Zelensky zahtijeva Da ili Ne od Bidena, zapadnih država o pristupanju Ukrajine NATO-u

Zelensky-Biden-NATO
18 komentara

Nakon državnog udara 2014. godine, novi vladari zemlje, potpomognuti zapadnim državama, krenuli su putem pridruživanja Sjevernoatlantskom savezu. Međutim, čini se da same članice NATO-a ne žure s prihvaćanjem nove zemlje, koja nije riješila tekući domaći oružani sukob na istoku.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky naglasio je u telefonskom razgovoru s premijerom Velike Britanije Borisom Johnsonom koliko je važno da zapadne zemlje Kijevu jasno daju do znanja što treba učiniti, kako bi u bliskoj budućnosti pristupile NATO-u. Razgovori dvojice šefova država održani su uoči sastanka članica Sjevernoatlantskog pakta u ponedjeljak u Bruxellesu.

“Volodymyr Zelensky istaknuo je važnost jasne perspektive kako bi se Ukrajina, koja provodi reforme suočavajući se sa složenim sigurnosnim izazovima, mogla pridružiti savezu”, rekao je ured Zelenskyja povodom predsjednikovog razgovora s Johnsonom.

Ukrajinski predsjednik nastavio je tvrdeći da je Kijev poduzeo sve korake koji su potrebni nekoj zemlji kako bi dobio raspored za pridruživanje vojnom savezu.

Odvojeno je rekao u intervjuu za Reuters, AP i AFP da traži jasno “da” ili “ne” od američkog predsjednika Joea Bidena u vezi s članstvom Ukrajine u NATO-u. Također je zatražio od POTUS-a da njegovoj zemlji pruži ekonomsku podršku.

“Vrijeme je da NATO partneri podrže Ukrajinu konkretnim odlukama”, rekao je na Twitteru.

Zelensky se također povjerio Johnsonu da Rusija još uvijek ima značajnu prisutnost na istočnoj granici Ukrajine. Izviješteni porast raspoređivanja ruskih postrojbi u regiji podudarao se s porastom neprijateljstava između ukrajinskih snaga i samoproglašenih narodnih republika u Lugansku i Donjecku. Moskva je zadnji put rasporedila svoje snage kako bi spriječila prelijevanje sukoba na ukrajinskom istoku na ruski teritorij i spriječila krijumčarenje oružja 2014. godine.

Kijev je nakon državnog udara 2014. odlučio učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi se pridružio NATO-u, u čemu je dobio veliku poticaj od zapadnih zemalja. Nova proturuska vlada Ukrajine namjeravala je pridružiti se savezničkom dijelu ustava zemlje 2019. godine. Međutim, zapadne zemlje do sada nisu željele otkriti detalje o tome kada će Ukrajina moći pristupiti NATO-u. Bivši glavni tajnik saveza Anders Fogh Rasmussen sugerirao je da će trebati puno vremena dok Kijev to ne postigne.

BidenNATOukrajinaVladimir Zelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Realno
2 godine prije

U slobodnom prevodu: Luli ga zeleni.

2 godine prije zadnji put uredio Realno
Spacevoodoo
2 godine prije

Zelensky pita Bidena i zapadne zemlje, a ne pita Ukrajince 🙃🙃🙃

mislim
2 godine prije

pa normalno da “ne”.

ako nato mora priskočiti u pomoć članici, a hrvatska je koliko znam isto u natu,
nećemo valjda mi ići ginuti u donbas.

Malomorgen
2 godine prije

e zeleni zeleni….. svi znaju odgovor, samo ti ne… 😎

Max
2 godine prije

Legitiman zahtjev Zelenskog ali Ukrajinci će biti iskorrišteni i odbačeni. ili sravnjeni sa zemljom.

Jomla
2 godine prije

U Ukrajini ništa novo…

tihobl
2 godine prije

Nije lako Zelenskom. Sa jedne strane ima prazna obecanja kojih je sit, a sa druge bi mogao dobiti konkretnu pomoc kad bi se usudio da zatrazi. Nema muda kao ni Potrosenko. Julija je imala veca muda od svih prozapadnih politicara, ona je znala otici Putinu i po cijelu noc voditi “pregovore’ dok nije obezbjedila nizu cijenu gasa od Rusije.

Spacevoodoo
2 godine prije

Ovo je zatupljujuće. Radi se o reptilskoj izmišljotini iz koje nas nasoje držati i ovdje na ovom portali.
Radi se o tkz diktaturama i tkz demokracijama.
Jedno i drugo su totalitarni režimi. Egzekucija vlasti se uvijek svodi na isto i provodi se istim metodama. Danas najveća demokracijs na svijetu s 5,% svijetske populacije ima 20% zatvorske populacije na svijetskoj razini.
Totalitarizam se očituje u kontroli misli i oganičenjima koja totalitarni sustav postavlj, bez obzira bio on tkz diktatura ili tkz demokracija. I ako baš hoćete, demokracija je također diktatura, samo što je diktator nevidljiv, zato demokracija i funkcionira na dokazima, ako se diktator nevidi, onda diktator i ne postoji.
Ako se u nekog upre prsto i proglasi ga se diktatorom onda diktator postoji a samo postojanje je lako dokazivo jer se diktatora može vidjeti, čuti, rukom dodirnuti itd.

iwefvouwevouzweborzg
2 godine prije

Realpolitika je što zapovjedi stvor i sprovedu čildrensi a ovakovi glumci se ništa ne pitaju.

2 godine prije zadnji put uredio iwefvouwevouzweborzg
ukrajinka
2 godine prije

ova dva na slici su najveći neprijatelji ukrajine

Roccos
2 godine prije

Dajte novinari prekinite više tu lošu praksu pisanja ruskih i ukrajinskih imena engleskom transkripcijom.Kakav Volodymyr Zelensky, napišite lijepo Vol(ode ti mir) Zelenski.

Mosha
2 godine prije

druže Volodimire proučite riječ koncenzus……bolje podmažite kojeg našeg da lobira

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI