Američka vojska je svjetski “najveći pojedinačni proizvođač” stakleničkih plinova

američka vojska
12 komentara

Pentagon je “najveći proizvođač stakleničkih plinova u svijetu”, stoji u novoj studiji o klimatskim promjenama koja optužuje Trumpovu upravu zbog toga što to poriče na sve moguće načine.

Izvješće, iz projekta “Troškovi rata” Sveučilišta Brown, usredotočeno je posebno na “ratove nakon 11. rujna” i njihov utjecaj na emisije stakleničkih plinova.

Procjenjuje se da je američka vojska odgovorna za 1,212 milijuna metričkih tona stakleničkih plinova između 2001. i 2017. Emisije iz operacija koje su vodili u inozemstvu, odnosno u  Afganistanu, Pakistanu, Iraku i Siriji činile su više od 400 milijuna metričkih tona CO2.

Samo u 2017. godini, navodi se u izvješću, “emisije Pentagona bile su veće od svih emisija iz Švedske ili Danske”.

Od 2001. do 2017. godine, emisija Pentagona iznosila je 766 milijuna metričkih tona, navodi se u novom izvješću Sveučilišta Brown.

To čini američku vojsku daleko najvećim svjetskim institucionalnim plamenikom i zagađivačem.

Učinci klimatskih promjena uskoro će „potpaljivati političke tenzije i poticati  masovne migracije i izbjegličke krize“, navodi se u izvješću. Također se ističe kako je vojska već dodala klimatske promjene na svoj popis pitanja koja od nacionalne sigurnosti.

Istraživači su kritizirali Pentagon jer je priznao klimatske promjene kao prijetnju za nacionalnu sigurnost, ali ne priznaje vlastitu odgovornost koja je dovela do toga odnosno “da je njihova vlastita potrošnja goriva glavni čimbenik klimatskih promjena.” Također su ukazali na  neke elemente u okviru Trumpove administracije kojima  se u različitim oblicima poriču klimatske promjene.

Dok je američka vojska dobivala pohvale za poduzimanje određenih napora za smanjenje potrošnje energije, uključujući postupno zamjenjivanje nekih ne-taktičkih vozila flotom s hibridnim vozilima, vozilima s dodatnim ili alternativnim gorivom, smanjenjem praznog hoda i razvojem solarnih instalacija u nekim bazama, navodi se u izvješću kako postoji još puno prostora takva smanjenja.

Studija je pronašla sedam glavnih izvora emisija stakleničkih plinova vezanih uz američke vojne aktivnosti, uključujući: postrojenja i nevojne operacije, emisije uzrokovane ratom, emisije uzrokovane proizvodnjom oružja, emisije uzrokovane rekonstrukcijom uništene infrastrukture u ratnim zonama i namjerno spaljivanje naftnih bušotina i rafinerija od svih strana u ratu koje su uključene u rat.

Autori se također pitaju je li nužna velika američka nazočnost u Perzijskom zaljevu, budući da je sama SAD manje ovisna o nafti u regiji nego što je bila u prošlosti, te ne mora nužno “štititi globalni protok” nafte.

Jedna od preporuka ove studije bila je godišnje podnošenje potrošnje goriva Pentagona Kongresu. Te informacije su trenutno zadržane od Kongresa ali i očiju javnosti.

Istraživači su također preporučili da svaka vojna instalacija izradi planove za smanjenje potrošnje energije za 10 posto do 2022. godine te savjetuje povećanu upotrebu alternativnih goriva, hibridnih vozila i obnovljivih izvora energije. Pentagon bi također trebao odrediti koje vojne i nacionalne baze mogu biti zatvorene, bilo zbog utjecaja klimatskih promjena ili smanjenja prijetnji.

Američka vojska mora hitno “smanjiti svoju ulogu” u stvaranju emisije stakleničkih plinova, navodi se u izvješću, zaključujući ako bi se smanjilo korištenje fosilnih goriva moglo bi doći do ogromnih pozitivnih implikacija za klimu.

Američka vojskaCO2klimatske promjeneSADstaklenički plinovi
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
4 godine prije

Kad je ”svjetska sigurnost” u pitanju bija bi red da svi zemljani plaćaju porez na CO2 kako bi i dalje bili ”sigurni” 🙂

otpisani
4 godine prije

Evo, iskreno nisam pročitao dalje od naslova i sinula mi je ideja kako to američka vojska može biti “najveći pojedinačni proizvođač stakleničkih plinova”.
Pa zna se da vojska često dobiva grah kao obrok, a oni imaju poseban, takozvani “mornarički grah” koji jako napuhava a još ga dodatno jedu uz hamburger (grah ne bi trebalo jesti sa mesom) pa je proizvodnja CO2 u njihovim crijevima, vjerojatno apari sa onom u kravljim stomacima i eto, raspršeni su po raznim krajevima svijeta i prde CO2 – a to je staklenički plin, zar ne?

Kuga
4 godine prije

Nemojte tako, postoje i dobri USA vojnici, ali istina oni su smjesteni na Arlingtonu ili drugim mjestima sa istom svrhom.

Majk Majers
4 godine prije

Zbirno sve vojske svita proizvode apsurdne količine CO2. Al ipak i dalje 99.99999% CO2 dolazi iz oceana 😉

Ivo
4 godine prije

Staklenički plinovi su najmanji problem. Američka vojska je prvi svjetski ubojica civila i uništavatelj suverenih država, odnosno vodeća svjetska teroristička organizacija, po svim poznatim kriterijima. Taj CO2 se može komotno zanemariti.

Crni žutokljunac
4 godine prije

CO2,prevara elita,a zec se skriva u Morenovom grmu,gore.CO2 nema previše već premalo,a i vidit u kako malim količinama ga ima u atmosferi,te kolko smo ga mi ispustili.Ovog našeg ima tako malo da ne može bitno utjecat na promjenu klime.Di bi trebala završit ta silna lova od harača na CO2?Još jedan način za koncentraciju moći u malobrojnim rukama.Naši negativni utjecaji su puno jači u krčenju šuma,bacanju smeća,posebno plastike,smanjivanju staništa divljim životinjama i izlov,što dovodi do svakodnevnog izumiranja i smanjivanja biljnih I životinjskih vrsta.Mi svojim sve većim brojem,neumjerenim trošenjem resursa i lošim raspoređivanjem istih sve razornije djelujemo na prirodu.Ovaj sistem upravo potiče neumjerenu potrošnju resursa.

9953
4 godine prije

Još kakvi su mogli bi prestat ratovat ovako ekološki osviješteni

tvingo
4 godine prije

treba zabiti čep u crnu guzicu

tuf
4 godine prije

To su Molekule Slobode ™ !

Boro
4 godine prije

A ne samo plinova.i heroin i kokain

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI