Demokrati i republikanci uvode nove sankcije protiv Rusije – Za WSJ je to uzaludan napor

kongres
23 komentara

Iako su se pokazale neučinkovitima i kontraproduktivnima, a za zemlje Europe prilično štetnima, američka Demokratska stranka podržava novi paket kaznenih mjera protiv Ruske Federacije, što je potvrdio guverner New Jerseya u intervjuu za njemački list Handelsblatt. Prema Philipu Murphyu, široko rasprostranjeni stav među članovima njegove stranke, koja će u ovom dijelu podržati sve inicijative republikanaca, jeste da Rusija “polako odlazi i zato će Demokratska stranka podržati mjere koje će uključivati diplomatske inicijative, ali sigurno i sankcije”.

“Ruska Federacija će je još uvijek sigurno suočavati s pritiscima sankcija iz Sjedinjenih Država”, izjavio je bivši američki veleposlanik u Njemačkoj, sada guverner New Jerseya Philip Murphy u intervjuu za njemački list Handelsblatt.

U isto vrijeme, Murphy je istaknuo da je američka Demokratska stranka, čiji je član, podržava paket novih sankcija protiv Moskve na kojem se trenutno radi u američkom Kongresu.

“U našoj je stranci rasprostranjeno stajalište da Rusija polako odlazi. Stoga ćemo poduzeti mjere koje će uključivati diplomatske inicijative, ali sigurno i sankcije”, rekao je guverner New Jerseya.

No, u odnosima s Europskom unijom Washington bi trebao imati drugačiji pristup, tvrdi bivši američki veleposlanik u Njemačkoj, što je bio odgovor na pitanje novinara koji je podsjetio američkog guvernera kako njemački ministar vanjskih poslova

Heiko Maas, kao odgovor na tvrdu Trumpovu politiku, želi ojačati stratešku autonomiju Europe.

“Maas je svoje misli formulirao s potrebnom objektivnošću. Razumijem njegovo mišljenje, ali ga ne dijelim. Duboko sam uvjeren da je najbolja opcija za Europu i Sjedinjene Države da se drže zajedno. To nije lako u ovom trenutku, priznajem. Samo strpljivo”, izjavio je guverner New Jerseya Philip Murphy.

Moskva: Nikakav problem, spremni smo na sve scenarije

kremlj crkva tamna

S druge strane, Rusija nije posebno zabrinuta zbog najnovijih sankcija Kongresa i Bijele kuće i već su rekli kako da su spremni na sve scenarije.

“S obzirom na sankcije, mi smo već dugo spremni na sve, iako tvrdimo da su sankcije kontraproduktivne. Unatoč tim mjerama, naša industrija i ekonomija se dobro prilagodila, a trgovinski odnosi funkcioniraju normalno”, rekao je  zamjenik ministra industrije i trgovine Rusije Aleksej Gruzdev.

U kolovozu je američki Kongres usvojio novi prijedlog s nizom antiruskih mjera, uključujući sankcije protiv novog državnog duga Ruske Federacije i državnih banaka, a uskoro bi trebao biti usvojen.

Stručnjaci su za ruske RIA Novosti napomenuli da je formulacija državnih banaka nejasna, pa bi to potencijalno moglo dovesti do zabrane dolarskih nagodbi, što bi bilo vrlo teško za banke i tečaj rublje. Istodobno su istaknuli kako bi tečaj mogao biti ozbiljno izmijenjen ili čak uopće ne bi bio prihvaćen.

Razlog za uvođenje novih sankcija su optužbe protiv Ruske Federacije za korištenje kemijskog oružja u napadu u britanskom grtadu Salisburyu, gdje su nervnim agensom navodno napadnuti bivši ruski operativac vojne obavještajne službe GRU, Sergej Skripal, te njegova kćerka Julija.

Drugi, teži paket sankcija, se planira uvesti u studenom, a on bi zabranio kreditiranje ruskih pravnih osoba, izvoz i uvoz robe. Također, jedna od opcija za sankcije bi moglo biti smanjenje razine diplomatskih odnosa između dvije zemlje.

“No kažemo, bez obzira koliko situacija bila složena, suradnja, konstruktivan stav i želja za razvijanjem veza mogu nadvladati sve, uključujući dolarska ograničenja”, istaknuo je zamjenik ministra Aleksej Gruzdev, misleći na suradnji s ostatkom svijeta koji se neće pridržavati jednostranih američkih sankcija protiv Rusije, posebno ne pod izgovorom navodnog “kemijskog napada u Salisburyu”.

WSJ: Američke sankcije su dovele do “neočekivanog učinka” u Rusiji

Rusija rekorder u izvozu pšenice

Američke sankcije dovele su do “neočekivanog porasta” ruskog  gospodarstva, piše The Wall Street Journal.

Napominje se da su restriktivne mjere koje su nametnule Sjedinjene Države izazivale porast cijena nafte i oslabile rublju, što je zajedno samo ojačalo rusko gospodarstvo.

Naime, sankcije Washingtona protiv Teherana su dovele do rasta cijena nafte za 14 posto od sredine kolovoza, što izvoznicima crnog zlata iz Rusije donosi znatno više prihoda. Konkretno, prihodi ruskih naftnih tvrtki Rosneft i Lukoil su ove godine porasli za 56 i 39 posto.

S druge strane je rublja od travnja u odnosu na dolar izgubila 15 posto vrijednosti, ali niska cijena valute znači povećanje konkurentnosti ruske robe.

“Rusija stoji bolje s visokim cijenama nafte i slabom rubljom, a iz proračunske perspektive to je dvostruko pozitivan čimbenik”, rekao je stručnjak iz investicijske tvrtke Aberdeen Asset Management.

Odnosi između Moskve i Zapada su se pogoršali nakon državnog udara u Ukrajini i ponovnog ujedinjenja Krima s Rusijom. Sjedinjene Države i neke druge zemlje su optužile Moskvu za intervenciju u Ukrajini i nametnule Rusiji sankcije. Rusija je odgovorila i pokrenula plan supstitucije uvoza. Kremlj je više puta izjavio da Rusija ne sudjeluje u unutarnjem ukrajinskom sukobu, a Krim se ujedinio s Rusijom demokratskim putem i u  skladu s međunarodnim pravom koje jasno propisuje i pravo naroda na samoodređenje, koje su stanovnici Krima ostvarili na referendumu.

Handelsblatt  / The Wall Street Journal

Američki kongresNATOSankcijeWSJ
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mister ?
5 godine prije

Auuu sto ovi kauboji vise ne znaju gdje udaraju eno ih dolar. Ove ce moci samo vanzemaljci obuzdat izgleda..

MilanCZ
5 godine prije

Ameri uvode sankcije Rusiji a sa njima trguju,kupuju plin od Rusa prodaju Poljacima i ostalima,zato sluze sankcije,da mogu trgovati,zarađivati a vazali moraju biti poslusni i kupovati od amera po puno skupljim cjenama.

velebit2
5 godine prije

Šta? usa uvod sankcije rusiji? ma nije moguće. ovo se događa kao u hitchcockovim filmovima strave i užasa. ne mogu sve ispratiti što se događa jednostavno događaji sustižu jedan drugi. Morati ću ozbiljno razgovarati sa njima ovo više ovako ne ide.

Son of Alerik
5 godine prije

S jedne strane ‘strateška autonomija EU’, a s američke strane je ‘najbolja opcija za Europu i Sjedinjene Države da se drže zajedno.’ Uz američki dodatak kako su ovi iz EU glupi jer još ne shvaćaju. Vjerojatno ne shvaćaju kakvu korist bilo komu donose te sankcije. Saznali smo da i Goldman Sachs već ima izračune o štetnosti sankcija za dalju supremaciju dolara. Ako su EU protiv sankcija, ako je Deep State protiv sankcija, tko onda upravlja s američkom politikom? Trump otrgnut s lanca? Gomila sociopata, organskih portala kojima nedostaje stimulansa za dalju obijest? EU mora shvatiti da ‘strpljivo partnertsvo sa SAD-om’ za nju znači ubacivanje klina između EU i Rusije te izravno guranje Rusije u ovisnost o Kini. S tim da to dalje diže moć Kine na još veću razinu. Putinova strpljivost je strateška. Svijet na okupu drži još samo njegova državnička mudrost (ovo zvuči kao patetika sve dok ne zamislimo… Čitaj više »

antinwo .HR
5 godine prije

Govnari američki jebite se više,dopizdili i Bogu i vragu

nekoime
5 godine prije

Treba pojačati sankcije protiv Rusije zbog monstruoznog ubojstva novinara u Saudijskom veleposlanstvu u Turskoj.

DrugiJa
5 godine prije

I Hitler je pod sankcija unaprijedio njemačku ekonomiju, i ojačao vojsku, i znanost. I dokle ga je to dovelo?

DAWOR
5 godine prije

A vidi,vidi…ono smeće od WSJ u moru bedastoća i gluposti konačno su napisali nešto normalno (1. i jedini put vjerovatno)

Niko
5 godine prije

Ove sankcije su odgovor za s300 siriji jer ludi zidovi iz izraela ne mogu vise vrsljat po siriji kako hoce i kad im se prohtije a sadisti americki moraju slusat gospodara

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI