17 godina uzaludnog rata je ipak previše – SAD s talibanima pregovaraju u Kataru

Taliban
19 komentara

Nakon svih pokušaja da se slomi otpor talibana u Afganistanu, SAD su po drugi put pristale na pregovore s ovom islamističkom militantnom skupinom koju NATO snage nikada nisu porazile, a koja se u svakoj novoj proljetnoj ofenzivi pokazala moćnijom i dovoljno  sposobnom da može napasti bilo koji grad u zemlji pa čak i Kabul.

Bilo je i ranijih pokušaja, kada su Nijemci stupili u kontakt s talibanima i njihovom bivšem službenom uredu u Kataru. Der Spiegel je 2012. otkrio da je Mula Omar u dvije godine prije u München poslao Tayyab Agu. On je u posebnom zrakoplovu Falcon 900EX u bavarsku prijestolnicu doputovao u pratnji časnika njemačke službe BND, koji su mu organizirali smještaj u jednom od hotela u gradu i pregovore s njemačkim i američkim dužnosnicima.

Tayyab Aga bi, da je došao sam i bio prepoznat, bio uhićen u Njemačkoj, jer je pri vrhu popisa talibanskog vodstva. Međutim, tada je BND organizirao najvažniji tajni sastanak, a sudionici pregovora su bili predstavnici Ministarstva vanjskih poslova Njemačke i vlade Sjedinjenih Država, koja je poslala svoje izaslanstvo u München.

Pregovori nisu urodili plodom, a tijekom svih aktivnosti talibana protiv NATO kontingenta i lokalnih snaga u Afganistanu  SAD su kasnije optuživali Iran, Rusiju, Pakistan i druge sile da pomažu i pregovaraju s talibanima. Rusija je ranije ove godine otvoreno priznala da je potaknula i namjeravala organizirati političke pregovore  vlade iz Kabula s visokim vodstvom talibana, kako bi militanti položili oružje, okončali pobunu, te da se nađe rješenje za njihovo uključivanje u politički život zemlje, obzirom da predstavljaju široke slojeve afganistanskog stanovništva.

Rusija i Iran su negirali bilo kakve isporuke oružja i vojne pomoći talibanima u borbi protiv NATO snaga.

Sada se SAD, uvidjevši da je vojno rješenje afganistanskog pitanja nemoguće, po drugi put, barem službeno, vraćaju na staroj ideji pregovora s talibanima.

Naime, posebni izaslanik američke vlade za Afganistanu, Zalmay Khalilzad, održao je u petak 12. listopada u Kataru pregovore s radikalnim islamističkim talibanskim pokretom. Cilj razgovora je bio pronaći načine za okončanje američkog sudjelovanja u ratu u Afganistanu, koje je u 17 godina proguralo tisuće milijardi dolara, a nije dalo nikakve rezultate.

afganistan
FOTO: Afganistan

Susret Zalmaya Khalilzada s talibanskim izaslanstvom u Kataru je potvrdio The Wall Street Journal, navodeći izvor koji je upoznat s pregovorima.

Prema informacijama, ovo je već drugi sastanak u četiri mjeseca na kojem američki predstavnici vode izravne pregovore s afganistanskim talibanima.

Ovih dana, američki diplomat Zalmay Khalilzad obilazi regiju, gdje se sastao s dužnosnicima Afganistana, Pakistana, Saudijske Arabije, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Valja napomenuti da je na razgovore visokih predstavnika američke administracije s talibanskim čelnicima središnja afganistanska vlada u Kabulu prethodno percipirala kao “iznimno nepristojnu i iritantnu provokaciju”.

Međutim, posljednjih mjeseci je predsjednik Afganistana, Ashraf Ghani, predstavio niz mirovnih inicijativa, od uspostave prekida vatre s talibanima do uključivanja njihovih predstavnika u politički dijalog o nacionalnom pomirenju. Međutim, Ashraf Ghani želi da se dogovor postigne između Kabula i predstavnika talibana, a ne u tajnim pregovorima potonjih s američkom upravom.

U međuvremenu, situacija u zemlji je i dalje iznimno nestabilna, jer pokušaji pokretanja procesa unutarnje afganistanske pomirbe nisu dali konkretne rezultate. Sadržaj pregovora Zalmaya Khalilzada s talibanima, kao ni onaj s prethodno održanog sastanka, nije poznat. No, nitko ne može isključiti mogućnost da će Donald Trump izdati naredbu o povlačenju američkog, a time i NATO kontingenta iz zemlje. Kakvu će odluku donijeti, to nitko ne zna. Ali sama činjenica da je s talibanskim vodstvom pokrenuo pregovore nekoliko mjeseci nakon objave “nove strategije za Afganistan” sugerira da je jedna od opcija povlačenje iz zemlje u kojoj ima velike gubitke uz relativno malu dobit, posebice sada kada je Afganistan okružen zemljama koje nisu u nikakvim ili vrlo lošim odnosima sa Sjedinjenim Državama.

Mula OmarNATOTalibani
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nizzde
5 godine prije

Već viđeno USA se povlači iz Afganistana i ostavlja svu vojnu tehniku Talibanima da rade kaos isto kao u Iraku kad su sve ostavili ISIL-u

Laki Topalović
5 godine prije

Baš lijepo. Kolinda kaže da su “naši dečki na sigurnom”, a oko Mazar Šarifa sve “žuto”, ima više talibana nego NATO i afganistanskih vojnika, koji za čas promjene uniformu i stave čalmu oko glave i pređu talibanima.

Riddick
5 godine prije

Reguralna vojska da bi pobedila u ratu mora da unisti neprijatelja , gerilska vojska da bi pobedila u ratu ne sme da bude unistena , a Avganistan je idealno mesto za gerilsku borbu + zapadni planinski deo Pakistana gde zive Pastuni.
Ovo je ocekivano , bice ovoga jos…

erektvs maximvs
5 godine prije

ko vodi ?

kiki
5 godine prije

Mala dobit ? Polja maka idu do nato baza…predlažem pogledati proizvodnju opijuma prije/ poslije dolaska talibana / amerikanaca. A nisam sigurna što je svodom Afganistana – Nestle to plaća? Koliko i kome?

Siniša
5 godine prije

Juce je bilo…Talibani napravili zasjeduu NATO vojnicima koji su išli pomoći blokiranoj bazi;5 oklopnjaka uništeno i 15 vojnika ubijeno.

opet ja
5 godine prije

Sve je napravljeno tako da rat traje što je duže moguće jer se na taj način izvlači lova iz američkog budžeta i daje vojno-industrijskom kompleksu i bankama. I u samom tekstu piše da je nekoliko hiljada milijardi dolara provučeno kroz taj rat. Dakle rata će biti dokle god nekome donosi ogromnu lovu.

Flip
5 godine prije

Dimi se tamo dobro i cerekaju se bez brige.

OBICNOSAMOCITAM
5 godine prije

Niti je americi tamo neki veliki trosak niti ce se ameri povuci. Nece se povuci jer na teritoriji koju kontrolise NATO je visestruko porasla proizvodnja droge i ameri na njenoj distribuciji zaradjaju barem 4-5 puta vise novaca nego sto ih kosta vojska tamo. Ovo je samo jos jedna okupacija djela zemlje u svrhu zaradjivanja novca. Zasto onda pregovaraju? Pregovaraju zato da odrze ovakvu situaciju. Naime njima nikad nije ni bio cilj da ganjaju po brdima talibane i da se njih unisti. Na kraju krajeva te iste talibane je stvorila,obucavala i naoruzavala ta ista amerika. Oni hoce sadasnjim pregovorima da smanje povremena talibanske napade na teritoriju na kojoj ovi imaju droga biznis jer im ti napadi nanose milijunsku stetu. Zato se i dogovaraju samo sa talibanima a ne i sa sluzbenom vlasti u Kabulu da se zadrzi sadasnje strane na terenu i da oni ostanu u kontroli droge. Kad bi se… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI