fbpx

Zvaničnici EU pitaju se da li imaju pogrešnu osobu koja vodi šou

Ursula von de Leyen - EU

Vrh Evropske unije se bori. Nacionalne vlade ponovo potvrđuju svoju moć, koronavirus otkriva stare granice EU s novom bjesomučnošću i, poslije šest mjeseci na poslu, neki zvaničnici koji rade s Ursulom von der Leyen pitaju se je li ona dorasla tome.

U posljednja dva mjeseca predsjednica Evropske komisije prezirana je od strane njemačke kancelarke Angele Merkel, izazvala diplomatsko ogorčenje osuđujući pozive za izdavanje zajedničkog duga i izvinula se Italiji nakon što izvršni mehanizam za vanredne situacije nije uspio da pomogne drugim zemljama članicama. Trebalo je. Njeni lični problemi su kritični.

Uz šok da se Brexit pravilno apsorbuje, pandemija je probila rupu u budžetima širom većeg dijela Južne Evrope i ostavila Italiju zavisnom od Evropske centralne banke. Holanđani i Austrijanci blokirali su pomoć potrebnu da pomognu Rimu da stabilizuje svoje finansije, a prošle nedelje je njemački ustavni sud saopštio da je spreman da nametne ograničenja sposobnosti ECB da drži euro zonu zajedno.

Da je von der Leyen (61) mogla da odabere bitku tokom njenog predsjedavanja, ona se vjerovatno ne bi umiješala između ECB i njenog najvećeg akcionara. Ipak, u nedelju je prijetila da će tužiti Njemačku, rizikujući neviđeni obračun u trenutku kada lideri poput Francuskog Emmanuela Macrona otvoreno govore o raspadu EU. To što je Njemačka njena matična zemlja, daje dalje političke dimenzije.

27-člani blok vjerovatno će zamaskirati ovu krizu kao i uvijek u prošlosti. Ali, teško je otkriti kako će uspjeti ovaj put. A komisija povećava zbrku.

Zvaničnici veterana opisuju nered u organizaciji fon der Leyen koju vodi od 1. decembra. Jedan je uporedio haos sa situacijom 1999. godine kada je korupcijski skandal primorao cijelo rukovodstvo da podnese ostavku.

Neke kolege kažu da će se, kad von der Leyen stane na noge, pokazati efikasnom predsjednicom. Oni ukazuju na njenu strast prema ekološkim pitanjima koja su, prije pandemije, trebala da budu u središtu njenog petogodišnjeg mandata.

Kažu da bi se svako tako na početku borio sa tako velikom krizom, posebno sa onom koja pogađa tačke pritiska EU i pitaju se koliko kritici pridonosi to da je žena. Pres-služba komisije nije odgovorila na zahtjeve za komentar u nedelju uveče.

Drugi insajderi su rekli da komisari opstruišu svog šefa, a von der Leyen je pokušala i nije uspjela da održi kontrolu.

Kada su lideri EU prošle godine birali von der Leyen, namjerno su odbacili kandidate sa većim iskustvom, harizmom ili lukavstvom u korist nekoga sa malim poznavanjem mahinacija politike EU.

Njen prethodnik Jean-Claude Juncker suprotstavljao se liderima, a ponekad ih je pobjeđivao i svojim dubokim poznavanjem rada bloka. Imao je pomoć Martina Selmaira, koji je već deceniju radio u komisiji, znao je gdje su tijela zakopana i izazivao je žestoku odanost onih u koje je imao povjerenje.

Von der Leyen je tek druga osoba u 35 godina koja je postala stalni predsjednik komisije, a da prethodno nije bila premijer EU i nema ni osnovicu moći u Briselu, niti široku mrežu povratnih kanala do prestonica. Veliko povjerenje polaže u savjetnike koje je dovela iz Berlina, a oni, rekli su zvaničnici komisije, ne dobijaju poštovanje koje je imao Selmayr.

Von der Leyen, majka sedmoro djece i kvalifikovani ljekar, postala je sve prisutnija u vladama Merkelove prije nego što je preuzela svoj sadašnji posao. Nakon što je živjela u Londonu, Kaliforniji i Berlinu, ona sada spava u preuređenoj kancelariji blizu vrha sjedišta komisije u centru Brisela.

Merkel je željela nekoga drugoga

Kolege kažu da je način na koji je imenovana ugrozio njen autoritet od početka. Drugi su mjesecima vodili kampanje da zamijeni Junckera, von der Leyen nije ni bila u toku dok je lideri nisu odveli iz relativne nesigurnosti njemačkog ministarstva odbrane.

Kada je Merkel izašla iz cijelonoćnih pregovora na samitu, priznala je da je „težila ka drugačijem rezultatu cijeli dan“. Bivši šef partije socijaldemokratske koalicije Merkel, Martin Schulz, rekao je da je EU izabrala člana koji je najniži u Njemačkoj.

U uobičajenijim vremenima, probijanje provizije možda je bilo samo dio igre EU. Izvršna vlast bi se mogla fokusirati na izradu zakona, regulisanje najvećeg svjetskog jedinstvenog tržišta i pregovaranje o trgovinskim sporazumima.

Problem je što su se snage koje razdvajaju nacionalne prestonice odjednom umnožile. Izvršna vlast je dio institucionalnog okvira koji ih treba držati zajedno i osjeća se njena slabost.

U video poruci prošle nedelje, von der Leyen apelovala je na „solidarnost“ sa svih strana. „Ova solidarnost nije samo po sebi razumljiva, nije dana“, rekla je. „To zahtijeva kompromis i trud sa svih strana.“

Odbrana ECB-a

Zvaničnici kažu da će komisija raditi na planu za ekonomski oporavak nakon što se pandemija povuče, djelimično zato što von der Leyen nema jake veze s glavnim gradovima koje bi joj pomogle u postizanju kompromisa. Prošlog mjeseca je liderima rekla da će imati pripremljen prijedlog za njih do 6. maja. Prošle nedelje je komisija rekla da će propustiti taj rok, a plan će stići kasnije tokom mjeseca.

Kada je Bloomberg krajem aprila dobio nacrt u kome je iznesen plan od 2 biliona evra, portparol komisije rekao je da ga von der Leyen još nije ni vidjela. I to je bio šok za vođe. Na privatnoj video konferenciji Merkel se požalila svom bivšem ministru, zatraživši da bude obaviještena prije nego što takvi prijedlozi u budućnosti postanu javni.

Diplomati su rekli da je takođe došlo do zabune u nekim zemljama oko održavanja konferencije o obećanjima, koju je početkom ovog mjeseca vodila von der Leyen, a koja je prikupila 7,5 milijardi eura za liječenje i testiranje na koronavirus.

Posljednjih dana suočena je sa pitanjima zašto je platila spoljnoj kompaniji da poboljša svoj imidž na društvenim medijima, a ne koristi vlastite savjetnike iz komisije. Njen portparol Eric Mamer rekao je da nije bilo nepropisnosti, jer je ugovor počeo prije nego što je preuzela posao. Međutim, dodao je: “Ako je to nešto što treba promijeniti, to je sigurno nešto što će komisija razmotriti sa velikom pažnjom.”

Zvaničnici su rekli da je virus pogoršao von der Leyen-ine probleme u kontroli organizacije kojom rukovodi, pri čemu su neki komisari boravili u svojim zemljama i informisali vlastite nacionalne medije, a nisu bili u Briselu. I prije pandemije, von der Leyen se odlučila za neobične načine da pokaže da je ona glavna: u februaru je održala sopstvenu konferenciju za štampu o vještačkoj inteligenciji, prije nego što su dva njena komisara održala posebnu.

Von der Leyen je u svom kratkom mandatu do sada izgubila puno bitaka. Ako ponovo izgubi kada pokuša braniti ECB protiv njemačkog ustavnog suda, to bi dodalo još jednu ozbiljnu pukotinu u zgradu jedinstva EU.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
33 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Ana
Gost
Ana
5 mjeseci prije

“Zvanicnici” ili nulite EU imaju bas SVE pogresno!! SVE!!!

Konac sa EU
Gost
Konac sa EU
5 mjeseci prije

Italexit … Grexit … Frexit … Oexit … Dexit …

tihobl
Gost
tihobl
5 mjeseci prije

Vrijeme je da je smijene i postave Gretu na njeno mjesto. Mala bar ima komesarski mentalitet.

Ico
Gost
Ico
5 mjeseci prije

mr Bean je idealna osoba za predsjednika EK

komentar
Gost
komentar
5 mjeseci prije

Ova ženska je čudo. Uspjela je od njemačke vojske napraviti mašineriju koja je jača od kineske u borbi sa metlama. Moje iskreno divljenje.

guzičetinica
Gost
guzičetinica
5 mjeseci prije

…dajte ljudi…zar vi stvarno mislite da istureni politički pojedinci donose bilo kakve odluke? Taj svijet nikada nije postojao. Ona odrađuje posao…vodila je “vrhunski”international pledging event za lažiranu korona krizu i izmuzla 8.5 milijardi u 2 sata video konferencije… dobro ona, dakle, gnoji. Niti se itko pita ovo pitanje iz naslova…pa niti novinar kojem su dali da se potpiše.

istrazuj
Gost
istrazuj
5 mjeseci prije

Video lijepe Polly (The Global Health Mafia Protection Racket) – naprosto objasnjava – cijelu ologu ove glupace koja je samo klovn koji vodi show (upravo kako je spomenuo i novinar)…

Pored ove cio-glupace, tu su predstavljeni i mnogi predsjednici i premijeri – koji bukvalno citaju isti tekst!
Naravno pripremljen unaprijed, a glavnina teksta je – “da se cekaju vakcine”!
Da se prosjecan stanoivnik Svijeta – SMRZNE – od straha, kakve ga korumpirane i ucjenjene budale “predstavljaju”, a ova ih glupaca kao “vodi”…!

Dno na dnu dna – ali razbijeno – dokumentacijom lijepe Polly, na njenom YT kanalu “Amazing Polly”…
(Ocejujem, skoru analizu ovog nevjerovatnog dokumentarca na Logicno 😉 )

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
5 mjeseci prije

Evo još jedna žena,Indijka Vandana Shiva vrlo impresivne pozadine ,fizičar,filozof itd. Vrlo stručno razotkriva Bill Gatesa i njegove prljave poslove u Indiji i Africi.Ukucajte njeno ime u tražilicu da vidite tko je i što je.
Ukucajte na YT “Bill Gates is continuing the work of Monsanto”, Vandana Shiva tells FRANCE 24″.
Video je objavljen 23 .10 2019.

Mrčikola
Gost
Mrčikola
5 mjeseci prije

Istražuj, ljepuškasta je Ursula.

piždro
Gost
piždro
5 mjeseci prije

ima brčice male zute sturuca ih svake sedmice. al opet narastu.. hehe

Logičar
Gost
Logičar
5 mjeseci prije

Ima sedmoro djece a i Gretica mi liči nanju.

Ana
Gost
Ana
5 mjeseci prije

Merkel SI DOZVOLJAVA da bilo koga prezire??? BILO KOGA???Merkel??

preseren3
Gost
preseren3
5 mjeseci prije

Neki su zaboravili 700 milijona eura, koje je isplatila VANJSKIM savetnicima, dok je bila ministrica odbrane.
Ja nisam.
Neki su zaboravili, da je tokom nenog predsedavanja Njemačke vojske, vojska propala… Ja nisam.
Ursula je zasjela taj položaj zato, jer gaji osobna poznanstva, ne zato, što bi bila sposobna…
Ali dobro je tako. Neka EU propadne, vrijeme je. Može ostati jedino Evropska Gospodarska Zajednica, što je i nekad bila…

Sparkling
Gost
Sparkling
5 mjeseci prije

@preseren3
Uvijek sam bio stajališta i mišljenja još prije nego je HR bila u pristupnim pregovorima da EU onakva kako ju zamišljaju podguzne muhe od EU političara ne može postojati i neće se održati. EU države (one ekonomski najače) kao prvo nisu nezavisne i zavise o politici velikog brata preko bare. Ako vam jedan ambasador može reči šta pojedina zemlja treba a šta ne treba raditi, a da poslije toga ne snosi nikakve sankcije, onda laku noč EU. (znate na koga mislim) Eu je okupirana i najmanje nezavisna. Dok jedna država (zajednica država) nema svoju vojsku (moč samoobrane i odlučivanja o istoj) prestanimo govoriti o EU kao nekom jakom političkom silom koja može svojim utjecajem nešto promijeniti. Uvijek sam tvrdio da je EU i Rusija prirodni savez i to bi bila velika politička i ekonomska sila koja bi čak i Kini mogla konkurirati. Samo sanjam jer to je utopija dok “izuzetni” imaju svoje baze s nuksima po EU. Ako se bilo kakvo urušavanje dogodi (ekonomsko ili političko) bit će to prvenstveno na području EU.
LP

Ico
Gost
Ico
5 mjeseci prije

Sparking, pazi pukovnik Putin te drži na oku!

Mrčikola
Gost
Mrčikola
5 mjeseci prije

preseren3, da je majstorica uštedjela par sto miljuna ministartvu obrane i stabilizirala njemačku vojsku ne bi ni primirisala funkciji koju obnaša jer za EU vrijedi ona: što gore, to bolje.
Znali su neki skloni lirici reći da je Juslavija bila tamnica naroda pa bi me zanimalo kako bi nazvali ovu “tvorevinu”.
Da se Danteu nekako “dići” pa da pređe shengensku granicu, vjerojatno bi se zaprepastio shvativši kakvu skromnu maštu ima, ili bi pomislio da ga je Vergilije samo zajebavao kad ga je provodio kroz navodni pakao.

puki
Gost
puki
5 mjeseci prije

sve igrokaz…
nije Merkel zeljela drugoga, jer je Ursula njena pouzdana igracica, desna ruke vec godinama.
Ursula je iz elitne protestantske familije, otac joj je nekad bio premjer pokrajine Donja Saska, jedna brat joj je tajkun, vlasnik firme Deezer (za download muzike sa internta naravno za pretplatu), to sto je pozivana na 3 zadnja skupa Bilderberga, pokazuje njen znacaj za kabalu

U raniji mandatima Merkelicine vlade bila je ministrica obiteolji (2005-09), ministrica rada (2013-17) i kako je poznato ministrica obrane (2017-19), nedovrseni mandat jer ju je kabala postavila za seficu EK.Kao ministrica obitelji 2007. zataskala je pedofilski skandal, kada se nista nije desilo autorima pedofilnih brosura za djecije vrtice….-
Ustvari su kandidati za sefa EK, na izborima 2019, bili Frans Timmermans (socijalist) i bavarski potrcko Manfred WEber (demon-krscanin), ali nijedan nije prosao. Jer su protiv Timmermansa,sorosevog covjeka, bili Madjarska i ostale drzave Visegradske skupine, a protiv WEbera je bio Macron. Onda su izvukli Ursulu iz sesira
ustvari je svjedno, tko je sef EK, svi su igraci kabale, jer je cijela EU kabalina tvorevina

Ana
Gost
Ana
5 mjeseci prije

Ne znam tko je ovo prevodio, ali izgleda da je bio jako rastresen, tekst je cudno napisan. Jedan primjer kada kazete “..majka sedmogodišnjaka “i za zenu koja ima 61 godinu. Ona ima 7 djece.

L. R.
Admin
Famed Member
5 mjeseci prije

Poštovana Ana,

Hvala na ispravci. Sada je u redu.

Svako dobro.

Redakcija

Antikabalist
Gost
Antikabalist
5 mjeseci prije

Sledi globalnim financijskim tokovima i znat češ ko vlada čovječanstvu.

alex
Gost
alex
5 mjeseci prije

Gomila beskorisnih uhljeba, koja služi sama sebi. EU parlament također. To treba sve rasformirati i novac korisno upotrijebiti za projekte od zajedničkog interesa. A omi kpji daju lovu bez sumnje znaju kako je najbolje upotrijebiti.

Max
Member
Max
5 mjeseci prije

Pa žena je vrlo uspješna naouružala biciklma. HA ha ha.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
5 mjeseci prije

Mutti Merkel je nije željela…….
Sad smo već na terenu rekla-kazala, ali taj bla-bla dolazi iz informiranih izvora.
Mutti Merkel je samo primila na znanje da je Ursula izabrana……
Ne vjerujete!?
Subaruuu….. !!!!
P.S.
Svi ste nešto ozbiljni.
Evo jedan vic.
”Vladavina prava je ključni temelj naših vrijednosti……”

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
5 mjeseci prije

@Dalton :
Feudalna prava vladavina je ključni temelj naših vrijednosti….
Najbolje se osijećam kad sam sretna !
Ursula želi s metlom pokušati
Desant na Drvar ?

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
5 mjeseci prije

Zna šta neće… ne zna šta hoće.
Istovremeno……
P.S.
“Pravo je najzgodnija izmišljotina koju su ljudi pronašli protiv pravde“

Red Dog
Gost
Red Dog
5 mjeseci prije

Rekoh, sa Merkelovom i Junckerom su nestali zadnji evropljani.
Ne tvrdim da je EU bila dobra, samo da su se ti stvarno zalagali za nju.
Ovi koji su ostali su oportunisti. Igraju igru dok traje. Kao CCCP 80-tih.

piždro
Gost
piždro
5 mjeseci prije

EU je tako i tako novovjeka diktatura..
cion predlozi jednog kandidata i bude jos neki levator ko fol protukandidat i prica zavrsena.. Sto nisu stavili 15 – 20 kandidata i da bude SMS glasanje.. nesto kao eurovizija, mada je i tamo totalna nastimsljka, i ko fol..a ovo je ocito. mora bit iz njemacke..

kardinale
Gost
kardinale
5 mjeseci prije

Tko je ovu zenu birao i stavio na ovo freak mjesto?Kako je dosla tu i sta je to EU komisija ? Tko bira komisiju? Netko dolje napisao kabala?

NSU
Gost
NSU
5 mjeseci prije

Vrijeme je da Šuica preuzme kormilo, zna ona, ima brod!

NSU
Gost
NSU
5 mjeseci prije

I zna engleski!

Hamer
Gost
Hamer
5 mjeseci prije

Europska unija je tragikomedija

karma
Gost
karma
5 mjeseci prije

I smijali ste se Muppet showu? A one klaune slusate i ne disete od paznje? Ursula von gramofon , uhljeb sprd klub bez potencije. Svrha pretakanje poreznog eu novca u privatne djepove glavoklimaca.

Kokos
Gost
Kokos
5 mjeseci prije

Sanader je mala maca za ove T rex lopina predatore. Zamrace 8 miljardi eura u par minuta i lova puf aj pogodi di je….hahahahahaah
Socializam vam bio tama e sad uzivajte u bljestavoj buducnosti i muljanju vaseg mirovinskog fonda po Brisselu kaze jedan profesor i otidje od drustva koje podrzaje Ursulu von privatization ….

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
33
0
()
x