Bloomberg: Trump ne isključuje da može priznati Krim kao dio Rusije

Krim - Rusija
64 komentara

U razgovoru s novinarima je američki predsjednik jasno rekao da na summitu s Vladimirom Putinom može priznati Krim kao sastavni dio Rusije, piše Bloomberg. Prema agenciji, Donald Trump je već ranije pokazao želju da prihvati stav Moskve o statusu poluotoka.

Donald Trump nije isključio mogućnost da bi tijekom osobnog susreta s Vladimirom Putinom “pripojeni” Krim mogao priznati kao ruski.

“Vidjet ćemo”, rekao je čelnik Bijele kuće, odgovarajući na pitanja novinara, izvještava Bloomberg.

Agencija podsjeća kako se summit Trumpa s Putinom treba održati 16. srpnja u Helsinkiju. Prema američkom predsjedniku, pitanje budućnosti Krimskog poluotoka bit će na dnevnom redu rasprava.

“Razgovarat ću s njim (Putinom) o svemu. Razgovarat ćemo o Ukrajini, o Siriji i o izborima. I ne želimo da se netko miješa u izbore”, uvjeravao je Trump novinare.

Prema Bloombergu, ranije je američki predsjednik već izrazio želju za prihvaćanjem ruskog stava u tom pitanju. Tijekom nedavnog summita skupine G7 u Quebecu Trump je odbio kritizirati Moskvu za “zauzimanje” Krima, okrivljujući za ovaj incident svog prethodnika, Baracka Obamu.

Američki predsjednik je također istaknuo da su ruske vlasti počele aktivno ulagati u razvoj poluotoka nakon njegovog pristupanja Rusiji.

“Potrošili su mnogo novca kako bi ga vratili”, rekao je Trump.

Čelnik Bijele kuće je čak pozvao Rusiju da se vrati u G7, iako je “aneksija” Krima bila razlog njezina protjerivanja iz ove međunarodne organizacije, naglašava Bloomberg.

Mediji su prenijeli da je Trump posebno razljutio svoje partnere iz skupine G7 kada je rekao “kako je Krim ruski, jer tamo ionako svi govore ruski”.

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine, 58% ljudi koji žive na Krimu su se izjasnili kao etnički Rusi, a 77% je ruski naveli kao materinji jezik.

Diplomatski izvor sa skupa u Quebecu je za medije također rekao kako je Trump svjetskim čelnicima na večeri rekao da je “Ukrajina jedna od najkorumpiranijih zemalja na svijetu” i pitao se zašto se čelnici ostalih zemalja ne slažu s njim oko Rusije.

Za Rusiju je pitanje Krima zatvoreno i poluotok je “federalni subjekt” Rusije, Ukrajina i dalje tvrdi da je Krim integralni dio njezina teritorija, dok je oko deset država članica Ujedinjenih naroda priznalo Krim kao ruski teritorij. Većina ostalih, uključujući Sjedinjene Države, za sada Krim još uvijek smatraju dijelom Ukrajine.

Bloomberg

KrimNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
64 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kora
5 godine prije

Sad će opet na mene napad ruske online obrane zato što od početka tvrdim da vladavina Donalda Trumpa ide toliko na ruku Rusiji da je to već postala činjenica, odnosno da SAD i Rusija vode toliko komplementarnu politiku da možemo govoriti o svojevrsnom američko-ruskom geopolitičkom, gospodarskom i vojnom kontrapunktu 🙂

Tupko Glupko
5 godine prije

Krim je sastavni dio Rusije od 1783. (prije je bio dio Otomanskog carstva) sve dok sovjetski predsjednik Nikita Hruščov dekretom od 19. veljače 1954. Krim nije proglasio sastavnim dijelom Ukrajine (što nikada prije nije bila) svega pet mjeseci nakon što je preuzeo vlast.
Zanimljivo da je rođen u ruskoj Kalinovki, koja je na samoj granici sa Ukrajinom.

NSU
5 godine prije

Plenky javi se! Kokoš javi se!

Johanes paulis l
5 godine prije

Putin se budi nocima od neizvijesnosti . Hahaha

kadro2
5 godine prije

Prizna Krim kao dio Rusije i Golan kao dio Izraela!!!???

Adriana
5 godine prije

Donald Trgovac samo najavljuje pokušaj trgovine s Ruskim carem. Da li je Ruski car trgovac, treba sačekati i saznati.

Siniša
5 godine prije

Obamu niko nije ni pitao za misljenje,mislim da to sve ni od Krampa ne zavisi.

maliboro
5 godine prije

Čitam sve ove komentare i nitko ne kaže kako je Kosovo nepravedno oduzeto Srbiji.

alan ford
5 godine prije

Trump ne isključujre mogućnost priznanja Krima, … ali što će Trump tražiti zauzvrat od Rusije? Ajde da pogađam. Tražiti će od Rusije da se odrekne savezništva sa Iranom i da se Iran povuče iz Sirije.. ne treba se zanositi iluzijama. hazari drže pod kontrolom i jednu i drugu stranu. I “duboku državu” (FED-CFR-Skupina Bilderberg-Trilateralan komisija-EU-NATO-UN) i Trumpa i trumpovu ekipu. Duboka država je rokefelerovsko-soroševska ekipa liberala i multikulturalista sa centrom u FED-u i CFR-u (Vijeće za vanjske odnose),. koji hoće cijeli svijet liberalizirati, homoseksualizirati i izmješati, obrisati granice, i naravno svugdje uvesti lihvarski sustav. Trumpovu ekipu kontroliraju ultradesničarski hazari, među kojima je i Trumpov zet, Jared Kushner. te mnogi drugi hazari , koji su u Trumpovom stožeru, kao Larry Kudlow, ministar financija Steven Mnuchin,.. itd. ili hazarski milijarderi koji su financirali Trumpovu kampanju kao Carl Icahn, Sheldon Adelson i drugi. Razlika između ove dvije suprostavljene opcije cio-hazarske “duboke države” i… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI