”Bojište” neće odlučiti o sukobu Rusije i Ukrajine

Mevlüt Çavuşoğlu
11 komentara

Rusija i Ukrajina će neizbježno morati sjesti za pregovarački sto kako bi riješili tekući sukob, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu na konferenciji u srijedu. Vojna akcija neće dovesti do njenog kraja i samo će produžiti neprijateljstva, dodao je on.

„Na ovaj ili onaj način, ovaj rat će se završiti za pregovaračkim stolom“, rekao je ministar publici na Univerzitetu Bilkent u Ankari. “Ne mislimo da će se to završiti vojnim dobitkom na terenu”, dodao je on, upozoravajući na “rizik od rata koji bi mogao trajati decenijama”.

Prema Cavusogluu, Rusija i Ukrajina su već bile “veoma blizu prekida vatre” tokom pregovora u Istanbulu u proljeće prije nego što su se “udaljile” od pregovaračkog stola. Dvije strane nisu sjele da pregovaraju od pregovora u Istanbulu krajem marta. Moskva je u početku bila optimistična u pogledu izgleda za mirovni sporazum, ali je kasnije optužila Kijev da torpeduje pregovore.

Od tada je Moskva više puta signalizirala svoju spremnost za pregovore, dok je Kijev slao različite signale. Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao je ranije da njegova nacija nije “zatvorila vrata” takvim razgovorima, već je postavila niz uslova, u rasponu od povratka teritorije na koju polaže Kijev, do finansijske reparacije od Moskve. Rusija je takve termine nazvala “nerealnim”.

Realnost je od tada postala “kompleksnija”, priznao je Cavusoglu, a Turska će i dalje morati da uloži napore da pogura diplomatsko rješenje.

“Biti NATO nacija ne znači da ne možemo održavati sastanke sa Rusijom ili drugim zemljama”, objasnio je Cavusoglu, dodajući da Turska treba da “održi ravnotežu” na ovom polju. Ministar vanjskih poslova je također nazvao moderno doba “dobom neizvjesnosti”, dodajući da se “unipolarni sistem” koji je počeo nastajati nakon raspada Sovjetskog Saveza pokazao kratkotrajnim.

Unipolarni sistem se “brzo” pomjerio ka multipolarnosti, rekao je ministar, dodajući da svijet “još uvijek traži identitet sistema”.

pregovorirusijaturskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
1 godina prije

Japan i Rusija, eto, pregovaraju jos od 1945. godine, za rat koji je trajao 5-6 dana. Koreje nisu stigle dalje od primirja, a eto mudrac se sjetio pregovora. Turski problem je sto Rusija stoji loše na bojištima, a mobilizacija je, dok se i sama nije počela urušavati, tek kratkoročno odgodila urušavanje fronta. S nezakonitim aneksikama vise nitko u Rusiji ne zna gdje počinje Rusija a završava Ukraina. Zato se svugdje kopaju rovovi i grade zidovi, bez ikakvog reda i logike.

Max
1 godina prije

Dakle pregovori.

tihobl
1 godina prije

Zna turcin da ce anglosaksoni gledati da ovaj rat traje godinama, do konacnog potapanja EU. A onda eto njemu problema kad se stanu vracati kuci toliki turci iz Njemacke, Skanidnaije i ostatka EU. Sta ce kad se milioni vrate bez lire u dzepu?

Dante
1 godina prije

Mevlut i Erdoan hahaha

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI