fbpx

A. Merkel: Njemački stav je da ćemo i dalje kupovati ruski plin i da Gruzija ne može u NATO

Angela Merkel

Jučer je njemačka kancelarka Angela Merkel doputovala u službeni posjet Gruziji. U razgovoru s visokim državnom vodstvom je izrazila potporu teritorijalnom integritetu zemlje i izjavila “kako neće zaboraviti nepravde koje je zemlja pretrpjela”.

Međutim, govoreći o ulasku zemlje u NATO, njemačka kancelarka je rekla kako  neće biti ubrzanog kolosijeka za članstvo Gruzije u Sjevernoatlantskom savezu, što je prilično razočaralo domaćine.

Angela Merkel je tijekom govora pred studentima u Državnom sveučilištu u Tbilisiju rekla “kako je, iskreno govoreći, brzo pristupanje Gruzije Sjevernoatlantskom savezu nemoguće zbog problema s Abhazijom i Južnom Osetijom”.

“Ne možemo govoriti o skorom ulasku. To je barem stav Njemačke i takav će ostati”, rekla je Angela Merkel i dodala kako je, unatoč tome, na nedavnom summitu NATO pakta, “Gruzija dobila svoj paket”.

Kancelarka je rekla da će se u Gruziji sastati s njemačkim vojnicima koji su sudjelovali u multinacionalnim vježbama. Istaknula je kako Njemačka i Gruzija zajedno djeluju u NATO misiji u Afganistanu, te kako Gruzija sudjeluje u drugim misijama pod pokroviteljstvom Sjevernoatlantskog saveza i Europske unije.

“Postupno se sve približava i raste. Ovo je moj odgovor”, rekla je Angela Merkel, koja je 2008. bila presudan glas da se Gruziji blokira pristup NATO paktu.

Podsjetimo, 2008. godine je NATO Gruziji obećano članstvo u savezi, ali zemlja još nije dobila potrebni Akcijski plan za članstvo.

Njemačka ne može odustati od ruskog plina

plin

Iako je jedan od ciljeva trodnevnog putovanja po zemljama regije, tijekom kojeg će Angela Merkel posjetiti Gruziju, Armeniju i Azerbejdžan, potraga za novim izvorima opskrbe plinom u zemljama Kavkaza, kancelarka je rekla kako  Njemačka ne može odustati od kupnje ruskog plina.

Berlin ne može odustati od opskrbe ruskim plinom i naftom, rekla je Angela Merkel u govoru na Državnom sveučilištu u Tbilisiju.

“Njemačka ne može reći da neće surađivati s Rusijom u opskrbi plinom i uljem”, kazala je Merkel, podsjećajući “kako su se kontakti u energetskom sektoru održavali čak i za vrijeme Hladnog rata”.

Govoreći o opskrbi plinom iz Azerbajdžana, Merkel je istaknula kako Berlin nema mogućnost dobiti plin iz ove zemlje po istoj cijeni po kojoj kupuje ruske energente.

“Europa dobiva plin iz Rusije jeftiniji nego iz drugih zemalja”, rekla je Merkel, te naglasila “kako Europa i NATO nisu neprijatelji Moskve”.

“Rusija je važna zemlja u svijetu i Njemačka želi dobre odnose s Rusijom. Europa i Rusija dobro surađuju i puno su naučili jedni od drugih, ali u isto vrijeme želim naglasiti da EU i NATO nisu neprijatelji Ruske Federacije”, rekla je Merkel.

U srpnju je američki predsjednik Donald Trump rekao “kako je nepošteno da Washington mora braniti Njemačku, zemlju koju Rusija potpuno kontrolira kroz opskrbu plinom”.

Kasnije, njemačko ministarstvo vanjskih poslova reagiralo na Trumpove optužbe da ovisi o Rusiji, a Angela Merkel  je odbacila Trumpove i istaknula da Njemačka, kao zemlja, nastoji samostalno djelovati u međunarodnoj areni.

 

 

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
36 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije

Za govor u Gruziji,KGB podmetnuo Merkel govornicu iz CCCPa?
Opustena izjava bez kravate(U Shakashvilistanu)?

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Umpah Pah To znači kako Kolindici KGB podmetne maskirnu uniformu kad ide u posjet hrvatskoj vojsci u Afganistan, a kad ide na Kosovo KGB joj još uvali i automatsku pušku u ruke.
Vidiš, ti otvaraš ljudima oči i osviješćuješ ih. Ko bi reka . . .

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Moreno

@Moreno:
K=Kolinda
G=Grabar
B=(jos nisam smislio?)Bitarovic?

Moreno
Member
Moreno
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Umpah Pah Ide te, aj daj nešto za CCCP, nemoraš sve, daj ono šta si smislija, bar za dva C i ono P 🙂

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Moreno

@Moreno:
SSSR
S=sedam
S=sjedi
S=sedam
R=radi

CSSR
C=cetiri
S=sjede
S=sedam
R=radi

SFRJ
S=sedam
F=filozofira
R=radi
J=jedan

Mate
Gost
Mate
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

B= da voli kite, prezivala bi se Kitarović

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Moreno

@Moreno:
Samo lijevo oko!
Desnicu ignoriram!

Moreno
Member
Moreno
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Umpah Pah A neznan ti ja to livo – desno, ali ima vrimena naučit ću, evo i danas san o skraćenicama puno naučija

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Moreno

@Moreno:
A di je “fala”?

Moreno
Member
Moreno
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Umpah Pah Evo fala lipa na trudu

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Moreno

@Moreno:
Molin lipo!

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

Stalno se vrtu jedna te ista priča. Ono šta zagovara njemačka kancelarka i ministar vanjskih poslova ne odstupa od NWO agende di uopće nije bitna forma nego sadržaj koji se može postić i sa Sjedinjenim Europskim Državama.
To je sve zavaravanje isto ka na primjeru raspada Jugoslavije koju Marković nije uspija u paketu predat zapadnome carstvu nego se to odradilo sa republikama pojedinačno.
Rat je bija samo kolateralna šteta.
Da je Jugoslavija i opstala bila bi opljačkana odnosno “demokratizirana” na isti način ka i sve republike i opet bi se stvorila minorna klika koja bi vladala i obogatila se.
Tako i u ovome slučaju, nudi se izbor postupaka koji svi vode u isto rješenje.
Promjene se događaju jer se shvatilo da ovako ka šta je išlo do sad dalje neće ić.
Globalna elita je ipak puno razumnija od masa koje uvik ponavljaju isti pokus, a očekuju drugačiji rezultat. Globalisti bolje shvaćaju Einsteina.
Sad triba bit pametan i znat ono šta većina nas u raznim fazama života nismo znali.

Jole
Gost
Jole
2 godine prije
Reply to  Moreno

Apsolutno točno,nasuprot bajkama koje ovdje širi izvjesni Žukov.I opet bi bila brza tranzicija na tržišno gospodarstvo,
ubrzana privatizacija i kojekakve reforme što je eufemizam za pljačku,smanjenje poreza novim vlasnicima privatiziranih gospodarskih subjekata i drastično rezanje socijalnih prava.Pa nisu globalni lihvari srušili SSSR i željeznu zavjesu da bi narodima iza nje omogućili slobodu,nego da bi ih opljačkali i porobili.Umjesto diktature partije,dobili smo korporativnu diktaturu.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Jole

Tzv. socijalizam je nestao s reformom ’60-ih , pa Kardeljevim ZUR-om i na kraju s Markovićem definitivno. Iako su prethodne reforme pokušavale zadržati nešto poput društveno-državnog hibrida “socijalističkog kapitalizma”. Zapravo je ono nemoguće opisati, ali je funkcioniralo do prevare s MMF-om i nepotrebnim zajmom,

Direktor
Gost
Direktor
2 godine prije

I tako opet zaglavljujemo daleko od teme pa da dodam i ja, Marković je otvorio, kako se ono kaže, Pandorinu kutiju i time pokrenuo bitke za ratni plijen, tko će ugrabiti više jer društveno odjednom postalo državno a država jedna, e ne može to tako. I sad imamo to što imamo.

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik
2 godine prije
Reply to  Direktor

Svaka nazovi drzavica uzela kreditice za odrzavanje golog zivota u najmanje 3 x visoj cifri od Exyuge pa im sada dobro i lijepo.
Svaka cast nasim danasnjim pametnjakovicima.

Moreno
Member
Moreno
2 godine prije
Reply to  Moreno

Povuka san ovu usporedbu radi toga šta se za vrime Jugoslavije nudija ulazak u tadašnju EEZ, današnju EU Jugoslavije ka države, kad je to odbijeno ponudija se ulazak jedne po jedne republike. Rezultat je isti. Ili rečeno po domaću, oćete li da vas guzimo grupno ili jednoga po jednoga, rezultat je uvik isti, svi naguženi.
Velika većina nije shvatila kako je izbor bija kontroliran i to je ono šta je slično sa današnjim izborom prelaska u full NWO ciloga zapadnoga carstva ili SAD i SED pojedinačno.

Splitexpress
Gost
Splitexpress
2 godine prije
Reply to  Moreno

Sve su to price za malu djecu,američki ministar vanjskih poslova je došao u Beograd i dao punu podršku cjelovitosti SFRJ iako je znao da su već naoružali drugu stranu?Prvo oružje je došlo sredinom 9.mjeseca 1990 u hrvatsku preko Austrije,potvrdio prvi ministar vanjskih poslova Zdravko Mršić u intervjuu Mreži TV a Perica Jurić došao u Split početkom 6.mjeseca 1990 sa zadatkom da se počiste Srbi iz državnih službi i velikih tvrtki?Jednostavno rat je bio jedina opcija od početka?

xbe
Gost
xbe
2 godine prije

“Europa i NATO nisu neprijatelji Moskve”. Ali da iskreno kuha u tintari takve ideje, formulacija bi bila “Moskva nije neprijatelj Europe i NATO-a” … Nažalost, vazali su vazali, to je taj nesretni sklop koji degradira Evropu.

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije

Mora, da joj je Putin nešto vrlo interesantno šaupno, oni dan blizu Berlina, kad su se susreli, tobož nezvanično…. Izgleda, da polako i najvatrenijim pro- USrA vazalima prolazi iz dupeta u glavu, da se gospodari menjaju i, da ništa više nije, kao. što je nekad bilo…..O.K….. Ne baš svima…. Još uvijek su tu močni vijernici u Disneyland, kao što je moja Slovenija, Hrvatska ili C.Gora…. Da o Albancima ni ne pričam.

Euro
Gost
Euro
2 godine prije

EU imaju sreču, da nam Rusija prodaje plin . Mogli bi nas kenslat nakon sramotnih sankcija koje smo jim postavili. EU političari su glupani i zato jih treba poslati u rekreativni kamp. Sve do poslednjog.

HEKPCT
Gost
HEKPCT
2 godine prije
Reply to  Euro

Evo još jednog naivca. Nisu oni nikakvi glupani nego obilato podmićivani kravataši koji rade u interesu onog tko im više plati, pa makar to bio i saudijski glavosijek.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Tko još sluša stasi ciokonkubinu što obmanjuje neuke i glupe.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije
Reply to  bbbb

Imaš pravo. Sada će ju Trump nazvati i odmah će promijeniti priču za 180 stupnjeva.
Već viđeno.

Potemkin
Gost
Potemkin
2 godine prije

Na tragu cijenjenih komentatora cu dodati , kao sto ostroumno primjecuje Trubadur ” Izgleda, da polako i najvatrenijim pro- USrA vazalima prolazi iz dupeta u glavu, da se gospodari menjaju i, da ništa više nije, kao. što je nekad bilo…

Ja bih ipak konstatirao da je na balkanu sve, ama bas sve kao sto je nekad bilo , jedino sto se mjenja i to na gore jest cijena naftnih derivata i plina koja konstantno raste ,sto znaci da je kod nas sve skuplje a gazprom i putin dobro zaradjuju ,navijam za to da litra benzina kosta 20 kuna , ako je to vama utjeha ok, spreman sam i ja platiti cijenu 🙂

Konstantin
Gost
Konstantin
2 godine prije
Reply to  Potemkin

Jesssss Potemkin otkrio si Rusiju i Putina! :o))))) Putin je naredio svim vladama van Rusije da u interesu Rusije i Putina na osnovici cene nafte + naftnih derivata + plina koje naravno kupuju samo od Rusije jelde, uvedu PDV + CARINE + AKCIZE u visinu P.M. da bi odrali kozu svojoj naciji i tako napunili deo budzeta da bi vratili (opet) deo pozajmice (kredita) koje su bud zasto potrosili. A pitam se jeli zato Putin (Rusija) nakupovala toliko zlata da bi kupili i MMF, WB, EU FONDOVE, USAID, FED, SWISS konzorcijume od Banaka itd itb(lize)? Hmmm neznam zasto , ali podsecas me na jednog mog zemljaka jos iz vremena Altera …. nadimak mu je bio “Konjopoj” … a oglasavao se pod nick Aleksandar! :o))))) …. PS. Nista od sendvica & CocaCole … ;o)

Konstantin
Gost
Konstantin
2 godine prije
Reply to  Konstantin

Da dodam samo … imas li ti uopste pojma odakle “tvoja” vlada nabavljujr energente? Po koju nabavnu cenu? Koliki je procent carine? PDV? Akcize na litar/barel/kubik? Jel znas Potemkine nesto o tome? :o))))

Potemkin
Gost
Potemkin
2 godine prije
Reply to  Konstantin

NE !

Konstantin
Gost
Konstantin
2 godine prije
Reply to  Potemkin

ali zato znas da Putin & Gazprom trljaju ruke zbog “nasih polit. elita” koji eto ucenjeni pa kupuju samo Ruske energente ha? Ccccc i posle places kad ti kazu da si TROL (Aleksandre) ?!? :o))))))

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
2 godine prije
Reply to  Konstantin

Njegovo ime je Bond , James Bond! 😉

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik
2 godine prije
Reply to  Potemkin

A zasto u to petljas Gazprom i Putina ? Ili nisi naucio osnovno gradivo ili si bjezao iz skole ? Nik te ne stiti od gluposti koje valjas.

Zadranin
Gost
Zadranin
2 godine prije

“Rusija je važna zemlja u svijetu i Njemačka želi dobre odnose s Rusijom. Europa i Rusija dobro surađuju i puno su naučili jedni od drugih, ali u isto vrijeme želim naglasiti da EU i NATO nisu neprijatelji Ruske Federacije”, rekla je Merkel.

Hej Merkelice, a vidi kako sad ovo zvuči:
“Rusija je važna zemlja u svijetu i Njemačka želi dobre odnose s Rusijom. Europa i Rusija dobro surađuju i puno su naučili jedni od drugih, ali u isto vrijeme želim naglasiti da Rusija nije neprijatelj EU i NATO-u”, rekla je Merkel.

Jelda da isto zvuči, samo ovo drugo ne odgovara onima iz vojno industrijskih korporacija koje zarađuju na strahu od Rusije.

A ti Merkelice, sigurno dobiješ koji dolar u đžep od tih koji zarađuju zbog “straha od Rusije”… Moraš malo i na frizuru tu i tamo, ne može se to od tvoje plaće.

Pljuc.

Eto ga.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Zadranin

Foto:
Uvjerljiva zatvorenih usta?
Kad ih otvori,
zaudara joj na ruski plin
iz usta?

Zaha
Gost
Zaha
2 godine prije
Reply to  Zadranin

U pravu si osim ovog za frizuru, mislim da ona niti dolara nije uzela, djece nema, postigla je vrh vrhova, vise od snicle ne moze pojest i imati ce dozivotno najboljeg frizera…drugaciji je to mentalni sklop. Mislim da ona osjeca cast jer je odabrana od jedne grupacije i uciniti ce sve da njih zadovolji

šinzoabe
Gost
šinzoabe
2 godine prije
Reply to  Zaha

muppet show.

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

NATO?!
Gospodja može da odluči koji komad mesa želi kod lokalnog mesara.
A i za jeftin gas iz Rusije tek ima kod Donalda da stoji mirno!
Ili se situacija izmiče kontroli ?
Videćemo uskoro Ko stvarno kontroliše štampariju u Frankfurtu?!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik