fbpx

Billu Gatesu nitko nije rekao kako je Rosatom uništio američku nuklearnu industriju

Bill Gates zeli više nuklearne energije

Milijarder Bill Gates pozvao je Bijelu kuću da se usredotoči na razvoj nuklearne energije kao najbolji put u suzbijanju globalnog zatopljenja. Osnivač kompanije Microsoft je uvjeren da Sjedinjene Države mogu postati lider u ovom području, zahvaljujući “znanstvenicima, poduzetnicima i investicijskom kapitalu”. Zašto je pogriješio i kako su Amerikanci zbog  Rosatoma ubili svoju nuklearnu industriju, pojašnjavaju RIA Novosti.

Utrka za jeftinim uranom

Uoči Nove godine je milijarder Bill Gates objavio pismo na svojoj internetskoj stranici izražavajući osobne zabrinutosti o mnogim stvarima, a jedna od njih je i globalno zatopljenje. Prema njegovom mišljenju se s tim izazovom može suočiti korištenjem nuklearne energije.

“Nuklearna tehnologija je idealna za suočavanje s klimatskim promjenama, jer je to jedini izvor energije koji je dostupan 24 sata dnevno i ne proizvodi stakleničke plinove”, objašnjava osnivač kompanije Microsoft.

“Problemi s modernim reaktorima, uključujući rizik od nesreća, sasvim su riješeni s inovacijama”, dodaje Bill Gates.

Milijarder vjeruje da će SAD postići izvanredna postignuća na tom području “zahvaljujući svojim znanstvenicima, poduzetnicima i investicijskom kapitalu svjetske klase”.

Ali Gates kao da ne zna da je tijekom proteklih dvadeset godina američka atomska industrija degradirala do krajnjih granica, a glavnu ulogu u tome je odigrao ruski Rosatom.

Sve je počelo još krajem osamdesetih. SSSR je s pravom smatran svjetskim liderom u tehnologijama obogaćivanja urana s centrifugama. U Sjedinjenim Američkim Državama je za proizvodnju nuklearnog goriva korištena neučinkovita i skupa tehnologija difuzije plina. Dovoljno je reći da je za ovaj proces potrebno 50 puta više električne energije od obogaćivanja u centrifugama.

Stoga su, odmah nakon završetka Hladnog rata, Amerikanci za svoje nuklearne elektrane počeli kupovati ruski obogaćeni uran, koji je bio oko 12 puta jeftiniji. Pošiljke sovjetskog Tehsnabexporta su za SAD krenule 1987. godine, a kupnja je stalno rasla.

Višak sovjetskog nisko obogaćenog urana je brzo nestao, a zahvaljujući i smanjenju arsenala atomskog oružja Rusija je proizvela 500 tona slobodnog visoko obogaćenog urana, izvađenog iz demontiranog nuklearnog oružja. Stručnjaci dviju zemalja su došli na ideju da ovaj vojni uran “razrijede” i pretvore ga u gorivo za američke nuklearne elektrane.

Godine 1994. je potpisan ugovor prema kojem će Rusija Sjedinjenim Državama pružiti usluge pretvaranja 500 tona tog urana u gorivo za elektrane, tehnologijom koju su razvili stručnjaci s Elektrokemijskog zavoda Ural. Američki USEC se obvezao da će prodati nuklearno gorivo na domaćem tržištu, a sredstva uplatiti ruskom Tehsnabexportu.

U svibnju 1995. je prvih 24 tone urana u okviru ugovora koje se također zvao “Megatoni do megavata” napustilo pomorsku luku Sankt Peterburg.

Pobjednik uzima sve

nuklearni reaktor

FOTO: ruski nuklearni reaktor

U studenom 2013. godine je posljednjih 60 tona urana iz bivših zaliha oružja otišlo istom rutom. No, do tada je ogranak ruskog Rosatoma, Tehsnabexport, s američkom tvrtkom USEC već potpisao novi ugovor o obogaćivanju urana za američke nuklearne elektrane.

Međutim, isporuke prirodnog urana iz Sjedinjenih Američkih Država u Rusiju su još uvijek zabranjene, tako da su Amerikanci sami došli s prijedlogom za izbjegavanje ove zabrane. Rosatom je, uz aktivnu pomoć Washingtona, kupio kanadsku tvrtku Uranium One, koja se bavila izvozom nuklearnih sirovina, budući da je izvoz prirodnog urana iz Sjedinjenih Država u Kanadu dopušten.

RIA Novosti naglašavaju kako ova kompanija uopće nije “fantomska tvrtka”, jer Uranium One posjeduje nekoliko rudnika urana u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i u Australiji, Kanadi, Kazahstanu, Južnoj Africi i Tanzaniji. Dakle, Rosatom nije dobio samo priliku da ispuni uvjete ugovora s Amerikancima, već je i stekao moćnu bazu sirovina za vlastite potrebe.

Za rusku nuklearnu industriju je opskrba energetskim uranom iz Sjedinjenih Država u okviru ranije postignutog sporazuma tijekom ekonomskog kaosa ’90-ih doslovno bila spas. Rezultat je da je Rusija zadržala i povećala svoj kapacitet obogaćivanja urana, ojačala kadrovski potencijal industrije, financirala nove razvoje u području civilne i vojne nuklearne energije.

Ali za Sjedinjene Države rezultati dvadesetogodišnje suradnje s Rusijom na nuklearnom polju nisu tako jednostavni. S jedne strane su američke energetske tvrtke kupnjom ruskog energetskog urana uštedjele milijarde dolara. S druge strane, budući da je Tehsnabexport svojim uslugama obogaćivanja urana osiguravao najveći dio potreba američkih nuklearnih elektrana, Amerikanci su gotovo u potpunosti izgubili svoje  kompetencije u ovom području.

Dokaz za to je neuspjeh tvrtke Centrus, bivši USEC, da izgradi prvu američku tvornicu za obogaćivanje urana pomoću centrifuga. U veljači 2016. je službeno objavljen prekid svih radova na ovom projektu.

Sada se većina američkog urana još uvijek obogaćuje tehnologijom difuzije plina u Piketonu u saveznoj državi Ohio. Prema Svjetskom nuklearnom udruženju (WNA), Sjedinjene Države su na petom mjestu u svijetu po kapacitetu obogaćivanja urana, što je dvostruko slabije od Francuske i Kine i tri puta iza britanskog konzorcija Urenco. Rusija je bezuvjetni svjetski lider u ovom području i proizvodi nuklearnog goriva za elektrane dvostruko više od konzorcija Urenco i šest puta više od Sjedinjenih Država.

Štoviše, Amerikanci potpuno ovise o uvozu prirodnog urana. Prema podacima Agencije za energetiku Sjedinjenih Država, njihova vlastita polja zadovoljavaju samo 11% trenutnih potreba nuklearne industrije za sirovinama.

Dakle, snovi Billa Gatesa o globalnom vodstvu Sjedinjenih Država u nuklearnoj energiji će gotovo sigurno i ostati snovi.

RIA Novosti

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
56 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
giordano bruno
Gost
giordano bruno
1 godina prije

Nuklearna centrala Akuju, koju Turska počinje da gradi s Rusijom, trebalo bi da bude puštena u rad 2023. godine.
Ploveća nuklearna centrala “Akademik Lomonosov”, izgrađena u Rusiji, krenula je danas na svoju prvu plovidbu.
Rosatom: Rusija i Mađarska potpisale ugovor o dogradnji atomske centrale “Pakš”.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  giordano bruno

Zaboravio si glavnu stvar: rusi su razvili bezbjednije gorivo za atomske elektrane za slucaj havarija. Nece vise biti Fokusima. Pojava novog goriva dovesce do skidanja moratorijuma u nekim zemljama, medju kojima je vjerovatno i Njemacka, koja je shvatila da obnovljivi izvori ne mogu podmiriti potraznju i zamijeniti i TE i NE.

Arcibald Rajs
Gost
Arcibald Rajs
1 godina prije

Kako ovakvom umu da se potkrade ovakva greska!?!
Zato sto nikakav um on nije vec pajac za pokazivanje javnosti poput Cukerberga, Maska, Dzobsa i ostalih manekena i foliranata. Te firme su u vlasnistvu korporacija, banaka i vojske a ovi za debele pare glumataju american dream! Poceli u garazi i dosli do milijardi, nije-nego! Najbolje se videlo za vreme finansijske krize kad je USA prakticno dala novac bankama da ne propadnu. Isto bi se desilo i sa ovim firmama kad bi se sunovratile. “Suvise veliki da propadnu!”

dvokrilac
Gost
dvokrilac
1 godina prije
Reply to  Arcibald Rajs

Da, prvo je nosao gajbice i zaradio za garažu, a sa kasnijim uspjesima smo već upoznati…

giordano bruno
Gost
giordano bruno
1 godina prije
Reply to  dvokrilac

Mama mu je poznavala direktora IBM, koji mu je sve sredio.

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije
Reply to  giordano bruno

Giordano, da je dao mater za razvojnu platformu IBM windowsa na kojoj su programeri radili 10 godina, već je odavno poznata stvar ali me muči kako to da je ta zena toliko vrijedila!

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije
Reply to  Arcibald Rajs

To ti je Amerika druže. Počneš u studentskoj sobi ili garaži… ??
Idem i ja u garažu, baš me briga što je auto u snijegu, kada dođe prva milijarda bit će za novi auto a i garažu.

čokolino
Gost
čokolino
1 godina prije
Reply to  Arcibald Rajs

Ne znam kak je sa tobom, ali ja bi baš volija biti maneken, folirant, pajac za pokazivanje javnosti poput Cukerberga, Maska, Dzobsa, Gatesa …………..
U međuvremenu dok ne postanem takav maneken, folirant, pajac, (upiši po želji), za pokazivanje javnosti lupetam i pišem glupe komentare po Logičnom……..ali nisam nimalo ljubomoran na Cukerberga, Maska, Dzobsa, Gatesa več jim od srca čestitam na uspjehu.

Arcibald Rajs
Gost
Arcibald Rajs
1 godina prije
Reply to  čokolino

Ko misli da u USA mozes da stvoris korporaciju koja zalazi u sve strukture drustvenog uredjenja a da za to nemas ozbiljnu potporu samih struktura vlasti grdno se vara. Nisu to nikakvi slobodni strelci i genijalci vec strogo kontrolisani pojedinci vec godinama, nista oni ne odlucuju. Facebook, Google, Microsoft, Apple, su ozbiljni vojni alati i oruzja. Pa ne laje kera na Huawei za dzabe, znaju oni dobro kako su preuzimali kontrolu nad svetom, a sad im neko drugi njuska po avliji.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Arcibald Rajs

neznaju pajaci kako se aristokracija u usa stvara. prevazišli su po tome pitanju I englesku iz XV stoljeća

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  čokolino

Bil Gejts kupi za 100$ DOS, a onda ga iznajmi gigantu IBM za 10$ po svakom prodanom primjerku. Xerox mu pokloni misa. Sve sto ima dobio je na poklon kao Cukerberg, ni retka programa nije napisao. Sve sto ima nije njegovo, pa je zato djecu izbacio iz testamenta i sve ostavio nekom fondu.

Dean
Gost
Dean
1 godina prije
Reply to  tihobl

Možda je vlada, možda su srbi, možda masoni…

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Arcibald Rajs

večini njih je cia namjestila uspjeh.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Bil Gejts je genije – možda zli ali nesumnjivo genije. Da nije njegovih “prozora” (Windows) znaš li gde bi danas bila informatika? Samo zamisli koliko bi ljudi bilo zainteresovano za računare da se sve radi kroz terminal – ni jedan promil! Ljudi zaziru da počnu kada je dovoljno da klikne, ko bi pamtio komande? Ne bi se računari ovoliko kupovali – znači ne bi bilo ni ovakvog napretka. Ne bi bilo ovoliko programa…
Naravno da ga je CIA regrutovala, isto kao i Facebook ali tek kada su pokazali potencijal. Prethodno je već napravio mnogo, CIA mu je pomogla da napravi carstvo.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  shumadinac

treba malo izučiti kako funkcionira industrija stvaranja aristokrata u usa. dakle, bitno je samo upasti u društvo moćnih I poslovi I prozori se sami otvaraju. otprilike ide ovako, ja sam poduzetnik koji se nečim bavim ili pripadam nekome tajnom društvu. onda mi dolazi poziv na ručak neke jake ličnosti. dođeš na ručak kada tamo sjedi sva krema američkog gospodarskog I političkog života. tu se upoznaš I malo proćaskaš I poslije toga ti je uspjeh zagarantiran

drugo, javna je tajna da operativci sigurnosnih agencija u svim državama osnivaju svoje tvrtke. inače, moraju se I oni od nećega financirati. neće se valjda financirati iz proračuna

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Potpuno tačno kolega ali nije vezano za USA: čitam tvoj komentar i vidim Srbiju – i sav ostali svet. I nije vezano za ovo vreme, tako je oduvek.
Imam u komšiluku neke momke koji su hvatani u sitnijem kriminalu. Danas su zanatlije ali se šire više nego vlasnici velikih preduzeća??? I zatvor može da bude ulaz u visoko društvo…

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  shumadinac

slažem se. polovina obračuna koje se u medijima karakterizira kao obračun mafije dolazi iz toga sigurnosnog sektora. što se tiče aristokracije također se slažem da ih ima u svakoj državi I u svakom vremenu ali ova engleska ali I američka u posljednje vrijeme je najžilavija I najduže se održavaju

Maja
Gost
Maja
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

bilijev otac bio je piznati eugenicar ( planed parenthood)

kurjaca
Gost
kurjaca
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Kad imas proizvod kakav je imao Bil Gejts uspjeh dolazi sam po sebi.Ne treba ti nicija pomoc ali normalno kad ojacas i postanes utjecajan da se drzavni organi pocnu interesirat za tebe i kako da ukomponuju tebe i tvoju kompaniju u drzavne strukture.Ako nece takve ljude vrbovat koga ce – mene

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  kurjaca

imao je insajderske informacije, nikakav proizvod.

drugo. koliko danas ima pronalazača koji su se obogatili. treba tu potpora a nemogu je svi imati. idi ti sa proizvodom u banku I traži kredit od par milijuna ili desetina milijuna $. izbacit će te kroz prozor

kurjaca
Gost
kurjaca
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

pa ovi slovenci su uzeli 500 000 000 dolara na macku.

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije
Reply to  kurjaca

Talking Tom – kažu čak 1 cigla ?

sokrat
Gost
sokrat
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Prozore i miš je napravio IBM !!

StarDam
Gost
StarDam
1 godina prije
Reply to  sokrat

Xerox

Ilija
Gost
Ilija
1 godina prije
Reply to  StarDam

Tako je. Windosi počivaju na Dosu.
Ali ni u Xeroxu ni u IBM u (koji nije skužio ni potencijal PCa, svojevremeno), menadžeri nisu shvaćali ni cjenili inženjere koji su im prezentirali miša i grafičko sučelje. To su pokazali Gatesu kad je navratio.
Maznuo je ideju – ali što bi bilo da nije? Mislim da u knjizi Petera Drukera (90tih, poduzetništvo i menadžment, tako nešto), postoje opisi.
Steve Jobs jest druga priča…

mirko
Gost
mirko
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Mozda bi zivjeli jednostavnije…

StarDam
Gost
StarDam
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac, mora da se šališ. Komercijalna računala s grafičkim sučeljem pojavila su se i prije MS-DOSa, a kamoli vinđoza. Ali, najvažnije je čija mama crnu vunu prede…

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  StarDam

Ako si u pravu StarDam onda se izvinjavam svima. Ja sam živeo u ubeđenju da je Gejts napravio “prozore” – ako nije onda to značajno menja stvar.
Je zaista nemam previše informatičkog znanja, posebno istorijat ali nigde nisam video da je DOS koristio grafičko okruženje (nisi mogao klikom miša da pokreneš proces), sve što sam u vezi njega video se radilo u terminalu. Čak se i u Windows-ima pre XP-a mnogo toga moglo uraditi jedino kroz terminal (opet, počeo sam tek na XP-u tako da ne tvrdim).

Zaboravljeno
Gost
Zaboravljeno
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Neznznje je ono sto nas ubija.
Godina 1973, mjesec treci dan prvi . ime Xerox Alto.
Pusti lazi i propagandu sa wikipedije. Trazi sto je o njemu pisao Niklaus Wirth kad je predstavio projekt OBERON i workstation Lilith.

EDDO
Gost
EDDO
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Nije on nikakav Genije, on je inovator/izumitelj.
Sve sto je napravio je da je naljepio slicice na DOS komande tako da je omogucio svakom idiotu da misli da zna raditi sa/na kompjuterima.
Inovativno ali nisam bas siguran koja korist po covjecanstvo ce izaci iz toga.

mmne
Gost
mmne
1 godina prije
Reply to  Arcibald Rajs

car je go !!!

Zaboravljeno
Gost
Zaboravljeno
1 godina prije
Reply to  mmne

Bili hoce da naplati filantopsko ulaganje u Afriku. Nisu mu vise dovoljni prihodi od windoesa sada hoce da zaraduje na uranu i nafti iz afrike. Ne laje pas zbog sela nego zbog sebe

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Heheheeeee….. suze mi idu na oči…
“Dokaz za to je neuspjeh tvrtke Centrus, bivši USEC, da izgradi prvu američku tvornicu za obogaćivanje urana pomoću centrifuga” —– “Sada se većina američkog urana još uvijek obogaćuje tehnologijom difuzije plina u Piketonu u saveznoj državi Ohio”
Šta ti je tržište – ako je potrebno ubedićeš ceo svet da si nesposoban jer ćeš dobiti maaaaasnu “proviziju” od neke kompanije u Piketonu. To se radi o svarno velikim parama tako da nije čudo što su se odlučili na ovoliku prevaru.

Još mi je smešnija priča o “jadnom, neinformisanom Bilu”. Da li smo mi dovoljno informisani o njegovim aktivnostima u Africi? Ako nismo ranije znali da je Afrika bogata radioaktivnim mineralima mogli smo pročitati u tekstu. Da li je možda njegov humanitarni rad po Africi obuhvatao i istraživanje rudnih nalazišta? Da sutra ne budemo iznenađeni?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Američka logika nije loša, dosad se uvijek pokazivala dobitnom – tamo gdje su ljudi, tamo je i roba koja se može kupiti. U takvoj logici je njima najbitnije da oni budu ti koji mogu platiti najviše. Ista se logika primjenjuje na sve i ne ovisi o tehnološkim prednostima, ne ovisi o posjedovanju resursa, nego jedino i isključivo o snazi dolara. Dok god dolar ima snagu koju ima, dotad će Amerikanci kupovati. Resurse, tehnologije, ljude, ideje.
Ako mogu zaraditi na propadanju vlastite industrije, onda će pustiti tu industriju da propada, a financirat će kinesku, rusku, bilo koju.
Zatreba li im sutra bilo koja roba do koje ne mogu doći kupnjom, proizvodit će je sami. Zasad im dobro ide s dolarom kao oružjem i samim oružjem. Kad ne bude išlo, promijenit će taktiku i strategiju.
Unaprijed otpisivati SAD kao zaostale, propale, nesposobne je loša procjena.
Ako SAD odluči biti lider u bilo kojoj proizvodnji, onda će to i postati. U to nema sumnje. Dok god na raspolaganju imaju spomenuta oružja, tako će biti.
Najveći američki ratni plijen iz 2.svj.rata nije Europa, već nacistički znanstvenici koje su dobili besplatno. Sve otad idu s istom logikom – kupnjom ljudi. Ono što su oni spremni ponuditi čovjeku, nitko drugi nije. Tomu malo tko može odoljeti. Odoli li, upitno je hoće li preživjeti. Moralni kompasi u američkom postupanju ne postoje, kao ni granice država, poštovanje tuđih suvereniteta, međunarodno pravo i slične sitnice.

kurjaca
Gost
kurjaca
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

@SOA pogledaj predavanje profesora Miodraga Zeca kad je objasnjavao kako kapital moze dugorocno da te sjebe.u pitanju je bio madrid koji je kao veliki grad uvijek imao evidenciju svega.da ne duzim profesor je naveo sta je sve Madrid imao u 16 stoljecu i onda pocinju da stizu ogrome kolicine zlata i kolonija. i odjednom je sve bilo lakse sve kupit nego proizvest.posle nekog vremena nista se nije isplatilo proizvodit i samo 200 godina kasnije ,spanjolska od velesile postupno postaje ovo sto je i danas

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  kurjaca

Pametni igraju dugoročno, pohlepni kratkoročno. Tko god se oslonio na domaću pamet i domaću proizvodnju, dugoročno nije pogriješio. Prije samo 20 godina imali smo tehnologiju i znanje, znali smo proizvesti brod, imali smo željezare i tvornice aluminija. Danas nemamo ništa od toga. Kratkoročno prolazimo jeftinije, ne financiramo gubitaše, kupujemo iste stvari koje drugi znaju napraviti jeftinijima. No, za trajni gubitak neke proizvodnje dovoljno je 10 godina. U tom vremenu nestanu ljudi koji znaju proizvodne procese, nestane, raspadne se tehnologija (ili izveze u Kinu kao staro željezo). Ukupno je zemlja siromašnija za znanje i tehnologiju, prividno bogatiji za smanjenje troškova.
Ta nepametnost do izražaja dolazi tek u doba krize, primjerice poplava je, a ti nemaš ni jednog proizvođača gumenih čamaca. Kako li tek može biti u doba stvarnih kriza?
Da bi jedna država bila suverena, prvenstveno je potrebna monetarna suverenost iz koje kasnije proizlazi i zdrava ekonomija sposobna proizvesti proizvode bitne za stanovništvo te kvalitetne proizvode koje može razmjenjivati s drugima.
Slično je i s današnjim seljakom. Što god proizveo, ne može proizvesti jeftinije od onog što se nudi u dućanu (to ne znači da seljak ne može preživjeti od proizvodnje, samo što u ovim okolnostima mora biti mudriji, organiziraniji) pa danas malo koji seljak ne kupuje mlijeko u dućanu.
Dok ide – ide. Kad ne bude išlo? E što tad? Iznova utemeljivati neku proizvodnju? Moguće je, ali je to mukotrpan posao za čiju uspješnost trebaju desetljeća. Kinezi su prošli to, SAD-u ne pada na pamet još uvijek da će doći dan kad će kišobran od dolara razletjeti se na vjetru. Tad će se svesti na mjeru koju omogućava vlastita proizvodnja, a nje nema.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Da. Odličan komentar Alerik.
Ali je u suprotnosti sa neoliberalizmom – ne sme se državi ostaviti nikakva uloga, posebno ne da godinama subvencioniše nekakvu proizvodnju da bi postala nezavisnija – JER TO JE PLANSKA PRIVREDA a država ne sme biti nezavisna da bi se mogla lakše kontrolisati. “Samo slobodno tržište na kome smo svi jednaki” (s tim da smo “mi” ipak “jednakiji”).

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  shumadinac

shumadinac
Kako postoje neoliberalni, postoje i neoliberalniji na slobodnom tržištu. Njemačka je liberalna pa što joj fali? Je li problem u liberalizmu ili običnoj veleizdaji?
Je li problem u slobodnom tržištu ili u ovisnosti o tuđoj valuti?
Mnogi su protiv liberalizma iz svojih totalitarističkih shvaćanja, protiv tržišta zbog vlastite nesposobnosti i ovisnosti o državnim subvencijama. Nije liberalizam, niti tržište ono što pljačka, nego izostanak nacionalne svijesti i dugoročnih strategija.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Suviše si dugo ovde kolega, suviše puta smo ovo diskutovali a uz to ekonomiju poznaješ bolje od mene da ne bi shvatao suštinu. Stalno pokušavaš da ekonomiju posmatraš samostalno, odvajajući je od geopolitike i tek ponekad ti se “omakne” (kao u komentaru iznad) da “dišeš punim plućima”. Tu si pokazao (u šta nikad nisam ni sumnjao) da umeš da vidiš – da li ŽELIŠ da vidiš je tvoje neprikosnoveno pravo ali ako bi to učinio mogao bi značajno da doprineseš realnom pogledu na ova pitanja (kao u pomenutom komentaru).

p.s. pre nego što “skočiš” kako ja nisam etalon za ispravno i pogrešno molio bih te da nekoliko puta pročitaš tvoj komentar (onaj koga sam podržao) i moj odgovor i da pokušaš nepristrasno o svemu da razmisliš.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  kurjaca

@ kurjaca:
Postavio si pravu paralelu. 25 godina je veliko i ostane se bez kadrova. To mi ovde najbolje znamo jer smo ostali bez raznih strucnjaka. Cak je postalo tesko naci dobrog zavarivaca.

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

Ovo je tek jedan od – ne jedini i najvažniji – uzrok propasti američke nuklearne industrije.
Vrlo bitan uzrok propasti je moratorij na izgradnju nuklearnih elektrana u SAD-u koji je na snazi više od 30 godina, a u tom periodu se izgubio know-how jer su se firme uglavnom preorijentirale na druga (profitabilna) područja, a ostatak je samo održavao postojeće elektrane i također izgubio sposobnosti i kadrove. Zadnji primjer je bio Westinghouseova nesposobnost izgradnje reaktorske zgrade zbog koje je Toshiba (njihov de facto vlasnik) spušila milijarde dolara. Tek sada se raspravlja o novoj eri razvoja nuklearki u SAD-u uz promjene u regulativama – ali za obnoviti tako kompleksni sektor će im trebati više od desetljeća jer se tisuće kooperanata mora osposobiti i uvjeriti u isplativost.
A u međuvremenu Rusi i Kinezi hodaju utabanim stazama i realiziraju projekte o kojima ameri mogu samo ljubomorno sanjati.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

rosatom trenutačno ima uplaćene avanse za poslove u vrijednosti od 150 milijardi $ a imaju naručenih poslova u vrijednosti od 360 milijardi $. usporedbe radi to vam je u visini 7 gdp-ova hrvatske

Maja
Gost
Maja
1 godina prije

1kad smo vec kod nukleusa – poprilican problem jest u tome, sto se atomskom eksplozijom vrsi fraking, i prek bare i po evropi. samo u njemackoj jos od 1961. g. pa se ljudi cude sto su bolesni. vise na konjunktion.info.

EDDO
Gost
EDDO
1 godina prije
Reply to  Maja

Maja, sta ti tu pricas?
Kakve veze ima facking sa nuklearnom explozijom i jos od 1961 g.?

Maja
Gost
Maja
1 godina prije
Reply to  EDDO

a moram ti nacrtati detalje? ako ti navedena stranica nije dosta jer ti se neda google njemacki, sa slikom zaliha prirodnog plina, izvoli si naci na engl. ta tehnologija je u prakso od 60-tih godina kao “nekonvencijalna” metoda. the atom unterground nuclear fracking of naturalgas atomic, project gasbuggy tests nuclear fracking american oil&gas historical society, nuclear bomb fracking itd. ja ne dolazim na portal mlatiti praznu slamu.

Linux
Gost
Linux
1 godina prije

Ajmo ekipa … pljuvanje po Billu Gatesu, nabadajući po tastaturi compa koji radi na WINDOWS-ima

Arch
Gost
Arch
1 godina prije
Reply to  Linux

Govori li nick išta o osobi iza njega?

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Ameri su se zajebali jer nisu dovoljno dobro “demokratizirali” Rusiju odnosno računali su kako je Rusija gotova i sve već gotovo . . . nisu računali kako Jeljcinu dok je na vlasti ipak neće doć bileli miši nego Putin.

Володимѣръ
Gost
Володимѣръ
1 godina prije

znači ništa od ww3 pošto su rusi svoje naoružanje prodali amerima za ložit elektrane???? hahahahaah

Savio
Gost
Savio
1 godina prije

Rusi nisu svoje naoruzanje prodali Amerima, nego su nakon potpisivanja START ugovora jednako kao i Ameri smanjili kolicine nuklearnog oruzja, kojeg su prethodno bespotrebno nastancali u ogromnim kolicinama, tako da je u jednom trenutku SSSR imao 40 000 nuklearnih bojevih glava.
Nakon potpisivanja ugovora, obje drzave su smanjile broj nuklearnog oruzja do dogovorenih nivoa.
Sa tim sto Rusi i sada imaju vise nuklearnog oruzja (ako se uzu u obzir nuklearne bojeve glave u rezervi) od Amera, a pocetak WWIII ne zavisi od Rusa, vec od parazita sa druge strane bare.

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
1 godina prije

Savio
Tacnije SSSR je imao oko 45.000 nukl.glava Generali komuno ludjaci stancali su nepotrebno do ludila te n.glave na ustrb gradjana.I nije samo n.glava vec svega…padom SSSRa otkriveno je i 30.000 tenkova vise nego sto je zvanicno prikazivano da ih imaju….ludilo paranoje je bilo tako ,,redovno,, stanje sovjetskih generala a i mnogih politicara.Neki amerikanci su se stravicno obogatili s tom kupovinom sovjetski-ruskih preradjenih n.glava jer je to kaubojima prodavano za dzabaka….
Ruska nauka i tehnologija je neprikosnovena No 1 u svetu i ispred kauboja par decenija .Najnoviji vojni sistemi ,,avangard i posejdon,, su upravo rezultati tih ruskih neprikosnovenih dostignuca y ruska tehnologija i pamet za nove atomske centrale su takodje neprikosnoveni i nije cudo da ruski rosatom maju ugovore za narednih 50g.
I hvvala bogu da kauboji nisu vise sposobni za tako strasnu tehnologiju poput atoma….dovoljno su dosad zla ucinili s atomima….japanci i srbi im nece nikada zaboraviti i oprostiti.

Hash
Gost
Hash
1 godina prije

Čekaj malo, kakva kupovina od Rusa?
A sankcije?

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Hash

Kakve sankcije had trgovina sa RF stalno raste. Nisu oni EU da uvode sebi sankcije.

Epiktet
Gost
Epiktet
1 godina prije
Reply to  Hash

@Hash—-Ima ona od rimljana;-ono što je dozvoljeno caru, nije volu.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Pola nuklearnih elektrana u US radi na Ruske nuklearne gorive sipke, ali ono o cemu se negovori, to Ameri neplacaju dolarima, nego polugama zlata. Sta ces, i Rusi vole poniziti protivnika! Ameri nemaju izbora, pa vise nisu u stanju napraviti nuklearku, Westinghouse je u stecaju. Ma, to ce nadoknaditi njihova financijska industrija. Sto posto!

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Miki maus

Pa sto bi se mucili i gradili kad je lakse kupiti gotovo.
A sad je jos lakse. Brod zakaci NE, dotegli do LA, SF, NY ili nekog drugog grada i ostavi je da pluta. Eto struje koliko hoces. Bolje je ispred grada imati parkiranu rusku NE nego posjedon torpedo.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik