritorija niti ćemo ih mijenjati za zamrznuti sukob. To se neće dogoditi”
  2. “Ukrajina razumije da ne može biti članica NATO-a sve dok traje rat sa Rusijom“

Saopćenje članica NATO-a na samitu u Litvi:

  1.  “Bit ćemo u poziciji da uputimo poziv Ukrajini da se pridruži NATO alijansi samo kada se saveznici slože i kada se ispune uslovi”

Do posljednjeg Ukrajinca…

krivA
9 mjeseci prije

….meni izgleda da što je Greta za neke klimatologe to je Zelenski za NATO… …uz dobro jutro.., zdravi i veseli mi bili…

GMBH
9 mjeseci prije

Ima u svemu tomu dobra stvar.. da i zelenkovom zaslugom svaki dan je sve manje i manje zadrtih naci azovaca i banderista. Kako se vidi po klipovim na kanalima euforija oko odlaska na front rapidno jenjava kod ukra, rezultati ofenzive su porazni, a napadni potencijal se ispuhuje. Logično je za očekivati skori ruski prodor do Kijeva..

borjana
9 mjeseci prije

Čini se da je ovaj glumac u vilnijusu na samitu nato pakta bio “malo” na doradi. Naime, prije samita nije razumio ništa i sve je bilo apsurd, nakon samita razumije sve i bez ikakvih daljnjih apsurda i nejasnoća. “ Zelenski je naveo da je “logično i razumljivo” da se “neki plaše govoriti o našem članstvu u NATO-u, jer niko ne želi da započne svjetski rat”.“ Ovo je zaista jedna jako tužna i veoma rezignirana izjava zelenskog, kao da mu je tek sada postala jasna bolna činjenica, da pogibelji od koje se nato pakt plaši i strahuje, u tu istu pogibelj, hrabro i bez ikakve zadrške guraju njega i njegov narod. Vladimiru Zelenskom se nikako ne piše dobro. Njega su toliko uvalili u glib i toliko ima žrtava bez ijednog uspjeha i još pogoršao cijelu situaciju u kojoj se Ukrajina nalazi. Zelenski se sigurno više iz toga ne može iščupati, a… Čitaj više »

tatamata
9 mjeseci prije

znaci uspio je isprositi jos 5 pusaka i par granata … a i hiber ce nam zasjati od srece danas , obacali i f16

Koja
9 mjeseci prije

Na snimci Bajden stoji, zuri neodređeno, nailazi zeleni, zastao, kez na licu a Bajden ne skreće pogled, ne konstatuje ovog. Lepo se vidi kako neko zelenog gura s leđa da nastavi pravo…kez nestao. Setio se one hoklice pred predsednikom i one šetnje pred ogradom bele kuće

tihobl
9 mjeseci prije

Englezi: Zelenski se na samiru nije zahvalio za pomoc koju smo mu poslali.
Zelenski: Jel’ treba svako jutro da se zahvaljujem?

Noname
9 mjeseci prije

Oružane snage Ukrajine bit će potpuno uništene tijekom protunapada ruske vojske, rekao je bivši savjetnik šefa Pentagona, pukovnik Douglas McGregor, u intervjuu s analitičarkom Kim Iversen na Youtube kanalu Douglas Macgregor SC.
“Sada će Oružane snage Ukrajine pokušati pokazati bilo kakve znakove života, ali istina je da će u slučaju ruskog protunapada Ukrajinci biti pometeni. I oni to znaju”, kaže stručnjak.
Prema njegovim riječima, ukrajinske trupe su iscrpile svoje streljivo, opremu, osoblje i gube svo zapadno oružje brže nego što ga mogu upotrijebiti ili obnoviti.
“Ukrajinci će ginuti pod teškom vatrom topništva, raketa i granata, a stotine tisuća ruskih vojnika će pasti na njih”, sažeo je stručnjak.
Ranije je pukovnik upozorio da je Ukrajina na rubu potpunog kolapsa i da bi se mogla početi urušavati iznutra.

Max
9 mjeseci prije

Njemu je dobro.

Perun
9 mjeseci prije

,,predjsednik” vladimir zelenski je ,,predjsednik ” čega ….

Karma
9 mjeseci prije

Kad ce ovaj degenerik krenit kao rambo umjesto sta kaki narokan bijelim prahom. Kurrcosvirac na klaviru hahahah
Eu pranje love kod budaletina

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI