Američka vojska oklopnu brigadu iz Belgije seli na istok Europe

M1 Abrams Tank
31 komentar

Utovar opreme 1. brigade prve oklopne divizije američke vojske u Belgiji za isporuku u istočnu Europu je počeo 20. svibnja 2018.

SAD počinji premještati trupe iz Belgije u istočnu Europu, što se čini u okviru operacije “Atlantic Resolve”, prenosi portal Defense News, koji je dobio potvrdu predstavnika američkih oružanih snaga u Europi.

Kao što je navedeno, prijenos opreme se smatra vježbom u punom opsegu, a cilj im je “uvježbavati kretanje vojnika diljem Europe u slučaju mogućeg vojnog sukoba na kontinentu”.

Ukupno će biti prebačeno oko 3300 vojnika i 650 jedinica vojne opreme, uključujući 87 tenkova “M-1 Abrams” i 18 samohodnih haubica “M-109 Paladin”. Sva oprema će biti poslana u baltičke zemlje, te u Poljsku, Rumunjsku, Bugarsku i Mađarsku.

Potvrđeno je da će dio postrojbi biti prevezen željeznicom i autocestama, ali će se koristiti i pomorski transport, kojim se ranije nije služilo u tu svrhu.

Kasnije će se ova borbena skupina pridružiti glavnoj vojnoj vježbi “Saber Strike”, koja će se od 3. do 15. lipnja održati u Poljskoj i baltičkim državama, a predviđeno je sudjelovanje 18 000 vojnika iz zemalja NATO pakta.

FOTO – 20. svibnja 2018. / Početak prebacivanja opreme 1. brigade prve oklopne divizije američke vojske iz Belgije u istočnu Europu

Atlantic ResolveIstočna EuropaNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Splićo
5 godine prije

Američani će se boriti protiv Rusa do posljednjeg evropejca.

Siniša
5 godine prije

Meni se cini da su ipak bili slobodniji u doba Varsavskog pakta,na kraju krajeva USSR ih nisu ovako pljackali vec su na protiv imali privredu u punom smislu i nisu bili niciji bankomat.

Churko
5 godine prije

Mozda im je bolje da to vrate u ameriku trebati ce im uskoro vise kod kuce do sve skupa u svijetu.

Good Old Rebel
5 godine prije

87 tenkova i 3.000 vojnika? Hitler je 1941 u operaciji „Barbarossa” imao 3 grupe armija i što je važno 4 oklopne armije sa cca 3.200 tenkova i to 4. oklopna skupina (general pukovnik Erich Hoepner), 2. oklopna skupina (general-pukovnik Heinz Guderian), 3. oklopna skupina (general-pukovnik Hermann Hoth) i 1. oklopna skupina (general- pukovnik Ewald von Kleist). Ispostavilo se malo i to dosta malo…falile su još najmanje tri oklopne skupine, te samohodne artiljerijske jedinice kojih na jugu uopće nije bilo i još 2 milijuna vojnika. I naročito postojao je nedostatak oko 15.000 kamiona. Što reći?…Oklopna brigada sa tom “snagom” je samo čin provokacije. Također u 2. svjetskom ratu 1941. Nijemci su imali većinu tenkova pancer 3., koji nisu bili bolji od T-34. Tigrovi i Pantere su se pojavili u manjem broju 1943., a onda su Sovjeti imali već cca 10.000T-34 opremljene sa radio stanicama, koje nisu imali 1941. Iz ovoga se… Čitaj više »

Alen
5 godine prije

Pa sad , jasno je da na rusiju ne mogu.. U stvari to ne smiju ni pomisliti ,pogotovo evropljani jer znaju snagu rusije …
Za koga se onda salje vojna tehnika na istok evrope… Jasno je da se rusija predstavlja kao napadac da bi se poslalo oruzje na ” medju ” a u stvari radi se o okupaciji evrope…

Crodaemon
5 godine prije

A sta je usa oklopna brigada uopce radila u Belgiji, branila ih od Francuske?

Busola
5 godine prije

Zanimljivo je gledati kako kada su SSSR tenkovi i vojska bili u tim zemljama narod se bunio i dizao bunt. Danas kada još gore NATO snage se provozavaju tim zemljama i dobijaju baze za badava narod šuti ili pogne glavu.

Što radi novac i potkupljivanje… SSSR nikada nije igrao na tu kartu , ali ljudi prodaju slobodu i dom na kartu novca… i to na malo novaca…

Weteran
5 godine prije

Čačkaju mečku?

Chichiriba
5 godine prije

14. Juna pocinje svjetsko prvenstvo u nogometu…

Ante
5 godine prije

Europa je postala američka vojna baza. Dok Europske zemlje ne znaju dali bi surađivali sa rusima ili sa amerikancima. Najbolje se to očituje kada amer Europi ponudi svoj preskupi LNG plin onda tek dobiju hladan tuš od svojih saveznika preko bare.

Ivo
5 godine prije

Ovo ne treba posmatrati kao gomilanje snaga na granicama Rusije i moguće uvertire za napad, već prvenstveno kao tihu okupaciju baltičkih zemalja i istočnoeuropskih država, kako bi se tamo učvrstila američka čizma.

Mora se priznati da su ameri majstorski ovladali umijećem manipulacije, malo po malo podižu vojne baze i povećavaju okupacijske snage do potrebnog optimuma, dok im žrtve mašu zastavicama i pomažu da bi sve prošlo glatko. Vrhunski!

Za staviti stvari u perspektivu, dovoljno je napomenuti da si Rusija može priuštiti da gađa svaki od ovih tenkova pojedinačno sa po jednim taktičkim nuklearnim projektilom, a i to bi im bilo tek za zagrijavanje, tako da je cijela stvar groteskno glupa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI