Zmijsko ostrvo ponovo u centru pažnje

Zmijsko ostrvo
9 komentara

Kako je planirano, Rusija nastavlja napredovanje u Donbasu i koncentriše svoje brodove Crnomorske flote u pravcu Odese. Ukrajinske oružane snage u Crnom moru nastoje da unište ruska naftna i gasna postrojenja, kao i njene vojne položaje na Zmijskom ostrvu. Čini se da ukrajinska vojska planira kontranapade na Herson i Mariupolj.

Bivši ministar odbrane Donjecke Narodne Republike (DNR) penzionisani pukovnik Igor Strelkov je na svom Telegram kanalu napisao da ako je Rusija zaista odlučila da uradi  “odmazdu” za udare na svoje naftne platforme i pošalje brodove u Odesu, onda je to velika greška jer protivnik namerno namešta Rusiji za takvu reakciju s ovim napadima. “A onda flota kreće u područje u kojem oni nestrpljivo čekaju. Međutim, sasvim je moguće da je ovdje u pitanju hitna potreba za odbranom Zmijskog ostrva jer se neminovni napad na njega predviđa u protekla dva-tri dana. Ipak, u ovom slučaju onda neprijatelj očigledno čeka i nastavlja navlačiti Rusiju i  dalje.”

„Bilo bi naivno misliti da bi se brodovi Crnomorske flote tako lako približili obalama Ukrajine i započeli desantnu operaciju na ukrajinsku teritoriju“, rekao je vojni ekspert, pukovnik u penziji Vladimir Popov za Nezavisimaju Gazetu. “U uslovima kada je ukrajinska vojska dobila američke protivbrodske rakete, to će sigurno rezultirati novim gubicima. Međutim, držeći se na određenoj sigurnoj udaljenosti, brodovi i podmornice Crnomorske flote mogu lansirati rakete na obalne ciljeve sprečavajući ukrajinsku vojsku da zauzme Zmijsko Ostrvo pod njegovom kontrolom.”

Ekspert ne isključuje da će ruske trupe nakon završetka svoje misije na jugoistoku Ukrajine započeti ofanzivu na Nikolajev, a zatim na Odesu. “Ovaj potez, uz pomorsku podršku, može imati utjecaja. Ipak, za sada se ne vide osnove za masovno napredovanje na jugu budući da su ruska vojska i savezničke trupe koncentrirale svoje snage u Donbasu, u pravcu Severodonjecka i Slavjanska”, napomenuo je stručnjak.

Ratrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Da, ostrvo je u centru pažnje…. Dronova.
Slali su jih 15, 13 se nije vratilo… Tako se gubitci broje več u hiljadama…
Ima strahovito dezinformacija.
Severnodonjeck je pao več pre par dana. To, da se opet kriju vojnici u Azotu, paralela je Azovstalu.
Danas objava, da su dobili naređenje, da se povuku… KUDA? Kad su okruženi?
Na žalost moramo čitati te dezinformacije na svim medijima…

Emiliano Zapata
1 godina prije

Ja mislio nekog ujela zmija

tihobl
1 godina prije

Britancima hitno treba pobjeda po bilo koju cijenu. Nije vazno koliko je beznacajna. Dva puta su pokusali da napadnu Zmisjko ostvo i oba puta popusili uz velike gubitke u redovima kraljicine vojske.

Max
1 godina prije

Rusi još drže Zmijski Otok.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI