Američka baza “Fort Trump” u Poljskoj – Nedovršeni ili nemogući posao?

sad poljska zastava ARLINGTON
22 komentara

Internetski časopis Wirtualna Polska piše kako se zemlje NATO pakta, zbog planova za izgradnju američke baze “Fort Trump” u zemlji, ne moraju brinuti o mogućem pomaku američke vojne prisutnosti u Europi na istok. Časopis citira studiju Centra za analizu europske politike (CEPA), koja navodi “kako nova baza ne samo da stabilizira odnose između Varšave i Washingtona, nego jamči i sigurnost od potencijalne agresije cijeloj europskoj regiji”.

“Doduše, Poljska još uvijek čeka službenu potvrdu o potrebi za stvaranjem stalne američke baze u zemlji, ali je  organizacija CEPA objavila nedvosmisleno izvješće, a nitko neće vrijeđati ove stručnjake koji promoviraju propoljsku politiku”, piše poljski novinar Jarosław Kociszewski za časopis Wirtualna Polska

Izvješće pod nazivom “Nedovršeni posao – Zašto i kako Sjedinjene Države trebaju biti stalno vojno nazočne na istočnoj strani NATO-a”, kojeg je objavio Centar za analizu europske politike (CEPA), potpisao čelnik ovog think-tanka Peter B. Doran i Ray Wojcik, direktor ureda u Varšavi i pukovnik u rezervi američke vojske s 32 godine vojnog iskustva.

Peter B. Doran i Ray Wojcik napominju kako se politička i strateška situacija u Europi tijekom proteklih 20 godina temeljito promijenila i više se ne percipira optimističnom, kao prije dva desetljeća.

“Umjesto demokracije, Rusija se vratila modelu autoritarne zemlje koja svog glavnog neprijatelja vidi u NATO-u. Rusko društvo kultivira osjećaj stalne prijetnje sukoba sa Zapadom, što je razlog militarizacije Baltičkog i Crnog Mora”, kaže autor ovog izvješća.

Moskva se također odlučila na otvoreno neprijateljske akcije, poput upotrebe kemijskog oružja u Velikoj Britaniji tijekom pokušaja atentata na Sergeja Skripala ili obaranja malezijskog civilnog zrakoplova MH-17 nad Ukrajinom. Rusija je počela agresivno djelovanje u Gruziji i Ukrajini u vrijeme kada su ove zemlje pregovarale o ulasku u NATO, a da ne spominjemo kršenje mnogih međunarodnih ugovora o razoružanju od strane Kremlja”, navodi se u izvješću poljskih “stručnjaka”.

“U tom smislu, porast američke vojne prisutnosti na istočnoj strani saveza je dugo bio cilj poljskih političara. U početku je američko Ministarstvo obrane nevoljko uzimalo u obzir argumente Varšave”, naglašava Jarosław Kociszewski.

No, stručnjaci Centara za analizu europske politike navode razloge zbog kojih je Pentagon pažljivo pristupao ideji stvaranja stalne vojne baze u Poljskoj. Unatoč najavama predsjednika Trumpa da će povećati broj vojnika, Amerikanci još uvijek nemaju dovoljno trupa da uspostave novu bazu.

Financijski prijedlog Poljske, koja je obećala dati 2 milijarde dolara za tu svrhu, previše je skroman iznos u usporedbi s troškovima cijelog projekta.

Štoviše, još uvijek nije poznato jesu li Poljaci i Amerikanci na isti način shvatili proces rotacije vojnika. Za sada je upitna i reakcija drugih zemalja NATO-a, koje se mogu bojati okretanja snaga ka istoku i izraziti zabrinutost zbog mogućeg političkog slabljenja Sjevernoatlantskog saveza.

“Doran i Wojcik u svom izvješću navode kako nema sumnje da bi stalna baza u Poljskoj donijela mnoge prednosti. Prvo, bilo bi više mogućnosti i slobode za planiranje mogućih vojnih operacija. Stalna američka baza bi omogućila da se odagnaju sumnje koje proizlaze iz vojne strukture NATO-a ili formalnih prosvjeda Rusije koja već krši obećanja koja je dala članicama saveza”, objašnjava poljski novinar.

“Što je još važnije, trajna infrastruktura jača argument svladavanja potencijalnog neprijatelja, jer bi se ojačala sigurnost svih zemalja srednje i istočne Europe. “Fort Trump” bi također stabilizirao bilateralne odnose između Washingtona i Varšave, a posredno bi jačao odnose između Sjedinjenih Država i poljskih susjeda. Štoviše, stalna vojna prisutnost bi pomogla da se koordiniraju troškove naoružanja i povećaju snage u regiji daleko izvan granica Poljske”, nastavlja Kociszewski.

“Raspored vojnika u Poljskoj također zahtijeva ogroman diplomatski rad kako bi se uvjerile i druge države saveza, a bilo bi potrebno mijenjati i mnoge vojne koncepte. Poduzimanje mjera za stvaranje stalne prisutnosti ne bi trebalo provoditi po cijenu ugroze političkog jedinstva saveza. To će povećati sigurnost čitavog europskog područja  i drastično poboljšati naše šanse za očuvanje mira”, zaključuju Doran i Wojcik.

“Trenutno se nastavljaju intenzivni pregovori između predstavnika vlada Poljske i Sjedinjenih Država o izgradnji spomenute baze. Pentagon također priprema svoje analize. Međutim, izjave američkog Ministarstva obrane će postati poznate tek u proljeće 2019. godine”, za portal Wirtualna Polska zaključuje poljski novinar Jarosław Kociszewski.

Poljski Onet: “SAD ne žele bazu “Fort Trump” u Poljskoj”

NATO

“SAD ne žele graditi bazu Fort Trump u Poljskoj”, navodeći svoje izvore piše poljsko izdanje Onet.

“Poljska je spremna napustiti izvorni koncept baze Fort Trump u zamjenu za drugi oblik američke vojne nazočnosti. Prema našim izvorima, pitanje povećanja američkih snaga je gotovo sigurno riješeno, ali Amerikanci postavljaju nekoliko uvjeta”, navodi se u izvješću.

Prema poljskom portalu, u Poljskoj bi trebala biti smještena američka skladišta oružja i streljiva, elementi zapovjedne strukture i obavještajne službe, što je koncept o kojem trenutno raspravljaju u Varšavi i Washingtonu.

Onet primjećuje kako ideja izgradnje stalne vojne baze na poljskom teritoriju, kao što se prethodno pretpostavljalo i što naglašava Wirtualna Polska, “praktički nema šanse za provedbu”.

“Međutim, obje strane traže kompromisnu opciju koja će povećati trajnu američku vojnu nazočnost u Poljskoj”, navodi se u izvješću.

Prijedlog za stvaranje stalne vojne baze u Poljskoj imena “Fort Trump” je izvorno ideja poljskog predsjednika Andrzeja Dude, koju je iznio nakon pregovora s američkim predsjednikom. Sam Trump je rekao da SAD i dalje razmišlja o ovoj ideji, ali bi Varšava trebala platiti “milijarde i milijarde dolara”, ne samo dvije, koliko je poljska vlada spremna izdvojiti.

Ovog je tjedna poljski ministar obrane Mariusz Błaszczak posjetio SAD, kako bi o ključnim pitanjima ovog plana osobno razgovarao s čelnikom Pentagona.

“Naš je prijedlog naišao na veliko odobrenje. Imamo konkretne prijedloge od strane Sjedinjenih Američkih Država i mi ćemo ih procijeniti”, rekao je ministar Błaszczak novinarima, ne ulazeći u detalje spomenutih prijedloga.

Podsjetimo, ranije je Poljska ponudila američkoj strani da stalno održava oklopnu diviziju na njezinom teritoriju, a Varšava je Pentagonu rekla kako je u obzir uzela troškove realizacije ovog projekta od jedne i pol do dvije milijarde dolara. Prijedlog je iznesen na bilateralnoj razini, između Varšave i Washingtona, izvan okvira i institucija NATO pakta.

Neovisno o željama Poljske, čak i Washingtona, čini se da su za izgradnju i održavanje trajne baze američke oklopno-mehanizirane divizije dvije milijarde dolara ipak skroman iznos, vjerojatno dovoljan za izgradnju samog objekta i popratne infrastrukture, ali ne i za dugoročno financiranje američkih trupa u Poljskoj.

Stoga je realnije očekivati razmještanje američkih skladišta oružja i streljiva, elemenata zapovjedne strukture i obavještajnih službi, kako piše Onet. Ipak, jedno i drugo znači jačanje američke vojne nazočnosti na zapadnim ruskim granicama, što će neizbježno imati odgovor ruske strane, a to se nikako ne može zvati putem mira, kako su izgradnju američke vojne baze u Poljskoj u svom izvješću nazvali Peter B. Doran i Ray Wojcik iz Centra za analizu europske politike.

WP / Onet

Andrzej DudaNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
5 godine prije

Finska zbilja smatra Rusiju odgovornom za miješanje GPS!??
“” Izveštaj ministra inostranih poslova Finske Timo Sojnija o navodnom mešanju Rusije u rad satelitskog navigacionog sistema GPS tokom nedavno održanih vojnih vežbi NATO-a biće predstavljen u parlamentu te zemlje sledećeg četvrtka, izjavio je u petak šef Komiteta za inostrane poslove Mati Vanhanen.””

Laki Topalović
5 godine prije

Kakvi su ljigavci ovi Poljaci, dati ime bazi po živom predsjedniku. Bolje da su po njegovom ocu ili djedu.

giordano bruno
5 godine prije

Nemacka ima Americke baze, Poljaci bi hteli da budu kao Nemacka, po kratkom postupku.

kiki
5 godine prije

Najjeftinije je kad stanovnici zemlje sami sebe okupiraju…

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Hej Poljaci, jesu li vama vrane mozak popile ili vam ga je votka spalila. Amerikenjci nisu nikome prijatelj oni gledaju samo svoje interese.

octopus
5 godine prije

…SAD i dalje razmišlja o ovoj ideji, ali bi Varšava trebala platiti “milijarde i milijarde dolara”. Klasičan i uspješan amerilki posao u prodaji zvan “nijemi jež”. Oni ne razmišljaju, već čekaju da ovi sami povise cijenu, da Poljacima potreba za uprkništvom zamuti mozak i da na kraju plate mnogo više nego su na početku mislili i da to ponosno objave svijetu….. Prije nego izreknu konačnu cijenu, Ruje samo moraju diskretno upoznati cjelokupno veselo i ponosno poljsko pučanstvo da ali baš svaka zemlja koja ima američke baze dobija svoje šifre na nekoliko nuklearki….. Da nebi poslije bilo “nismo znali”.

mladen3x
5 godine prije

Ameri troše pare bezveze….nema tu kruha,Kina i Rusija su im preoteli Aziju a to polako čine i s Europom….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI