Bijela kuća odbila preuzeti kontrolu nad cijelim Afganistanom i dio zemlje dala talibanima

afganistan
57 komentara

Prošle godine je američki predsjednik Donald Trump, najavljujući američke planove za Afganistan, upozorio talibane i teroriste takozvane Islamske države da se nemaju kamo sakriti u Afganistanu.

Međutim, zatvoreni dio strategije govori da se afganistanska vojska trebala usredotočiti samo na zaštitu velikih gradova i ključnih točaka, prenosi The New York Times, citirajući vojne dužnosnike koji su upoznati s ovim strateškim planom.

Američki list navodi kako se vidi da se  Trumpova uprava zapravo pridržava istog plana kao i prethodnici sadašnjeg predsjednika.

U skladu s američkom strategijom za Afganistan, lokalne snage će kontrolirati Kabul, Kandahar, Kunduz, Mazar-e Sharif i Jalalabad, dok su talibani držati ostatak teritorija zemlje kojeg su uspjeli zauzeti posljednjih nekoliko godina.

Dakle, Washington priznaje da američka vojska u Afganistanu nije u stanju zaštititi značajan dio stanovništva zemlje, dok se talibani u sukobima s afganistanskom vojskom uglavnom opskrbljuju velikim količinama oružja.

Prema raznim izvorima, afganistanska vojska sada kontrolira 229 od 407 regija u zemlji, dok talibani u cijelosti drže ukupno 59 regija. U drugima se vode sukobi s afganistanskim snagama sigurnosti.

Američka vojska se 2006. aktivno uključila u borbe u Afganistanu i pokušala stvoriti jake točke u cijeloj zemlji, ali je 2009. Pentagon odlučio da je ispravnije braniti gusto naseljena područja, a ne ulaziti u sukobe i ratovati u udaljenim područjima Afganistana.

Zbog ove strategije, nakon povlačenja glavnine američkog kontingenta 2014. godine, talibani su uspjeli preuzeti kontrolu nad velikim teritorijem zemlje.

Bijela kućaNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
57 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
5 godine prije

….ne mogu afganistan pacifizirati a oni bi ratovali protiv rusije….

Siniša
5 godine prije

Nesto manjka u clanku;valjalo je dodati kako ameri kontrolisu rudom bogata podrucja i kako to kradu….bilo je o tome na ovom portalu.

Ante
5 godine prije

Ne žele preuzeti kontrolu nad cijelom državom jer bi onda stala proizvodnja Maka za opijum. Stao bi izvoz toga pa moraju zadržati djelomični nadzor.

zoran
5 godine prije

svima je znano da su u avganistan dosli radi heroina.to je bio njihov primarni cilj.jer od kada su dosli ameri 1000 puta se povecala proizvodnja heroina.od toga se finansira cia.naravno za transport se koriste njihove baze i zato im je trebalo kosovo da bi na miru mogli da pune evropu heroinom bez straha.nasli su kompanjone i samo truj ljude evrope a mi cemo kao da se borimo protiv prodaje heroina po svetu.takvu patku guta ceo svet vec pedesetgodina i nikako da je proguta do kraja.ista prica je bilo i sa vijetnamom.

Abe Nepotvrdjeni
5 godine prije

Mi polazimo od nesređenog stanja u Afganistanu – kao treba se urediti stanje da ljudi žive normalno. Međutim, za američke partnere sve je u najboljem redu. Oni i nisu htjeli ništa drugo, i neće trošiti svoje snage na ono sta njima ne koristi. Davno je zatrovan Afganistan, davno su zabili zube u njega i piju li piju.

Riddick
5 godine prije

Talbane ne mogu da pobede , a hoce na Iran,Rusiju,Kinu,Severnu Koreju,Siriju,Venecuelu…

Maus
5 godine prije

Heh talibani, vladine snage I sad-e omjer snaga kao u stranackoj drzavi, samo sto ovi.imaju oruzije I apsolitno.nitko.nema.blage zasto.za koga ratuje I.protiv koga vec onako iz navike kako.su se zatekli.

mirko
5 godine prije

Ne znam zasto odgovarate na provokatorske komentare raznih junaca? Ignorisanje je najbolji nacin rasprave sa njima.

rodoljub
5 godine prije

Koliko je poznato, Ameri su otisli u Avganistan da bi se borili protiv terorizma, a Talibane su proglasili teroristima . Mozda su postigli sporazum sa “teroristima” da ih ne uznemiravaju u poslu sa drogom .

Weteran
5 godine prije

Do 2001 godine, vlasti u Avganistanu su sveli proizvodnju opijuma na nulu.
Danas, tamo se obaraju proizvodni rekordi.
Svi znamo da su tamo zbog droge!
Kao i u Kolumbiji, Kosovu, ….

Jurišić maja
5 godine prije

znaći đavolja imperija braniti će samo najveće plantaže opijuma

IVE IZ PECALBE
5 godine prije

Koji rat kada i gdije su amerikenjatori dobili? Rat protiv nacista u Evropi nisu dobili amerikenjatori vec Rusi, Vijetnam popusili i pobjegli galvom bez obzira, Koreja isto tako, istina dobili su po koju bitku ali ne i rat.

Neko ime
5 godine prije

Uz sve te opisane sekundarne ciljeve, koji naravno, stoje, negdje procitah (mozda cak i na ovom portalu;) da vojno-strateski, afganistan ima prvenstveno znacaj u smislu obuzdavanja pakistana, koji je 98 testirao svoje nuklearne kapacitete…a ako utjeces na pakistan, onda posredno utjeces i na indiju i dobar dio indokine…pa opet sve do Kine, s juzne strane…

Willer
5 godine prije

Tu su dosli da ostanu. Ako poraze talibane onda moraju otici. Prilicno jednostavno.

nbava kua
5 godine prije

Vjerovatno je najveca proizvodnja maka upravo na podrucju koju kontroliraju talibani.Oni proizvode a ameri jeftino otkupe.Ima toga na tone pa svakome dobro.ameri sa ovim imaju i pokrice da se mak ne uzgaja na “njihovom” teritoriju.

Bluebird
5 godine prije

U Afganistanu su medju ustalim kleknuli SSSR, kleknuti ce i Ameri.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI