Europske tvrtke pozivaju svoje vlade da ih zaštite od američkih antiruskih sankcija

Poslovni centar u Moskvi
20 komentara

Američke sankcije uzrokuju značajnu štetu ne samo Rusiji nego i cijelom svijetu, piše njemački Die Presse. Konkretno, Njemačka u kratkom roku može izgubiti stotine milijuna eura, a dugoročno čak i milijarde. Zbog toga razne gospodarske organizacije i skupine poduzetnika u Europi pozivaju zapadne političare na pronalaženje političkog rješenja kako bi se izbjeglo pogoršanje stanja u međunarodnoj trgovini.

“Nove američke sankcije protiv Rusije se uzrokovale domino efekt i njihov utjecaj se proširio daleko izvan Rusije. U europskim kompanijama se upalio alarmom i njihovi vlasnici pozivaju EU da se politički aktivira kako bi zaštitila njihovo poslovanje”, piše Die Presse.

“Otrov američkih sankcija počinje trovati cijeli svijet”, ističe autor članka, naglašavajući kako se govori o gubicima milijarda dolara.

Svatko tko želi shvatiti kako sankcije mogu destabilizirati cijelu industriju i sektore gospodarstva koji ovise o tome, dovoljno je razmotriti fluktuacije cijena aluminija u travnju. Nakon što su Sjedinjene Države sankcionirale rusku tvrtku RUSAL, cijene aluminija su porasle za 30%, dosegnuvši rekordnu razinu u proteklih šest godina od 2500 dolara po toni.

Europa je zbog toga pretrpjela najviše štete, jer 42% potrebnog aluminija europskim tvrtkama prodaje RUSAL. Istovremeno, prisutan je vrlo utemeljen stran od nedostatka ove sirovine, posebno među proizvođačima limenki za napitke, automobilskoj industriji i postrojenjima za preradu aluminija.

Štoviše, sada su Europljani konačno shvatili da nisu među “nedodirljivima”. Nova zabrana poslovanje s ruskim tvrtkama s “crne liste” Washingtona se ne odnosi samo na američke državljane, i s tim se ne bi trebalo šaliti, upozorava njemački list.

Sada pravnici europskih kompanija aktivno traže načine kako izbjeći moguće zamke, samo kako ne bi trpjeli štetu u poslovanju. Osim toga, sve više gospodarskih organizacija i poduzetnika vrši pritisak na zapadne političare da reagiraju na novonastalu situaciju.

Nedavno je udruga “European Business Association” poslala opširan dokument Bruxellesu, objašnjavajući kako su antiruske sankcije “iznenađenje” za europske tvrtke i uzrokovale su “zabrinutost” među poduzetnicima koji surađuju s Rusijom.

Sankcije uzrokuju značajnu štetu europskim interesima, piše u dokumentu. Neke tvrtke predviđaju smanjenje prometa od 20%. Također se očekuju poteškoće u prijenosu novca i povećanje troškova zbog upravljanja rizikom.

Udruga europskih poduzetnika ne samo  da je detaljno opisala posljedice američkih sankcija, već je razradila scenarije u kojima se Rusija može odlučiti za odmazde. Organizacija zaključuje da u tom slučaju najteže neće stradati Sjedinjene Države, već Europa koja održava mnogo bliže gospodarske veze s Rusijom.

Europske kompanije se suočavaju s teškom dilemom. Ako se ne budu pridržavale sankcija, pogodit će ih bijes Washingtona, a ako ih se budu pridržavale, može im se osvetiti Rusija.

Njemačka će biti najteže pogođena, jer je ova zemlja, nakon Kine, drugi najvažniji trgovinski partner Rusije. Mogućim otkazivanjem novih poslova će samo Njemačka izgubiti stotine milijuna eura. Dugoročno može izgubiti milijarde, predviđa Njemačko-ruska vanjskotrgovinska komora. Zato je njezin predsjednik, Matthias Shepp, pozvao zapadne političare “da više ne stežu vijke sankcija”. Udruga europskih poduzetnika traži od nacionalnih vlada da zaštite europska poduzeća u Rusiji od američkih sankcija. Organizacija traži da se pronađe političko rješenje kako bi se izbjegla investicijska klima, pogoršanje međunarodnih odnosa i stanje u međunarodnoj trgovini.

NATOSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NSU
6 godine prije

kme kme kme! Slava Rusiji!

Sinisa
6 godine prije

U svakom slucaju Rusija bi trebala da insistira da im produze sankcije!
Neko rece da je zapad jaci od Rusije i da bez problema moze podnijeti i zavrtanje Ruskih plina i nafte….pa vidim kako i ovo malo trpe.

eu kolonija
6 godine prije

prije par godina sam uveo sveobuhvatne sankcije amerikancima. sada razmatram sveobuhvatne sankcije američkim saveznicima ili silama osovine. za početak razmatram izmještanje platnog prometa i štednje u banke iz drugih država ili domaće ali kao privremeno rješenje. razmatram i mogućnosti ne plaćanja poreza jer se oni hrane našim porezima

ps. pozivam portal logicno da se više aktivira na praktičnim rješenjima otpora američkom fašizmu a od kojeg bi koristi imali obični ljudi i vaši čitatelji. za sada ne razmatram sankcije europskom proizvodnom sektoru u koji spada i većina ovih tvrtki a koje se žale na američke sankcije rusiji

Sinisa
6 godine prije

Zbilja suluda tvrdnja rusofoba da bi teza ekonomska konfrontacija sa Rusijom minimalno pogodio Zapad…
“”…za prvih pet meseci ove godine kroz glavne luke u Baltičkom i Crnom moru Rusija je isporučila 19 procenata manje sirovina nego u istom periodu prošle godine. Međutim, isporuke za Kinu su porasle za 43 odsto tokom prva tri meseca ove godine.

Kako se navodi, Evropa najviše uvozi naftu iz Rusije. Umesto ruskih sirovina, neophodna nafta će se najverovatnije dobijati iz država Bliskog istoka. One će, sa svoje strane, izvoziti manje „crnog zlata“ u zemlje Azije, jer ih sa tog prostora istiskuju ruski konkurenti.

Prema mišljenju eksperata, ovakve promene mogle bi da dovedu do gubitaka kod kompanija koje se bave transportom nafte preko mora. U ovom trenutku, one se suočavaju sa poteškoćama zbog smanjenja isporuka nafte zemalja OPEK-a zbog brojnosti tankerske flote.”””

Ive
6 godine prije

Gospodo, vi ste te izabrali na legalnim izborima, strpite se do slijedcih izbora i nemojte glasati za te i takve uskratite im podrsku, nemojte uplacivati donacije tim politicarima. Vi i vasi uposlenici dajte glasove onima koji ce stiti vase i nacionalne interese vasih drzava a ne interese SAD-ea. A da stvar ubrzate povedite svoje uposlenika na javne proteste, dignite te probleme na javnu raspravu, povedite naciju iz tame na svijetlo, ni ste vi duzni politicarima, oni su vama, oni su vasa pogresna investicija.

Snicla
6 godine prije

Pitam se nije li skriveni cilj ovih sankcija slabljenje europske prije svega njemačke ekonomije.

davor
6 godine prije

Kasno paljenje.

repka i pivo
6 godine prije

Pretvorimo eu tvrtke u u americke isprdke. Neka i oni okuse cari pretvorbe.

nekoime
6 godine prije

Zar netko još uvijek misli kako su američke sankcije usmjerene samo protiv Rusije?

Zadranin
6 godine prije

Ko vam hebe mater, što ste htjeli, to ste dobili.
Vidim da i amerima njihove sankcije nanose štetu (ne). Haha, al su vam ga zabili duboko u guzicu, a vi se još dobro namjestili, da lakše uđe.
Evo vam i moj doprinos.

Pljuc.

Alan Ford
6 godine prije

Mala ispravka…. “Die Presse” je austrijska novina, ne njemacka.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI