Zemlja EU nastoji promijeniti zakon o nacizmu

10 komentara

Austrija želi pooštriti zakone protiv nacizma nakon što su mediji otkrili da je vojni oficir ostao u službi uprkos tome što je uhvaćen u uniformi u nacističkom stilu i izvodeći hitlerovski pozdrav ispruženom rukom. Vojni zvaničnici kažu da je degradiran na nevojne dužnosti.

Ministrica pravosuđa Alma Zadić i ministrica ustava Karoline Edtstadler najavile su u petak plan za promjenu zakona kako bi državni službenici automatski otpuštani ako budu proglašeni krivim za kršenje Zakona o zabrani, dijela zakona nakon Drugog svjetskog rata koji zabranjuje nacizam.

“Svako ko je osuđen po Zakonu o zabrani nema posla u državnoj službi”, rekao je ministar pravde novinarima na konferenciji za novinare.

Svaki oblik veličanja nacizma je nepodnošljiv napad na naše demokratsko društvo. Ovdje mora postojati nulta tolerancija.

Taj potez uslijedio je nakon što je list Kurier u srijedu objavio da je 36-godišnji mlađi oficir iz austrijske južne pokrajine Koruške napravio “SS uniformu” koja je uključivala šljem sa kukastim krstom, koristeći nacističke memorabilije koje je naručio na internetu. Muškarac je navodno pozirao u uniformi za fotografije i napravio zloglasni nacistički pozdrav u različitim prilikama, uključujući u trpezariji u sportskom klubu, na fudbalskom terenu i pred kolegama vojnicima u kasarni.

Prema Kurieru, sud u Klagenfurtu je ovog ljeta kaznio policajca sa 1.200 eura (1.166 dolara) i odredio mu desetomjesečnu uslovnu kaznu zatvora. Međutim, disciplinski službenik u Ministarstvu odbrane nije tražio da se optuženi otpusti.

Nakon što je priča izbila u javnost, austrijsko ministarstvo odbrane objavilo je saopštenje u kojem se navodi da je oficir “odmah razriješen dužnosti i zaposlen na nevojnoj funkciji”.

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen rekao je da je bio “šokiran” nakon što je saznao za ponašanje policajca. Ministrica odbrane Klaudia Tanner opisala je njegove postupke kao “nevjerovatno nedolično ponašanje”, dodajući da vlasti moraju učiniti više na “promoviranju svijesti” među vojnim osobljem.

Austriju je 1938. anektirala nacistička Njemačka, a nakon Drugog svjetskog rata ponovo je stekla nezavisnost. Proglašena je neutralnom suverenom državom 1955. godine, kada je okončana saveznička okupacija.

AustrijaeuKaroline Edtstadler
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Roccos
1 godina prije

Inače toj istoj Austriji nimalo ne smeta to isto znakovlje u “ljubljenoj” Ukrajini.

1 godina prije

Izgleda da Austrija tolerira stovanje nacističke ideologije i koristenje nazi simbola jedino ako je blizu ruske granice.kod kuce je to i dalje pec pec.hvala.

Nekoime
1 godina prije

A korona nacizam nisu registrirali?

Nekoime
1 godina prije

Adolfmedov zakon: “Nacist uronjen u Rusiju postaje domoljub.”

Max
1 godina prije

Oni su bil dio Trećeg Reichs.

habanero
1 godina prije

Evropljani misle kako će im se fašizam vratiti u nacističkim uniformama.
Dok ne izgrade društvo na humanizmu, bez ideologija i lažnog znanja tonuti će u isti ponavljajući spiralni vrtlog u kojemu je svaki novi krug obojen nekom drugom bojom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI