Američki teror “zabrane letenja”

Aerodrom
7 komentara

Američka administracija za sigurnost transporta navodno vrši kontrolu štete nakon što je švicarski haker pronašao kopiju zloglasne FBI-jeve liste „zabranjenih letova“ na nezaštićenom serveru koji pripada regionalnoj američkoj avio-kompaniji CommuteAir.

U izjavi za tehničku agenciju Daily Dot u četvrtak, TSA je priznala da je “svjesna potencijalnog incidenta u sajber sigurnosti” i da istražuje s drugim saveznim agencijama.

Haker, koji se zove ”maia arson crimew”, pronašao je četiri godine staru kopiju liste zabranjenih letova, podskup FBI-jeve baze podataka za provjeru terorizma koju čine pojedinci kojima je zabranjeno da putuju avionom preko njihovih poznatih ili osumnjičenih terorista. veze, dok kopaju po nezaštićenom Jenkins serveru, navodi se u objavi na blogu u četvrtak .

Pohranjeni u nešifriranoj, korisno nazvanoj datoteci baze podataka kao nofly.csv, podaci su uključivali 1,5 miliona unosa, imena i datuma rođenja. Iako su mnogi bili pseudonima – Viktor Bout, ruski biznismen zatvoren u SAD zbog optužbi za trgovinu oružjem do nedavne zamjene zatvorenika s američkom košarkašicom Brittney Griner, imao je više od 16 alternativnih imena i pisanja na popisu, plus nekoliko mogućih rođendana – zločin je ipak izrazio šok po veličini liste.

„Prosto je suludo znati koliko je velika baza podataka o otkrivanju terorizma, a ipak postoje vrlo jasni trendovi ka skoro isključivo arapskim i ruskim zvučenim imenima kroz milion unosa“, rekla je za Daily Dot.

Među njima su bili osumnjičeni članovi irske paravojne grupe IRA, kao i jedna osoba koja je – ako je suditi po datumu rođenja – imala samo osam godina.

Server je takođe uključivao privatne informacije o oko 900 zaposlenih u CommuteAiru, uključujući imena, brojeve pasoša, adrese i brojeve telefona, prema kriminalu. Aviokompanija je za Daily Dot saopštila da je server isključila i prijavila neovlašćeni pristup Agenciji za sajber sigurnost i sigurnost infrastrukture, ističući da je server korišten u “testne svrhe” i da nisu provaljeni nikakvi podaci o klijentima – samo podaci zaposlenih.

Savezni sudija je 2019. godine proglasio Bazu podataka za provjeru terorizma neustavnom, tvrdeći da, budući da nije postojao “provjerljivi standard za uključivanje i isključenje”, njome su prekršena pravosudna prava onih koji su navedeni na listi. Od tada nije bilo smislenih pokušaja da se ta presuda izvrši. FBI dijeli listu s više od 500 subjekata iz privatnog sektora za koje smatra da su ‘susjedne s provedbom zakona’, kao i sa preko 60 stranih vlada.

SADTajne ListeZabrana Letenja
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Suze Roni
1 godina prije

Tipicni google translate (prijevod) sa hrpom gresaka koje bi prije pustanja u promet trebalo korigirati. Ali kad osoba ne zna dobro engleski jezik tada nije sposobna napraviti korektan prijevod.
To se vidi po nekim nesuvislim recenicama gdje nedostaje logika.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Eto , koliko vrijedi sva ta ” vjestacka intiligencija ” 😁 . Stalno ljudima velim — nemojte se plasiti toga jer nist vise nije podlizno manipulaciji od ” vjestacke intiligencije ” 😉 . Tko zna KAKO 😉 s tim se doslovce moze poigravat !! Ta GODINAMA je izvjesni , Rumunjski TAXIST 😁 😁 😁 , ulazio i izlazio iz ” najtajnijih ” banki podataka dokle se nije opustio pa ostavio svoj JEFTINI desktop on-line jer ta pozvala musterija da je prebaci svojom , STAROM Dacia …. A taj je GIDINAMA bio na FBI MOST WANTED listi 😁 😁 😁 . Covjek od naobrazbe ima mesarsku skolu i kurs za taxistu 😁 😁 😁 😁 .

Ico
1 godina prije

Latvija, Litva i Estonija trebaju Ukrajini pomoći u ljudstvu, svaka od te 3 tzv države u Ukrajinu treba poslati 100 hiljada vojnika, inače neka premijeri te 3 tzv države začepe svoje smrdlijve gubice, da baš tako, ne usta, nego svoje smrdljive gubice!

Max
1 godina prije

Oni su hakirani.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI