Finska ne vidi nikakvu prijetnju iz Rusije i neće ući u NATO

56 komentara

Predsjednik Finske Sauli Niinistö je uoči sutrašnjeg susreta s njemačkim predsjednikom dao intervju za Frankfurter Allgemeine Zeitung. Jedna od ključnih izjava finskog predsjednika, koja proturječi jučerašnjoj tvrdnji njemačke kancelarke Merkel o “hibridnom ratu” kojeg Rusi vode protiv njemačkih vojnika u baltičkim zemljama, jeste da Finska ne vidi nikakvu prijetnju iz Ruske Federacije.

Sauli Niinistö je objasnio zašto se Finska neće pridružiti NATO paktu i izrazio sumnju da Moskva može predstavljati bilo kakvu prijetnju baltičkim državama, a posebno ne predstavlja prijetnju Finskoj.

“Sumnjam da će Rusija napasti baltičke države. Također, ona nema nikakvog razloga napasti Finsku”, naglasio je Sauli Niinistö.

Finski predsjednik je u intervjuu podsjetio na savjete koje je dao čelniku Bijele kuće Donaldu Trumpu prije sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u srpnju u Helsinkiju.

“Morate biti vrlo oprezni kada se susrećete s Putinom. Uvijek je vrlo dobro pripremljen”, sažeo za njemački list je izjavio Sauli Niinistö.

Frankfurter Allgemeine Zeitung je pitao finskog predsjednika o bilateralnim odnosima između Finske i Rusije, ističući dugu granicu koju dijele dvije države.

“Ne možemo promijeniti geografiju. Mi smo susjedi i imamo zajedničku granicu od 1300 km. Ovo je granica toliko duga kakvi imamo s drugim zemljama EU i NATO savezom. Rusija zna što je naša pozicija i ne pokušava je promijeniti. Moskva zna da možemo biti vrlo tvrdoglavi. No, održavanje odnosa s Ruskom Federacijom općenito nije nimalo teško”, odgovorio je Niinistö.

Rekao da bi odnosi između dviju zemalja trebali biti funkcionalni. Iako je njemačka kancelarka Angela Merkel puno više puta vidjela Putina, finski predsjednik je rekao kako on osobno ima dobar odnos s liderom Kremlja.

“Vrlo dobar sam s njim. Otvoreno možemo raspravljati o svim pitanjima, čak i vrlo osjetljivim stvarima”, otkriva Niinistö.

“Da smo u NATO-u, bili bi im neprijatelji”

NATO na ruskoj granici

Frankfurter Allgemeine Zeitung je pitao finskog predsjednika jesu li on i Putin ikada razgovarali o unutarnjoj raspravi u Finskoj o članstvu zemlje u NATO paktu? Niinistö je rekao kako Finska može ući NATO, ali je istaknuo kako u ovoj fazi neće tražiti članstvo.

“Rusi su jasno rekli da, kad gledaju preko granice, vide Finsku, a da smo u NATO-u, vidjeli bi neprijatelje. To je njihov stav”, rekao je Sauli Niinistö.

Izjave o ovoj temi su glasno odjeknule  krajem kolovoza, kada je Niinistö u intervjuu radio Yle izjavio kako “postoji mogućnost ulaska Finske u NATO”.

Rusija je tada rekla kako će u slučaju da se Finska priključi Sjevernoatlantskom savezu “morati poduzeti potrebne protumjere”.

U izjavi za njemački list je finski predsjednik stišao strasti i vratio se uobičajenoj retorici o potrebi zadržavanja neutralnog statusa zemlje.

Niinistö je odgovorio na pitanja o izjavama američkog predsjednika Donalda Trumpa “da je Europa za SAD konkurent, čak i neprijatelj”.

“Ovo je prvi put od Drugog svjetskog rata da moramo uzeti u obzir ozbiljne probleme u transatlantskim odnosima. Oduvijek je bilo očito da je to bio vrlo dobar odnos. Trump je to promijenio”, rekao je Niinistö.

Sauli Niinistö će sutra ugostiti njemačkog predsjednika Franka-Waltera Steinmeiera, koji će u Finsku doputovati u trodnevni državni posjet.

Yle

HelsinkiNATOSauli Niinistö
Pretplatiti se
Obavijesti o
56 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
IVE OLDTIMER
5 godine prije

Eto ima i onih koji ne piju lazi amerikenjatora, polako i drugi ce se osvijestiti. Amerikenjci nastoje stvarati tenzije sto onda povlaci dodatno naoruzavanje a to je onda voda na mlin SAD vojne industrije koja ostvaruje extra profite.

preseren3
5 godine prije

Ima inteligentnih ljudi na tom svijetu….

netman
5 godine prije

Pametan i mudar izbor, svaka čast. Povijest je pokazala da su najrazvijenije i najsamostalnije zemlje neutralne u ratovima…

eu kolonija
5 godine prije

uđeš u nato a onda plaćaš reket za zaštitu od “zlih” rusa. ključna riječ je reket

Branko
5 godine prije

Bravo Finci

Dopizdilomi
5 godine prije

Konačno sa Baltika nešto pametno.

fbslo
5 godine prije

..barem neki upotrebljavaju vlastitu glavu..

Spartak
5 godine prije

Šapat razuma u općoj histeričnoj dernjavi usanskih trolova.

m.ivanisevic
5 godine prije

Finci imaju kudikamo više razloga da strahuju od Rusa (Istočnu Kareliju im je oteo SSSR), ali oni su pragmatični i puno puno pametniji od Litve, Estonije i Latvije. Rusi im čak i nuklearke grade.

Tupko Glupko
5 godine prije

Kad na sjeveru kopneno granicis sa NATO clanicom Norveskom, na jugu kopneno sa NATO clanicom Estonijom, a uvjerljivo najduza kopnena granica je na Istoku sa Rusijom, onda je neutralnost jedina opcija.
Ukrajinci, na zalost, to do danas nisu shvatili.

cool
5 godine prije

Objasnio je realno.

Tomica
5 godine prije

Napokon i slovenački trol. Opet je Jugoslavija kompletna.

Komunista
5 godine prije

Vrlo pametan čovjek i vrlo mudro zbori. Eto, nemaju apsolutno nikakvih problema s Rusijom i šta im treba da stvore sebi problem?
Isto tako, problema ne bi imala ni jedna zemlja istočne Europe da nije ušla u NATO.
Pametni su finci, više puta su me impresionirali u raznim sferama, a ovakva retorika je samo još jedan dokaz razumnosti koja vlada u toj zemlji.
Svaka čast.

kremit und satir
5 godine prije

Kamatari koji freneticno traze neprijatelje. Gonila uhljeba koji prazne blagajne poreznih obveznika. Rupa bez dna.

davor
5 godine prije

“Ne možemo promijeniti geografiju.” Evo, što se mene tiče, toj izjavi valja dignuti spomenik, ukucati je u mjed, mramor, u broncu i postaviti je diljem Europe. I postaviti jednu u Kensingtonu ispred Royal Geographical Society u spomen svim žrtvama neokolonijalističke politike crtanja granica i ušutkivanja, etničkog čišćenja i brisanja povijesti domorodačkog stanovništva diljem kugle zemaljske. No angloamerička nakaradna geopolitika nikada neće promijeniti svoje postulate i vječni spomen na njihova etnička čišćenja i sistematsku eugeniku ostat će ravne geometrijske linije na granicama njihovih kolonija i protektorata, i njihovih pokrajina, tako da i mala djeca kada prime atlas ili globus u ruke znaju gdje je sve na planeti kročila ova bezumna geomajmunska doktrina.

Staljin
5 godine prije

Živjela FINSKA

barahmasa
5 godine prije

Sve je to lijepo dok traje, ali bojim se da je samo pitanje vremena kad ce i oni u NATO borg kolektiv

PDVNK bre
5 godine prije

J*** te Juga i Finci. Nikada vise ta Frankestajn drzava i EU

Arkaj
5 godine prije

Ovo je rijedak primjer iskrenog političara koji misli na dobro svog naroda. Finci imaju dugogodišnje dobre odnose s rusijom i ne osjećaju se ugroženo. Zasto bi to pokvarili i našli se na nišanu ruskih raketa? Ako je amerima baš do rata to mogu pokušat napadom iz Aljaske preko Beringovog tjesnaca a za to im finci uopće ne trebaju..
.

davor
5 godine prije

Kad se pogleda sve te militarističke alijanse u povijesti su nanosile dugoročno zlo nekolonijalnim europskim narodima, i kratkotrajnu financijsku dobit od prodaje oružja.

Splitexpress
5 godine prije

Na Jugoslaviji su testirali “divide et impera”?Dođe u Beograd i kaže “Mi stojimo iza jedinstvene SFRJ”iako zna da naoružava drugu stranu?

Miki
5 godine prije

“Administrator mora potvrditi vas komentar” – to vi zajebavate ljude pricom o slobodi izrazavanja. Napisem odgovor Janezu, ali administrator mora dati svoj blagoslov. Tako mala djeca zamisljaju slobodu govora.

Abe Nepotvrdjeni
5 godine prije

Opalit će ih sada di ih najjače boli. Izražavam duboku zabrinutost za Finski narod.

brico
5 godine prije

Živjela razumna Finska!

kljunas
5 godine prije

o kojoj jugoslaviji ti zboris?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI