A. Merkel: Njemački stav je da ćemo i dalje kupovati ruski plin i da Gruzija ne može u NATO

Angela Merkel
36 komentara

Jučer je njemačka kancelarka Angela Merkel doputovala u službeni posjet Gruziji. U razgovoru s visokim državnom vodstvom je izrazila potporu teritorijalnom integritetu zemlje i izjavila “kako neće zaboraviti nepravde koje je zemlja pretrpjela”.

Međutim, govoreći o ulasku zemlje u NATO, njemačka kancelarka je rekla kako  neće biti ubrzanog kolosijeka za članstvo Gruzije u Sjevernoatlantskom savezu, što je prilično razočaralo domaćine.

Angela Merkel je tijekom govora pred studentima u Državnom sveučilištu u Tbilisiju rekla “kako je, iskreno govoreći, brzo pristupanje Gruzije Sjevernoatlantskom savezu nemoguće zbog problema s Abhazijom i Južnom Osetijom”.

“Ne možemo govoriti o skorom ulasku. To je barem stav Njemačke i takav će ostati”, rekla je Angela Merkel i dodala kako je, unatoč tome, na nedavnom summitu NATO pakta, “Gruzija dobila svoj paket”.

Kancelarka je rekla da će se u Gruziji sastati s njemačkim vojnicima koji su sudjelovali u multinacionalnim vježbama. Istaknula je kako Njemačka i Gruzija zajedno djeluju u NATO misiji u Afganistanu, te kako Gruzija sudjeluje u drugim misijama pod pokroviteljstvom Sjevernoatlantskog saveza i Europske unije.

“Postupno se sve približava i raste. Ovo je moj odgovor”, rekla je Angela Merkel, koja je 2008. bila presudan glas da se Gruziji blokira pristup NATO paktu.

Podsjetimo, 2008. godine je NATO Gruziji obećano članstvo u savezi, ali zemlja još nije dobila potrebni Akcijski plan za članstvo.

Njemačka ne može odustati od ruskog plina

plin

Iako je jedan od ciljeva trodnevnog putovanja po zemljama regije, tijekom kojeg će Angela Merkel posjetiti Gruziju, Armeniju i Azerbejdžan, potraga za novim izvorima opskrbe plinom u zemljama Kavkaza, kancelarka je rekla kako  Njemačka ne može odustati od kupnje ruskog plina.

Berlin ne može odustati od opskrbe ruskim plinom i naftom, rekla je Angela Merkel u govoru na Državnom sveučilištu u Tbilisiju.

“Njemačka ne može reći da neće surađivati s Rusijom u opskrbi plinom i uljem”, kazala je Merkel, podsjećajući “kako su se kontakti u energetskom sektoru održavali čak i za vrijeme Hladnog rata”.

Govoreći o opskrbi plinom iz Azerbajdžana, Merkel je istaknula kako Berlin nema mogućnost dobiti plin iz ove zemlje po istoj cijeni po kojoj kupuje ruske energente.

“Europa dobiva plin iz Rusije jeftiniji nego iz drugih zemalja”, rekla je Merkel, te naglasila “kako Europa i NATO nisu neprijatelji Moskve”.

“Rusija je važna zemlja u svijetu i Njemačka želi dobre odnose s Rusijom. Europa i Rusija dobro surađuju i puno su naučili jedni od drugih, ali u isto vrijeme želim naglasiti da EU i NATO nisu neprijatelji Ruske Federacije”, rekla je Merkel.

U srpnju je američki predsjednik Donald Trump rekao “kako je nepošteno da Washington mora braniti Njemačku, zemlju koju Rusija potpuno kontrolira kroz opskrbu plinom”.

Kasnije, njemačko ministarstvo vanjskih poslova reagiralo na Trumpove optužbe da ovisi o Rusiji, a Angela Merkel  je odbacila Trumpove i istaknula da Njemačka, kao zemlja, nastoji samostalno djelovati u međunarodnoj areni.

 

 

gasNATOPlin
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
5 godine prije

Za govor u Gruziji,KGB podmetnuo Merkel govornicu iz CCCPa?
Opustena izjava bez kravate(U Shakashvilistanu)?

Moreno
5 godine prije

Stalno se vrtu jedna te ista priča. Ono šta zagovara njemačka kancelarka i ministar vanjskih poslova ne odstupa od NWO agende di uopće nije bitna forma nego sadržaj koji se može postić i sa Sjedinjenim Europskim Državama. To je sve zavaravanje isto ka na primjeru raspada Jugoslavije koju Marković nije uspija u paketu predat zapadnome carstvu nego se to odradilo sa republikama pojedinačno. Rat je bija samo kolateralna šteta. Da je Jugoslavija i opstala bila bi opljačkana odnosno “demokratizirana” na isti način ka i sve republike i opet bi se stvorila minorna klika koja bi vladala i obogatila se. Tako i u ovome slučaju, nudi se izbor postupaka koji svi vode u isto rješenje. Promjene se događaju jer se shvatilo da ovako ka šta je išlo do sad dalje neće ić. Globalna elita je ipak puno razumnija od masa koje uvik ponavljaju isti pokus, a očekuju drugačiji rezultat. Globalisti bolje… Čitaj više »

xbe
5 godine prije

“Europa i NATO nisu neprijatelji Moskve”. Ali da iskreno kuha u tintari takve ideje, formulacija bi bila “Moskva nije neprijatelj Europe i NATO-a” … Nažalost, vazali su vazali, to je taj nesretni sklop koji degradira Evropu.

Trubadur
5 godine prije

Mora, da joj je Putin nešto vrlo interesantno šaupno, oni dan blizu Berlina, kad su se susreli, tobož nezvanično…. Izgleda, da polako i najvatrenijim pro- USrA vazalima prolazi iz dupeta u glavu, da se gospodari menjaju i, da ništa više nije, kao. što je nekad bilo…..O.K….. Ne baš svima…. Još uvijek su tu močni vijernici u Disneyland, kao što je moja Slovenija, Hrvatska ili C.Gora…. Da o Albancima ni ne pričam.

Euro
5 godine prije

EU imaju sreču, da nam Rusija prodaje plin . Mogli bi nas kenslat nakon sramotnih sankcija koje smo jim postavili. EU političari su glupani i zato jih treba poslati u rekreativni kamp. Sve do poslednjog.

bbbb
5 godine prije

Tko još sluša stasi ciokonkubinu što obmanjuje neuke i glupe.

Potemkin
5 godine prije

Na tragu cijenjenih komentatora cu dodati , kao sto ostroumno primjecuje Trubadur ” Izgleda, da polako i najvatrenijim pro- USrA vazalima prolazi iz dupeta u glavu, da se gospodari menjaju i, da ništa više nije, kao. što je nekad bilo…

Ja bih ipak konstatirao da je na balkanu sve, ama bas sve kao sto je nekad bilo , jedino sto se mjenja i to na gore jest cijena naftnih derivata i plina koja konstantno raste ,sto znaci da je kod nas sve skuplje a gazprom i putin dobro zaradjuju ,navijam za to da litra benzina kosta 20 kuna , ako je to vama utjeha ok, spreman sam i ja platiti cijenu 🙂

Zadranin
5 godine prije

“Rusija je važna zemlja u svijetu i Njemačka želi dobre odnose s Rusijom. Europa i Rusija dobro surađuju i puno su naučili jedni od drugih, ali u isto vrijeme želim naglasiti da EU i NATO nisu neprijatelji Ruske Federacije”, rekla je Merkel.

Hej Merkelice, a vidi kako sad ovo zvuči:
“Rusija je važna zemlja u svijetu i Njemačka želi dobre odnose s Rusijom. Europa i Rusija dobro surađuju i puno su naučili jedni od drugih, ali u isto vrijeme želim naglasiti da Rusija nije neprijatelj EU i NATO-u”, rekla je Merkel.

Jelda da isto zvuči, samo ovo drugo ne odgovara onima iz vojno industrijskih korporacija koje zarađuju na strahu od Rusije.

A ti Merkelice, sigurno dobiješ koji dolar u đžep od tih koji zarađuju zbog “straha od Rusije”… Moraš malo i na frizuru tu i tamo, ne može se to od tvoje plaće.

Pljuc.

Eto ga.

Weteran
5 godine prije

NATO?!
Gospodja može da odluči koji komad mesa želi kod lokalnog mesara.
A i za jeftin gas iz Rusije tek ima kod Donalda da stoji mirno!
Ili se situacija izmiče kontroli ?
Videćemo uskoro Ko stvarno kontroliše štampariju u Frankfurtu?!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI