Zemlja EU-a protivi se zamisli o ”ujedinjenoj europskoj vojsci”

Mariusz Błaszczak
29 komentara

Poljska želi da Washington upravlja sigurnošću u Europi, rekao je ministar obrane Mariusz Blaszczak

Poljska odbacuje ideju “imaginarne vojske EU” i dalje doživljava SAD kao svog ključnog vojnog partnera, rekao je u utorak ministar obrane Mariusz Blaszczak. U svom nastojanju izgradnje ”najjače kopnene vojske” u Europi, Varšava jasno podržava Washington. “Otkrio sam da je svako nadmetanje između NATO-a i EU-a kada je riječ o sigurnosti vrlo loša stvar”, rekao je Blaszczak novinarima nakon sastanka s američkim ministrom obrane Lloydom Austinom, o čemu je izvijestila poljska novinska agencija PAP.

Članice EU trebale bi biti odgovorne za vlastitu obranu, nastavio je, dodavši da je Poljska izabrala blisko partnerstvo sa SAD-om umjesto “neke imaginarne europske vojske ili prijenosa nadležnosti na europsku razinu”.

Prije sukoba u Ukrajini, francuski predsjednik Emmanuel Macron i bivša njemačka kancelarka Angela Merkel bili su dvoje najglasnijih zagovornika ujedinjene vojske EU. Macron je slavno nazvao NATO “moždano mrtvim” 2019. i pozvao europske čelnike neka slijede politiku “strateške autonomije” od Washingtona, koji je preko NATO-a vodio sigurnosnu politiku na kontinentu nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Međutim, Macron je od tada promijenio svoju retoriku o NATO-u i sada podržava širenje saveza predvođenog SAD-om. Olaf Scholz, koji je zamijenio Merkel i dalje govori o potrebi za “više suverenom Europskom unijom”, ali je šutio o ideji izgradnje onoga što je Merkel nazvala “pravom, istinskom europskom vojskom”.

Naposljetku, EU je prošle godine odobrio stvaranje zajedničke obrambene strategije, koja je predviđala stvaranje snaga za “brzo raspoređivanje” od 5000 vojnika; što je dramatično ispod vizije onoga što su zamišljali Macrona i Merkel. Poljska je ostala nepokolebljiva u svom protivljenju ideji vojske pod vodstvom Bruxellesa, radije se oslanjajući na SAD kao jamca svoje sigurnosti. Poljski predsjednik Andrzej Duda dramatično je pojačao vojne kupnje iz SAD-a od 2019., a samo u prošloj godini njegova je vlada potpisala ugovor o kupnji raketnih topničkih sustava HIMARS vrijedan 10 milijardi dolara, uzela zajam od 2 milijarde dolara od Washingtona za modernizaciju svoje vojske i poželio dobrodošlicu garnizonu američkih vojnika u bazi u Poznanju.

Duda je prošlog listopada također objavio da se Poljska dragovoljno javila da će na svom teritoriju smjestiti američko nuklearno oružje, iako je američki State Department rekao kako Washington “ne planira” prihvatiti njegovu ponudu.

“Možemo reći da je Poljska najvažniji saveznik Sjedinjenih Država na istočnom krilu NATO-a, što dokazuje činjenica da je približno 10.000 američkih vojnika stacionirano u Poljskoj”, rekao je Blaszczak u utorak. U rujnu je predvidio da će “poljska vojska imati najjaču kopnenu vojsku” u Europi u roku od dvije godine, zahvaljujući zajmovima i kupnji oružja iz SAD-a.

euEvropska VojskafrancuskaPoljskaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tatamata
5 mjeseci prije

ovaj bi sjedio na 50 stolica da je njega pitati

držnedaj
5 mjeseci prije

Ovo je najvazalnija zemlja u jevropi. pljuc

Gad
5 mjeseci prije

Sanjaj, dečko. Najjača kopnena vojska u Europi je ruska. Što se pokazalo i u praksi. Potukli su vas ko zadnje jadnike.

Observeterius
5 mjeseci prije

EU prvenstveno ima tek za razriješiti problem s odlučivanjem. U situaciji kad jedna članica može opstruirati volju većine, u EU je utopistički zalogaj sanjati o neovisnosti od SADa.

oli
5 mjeseci prije

Poljaci su njveca sramota slavenskog roda

rovko
5 mjeseci prije

Nekad je EU znacila ekonomska unija medjutim danas se ona pretvorila u monstruma, u Njemacki cetvrti Reich. Матерь Божия, спаси Землю Русскую

Max
5 mjeseci prije

Sasvim logično.

Samo U Prolazu
5 mjeseci prije

NATO(US) interesi nisu interesi EU! EU treba imati svoju neovisnu vojsku koja moze samo biti partner ali ne i dio NATO-a.

Hogar
5 mjeseci prije

Hazarska kuja lize sotonsku vojsku zla, to je u genima.
Past cete pred Bogom

Nekoime
5 mjeseci prije

I Ukrajina je bila najvažniji saveznik NATO-a, pa gdje je sada?

Istina
5 mjeseci prije

Rekao je Cherchil da je hijena Evrope Poljska. I nije promašio

tihobl
5 mjeseci prije

Poljaci: necemo germansku okupaciju, hocemo i dalje anglosaksonsku okupaciju.
To je ukratko to.

Zvone
5 mjeseci prije

Poljaci su najveće sluge amera.

abc
5 mjeseci prije

A kad jih gazde iz Amerike gurnu u rat, bit če opet kuku majko……

Alex
5 mjeseci prije

Poljska ne vjeruje Njemačkoj! Historia magistra vitae.

boro
5 mjeseci prije

poljaci su kukavičje jaje kako sad tako u prošlosti….ne razumiju da njihov gen ne voli ni jedna evropska zemlja,time ne mogu ni biti vodje bilo čega a kamo bezbijednosti evrope

Gregor Samsa
5 mjeseci prije

Poljski dužnosnici lupetaju ovakve gluposti I onda se čude zašto su izgubili izbore.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI