fbpx

Europske zemlje će poslovati s Kinom čak i po cijenu sukoba s Washingtonom

5g mreza evropa

Njemačka kancelarka Angela Merkel ponovno je otvoreno progovorila protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa, ovoga puta zbog spora oko Huaweija, obećavajući nastavak poslovanja s kineskom tvrtkom, usprkos američkoj zabrani. Kinezi predlažu brzo, učinkovito i ekonomično pokrivanje Njemačke mrežama 5G, ali ne samo “pametnim kućama”, već i “pametnim gradovima” koji će se pojaviti u zemlji.

“Ne smijemo biti naivni”, kazala je kancelarka Merkel, navodeći pitanje pristupa stranih tvrtki tržištu 5G tehnologije, te napomenula kako Njemačka ne planira stvarati umjetne prepreke stranim tvrtkama.

Odgovarajući na pitanje o aktivnostima poznate tvrtke Huawei, Merkel je izjavila da kinesku tvrtku ne bi isključila samo zato što to traži druga zemlja. Kancelarka je podsjetila na zahtjeve njemačkih vlasti upućene tvrtkama koje žele sudjelovati u provedbi 5G mreža, ukazujući da će Njemačka postupati u skladu s odgovorima.

Prema njezinim riječima, Berlin ne namjerava odustati od opreme tvrtke Huawei. Međutim, planira poduzeti važne sigurnosne mjere.

Mediji su primijetili da u raspravu o uvođenju 5G tehnologije dominira europsko nepovjerenje prema Huaweiju. Nakon što su SAD optužile kineskog diva za špijunažu, iako bez ikakvih dokaza, tvrtki se zaprijetilo kaznama. Sjedinjene Države zahtijevale su da svi njihovi saveznici prekinu sve aktivnosti s kineskom grupom.

Ne zaboravimo da je u prosincu na zahtjev Sjedinjenih Država u Kanadi uhićena direktorica globalnog financijskog ureda Huaweija Meng Wanzhou, koju se sumnjiči da je prekršila američke sankcije protiv Irana.

Potom su u siječnju poljske vlasti osumnjičile za špijunažu i uhitile zaposlenika tvrtke Huawei.

SAD će se protiv Huaweija boriti “nacionalizacijom 5G mreže”

HDMI USB kablo modem

U Sjedinjenim Državama administracija predsjednika Donalda Trumpa planira nacionalizirati 5G mreže, kako bi nad njima ojačala kontrolu i zaštitila ih od stranih utjecaja, naveo je jedan od američkih dužnosnika. Prema mišljenju stručnjaka, ovaj plan odražava strahove o rastućeg utjecaja Kine na globalnom tržištu naprednih tehnologija i jasno je da Sjedinjene Države gube tehnološki rat protiv Kine.

Naime, kineski div Huawei je postao najveći proizvođač komunikacijske opreme na svijetu. Američki divovi interneta su zbog svih uvjeta za stvaranje 5G mreže u Sjedinjenim Državama već pregaženi. Zapravo, njihove su tehnologije i sporije i skuplje od onih koje nudi Huawei.

No, Washington nije pogođen samo ovom situacijom i besramno nastavlja naređivati svim saveznicima da odustanu od kineskih usluga i posluju samo s američkim internetskim tvrtkama.

Njemački politički analitičar Alexander Rahr je spor oko Huaweija definirao kao još jedan slučaj koji jasno pokazuje da Njemačka i Europska unija imaju poteškoćama u obrani svojih tržišnih interesa u Sjedinjenim Državama.

“To je vrlo delikatan predmet. Amerikanci vode trgovinski rat protiv Kineza i već su upozorili da ako Nijemci nastave raditi s Huaweijem, ako se Kini otvori pristup europskim tržištima i ona se dalje budu otvarala kineskim tvrtkama, Sjedinjene Države mogu razmotriti suradnju između dviju zemalja u obavještajnim službama”, rekao je Rhar, koji tvrdi da se dramatično povećava pritisak Sjedinjenih Država na Njemačku.

To se ne odnosi samo na Huawei i njegove aktivnosti, već i na projekt “Sjeverni tok 2”. No, malo je vjerojatno da će se Njemačka povući iz oba projekta, jer je Berlin zainteresiran da njemačke tvrtke sudjeluju u modernizaciji Kine, kao i u drugim zajedničkim projektima.

Osim toga, Njemačka si ne može priuštiti luksuz da odustaje od profitabilnih projekata, jer je u veljači u posljednjem trenutku izbjegla recesiju.

Naime, njemačko gospodarstvo naglo gubi dah, što promatrače navodi na pomisao da se europska ekonomska lokomotiva približava recesiji. Mnogi procjenjuju da je ta zemlja u drugoj polovini prošle godine uspjela izbjeći pad u recesiju, za razliku od Italije koja joj je podlegla. Ipak, analitičari su zabrinuti zato što se neugodne vijesti nižu jedna za drugom. Aktivnost njemačke industrije na kraju siječnja se spustila na najnižu razinu u pet godina i prvi put je zabilježila pad. Da stvari idu nizbrdo, svjesna je i njemačka vlada koja je potkraj siječnja naglo smanjila očekivanja od gospodarstva. U listopadu je vjerovala u rast njemačke ekonomije u 2019. po stopi od 1,8 posto, da bi predviđanja sada spustila na 1 posto. Mnogi misle da to nije posljednje rezanje prognoza, jer slično postupaju Međunarodni monetarni fond, Europska komisija i ostali.

Njemački ministar gospodarstva je logično izjavio:” Radit ćemo s Kinom, ali naravno da ćemo jamčiti da se kineske tvrtke ne brinu previše o našim tehničkim ili operativnim dokumentima”.

Usput, ovi argumenti su se čuli prije 10 godina u Rusiji, koja je htjela sudjelovati u kupnji dionica njemačkih tvrtki.

Meng Huawei

FOTO: Meng Wanzhou

“Tko će pobijediti u ovom sukobu, ako je kompromis vrlo teško moguć. Washington nastavlja vršiti sve veći pritisak na Europu i to radi bez kompromisa i ne želi čuti prigovore”, kazao je Rahr.

Borba za 5G je žestoka borba za novi tehnološki poredak. Dmitrij Abzalov, predsjednik Centra za strateške komunikacije, izjavio je da to nije samo nova brzina interneta, već fundamentalno drugačiji sektor.

“To je borba za industrijski potencijal, za obećavajući tehnološki rast. Amerikanci pokušavaju oduzeti Kini konkurentske prednosti koje će joj omogućiti pristup 5G sektoru. Zbog toga su Amerikanci pritisnuli sve partnere da se odreknu Huawei opreme. Borba će biti vrlo ozbiljna, a Europa će biti glavno bojište. Međutim, Amerikanci kasne ne samo u usporedbi s Kinezima, već i s Korejcima. Amerikanci nemaju rješenje “ključ u ruke”, i još ga razvijaju. Drugo,  američki “ključ” će uvijek biti skuplji “, rekao je Abzalov.

Kina ima gotovo svu infrastrukturu. Kinezi proizvode opremu, razvijaju infrastrukturu, imaju rješenje “ključ u ruke”. Amerikanci su upozoreni, shvaćaju da ako ne izvrše nikakav pritisak na Huawei za pet godina će kineske 5G mreže u Europi biti potpuno spremne. Zbog toga Amerikanci već gube najvažniji ključ – pristup intelektualnom vlasništvu, dok je za Europu najvažnije koristiti nove industrijske mreže.

“Ne radi se samo o pametnoj opremi koja podupire pametni grad, pametnu državu i pametne aparate za kućanstvo, već o inteligenciji i industrijskoj uporabi”, objasnio je stručnjak.

“Kinezi su aktivno napredovali na europskom tržištu, budući da su isključeni s američkog tržišta. Imaju sporazume s Ujedinjenim Kraljevstvom, Njemačkom i Francuskom. Nedavno su saveznici Washingtona počeli odbijati američke tvrdnje i suprotstavljaju se pritisku da bojkotiraju Huawei. Predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva već su rekli da Huawei, čak i ako je riječ o kineskoj tvrtki, treba izabrati zbog njegove tehnologije”, istaknuo je Dmitrij Abzalov.

Antiamerička retorika u Njemačkoj je u posljednjih nekoliko dana dosegla razinu apsurda. Američki veleposlanik u Berlinu šalje pisma njemačkim kompanijama, njemačkoj vladi, frakcijama u Bundestagu i ključnim osobama politike i poduzetništva, prijeteći im zbog suradnje s Rusijom i Kinom.

Na posljednje takvo pismo je reagirao Wolfgang Kubicki, potpredsjednik njemačkog Bundestaga, koji je dao senzacionalnu izjavu u kojoj je američkog veleposlanika Richarda Grenella proglasio persona non grata.

Wolfgang Kubicki

FOTO: Wolfgang Kubicki

Naravno, razlog više nije bio povezan samo s informacijskom tehnologijom. Naime, američki veleposlanik je ovaj put od njemačke vlade zatražio da moraju izdvojiti 2 posto BDP-a za obranu.

“Naša tolerancija također ima svoje granice” odgovorio je Kubicki.

Prema njegovim riječima “američki diplomat se ne može ponašati kao da je visoki povjerenik okupiranih područja, i on bi to trebao znati”.

Ovdje treba naglasiti da Wolfgang Kubicki u Bundestagu predstavlja Liberalno demokratsku stranku (FDP), koja štiti interese velikog biznisa i često se u vladi smatra najaktivnijim simpatizerima Sjedinjenih Država u Njemačkoj.

Prema Aleksandru Rahru, spor oko Huaweija još jednom pokazuje da su Sjedinjene Države odlučile podijeliti Europu na više suprotstavljenih tabora.

“Kažu da Rusija dijeli Europu. Gluposti. SAD su te koje guše Europu sa svojim deklaracijama i Kinom, samo zato što Peking aktivno surađuje s istočnoeuropskim zemljama. Neke od tih zemalja otvoreno brane Kinu u Europskoj uniji jednostavno zato što dobivaju mnogo novca od Kineza. Stoga u Europskoj uniji neke zemlje aktivno surađuju s Kinom, dok baltičke zemlje i Poljska odbijaju tu suradnju”, sažeo je Aleksander Rahr.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
22 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Vladimir
Gost
Vladimir
1 godina prije

Iduci korak, zabraniti sunce u Europi zato sto dolazi s itoka. Glup, gluplji najgluplj, made in USA.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

Kad smo kod zabrane, ispričavam se zbog male digresije vezano uz gornju temu, ali imam jednu vijest za administratora L.R.:

“Iz Ministarstva zdravstva u petak poslijepodne potvrdili su nam kako su protiv Splićanke Ane Bučević podnijeli kaznenu prijavu zbog nadriliječništva.”

Inače, još uvijek mi nije jasno zašto sam zbog sljedećeg komentara, ostavljenog na portalu Logično 13/10/2018, postala “kamenčić”, niti što bi to točno značilo u odnosu na ovaj moj komentar:

“Plaćena reklama. Bit će da je portalu dobro krenulo. Ipak, ako kao čitatelji moramo birati između “terapije” Ivana Pernara i “terapije” Ane Bučević, onda bih bolje slušala Pernarovo “otkrivanje tople vode” nego Bučevićkino “karizmatično iscjeljenje”. K tome, ova ženska će zbog svoje sposobnosti “mirišanja novca” (to je sama o sebi izjavila također u jednom od svojih videouradaka) prije ili kasnije završiti u zatvoru. Toliko o provjerenosti i ispitanosti “nepostojećih nuspojava” sumnjivog “channelinga”.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@L.R.

Iz svog iskustva mogu potvrditi da Vi štošta “ne znate”, ali s vremenom ste prisiljeni sami prokazati svoje zablude sukladno “abecedi demokracije” 😉

Svako dobro!

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Dobar članak jer objašnjava da eu ipak nije lutka na koncu SAD-a kao sto se misli.
EU ne moze jos priustiti totalno odbijanje washingtona ali proces ide svojim tijekom.
SAD zna da ce sve veca ekonomska suradnja eu, kine i rusije jednog dana dovesti do pitanja postojanja NATO pakta te ce u tom smjeru ciniti sve da se ovi nezaustavljivi procesi nastave.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Da , zato je jedina opcija unistiti EU .

cogo
Gost
cogo
1 godina prije

pa da ,ameri bi htjeli da imamo mi svi njihovu tehnologiju koja je slaba i skupa ,,a dobra je za spijunžu ,,in to je bistvo amerčkog ubacivanja njihove tehnologije ,,pa več sad prisluškivaju političarima sve europe,,kad če ti političari okrenuti leđa toj pokvarenoj američki politici ,,

Snicla
Gost
Snicla
1 godina prije

Davno sam shvatio da je priča o slobodnoj trgovini u stvari novokomponovana bajka za stoku sitnog zuba. Na kraju te priče domaća proizvodnja bude uništena, zemlja i stanovništvo se nađu u dužničkom ropstvu. A zapad i velike kompanije radpolažu rudnim bogatstvima i ljudskim resursima po svom nahođenju. Kako ovu priču malo tko više puši a ni podmićivanje lokalnih dužonosnika nije svugdje efikasno – u Ukraini upalilo u Venecueli čini se neće proći kao što nije prošao puč u Turskoj- onda se prelazi na nove stare metode. To se zove diplomacija topovnjačama. Posrnuli svjetski policajac još nije uperio pištolj u čelo “saveznika” ali i prijetnje sankcijama i ekonomskim ratom su dio te diplomacije topovnjačama.

Maja
Gost
Maja
1 godina prije

logicno, vrlo sam razocarana s vasom jednoumnoscu. ukazujete stalno na borbu istok vs. zapad, tko je bolji, pametniji, uspjesniji. odvracate, bas kao i msm paznju od bitnoga. medjunarodna globalisticka elita ne poznaje naciju, boju koze i religiju. to je klub narcisa sociopata. ide u pravcu nwo – jedne vlade, jedne ekonomije, jedne religije, sluzeci se manipulacijama i naizglednim svadjama, kao i ovaj igrokaz usa vs. kina. pa i eugenikom. 5g jest toksicna, pogubna tehnologija, nikakav napredak. u gradovima svakih 150 m male antene, funk tehnologija u svemu oko nas – kucni aparati, tv, pc, vozila itd. totalna kontrola svega. kina je svoju 5g tehn. usavrsila u logorima nad uigurima i slicnim manjinama. usa upravo salje raketama satelite u svemir, sa zivom u pogonu, za sad 20.000 satelita koji ce pokrivati, (vec pokrivaju), cijelu zemlju 5 g tehnologijom. firme koje u tome sudjeluju su spaceX, oneweb, boeing, spireglobal. svake god se salju rakete sa 5g satelitima gore. kako 5g djeluje, poznato je. stotine znanstvenika cijelog svijeta poslalo je urgencije, proteste na sva vaznija mjesta, pa i eu. svuda se sakupljaju peticije protiv te tehnologije. a vi samo o ” svadjama” sa kinom ili rusijom. sto se stvarno zbiva iza pozornice? ciao logicno.

Brahman
Gost
Brahman
1 godina prije

Ima logike. Baš kao što kažete, volio bih i ja pročitati malo opširnije o svim dobrima i zlu 5g tehnologije, jer nam je po svemu sudeći neminovna, bez obzira bila ona kineska, evropska ili američka. Hvala na zapažanju.

Vladimir
Gost
Vladimir
1 godina prije

Jednostavno 5G Wikipedia i imas objasnjenje, ali lesnjaci za zabe, tesko.

Brahman
Gost
Brahman
1 godina prije

Hvala Wikigenije, Wikipediji ne vjerujem 100%, još se služim starim enciklopedijama u tiskanom obliku. Mislim, oprosti, možda previše tražim od logične nepristranosti. Drugim riječima i dobronamjerno, hvala na odgovoru.

Zorule
Gost
Zorule
1 godina prije

Meni se osobno 5G ne svidja prvenstveno zbog izuzetno kratkog dometa od bazne stanice, koliko ono 500m? Sam pojam mobilnog telefona vec se gubi sa takvim ogranicenjima, dosadasnje tehnologije su omogucavale do bar 10 km. To znaci antene na svakom cosku, otprilike kao wifi da bi stvar uopce funkcionirala. Sta ce sljedece biti? 6G na žici?

Vladimir
Gost
Vladimir
1 godina prije

Majo, razbrbljala si se kao jehovin svijedok bez ikakve naucne potpore. 1G, 2G, 3G, 4G i 5G je jedna te ista stvar koja radi vecinom na 2.4 GHz il 5 GHz i drugim freqvencijama. Broj G je stvar modulacije koja nema nikakve veze s tim kaj ti nabrajas. Najprije se nesto prouci, onda se o tome prica, ili te mozda netko placa za pisati gluposti. Mogla si jos dodati da mikrovalka unistava hranu, isto radi na 2.4 GHz. Pa ziva u pogonu, koji je to sad racku, danasnja nauka o tome nista nezna, prodaj im patent. Kineski Ujguri, ISIL ih je imao 20 posto u svojem sastavu. Ma necu vise, gubljenje vremena.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

a iza pozornice se Zemlja od kugle pretvara u ploču ?

Vladimir
Gost
Vladimir
1 godina prije

Neidi na rub, past ces u nebo.

zgvaca
Gost
zgvaca
1 godina prije

Tko se jos sjeca, pre godinu dana sam napisao da ce godina 2019 biti odlucujuca godina u Evropi i Svjetu. Svjetski polovi se mjenjaju ne zbog politickih odluka nego zbog ekonomskih, ekoloskih wie demografskih zbivanja. Ja garantiram, da Svicarski bankarski krugovi znaju bolje nego politicari sta ce se sve dogoditi ove godine. Sjeverni Tok neuzimaju Njemci jer zele izbaciti USA nego zato sto moraju. Istice in ugovor sa Holandijom i ugovor se nece produzit. Imaju izbor se opet grijat na drva ili napravit Sjeverni Tok 2. Odustati od kineskog 5G znaci 5 godina stagnacije. U Svicarskoj to uopce nije pitanje. Rusi si diverzirali Izvoz. Onu mogu odustati od izvoza Paladijuma ili drugih rjetkih ruda. Sve se to zna i racuna se stime. Erdogan zna da se USA nece njemu priblizit. Kina zna da se bitka protiv USa dobiva u Africi. Vidia san ulaganja EUSA zajedno i Kine. Znam kako Afrikanci gledaju Bjelce a kako Kineze. Bitka je izgubljena. Tu i tamo postavit koju Marionetu nece zaokrenut gibanja. Juzna Amerika je jos podrucje gdje USa vidi neku prednost ali i tu ce se u narednih 5 godina dogodit par neprevidljivih dogadjaja. Mi se nalazimo u historijskin vremenima.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Možda bi se mogla postaviti i alternativna pitanja na vaš komentar:
– u idućih deset godina, umjesto “Kina zna da se rat protiv usa dobija u Africi”, bilo bi bolje ” Kina zna da se rat protiv usa dobija u eu”.
– “Znam kako Afrikanci gledaju bjelce, a kako Kineze”.
Ja mislim da Kinezi moraju još puno učiti o Afrikancima ?
Ali treba ponoviti da neke afričke zemlje već imaju nacionalne dohotke veće od balkanskih državica, puno bolju pokrivenost 4g tehnologijom, pa su čak bolje i sa postocima žena u parlamentima. Mozambik je jedna od njih.

Peter
Gost
Peter
1 godina prije

Kinezi uče puno brže nego što vi to možete predpostaviti, a nikada nisu nadmjeni i prepotentni.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Zgvaca@ , 19 ili 20 ili 21 ,bilo koja , nije ni bitno , amerika je vec bankrot , pitanje je samo da li ce to da zavrsi smirivanjem amerike ili potapanjem svijeta…

Evropa nosi prevagu , ako ostane s usa samo ce malo produziti/ odgoditi agoniju sloma usa i sebe potopiti skupa s njom a ako se udalji od usa velila je vjerovatnoca da ce usa potopiti EU…
Evropa je trenutno u jako nezahvalnoj situaciji…

Avrelij Droh
Gost
Avrelij Droh
1 godina prije

A Baltske države in Poljska ne mogu drugačije, kao ni naše “suverene državice” na Balkanu. S time, da potonje nisu zamenili jednog gazdu za drugog, nego su se iz šake razvile u pojedine prste, a tu nema snage, samo kalnjaje jačem….što me boli moje Slavensko srce.

Vladimir
Gost
Vladimir
1 godina prije

Pa to ti je Vietnam, Irak, Libija, Jugoslavija, Sirija i tako dalje. Mozes dodati ili promijeniti redoslied.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
22
0
()
x