Evelyn Farkas: “U svijetu imamo stotine baza više, a Rusi s puno manje rade bolje”

Vojna baza u Siriji
27 komentara

Evelyn Farkas, bivša pomoćnica za Rusiju, Ukrajinu i Euroaziju pri američkom Ministarstvu obrane, za Newsweek je izjavila kako Sjedinjene Države imaju na desetke puta više vojnih baza nego Rusija, ali Moskva ipak uspijeva postići sve svoje ciljeve.

Prema nedavnom izvješću američkog Ministarstva obrane, citiranog od strane Newsweeka, Sjedinjene Države imaju između 600 i 800 “vojnih ispostava” u 148 zemalja koje Pentagon može koristiti za potrebe američke vojske.

Rusija, sa svoje strane, ima 21 “značajniju” bazu izvan Ruske Federacije, uključujući Siriju, Armeniju, Bjelorusiju i Kazahstan, a također ima pristup pomorskim lukama Vijetnama.

Prema riječima Evelyn Farkas, koja je u Pentagonu bila zadužena za vojna pitanja Rusije, Ukrajine i Euroazije, superiornost Sjedinjenih Država u smislu broja vojnih baza u odnosu na Rusiju je 2018. godine postala deseterostruko veća.

Međutim, Farkas je naglasila da se razlika u broju do sada ne odražava u razlici utjecaju Moskve i Washingtona u određenom području. Naime, poznajući nedostatak sposobnosti razine američke globalne vojne strukture da djeluje odmah, Rusija je koristila potpuno različite načine djelovanja koji su joj omogućili da se natječe s Amerikom.

Ruska vojna sila
FOTO: Ilustracija, Mi-28

Kao primjer ruske reakcije na ekspanziju Sjedinjenih Država i NATO pakta, koju je Rusija zaustavila s puno manje novca, Evelyn Farkas je spomenula Krim, koji je nakon referenduma 2014. godine dragovoljno postao dijelom Rusije.

Rusija je tako zadržala svoju jaku bazu u Crnom moru.

Govoreći o Siriji, Evelyn Farkas kaže da je uz minimalan napor Moskva postigla sve svoje ciljeve. Naime, Rusija je tamo uz višestruko manje potrošenog novca od bilo koje američke vojne kampanje  razbila teroriste i izgradila vojnu infrastrukturu na Sredozemlju i Bliskom istoku.

Osim toga, Farkas podsjeća da ruski vojni instruktori i mirotvorci rade u Srbiji i Latinskoj Americi, zbog čega se može reći da je Ruska Federacija vojno nazočna u neposrednoj blizini snaga Sjedinjenih Država i NATO pakta.

Rusi postižu svoje ciljeve koristeći minimalne resurse, ne trebaju velike izdatke i vojne objekte, jer su sposobni nametnuti kontrolu. Rade ono što mogu i odlično iskorištavaju mogućnosti koje imaju”, sažela je Evelyn Farkas.

Newsweek

Evelyn FarkasKrimNATOVojne baze
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Riddick
5 godine prije

Problem je podivljali Kapitalizam . Rusi nisu izmislili toplu vodu , ljudi uglavnom kada je vojska u pitanju rade pametno , Amerikancima bi bilo bolje da zavire u US Army defence budget i urade reviziju šta se tu dešava , da ne govorimo o korupciji , lobiranju , finansiranje raznih Think tankova , i sličnih nefunkcionalnih organizacija koje preopterećuju budžet. Druga polovina problema je vojno industrijski kompleks , koji je u privatnom vlasništvu , kao i privatne kompanije za obezbeđenje kao što su Blackwater odnosno Akademi od 2011 kada su pobili 14 civila pa su zbog narušenog ugleda promenili ime . Komercijalne kompanije kao i svaka kompanija trude se da maksimiziraju profit svim sredstvima u uslovima tržišnog rata među proizvođačima oružija , e tu već treba da istražuju Ruski vojno industrijski kompleks , zato što je u državnom vlasništvu i ne može da se desi da menadžeri podivljaju kao kod… Čitaj više »

fenix
5 godine prije

Stvar je prosta Americka vojska je postala ogromna korporacija privatna prije svega kojoj vise nije cilj zastita svog naroda i svoje drzave vec interes i novac na prvom mijestu. Inace kroz povjest placenici se nikada nisu dobro pokazali kada bi postali vecina nametali bi svoje vladare kao u Rimskom carstvu. Sa druge strane Ruska vojska je jednostavno vojska jedan od stubova i elementa svake drzavnosti koja radi sto moze i trudi se to raditi sto bolje i ima svoje izvoriste u narodu.

Branko
5 godine prije

Amerika je vjestacka drzava s kratkom povijesti zasnovana na interesima. Jednoga dana kada interesa vise ne bude, Amerika će se raspasti i nestati. Takodjer nastala je na genocidu i unistavanjem domorodaca. Prokleta zemlja

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

US Army je postala čuvar benzinskih pumpi. I dobri su u tome. Još uvijek.

bbbb
5 godine prije

Ciokaubojsko ministarstvo terorizma nad ostatkom svijeta služi kao paravan za pranje novca sa napuhanim cijenama oružija dok kod rusa ide stvarna cijena istog.

Churko
5 godine prije

SAD je govnarsko, rasisticko, genocidna tvorevina i za svijet u cijelini bi bilo mnogo bolje da se 50 drzava razdvoji i da SAD prestae postojati. Drzava koja od 1776. stalno zivi u ratu (samo 12 godina mira), koja je nasilno mjenjala rezime drugih drzava u 146 slucaja, nije i nemoze biti ni dobodosla ni mirotvorna ni humana. Drzava koja je korumpirana u sam srcu i dusi svoga bivstva, u kojojj su osobni interesi pojedinca iznad nacionalnih i svijetskih interesa. Jednostavno receno:

SAD JE NAJVECE ZLO U LJUDSKOJ POVIJEST.

taKi
5 godine prije

Kvaliteta nije kvantitet

Alen
5 godine prije

To je jednostavno jedno od najstarijih pravila poslovanja a to je da znas kako okrenuti stvari u svoju korist…Za to nisu nuzno potrebne ogromne pare , ulaganja , visoke.skole itd…. Zato rusi to rade tako dobro..

Zvrk
5 godine prije

Drugim riječima, vojna korupcija, štancanje oružja i pranje love.

mars
5 godine prije

Amerikanci čitali čika Jovu Jovanovića Zmaja i njegovu pjesmicu “Sadi drvo” pa je preveli na svoj način, te u njihovoj verziji glasi:

“Gdje god nađeš zgodno mjesto,
tu bazu posadi!
A baza je blagodarna
pa će da nagradi!
Nagradiće naftom, plinom,
mnoštvom izobilja otetog,
nagradiće samo,
saditelja svog!”

Ali oni je nisu samo prepjevali, već je i praktikuju u realnom svakodnevnom životu.

Alen
5 godine prije

Pa tako je i nastala amerika ,otimacinom… Ne treba se cuditi sto isto rade …

NekiGost
5 godine prije

Uz sve navedeno, ja vjerujem da je ta neefektivnost SAD-a i u tome što kad SAD “posadi” svoju bazu negdje, oni obavezno rade na tome da unište lokalne vojske. Ne nužno da ih potpuno raspuste, no svakako da marginaliziraju ulogu lokalne i nacionalne vojske. I onda odlaze silne pare na održavanje baza, jer se iste ne mogu osloniti na pomoć vojski država “saveznica”.

C h i l e
5 godine prije

” Jeste “…. toliko ” bolje ” ” rade ” da se njihov uticaj zavrsava kod razrusenog Donjeckog aerodroma!
Toliko ” bolje ” ” rade ” da Kazakstan od 2022 sa cirilicu prelazi na latinicu , da se Lukasenko sprda sa Putinom , da u ” rusofilskoj ” Srbiji 87 odsto glasaju za EU opcije….
Tolko ” bolje ” ” rade ” da su skoro sve maltene susedne zemlje RF ili u NATO ili u nekoj kooperaciji sa istim savezom!
Ma “milina ” jedna…

slavuj
5 godine prije

Jednostavno, Rusi kad rade nesto, usput ukljuce i mozak.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI