Finska: Objavljeni tajni podaci u radu vojno-obavještajne službe protiv Rusije

Vojne vjezbe - Rusija
9 komentara

Nakon što je finski list Helsingin Sanomat objavio tajne informacije vojno-obavještajne službe zemlje, posebice o Rusiji, u zemlji je izbio skandal.

Središnja kriminalistička policija u Finskoj je pokrenula istragu, a predsjednik i ministar obrane su reagirali na objavljivanje tajnih podataka.

Naime, skandal je izbio u subotu, 16. prosinca, kada su novine Helsingin Sanomat objavile veliki članak pod naslovom “Tajno mjesto Finske” i podatke o obavještajnom institutu u gradu Tikkakoski u središnjem dijelu zemlje.

Helsingin Sanomat navodi da je institut navodno zadužen za nadzor ruskih oružanih snaga na području bivše Lenjingradske vojne oblasti.

Vijest nije prošla neopaženo i uzrokovala je veliki skandal u samom vrhu vlasti u Finskoj. Predsjednik i ministar obrane su zahtijevali da sigurnosne službe i policija pokrenu istragu o tome tko je tajne informacije dostavio novinarima. Prema njihovom mišljenju, otkrivanje takvih činjenica “predstavlja rizik za sigurnost zemlje”.

Helsingin Sanomat kaže da je glavna djelatnost obavještajnog centra u mjestu Tikkakoski praćenje ruskih oružanih snaga, otkrivanje i lociranje pokreta vojnih snaga u zoni bivše Lenjingradske vojne oblasti.

S-300 Rusija raketni štit
FOTO: lažna meta, maketa sistema S-300

“U praksi, jedinica bilježi, analizira i klasificira elektromagnetsko zračenje ruskih oružanih snaga. To je način na koji jedinica stvara elektronsku snimku procjene vojnika, snaga, vodstva, zadataka i promjena u operacijama na području Rusije”, navodi se u članku.

Jednostavnije rečeno, centar izrađuje elektronske karte koje omogućuju otkrivanje neprijateljskih planova, obavještajnih i djelatnosti protuzračne obrane, te pomoćnih vojnih struktura komunikacije, radara i telemetrije.

Prema riječima ministra obrane Jussia Niinistöa, objavljivanje tajnih dokumenata “uvijek je ozbiljna stvar”, jer može “utjecati i na nacionalnu sigurnost i na odnose Finske s drugim zemljama”.

Sauli Niinistö, predsjednik Finske, izrazio je zabrinutost zbog curenja podataka i smatra da je “objavljivanje tajnih dokumenata kritično sa stajališta državne sigurnosti i uzrokuje veliku štetu”.

Kako su tajni dokumenti dospjeli u uredništvo lista Helsingin Sanomat još uvijek nije jasno. Rasprave se vode od mogućnosti da je novinarima podatke dao nepoznati djelatnik vojno-obavještajne službe do političkog podmetanja oporbe, dok neki vjeruju kako su podaci stigli od ruskih službi kako bi pokazali Finskoj, koja je desetljećima dokazivala svoju neutralnost u Hladnom ratu, kako u Moskvi vrlo dobro znaju što rade, posebno u vrijeme sve većeg pritiska da zemlja uđe u NATO pakt, čemu se Helsinki do sada uspješno opirao.

NATOSauli NiinistöSredišnja kriminalistička policijaTikkakoski
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Neko ime
6 godine prije

Ruski hakeri, tko drugi.

Kajzer Soze
6 godine prije

E pa ako se sila poput Finske nameračila na Rusiju onda stanje postaje ozbiljno 🙂

Korisnik_postoji
6 godine prije

Sve je moguće, među ostalim i da je ruska vojno-obavještajna služba fincima poručila neslužbenim kanalima kako i oni prate.

Ivo
6 godine prije

Koliki kreten moraš biti da za račun nuklearne supersile udaljene tisućama kilometara provociraš nuklearnu supersilu s kojom graničiš, i koja te može pregaziti (i izbrisati) unutar 24 sata ako to želi. Kad je uz to poznato da je Rusija (ili SSSR) mogla uništiti Finsku da je htjela i da nema realne opasnosti od napada, kretenizam finaca prelazi u kliničku retardaciju.

tedi
6 godine prije

Kazu tajne sluzbe i novine objave.Ma malo morgen.To je objavljeno uz dopustenje vlasti, da kazu eto mi moramo biti neutralni,jer se sve sazna i necemo da se nitko sa nama podkusuruje.Vjerujem da je tako ,jer kada su Finci imali *uda da isteraju lopove bankare iz drzave i obestetili narod,sto drugi ne mogu,zato mislim da tu prste ima vlada.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI