fbpx

Die Welt: NATO će podržati Kijev samo s toplim riječima, jer nitko ne želi rat s Rusijom

MI-8-17 helikopter ukrajina

U najnovijoj eskalaciji sukoba između Ukrajine i Rusije, nakon neuspjelog proboja ukrajinske mornarice kroz ruski akvatorij do ukrajinske luke Berdjansk u Azovskom moru, Kijev je uveo ratno stanje u deset regija koje graniče s Rusijom i traži vojnu pomoć NATO pakta.

Jučer je njemački kanal Die Welt kontaktirao svog dopisnika u Moskvi,  Christopha Wannera, koji tvrdi kako Rusija neće pokrenuti nikakvu veliku vojnu ofenzivu protiv Ukrajine. Naglasio je i kako Kijev ne bi trebao očekivati ozbiljnu pomoć od NATO-a. Prema mišljenju njemačkog novinara, Sjevernoatlantski savez će braniti Ukrajinu samo s toplim riječima i govoriti o sankcijama protiv Rusije, ali će i one biti nametnute samo ako se Moskva odluči za veliku vojnu ofenzivu.

Die Welt: Razgovarajmo o trenutnoj situaciji s Christophom Wannerom, koji se nalazi u blizini Kremlja u Moskvi. Možda, Christophe vrijedi postaviti jedno jednostavno pitanje? Kolika je vjerojatnost da izbije rat?

Christoph Wanner: Tatiana, mislim da velike ofenzive ruske vojske u Ukrajini neće biti, jer Putin zna da bi cijena za takvo što bila previsoka. Ako Rusi napadnu Ukrajinu, to bi potaknulo  Zapad da pokrene lavinu sankcija, koje bi, vjerojatno, Rusiju bacile na koljena. I Vladimir Putin, po mom mišljenju,… ponovno naglašavam da je to moje osobno mišljenje, takvo što neće riskirati. Naravno, ne bismo trebali zaboraviti da u Ukrajini od 2014. de facto postoji rat između Rusije i Ukrajine. Međutim, ovaj je rat teritorijalno ograničen na istok zemlje.

Die Welt: U ovom slučaju, općenito, koju vrstu podrške možemo očekivati da će NATO dati Ukrajini ili kakvu vrstu reakcije?

Christoph Wanner: Vjerujem da Ukrajina vrlo malo može očekivati od NATO-a, s izuzetkom, možda, toplijih riječi. Budući da se u NATO-u nitko neće složiti, što je moje mišljenje, da riskiramo vojni sukob s Rusijom zbog Ukrajine. Što će se dogoditi je ono što sam već rekao, odgovarajući na prvo pitanje. NATO će, naravno, poduprijeti sankcije protiv Rusije, ali ako Rusija odluči pokrenuti veliku ofenzivu.

Die Welt: Christoph, hvala vam na ovoj procjeni i informacijama iz Moskve.

VIDEO: RT / Die Welt

 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
38 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Koliko je NATO sposoban za bilo što osim laprdanja?

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
1 godina prije

Istina.
U slučaju rata sa Rusijom, kompletan Nato uključujući SAD, otpor ne mogu da pruže. Da ponovim, otpor ne mogu da pruže !

čokolino
Gost
čokolino
1 godina prije

Nato je veoma sposoban……….za mješanje govana i prodavanje magle.
Kad nalete na tvrdo raspast će se ka kula od karata.

RoPe
Gost
RoPe
1 godina prije

Možda je off topic ali RT upravo javlja da je Vučić dogovorio ispostavu plina iz polja Levijatan preko Grčke i Bugarske za Europu. Tvrde da između Cipra i Izraela ima plina da bude opasan konkurent Južnom toku, a sad se to i materijalizira.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Još da ga izvade, i naprave plinovod i sve itd itd… Pisalo je ovdje o tome bar pet članaka.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Ma daaa, sad će to, samo što nije. Prošlo stoljeće se mnogo putatvrdilo da Hrvatska doslovno leži na plinu i nikako da se krene u eksploataciju. I vrapci znaju da preko ljeta prodajemo rusima a preko zime kupujemo nazad po malo većoj cijeni, naravno, u cijenu su svi uračunati kako to nalažu sva pravila rodne ekonomije.

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Navodno prodajemo Talijanima koji tako imaju najjeftiniji plin u eu…

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Nato je alat za reketarenje europskih zemalja i alibi za prisutnost američkih baza, odnosno kontinuiranu okupaciju njemačke. Sukladno tome, pitanje je samo da li amerika želi rat s Rusijom. Trenutno sigurno ne, i popustljivost Rusije po nekim pitanjima je neshvatljiva.

Proturaketne instalacije u poljskoj i rumuniji su odavno trebale biti poravnane s okolnim tlom uslijed kršenja ugovora, kao i nato instalacije u Gruziji i Ukrajini, koje se polako množe. Teško za shvatiti, jer se zna gdje to vodi.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Isto ti je to Ivo , razlika je samo prije ili kasnije …

Duki
Gost
Duki
1 godina prije

Što će Nato ,?Pa znate li da je jučer Chuk bio kod Orbana ,a svi znamo koliko se Porošenko i Orban vole !
Znači -gotovo je ???
Aj’ bok !

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Uvest će sankcije protiv Rusije, čakaj malo, kad su ih ukinuli ? Postoje li sankije na sankcije, znači ukinuti će sankcije ?
pa ko je tu više lud !?
Da, nato, okupatorska organizacija za dobre zarade zaposlenicima, ništa drugo.
Njemci bi konačno trebali reči, nato raus !

Ive Oldtimer
Gost
Ive Oldtimer
1 godina prije

Tko je noramalan spreman ratovati na strani fasist, to mogu samo zadojeni fasisti i ludjaci.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Na žalost uvjek postoje oprani i pokvareni mozgovi, koji bi ubijali za par eura ili bi ubijali iz čistog osobnog zadovoljstva i zatrovane ideologije.

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
1 godina prije

Juriš Ukrajinci mi vam držimo palčeve ( USA) . Imamo rasprodaju oružija dobićete još10% na glupost.

Drago
Gost
Drago
1 godina prije

S kojim državama graniči Rusija? S onima s kojima joj se prohtije 😉

Gordan
Gost
Gordan
1 godina prije

A jos povrh toga i sa Kinom.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Sećate li se kako je bilo do pre nekoliko godina? Šta kaže jedan zapadni političar to su ponavljali svi – kao da su imali isti mozak. U neku ruku i jesu, imali su jedan centar iz koga su primali “uputstva” i sve što je trebalo da rade je da ih ponavljaju u nedogled. Ništa nije bilo lakše nego predvideti stavove zapadnih političara.

A onda je nastala vrlo neobična situacija. Ti isti političari su počeli da iznose različite stavove, sa izjašnjavanjima oko važnih događaja su kasnili danima… Sve je izgledalo kao da ne znaju koji je njihov stav, Kao “da im je neko otkinuo antenu”. Još tada sam pisao da izgleda kao da postoje dve struje Moćnika i da se one bore za vlast. Nije bilo nikakvih pravih informacija za to ali osećaj…

Onda se dogodio Brexit, pa izbor Trampa – nešto definitivno nije bilo “kako treba”. Još gore od toga, stara vlast u SAD ozbiljno i otvoreno napada novu. Nije to gluma i foliranje kao do sada, to je sada “na život i smrt”. Koliko je ozbiljno pored sukoba preko FBI i CIA-e govori i današnje svedočenje Trampovog bivšeg advokata koji tvrdi da je lagao na prošlom saslušanju u vezi saradnje Trampa i Rusije izmičući Trampu još jedan kamen ispod nogu koji je već na vrlo klizavom terenu. Kriza sa migrantima na granici sa Meksikom za sada ne privlači preveliku pažnju ali mnogo je toga što može odjednom da mu se sruči na glavu.

Konfrontacija sa Istokom je stari plan Moćnika, NATO je njihova udarna pesnica a Trampu je više nego potrebna izlazna strategija iz sadašnjih problema. Oštra konfrontacija sa “stranim neprijateljem” je uvek dobitna kombinacija i sve ovo što se sada dešava liči na pripremu “vrućeg proleća”. Možda će se nekom čudesnom “gimnastikom” to sve prolongirati za još godinu dana (javno mnenje ne izgleda još dovoljno pripremljeno za to) ali “prsti na obaračima” su sve nervozniji.

bbbb
Gost
bbbb
1 godina prije

Dijevelt kaki, što on zna, ništa, zemlja bolje zna, eno u Buenos airesu potres, planet im svima rekao da mu je više dosta zemljana i goniča robova.

Zemohudin
Gost
Zemohudin
1 godina prije

“Ako Rusi napadnu Ukrajinu, to bi potaknulo Zapad da pokrene lavinu sankcija, koje bi, vjerojatno, Rusiju bacile na koljena”

Kakve gluposti pricaju ljudi..najveca zelja zapada jest upravo da baci Rusiju na koljena.. Ali ne moze..ni tako, ni ovako..a jos manje sa sankcijama…
Tako da..ako Rusi napadnu Ukrajinu, svi ce samo gledati…nema nikoga, ko bih isao u rat sa Rusima.. Ali, sto Putin nije glup, zna, da mu je dzabe ova Ukrajina..

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
1 godina prije

Sto ce Rusiji prezaduzena i upropastena zemlja gdje je Zapad vec vlasnik svega sto vrijedi. Ne treba mu 40 milijuna socijalnih slucajeva.
Ovako ruski plin i dalje ide za Europu, a kroz Ukrajinu za godinu-dvije ionako nece ici nista.
Ceka se da Ukrajinci sami maknu ovu vlast.

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Ma naravno. Potrošenko je čak napomenuo sad Merkelici, da bi, u okviru sankcija Rusiji, trebalo odustati od – sjevernog toka…. 🙂

čokolino
Gost
čokolino
1 godina prije

Potrošenko ne prestaje sa glupostima…….zabranili ulaz u Ukrajinu rusima od 16 do 60 godina….
Na čemu je ovaj tip? Mora da je nešto jako…….

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Na prepotenciji!

Miki 041
Gost
Miki 041
1 godina prije

Dokazano je kako konzumiranje velikih količina alkohola na veelki period pogubno djeluje na sve vijuge.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

NATO-ov cilj je ubaciti što više mržnje među Ukrajince i Ruse. Na taj način bi stvorili bratoubilački rat, koji bi oba naroda razdvojio za sva vremena. Posle toga bi došli na red Belorusi.

Sara
Gost
Sara
1 godina prije

Stari štos, Balkanci popušili još prije 28 godina….

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Prvo treba znat, da NATO nema vojske, nego je samo savez država, koje imaju vojsku… A od svih tih država, mislim, da nema takve, koja bi išla direktno čačkat mečku…..Kad se pogleda, koju ognjenu moč ima Rusija oko Ukrajine, a pogotovo na Krimu i u južnom sektoru armije RF, onda je jasno, da tu nema kruha…. Inače je od kad su namestili na Krim najnoviji radar Nebo -M, Krim postao, slično na Kaliningrad, A2AD prostor, kroz koji nema prolaza…Znači sad je na Krimu sve šta treba za A2AD …. S-400/300, Bastion, podmornice i brodovi ( Crnomorska flota ) i antielektronska sredstva Krasucha 2/4…… Samo različitih vrsta aviona ima preko 100 komada samo na Krimu………………

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Nato pomoc se svodi na poklone starije opreme , Ameri ili Britanci posalju brigadu koja izvodi vojne vezbe sa ukrajincima,ili posalju instruktore za obuku nekih jedinica, sve ostalo od opreme i oruzija se placa po trzisnim cenama.
Najveca realna pomoc je obavestajna i medijsko propagandna , ali to nije dovoljno za pobedu.

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
1 godina prije

Riddi8ck Nema poklona samo rasprodaja i popusti na staru tehniku

Ime amatera
Gost
Ime amatera
1 godina prije

Potrosenko je mega smutljivac. Brige me za koga tamo ali budaletine zabranile ruski jezik ogromnoj ruskoj vecini na istoku je ustvari čisto ludilo. Ruski medo je ljut i istok je sada ruski. Amen Aleluja .

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije

Kolika gnjida od covijeka moras biti da lizes Trumpovu usranu guzicu, kao Potroseni.

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

Kada bi rusi istovremeno uključili sve motore na na svoj svojoj vojnoj opremi i na pet minuta turirali puno njih koji bi sa baćuškama ratovali bi promjenili mišljenje.Samo to bez da poleti i jedna raketa.

Tomica
Gost
Tomica
1 godina prije

Neko smišlja i podstiče svakakve provokacije i gura svijet prema ratu. Niko, pod tim podrazumjevam narode, obične ljude, nije želio ni prvi ni drugi svjetski rat ipak, desio se. Vjerojatno je inicijator htio i mislio da će sve stati kad postigne svoj cilj ali naravno, to nikad nije tako. Kad se stvori ovako velika napetost, ljudi nabriju a oružje nagomila, uvijek se i upotrijebi. Kad jednom pukne, neće stati godinama a u ovim uvjetima, bilo koja strana da bude poražena može posegnuti i za nuklearnim oružjem.
Ne znam jesu li u Ukrajini sami smislili ovu ludoriju ili ih je neko posavjetovao ali očigledno Zapadu posve odgovara situacija da opet demoniziraju Rusiju, pojačaju sankcije i približe NATO armadu.
Nemojte potcjenjivati NATO, prejaka je to sila. Rusija sigurno neće prva napasti NATO niti može dobiti taj rat. Srećom, ista je situacija i s druge strane ali ipak postoji mogućnost da se bezazleni incident pretvori u katastrofu.

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Rusija može dobit taj rat.

Tomica
Gost
Tomica
1 godina prije

Pirova pobjeda. Danas, nuklearno naoružanje je višestruko dovoljno da uništi cijeli planet. Poražena strana će vjerojatno na kraju posegnuti za nuklearkama i eto ga. Ili ćemo svi ispariti ili će preživjeli svjetliti u mraku, ne dugo. U principu niko ne može dobiti taj rat.

Hezbollah
Gost
Hezbollah
1 godina prije

Ova mi rečenica posebno zanimljiva. “Ako Rusi napadnu Ukrajinu, to bi potaknulo Zapad da pokrene lavinu sankcija, koje bi, vjerojatno, Rusiju bacile na koljena.” Otkad je ovaj dopisnik iz Rusije? Lavine sankcija protiv Rusije traju već pune četiri godine, pa Rusija nije bila na koljenima ni dana, naprotiv sankcije su potaknule povećanu domaću proizvodnju i potrošnju, šta će im npr. njemačka svinjetina, francuski sir i vina, španjolsko voće i povrće, kad imaju sve svoje. Rusiju na koljena nije bacio ni Hitler kad je došao do Moskve sa 3,6 mil vojnika, a šta bi ovi kreteni postigli, ništa, manje od ništa.

Miki 041
Gost
Miki 041
1 godina prije

Hezbollah zao mi je sto ti ne mogu dati više od jednog plusa.

dinaricus vulgaris
Gost
dinaricus vulgaris
1 godina prije

imam ja win win plan nek rusija zgrabi krim donbas,donjeck i odesu a za kompezaciju nek im daju dobar komad zemlje na dalekom istoku odakle se zajednički mogu šitit dalje….

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
38
0
()
x