Američko-kineski rat do 2025.: samoispunjavajuće proročanstvo?

Rat SAD i Kina
31 komentar

Američki general sa četiri zvjezdice Mike Minihan, šef Komande za zračnu mobilnost američkog ratnog zrakoplovstva (AMC) vjeruje da  će SAD i Kina ući u rat do 2025. godine.

“Nadam se da griješim. Utroba mi govori da ćemo se boriti 2025.“, navodno je napisao Minihan u dopisu svojim policajcima, do kojeg su došli mediji. U poruci se osoblju AMC-a nalaže da se obuči i dovede u red svoje poslove kako bi bili “pravno spremni i pripremljeni”.

Ovo predviđanje je do sada najdirektnije i najodlučnije od američkog zvaničnika o izgledima za potencijalni sukob između SAD-a i Kine, osim naznaka predsjednika Joea Bidena da će SAD intervenirati na strani Tajvana ako Kina izvrši invaziju. Naravno, Minihan nije kreator politike, a dopis nije zvanična izjava američke vojne politike prema Kini. Ali uticaj američke vojske, a time i vojno-industrijskog kompleksa, na kreiranje američke spoljne politike i uopšte na raspoloženje u Vašingtonu, ne treba potcjenjivati.

Realnost je, posebno kako se vidi u Ukrajini, da je rizik od sukoba velikih sila vjerovatno najveći od kraja Drugog svjetskog rata ili vrhunca Hladnog rata. To je zato što SAD sebe vide kao zakonitog i trajnog globalnog hegemona. Ona takođe vidi da konkurencija sustiže, međutim, i spremna je da upotrebi sva neophodna sredstva i da preuzme ogromne rizike kako bi spriječila porast rivalskih sila. Kao takve, SAD i Kina rizikuju da upadnu u takozvanu “Tukididovu zamku”, koja se opisuje kao “očigledna sklonost ka ratu kada sila u nastajanju prijeti da istisne postojeću veliku silu kao regionalnog ili međunarodnog hegemona”.

Trenutna raspodjela moći u svijetu opisuje se kao „multipolarnost u nastajanju“. Nakon tri decenije američke unipolarnosti, kada su SAD neosporno vladale, brojne sile u nastajanju mijenjaju međunarodni poredak. Multipolarnost se razlikuje od “bipolarnosti”, gdje se dvije sile takmiče za hegemoniju, a najpoznatiji primjer su SAD i Sovjetski Savez tokom Hladnog rata.

Dok bipolarnost donosi oblik stabilnosti, budući da su vojne sposobnosti obje sile ravnomjerno usklađene i da su ulozi potencijalnog sukoba izuzetno visoki, historija pokazuje da multipolarnost obično donosi nestabilnost jer stvara nesigurno, nepredvidivo i konkurentno međunarodno okruženje. Svijet iz 1914. godine, gdje se teatar suprotstavljenih evropskih sila borio za međunarodnu dominaciju, na kraju je izgorio u Prvom svjetskom ratu. Kako su konkurentske svjetske sile širile svoje imperijalističke ambicije, nastojale su obuzdati druge formiranjem saveza i pokretanjem utrke u naoružanju.

Zvuči poznato? Trebalo bi. Današnji svijet ima neke uznemirujuće paralele. SAD – nesigurni hegemon čija se relativna moć smanjuje kako se pojavljuju druge svjetske sile – očajnički nastoji degradirati, potkopati i obuzdati svoje rivale pokretanjem utrke u naoružanju i širenjem sistema saveza. Već je fokus na širenje NATO-a izazvao sukob u Ukrajini, ali još gore, Bidenova administracija aktivno nastoji proširiti taj model na istočnu Aziju protiv Kine, u obliku blokova kao što su Quad i AUKUS.

Dok bi ovi sistemi savezništva u teoriji trebali uspostaviti odvraćanje i projektirati američku moć, u praksi historija pokazuje da ovo ponašanje samo provocira, a ne sprječava sukob. Hladni rat je jedini izuzetak u čitavoj istoriji, a sukob u Ukrajini je to samo potvrdio. Jer kada jedna država nastoji da se naoruža fokusom namjernog ciljanja na drugu, druga odgovara, stvarajući eskalacijski ciklus. Svaka država se stoga utrkuje u poboljšanju svojih sposobnosti s ciljem da odgovori na drugu, a ciklus postaje samopojačavajući.

Kako trka u naoružanju prerasta u ratove? Odgovor je da u klimi rastuće političke paranoje, sumnji i nepovjerenja koje dolaze s ovim vojnim tenzijama, neke države vole da se zapitaju „šta će se dogoditi ako mene prve napadnu?“ ili “planiraju li napad?” Opasnost proizilazi iz toga što država shvati da se suočava sa vojnim obuzdavanjem ili potencijalnim preventivnim napadom, njen „ jedini izbor“ je da napadne prva i zada prvi udarac. Ovo je, opet, ukorijenjeno u poukama istorije iz Prvog svjetskog rata.

Kada je Austrougarska (saveznik Nemačke) objavila rat Srbiji, Nemačka je verovala da je rat sa Francuskom (saveznikom Rusije) neizbežan. Stoga je donesena odluka da se preventivno napadne Francuska, preko Belgije. Zašto je ovo relevantno danas? Jer šta ako u nekom trenutku Kina odluči da nema drugog izbora osim da prvo napadne SAD ili Japan, prije nego što oni uskoče snagom oružja da zaštite Tajvan? Budite sigurni, još nismo sasvim stigli, a Peking je obično nesklon riziku kada je riječ o ovakvim stvarima.

Komentari američkog generala su, naravno, previše dramatični, barem u ovom trenutku. Ipak, one su opasne jer odražavaju osjećaj da je prije ili kasnije rat neizbježan, a kada se vjeruje da je rat neizbježan, on se tako i tretira i tako rat postaje stvarnost. Trenutno bi to moglo izgledati nezamislivo, ali i mnogi drugi ratovi u prošlosti. Kako SAD nastavljaju da podižu tenzije sa Pekingom, prekretnica ili pogrešna procena postaje sve verovatnija i tu leži opasnost.

Autor: Timur Fomenko

kinaRatSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Amar
1 godina prije

Amerika ratuje samo protiv slabih,onih koji nemaju napredni PVO i nuklearno oruzje.Utroba mu govori jer nema mozak za razmisljanje,americki general sa 4 zvijezdice!?

Ziv je Geza
1 godina prije

Utroba mu govori da zdere manje brze hrane a on razmislja o nuklearnom ratu.
Pa ti govnjari Koji o tome navodno odlucuju, nisu U stanju biti jedan dan bez struje,grijanja i tople vode a kamoli da tumaraju rusevinama wasingtona,Londona ili berlina.

Nama Koji zivimo citav zivot na granici prezivljavanja nuklearni Rat bis se cinio kao svakodnevna rutina,pa nek ispale Ako imaju muda,da vidimo cija majka crnu vunu prede.

hiber
1 godina prije

Problem je sto Kina nije sila u usponu nego samo ostvaruje rast shodno srednje razvijenoj zemlji. Događa im se kao i Japanu 90-tih godina. Samo sto Kinezi misle da mogu vise. Sada su odjednom otkrili da je mogućnost krađe tehnologije sve manja, kao sto je Putin otkrio da se vise ne mogu lako otimati tuđe zemlje.

Max
1 godina prije

Do tog rata će sigurno doći.

Otpornik
1 godina prije

Ovaj WW3 koji već traje me podsjeća na “kroniku najavljene smrti”. Sve se zna što će se dogoditi, ali se svi nadaju da se neće dogoditi, a ipak se na kraju dogodi. Nažalost, nako ovog WW3 na svijetu bi zaista mogla ostati samo milijarda ljudi, a mi u Europi baš i nemamo neke dobre šanse za preživljavanje.

Jimbo
1 godina prije

Od kud vam ta ideja iz guzice ?

Mrdo
1 godina prije

Nema ništa od toga. Kauboji napadaju samo slabe države, koje ne mogu da se brane, da uzvrate udarac.

mudapodbubrege
1 godina prije

ništa novo. čabad več odavno to predvidio! a kako i ne bi, kad čabadovi rabiji za to kažu da je bog organizirao. kako bi čabad napokon zavladao čitavim svijetom

Nekoime
1 godina prije

Voodoo general, čita budućnost iz utrobe. Hoće li Kongres uskoro početi bacati uroke na protivnike, jer od vojske im tako i tako nema nikakve koristi.

noppo
1 godina prije

anglosaksonci ovaj rat več planirajo odavno. Zato mislim, da je to samo pitanje vremena.

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

Od 2010-ih kineska mornarica je doživjela gotovo geometrijski rast. Kineska mornarička proizvodnja predmet je sve veće pozornosti, a sada već izaziva nemir, pa čak i zavist u zapadnih mornaricama. Kineska brodogradilišta u Dalianu, Jiangnanu i Hudongu sada svake godine sagrade više razarača, fregata, korveta i amfibijskih brodova nego Sjedinjene Države i svi njihovi saveznici na pacifičkom ratištu zajedno. Sada je uobičajeno da svake godine u službu ulazi 7 do 8 novih razarača i fregata, zajedno s 2 ili 3 podmornice i jednim ili dva velika mornarička ili amfibijska broda. Npr. trenutno se u brodogradilištu Dalian u isto vrijeme gradi 5 novih razarača tipa 052DL. Osim toga, nove klase borbenih površinskih brodova koje su se pojavile posljednjih godina, kao što su teški razarači tipa 055, protuzračni razarači tipa 052D, jurišni brodovi tipa 071 ili nosači jurišnih helikoptera tipa 075, teško da imaju na čemu pozavidjeti najboljim američkim, japanskim, južnokorejskim ili australskim… Čitaj više »

Gnjida
1 godina prije

Osramotili se gadno u Ukrajini pa fantaziraju o novom protivniku. Ništa od toga, jer Kinezi bi iz zgazili ko žohare.

goran
1 godina prije

nisu previše dramatične riječi generala on jako dobro zna što govori,a uostalom duboka država u americi već odavno želi rat i sa rusijom i sa kinom,a da pritom ne razmišljalju šta to može dovesti za cijelo čovječanstvo

Rimtutituki
1 godina prije

Anglosassoni govna ,ursula smrdljiva pizdara,meloni talijanska zabetina,neposmeni idioti,fujjj,slaveni su geniji za ove retard narode

Ttg
1 godina prije

Sad se polako otvaraju dogovori iz Davosa.
Znaci smislili su novi sukob a ovaj u rusiji jos traje.
Kako vrijedni momci.

ASA
1 godina prije

AJDE anglosaxonci naprefd Slaveni su gjubrad

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI