Billu Gatesu nitko nije rekao kako je Rosatom uništio američku nuklearnu industriju

Bill Gates zeli više nuklearne energije
56 komentara

Milijarder Bill Gates pozvao je Bijelu kuću da se usredotoči na razvoj nuklearne energije kao najbolji put u suzbijanju globalnog zatopljenja. Osnivač kompanije Microsoft je uvjeren da Sjedinjene Države mogu postati lider u ovom području, zahvaljujući “znanstvenicima, poduzetnicima i investicijskom kapitalu”. Zašto je pogriješio i kako su Amerikanci zbog  Rosatoma ubili svoju nuklearnu industriju, pojašnjavaju RIA Novosti.

Utrka za jeftinim uranom

Uoči Nove godine je milijarder Bill Gates objavio pismo na svojoj internetskoj stranici izražavajući osobne zabrinutosti o mnogim stvarima, a jedna od njih je i globalno zatopljenje. Prema njegovom mišljenju se s tim izazovom može suočiti korištenjem nuklearne energije.

“Nuklearna tehnologija je idealna za suočavanje s klimatskim promjenama, jer je to jedini izvor energije koji je dostupan 24 sata dnevno i ne proizvodi stakleničke plinove”, objašnjava osnivač kompanije Microsoft.

“Problemi s modernim reaktorima, uključujući rizik od nesreća, sasvim su riješeni s inovacijama”, dodaje Bill Gates.

Milijarder vjeruje da će SAD postići izvanredna postignuća na tom području “zahvaljujući svojim znanstvenicima, poduzetnicima i investicijskom kapitalu svjetske klase”.

Ali Gates kao da ne zna da je tijekom proteklih dvadeset godina američka atomska industrija degradirala do krajnjih granica, a glavnu ulogu u tome je odigrao ruski Rosatom.

Sve je počelo još krajem osamdesetih. SSSR je s pravom smatran svjetskim liderom u tehnologijama obogaćivanja urana s centrifugama. U Sjedinjenim Američkim Državama je za proizvodnju nuklearnog goriva korištena neučinkovita i skupa tehnologija difuzije plina. Dovoljno je reći da je za ovaj proces potrebno 50 puta više električne energije od obogaćivanja u centrifugama.

Stoga su, odmah nakon završetka Hladnog rata, Amerikanci za svoje nuklearne elektrane počeli kupovati ruski obogaćeni uran, koji je bio oko 12 puta jeftiniji. Pošiljke sovjetskog Tehsnabexporta su za SAD krenule 1987. godine, a kupnja je stalno rasla.

Višak sovjetskog nisko obogaćenog urana je brzo nestao, a zahvaljujući i smanjenju arsenala atomskog oružja Rusija je proizvela 500 tona slobodnog visoko obogaćenog urana, izvađenog iz demontiranog nuklearnog oružja. Stručnjaci dviju zemalja su došli na ideju da ovaj vojni uran “razrijede” i pretvore ga u gorivo za američke nuklearne elektrane.

Godine 1994. je potpisan ugovor prema kojem će Rusija Sjedinjenim Državama pružiti usluge pretvaranja 500 tona tog urana u gorivo za elektrane, tehnologijom koju su razvili stručnjaci s Elektrokemijskog zavoda Ural. Američki USEC se obvezao da će prodati nuklearno gorivo na domaćem tržištu, a sredstva uplatiti ruskom Tehsnabexportu.

U svibnju 1995. je prvih 24 tone urana u okviru ugovora koje se također zvao “Megatoni do megavata” napustilo pomorsku luku Sankt Peterburg.

Pobjednik uzima sve

nuklearni reaktor
FOTO: ruski nuklearni reaktor

U studenom 2013. godine je posljednjih 60 tona urana iz bivših zaliha oružja otišlo istom rutom. No, do tada je ogranak ruskog Rosatoma, Tehsnabexport, s američkom tvrtkom USEC već potpisao novi ugovor o obogaćivanju urana za američke nuklearne elektrane.

Međutim, isporuke prirodnog urana iz Sjedinjenih Američkih Država u Rusiju su još uvijek zabranjene, tako da su Amerikanci sami došli s prijedlogom za izbjegavanje ove zabrane. Rosatom je, uz aktivnu pomoć Washingtona, kupio kanadsku tvrtku Uranium One, koja se bavila izvozom nuklearnih sirovina, budući da je izvoz prirodnog urana iz Sjedinjenih Država u Kanadu dopušten.

RIA Novosti naglašavaju kako ova kompanija uopće nije “fantomska tvrtka”, jer Uranium One posjeduje nekoliko rudnika urana u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i u Australiji, Kanadi, Kazahstanu, Južnoj Africi i Tanzaniji. Dakle, Rosatom nije dobio samo priliku da ispuni uvjete ugovora s Amerikancima, već je i stekao moćnu bazu sirovina za vlastite potrebe.

Za rusku nuklearnu industriju je opskrba energetskim uranom iz Sjedinjenih Država u okviru ranije postignutog sporazuma tijekom ekonomskog kaosa ’90-ih doslovno bila spas. Rezultat je da je Rusija zadržala i povećala svoj kapacitet obogaćivanja urana, ojačala kadrovski potencijal industrije, financirala nove razvoje u području civilne i vojne nuklearne energije.

Ali za Sjedinjene Države rezultati dvadesetogodišnje suradnje s Rusijom na nuklearnom polju nisu tako jednostavni. S jedne strane su američke energetske tvrtke kupnjom ruskog energetskog urana uštedjele milijarde dolara. S druge strane, budući da je Tehsnabexport svojim uslugama obogaćivanja urana osiguravao najveći dio potreba američkih nuklearnih elektrana, Amerikanci su gotovo u potpunosti izgubili svoje  kompetencije u ovom području.

Dokaz za to je neuspjeh tvrtke Centrus, bivši USEC, da izgradi prvu američku tvornicu za obogaćivanje urana pomoću centrifuga. U veljači 2016. je službeno objavljen prekid svih radova na ovom projektu.

Sada se većina američkog urana još uvijek obogaćuje tehnologijom difuzije plina u Piketonu u saveznoj državi Ohio. Prema Svjetskom nuklearnom udruženju (WNA), Sjedinjene Države su na petom mjestu u svijetu po kapacitetu obogaćivanja urana, što je dvostruko slabije od Francuske i Kine i tri puta iza britanskog konzorcija Urenco. Rusija je bezuvjetni svjetski lider u ovom području i proizvodi nuklearnog goriva za elektrane dvostruko više od konzorcija Urenco i šest puta više od Sjedinjenih Država.

Štoviše, Amerikanci potpuno ovise o uvozu prirodnog urana. Prema podacima Agencije za energetiku Sjedinjenih Država, njihova vlastita polja zadovoljavaju samo 11% trenutnih potreba nuklearne industrije za sirovinama.

Dakle, snovi Billa Gatesa o globalnom vodstvu Sjedinjenih Država u nuklearnoj energiji će gotovo sigurno i ostati snovi.

RIA Novosti

Bill GatesGlobalno zagrijavanjeGlobalno zatopljenjemicrosoftRosatomSankcijeUranium OneWNA
Pretplatiti se
Obavijesti o
56 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
giordano bruno
5 godine prije

Nuklearna centrala Akuju, koju Turska počinje da gradi s Rusijom, trebalo bi da bude puštena u rad 2023. godine.
Ploveća nuklearna centrala “Akademik Lomonosov”, izgrađena u Rusiji, krenula je danas na svoju prvu plovidbu.
Rosatom: Rusija i Mađarska potpisale ugovor o dogradnji atomske centrale “Pakš”.

Arcibald Rajs
5 godine prije

Kako ovakvom umu da se potkrade ovakva greska!?!
Zato sto nikakav um on nije vec pajac za pokazivanje javnosti poput Cukerberga, Maska, Dzobsa i ostalih manekena i foliranata. Te firme su u vlasnistvu korporacija, banaka i vojske a ovi za debele pare glumataju american dream! Poceli u garazi i dosli do milijardi, nije-nego! Najbolje se videlo za vreme finansijske krize kad je USA prakticno dala novac bankama da ne propadnu. Isto bi se desilo i sa ovim firmama kad bi se sunovratile. “Suvise veliki da propadnu!”

shumadinac
5 godine prije

Heheheeeee….. suze mi idu na oči…
“Dokaz za to je neuspjeh tvrtke Centrus, bivši USEC, da izgradi prvu američku tvornicu za obogaćivanje urana pomoću centrifuga” —– “Sada se većina američkog urana još uvijek obogaćuje tehnologijom difuzije plina u Piketonu u saveznoj državi Ohio”
Šta ti je tržište – ako je potrebno ubedićeš ceo svet da si nesposoban jer ćeš dobiti maaaaasnu “proviziju” od neke kompanije u Piketonu. To se radi o svarno velikim parama tako da nije čudo što su se odlučili na ovoliku prevaru.

Još mi je smešnija priča o “jadnom, neinformisanom Bilu”. Da li smo mi dovoljno informisani o njegovim aktivnostima u Africi? Ako nismo ranije znali da je Afrika bogata radioaktivnim mineralima mogli smo pročitati u tekstu. Da li je možda njegov humanitarni rad po Africi obuhvatao i istraživanje rudnih nalazišta? Da sutra ne budemo iznenađeni?

Son of Alerik
5 godine prije

Američka logika nije loša, dosad se uvijek pokazivala dobitnom – tamo gdje su ljudi, tamo je i roba koja se može kupiti. U takvoj logici je njima najbitnije da oni budu ti koji mogu platiti najviše. Ista se logika primjenjuje na sve i ne ovisi o tehnološkim prednostima, ne ovisi o posjedovanju resursa, nego jedino i isključivo o snazi dolara. Dok god dolar ima snagu koju ima, dotad će Amerikanci kupovati. Resurse, tehnologije, ljude, ideje. Ako mogu zaraditi na propadanju vlastite industrije, onda će pustiti tu industriju da propada, a financirat će kinesku, rusku, bilo koju. Zatreba li im sutra bilo koja roba do koje ne mogu doći kupnjom, proizvodit će je sami. Zasad im dobro ide s dolarom kao oružjem i samim oružjem. Kad ne bude išlo, promijenit će taktiku i strategiju. Unaprijed otpisivati SAD kao zaostale, propale, nesposobne je loša procjena. Ako SAD odluči biti lider u bilo… Čitaj više »

tuf
5 godine prije

Ovo je tek jedan od – ne jedini i najvažniji – uzrok propasti američke nuklearne industrije.
Vrlo bitan uzrok propasti je moratorij na izgradnju nuklearnih elektrana u SAD-u koji je na snazi više od 30 godina, a u tom periodu se izgubio know-how jer su se firme uglavnom preorijentirale na druga (profitabilna) područja, a ostatak je samo održavao postojeće elektrane i također izgubio sposobnosti i kadrove. Zadnji primjer je bio Westinghouseova nesposobnost izgradnje reaktorske zgrade zbog koje je Toshiba (njihov de facto vlasnik) spušila milijarde dolara. Tek sada se raspravlja o novoj eri razvoja nuklearki u SAD-u uz promjene u regulativama – ali za obnoviti tako kompleksni sektor će im trebati više od desetljeća jer se tisuće kooperanata mora osposobiti i uvjeriti u isplativost.
A u međuvremenu Rusi i Kinezi hodaju utabanim stazama i realiziraju projekte o kojima ameri mogu samo ljubomorno sanjati.

eu kolonija
5 godine prije

rosatom trenutačno ima uplaćene avanse za poslove u vrijednosti od 150 milijardi $ a imaju naručenih poslova u vrijednosti od 360 milijardi $. usporedbe radi to vam je u visini 7 gdp-ova hrvatske

Maja
5 godine prije

1kad smo vec kod nukleusa – poprilican problem jest u tome, sto se atomskom eksplozijom vrsi fraking, i prek bare i po evropi. samo u njemackoj jos od 1961. g. pa se ljudi cude sto su bolesni. vise na konjunktion.info.

Linux
5 godine prije

Ajmo ekipa … pljuvanje po Billu Gatesu, nabadajući po tastaturi compa koji radi na WINDOWS-ima

Moreno
5 godine prije

Ameri su se zajebali jer nisu dovoljno dobro “demokratizirali” Rusiju odnosno računali su kako je Rusija gotova i sve već gotovo . . . nisu računali kako Jeljcinu dok je na vlasti ipak neće doć bileli miši nego Putin.

Володимѣръ
5 godine prije

znači ništa od ww3 pošto su rusi svoje naoružanje prodali amerima za ložit elektrane???? hahahahaah

Mamajev Kurgan
5 godine prije

Savio
Tacnije SSSR je imao oko 45.000 nukl.glava Generali komuno ludjaci stancali su nepotrebno do ludila te n.glave na ustrb gradjana.I nije samo n.glava vec svega…padom SSSRa otkriveno je i 30.000 tenkova vise nego sto je zvanicno prikazivano da ih imaju….ludilo paranoje je bilo tako ,,redovno,, stanje sovjetskih generala a i mnogih politicara.Neki amerikanci su se stravicno obogatili s tom kupovinom sovjetski-ruskih preradjenih n.glava jer je to kaubojima prodavano za dzabaka….
Ruska nauka i tehnologija je neprikosnovena No 1 u svetu i ispred kauboja par decenija .Najnoviji vojni sistemi ,,avangard i posejdon,, su upravo rezultati tih ruskih neprikosnovenih dostignuca y ruska tehnologija i pamet za nove atomske centrale su takodje neprikosnoveni i nije cudo da ruski rosatom maju ugovore za narednih 50g.
I hvvala bogu da kauboji nisu vise sposobni za tako strasnu tehnologiju poput atoma….dovoljno su dosad zla ucinili s atomima….japanci i srbi im nece nikada zaboraviti i oprostiti.

Hash
5 godine prije

Čekaj malo, kakva kupovina od Rusa?
A sankcije?

Miki maus
5 godine prije

Pola nuklearnih elektrana u US radi na Ruske nuklearne gorive sipke, ali ono o cemu se negovori, to Ameri neplacaju dolarima, nego polugama zlata. Sta ces, i Rusi vole poniziti protivnika! Ameri nemaju izbora, pa vise nisu u stanju napraviti nuklearku, Westinghouse je u stecaju. Ma, to ce nadoknaditi njihova financijska industrija. Sto posto!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI