Američki stručnjaci su u Uzbekistanu istraživali stare sovjetske laboratorije za kemijsko oružje

OPCW - Organizacija za zabranu kemijskog oružja
7 komentara

“Američki stručnjaci su smjeli istraživati ​​objekte u kojima se radilo na biološkom i kemijskom oružju, a koji su na području Uzbekistana ostali iz vremena Sovjetskog Saveza”, pod uvjetom anonimnosti je za Interfax govorio uzbekistanski ekološki znanstvenik.

Pitanje pregleda postrojenja za proizvodnju sovjetskih kemijskog oružja na području Uzbekistana se iznova otvorilo zbog istrage o porijeklu bojnog otrova “Novičok”, nervnog agensa koji je navodno korišten  u pokušaju atentata na bivšeg ruskog obavještajca, pukovnika Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji.

Prema riječima znanstvenika iz Uzbekistana, predmeti koji imaju veze s biološkim i kemijskim oružjem ranije su bili na otoku Vozroždenije, preko kojeg prolazi granica između Uzbekistana i Kazahstana.

“1995. godine su američki stručnjaci uzeli uzorke tla na kazahstanskom dijelu otoka i identificirali spore antraksa.  2002. godine su djelatnici Centra za karantenu Ministarstva zdravstva Uzbekistana inficirani zajedno s američkim stručnjacima koji su pretraživali mjesta ukopa biopatogena, kako bi identificirali i dekontaminirali područja”, rekao je istraživač.

Prema njegovim riječima, na početku su se posebna istraživanja provodila samo na otoku Vozroždenije, a zatim i na visoravni Ustijur, na kojem je jedno vrijeme testirano biološko i kemijsko oružje Sovjetskog Saveza.

“Istražen je sjeveroistočni dio otoka Vozroždenije, kao i testni laboratorij, grad Kantjubek, odlagališta i zračne luke. Svi ovi predmeti bili su bili tajni”, istaknuo je sugovornik za agenciju Interfax.

Ranije je stalni predstavnik Rusije u OPCW Aleksander Šulgin rekao kako Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države razvijaju tvar “Novičok”, koja je  mogla otrovati bivšeg pukovnika ruske agencije GRU Sergeja Skripala.

U srijedu je ruski stalni predstavnik u Ujedinjenim narodima Vasilij Nebenzija u Vijeću sigurnosti citirao stručnjaka za biološko oružje koji je rekao da Velika Britanija zna formulu i sama može proizvesti plin “Novičok”.

U međuvremenu je NATO pozvao Rusiju da odgovori na pitanja Velike Britanije u slučaju Skripal i da program “Novičok” da na uvid Organizaciji za zabranu proliferacije kemijskog oružja (OPCW).

Bojni otrovNATOOPCWVijeće sigurnosti
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Našili
6 godine prije

amerikanci su poznati humanitarci koji su pomagali bratskom narodu uzbekistana da rješi ekološke probleme zar netko može uopće sumnjati u njihove dobre namjere

observer
6 godine prije

Bojim se da u dogledno vrijeme možemo očekivati vijest o velikom napadu kemijskim oružjem u Siriji, kojom prilikom će naravno biti upotrijebljen “Novičok”. Bojim se da je sva ta vika u VB samo stvaranje izgovora za opći napad na Siriju. I eto otvorenog sukoba s Rusijom…

Son of Alerik
6 godine prije

Novičok i Rusija ne stoje u zajedničkoj rečenici od raspada SSSR-a. Od 1991.g u taj institut za organsku kemiju i tehnologiju su došli Amerikanci. Nitko im nije branio uzeti uzorke i recepturu za taj otrov pa kad su već mogli, onda su zasigurno to i učinili. Zapadni uspjenjeni psihopati, koji su već u Siriji pokazali kako nisu sposobni nositi se s ljudskošću (nečovječnost je prva odlika psihopata), su očito cijelu priču smislili i proveli po svom lošem scenariju. Stradali su ne baš nedužni ljudi, kolateralne žrtve, a prave žrtve bi trebale biti oni u Zapadnoj javnosti – koje bi bile dovoljno glupe da prihvate sve te prazne optuže na račun Rusije kao istinite. Samo prozivanje ruskog predsjednika te traženja očitovanja za događaje na britanskom tlu, koje dolazi od britanskih aparatčika tipa May, Johnson su odraz panične nemoći psihopatske elite na Zapadu. Nemoći da nastave na isti prokušani način dalje započinjati… Čitaj više »

Posmatrač+
6 godine prije

Evo šta piše čovjek, koji je bio ambasador Britanije u Uzbekistanu :
https://www.craigmurray.org.uk/archives/2018/03/the-novichok-story-is-indeed-another-iraqi-wmd-scam/

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI