FT: Usprkos sankcijama, ruska naftna industrija cvjeta

Nafta
22 komentara

Financial Times piše kako je ruska naftna industrija zbog rastućih cijena energije i slabe rublje doživjela procvat. Štoviše, kako piše list, naftna industrija se razvija unatoč zapadnim sankcijama protiv Moskve.

“Ruska naftna industrija dokazuje svoju prilagodljivost”, piše Financial Times.

Industrija nafte i plina bilježi uspjehe zbog povećanja cijena ugljikovodika i slabe rublje, a bilježi i prve uspjehe u razvoju Arktika. Sve to se događa unatoč američkim i europskim sankcijama, a sve veći tehnički zahtjevi nisu utjecali na ruske tvrtke.

Prije tri godine slika je bila sasvim drugačija. Zbog zapadnih sankcija, uvedenih 2014. godine nakon takozvane “invazije Moskve na Krim”, mnoge od velikih energetskih tvrtki u Rusiji su izgubile pristup dugoročnim međunarodnih kredita, a zabranjeno im je i isporučivati znanja i tehnologiju kojima bi mogle razvijati sektor naftnog škriljevca, offshore i projekte na Arktiku. Osim toga, svjetske cijene nafte su porasle, a početkom 2016. godine su bile manje od 30 dolara po barelu. Takva razina cijena je postala problem čak i za ruske tvrtke koje imaju nisku cijenu proizvodnje.

“Međutim, kada su se povukli međunarodni kreditori, uskočile su  ruske državne banke. Osim toga, kako bi se spasili neki veliki projekti, pomogao je kineski kapital. U nekim su slučajevima ruske tvrtke nastavile samostalno raditi na projektima, koji su prethodno bili zajednički pothvati sa zapadnim tvrtkama”, piše Financial Times.

Cijene nafte su počele rasti nakon prosinca 2016. godine, kada su Rusija i zemlje skupine OPEC zaključile sporazum o ograničavanju svjetske proizvodnje nafte na 1,8 milijuna barela dnevno. Tržište valuta je također pomoglo. Ranije, kada se povećala cijena nafte, počela je jačati i rublja. Međutim, zbog politike ruske vlade i zbog straha od sankcija, rublja od siječnja ove godine pada, čime se ruske naftne tvrtke povećavaju prihode od prodaje nafte u nacionalnoj valuti.

Kada je u svibnju cijena nafte tipa Brent dosegla 80 dolara po barelu, bilo je dvojbe treba li zadržati ograničenja proizvodnje nafte, kako je predviđeno sporazumom Rusija-OPEC. Ovaj će mjesec Rusija i Saudijska Arabija, uz sudjelovanje drugih zemalja, održati razgovore i raspravljati o pitanju smanjenja svjetske proizvodnje nafte na samo milijun barela dnevno, a ne 1,8 milijuna, kao prema prethodnom dogovoru. Objava ove vijesti je dovela do pada cijena na 75 dolara po barelu, piše Financial Times.

BrentNaftaOPECSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mars
5 godine prije

Kada bih imao kakvu moć da gospodarim, raspolažem i kontrolišem cjelokupan vazduh na planeti Zemlji, da ga mogu ukinuti, ili prodati, ili džaba dati kome hoću, pristao bih, a da se ni po guzici ne počešem, da mi sve države svijeta bez izuzetka, uvedu svakovrsne ekonomske i političke sankcije dok god postoji ljudski rod. A onda bih se grohotom smijao kada bi njihovi predstavnici dolazili da taj vazduh kupuju od mene – jer na stranu sankcije, bez vazduha se ne može i živjeti se mora, a i jbg. biznis je biznis.

Alen
5 godine prije

Znaci zvanicno americke sankcije nemaju vise nikakvu snagu (osim na banana drzave ) a samim tim i doba americkog ” pax-a ” je zavrsilo…
Sad smo u fazi rekonstrukcije globalnog poredka…

tedi
5 godine prije

Kako se svi lijepo dogovaraju,milina ih gledati i slusati.

onaj najgl.......veći Dalton
5 godine prije

Sve poludilo.
Rusi moraju praviti nove trezore. Nemaju više gdje spremati lovu. Od nafte i plina.
Trump žica Meksikance da daju lovu za zid na granici. Sve potrošio na vojsku. I svađa se sa Kinezima.
Kinezi se smiju. Imaju love. Imaju zid. A nemaju Meksikance.
A Gospi se ukazao Mamić.
Sve poludilo.

Nestrpljivi
5 godine prije

Ma joooj..a već sam bio spominjao…
Kad bi se moglo natjerat saudijce da prijeđu na neku drugu valutu umjesto dolara….po meni su oni ključni za smirenje amerike…onda nikom nebi mogli lupit sankcije…..

Son of Alerik
5 godine prije

Eto ga, konačno cveta cveće i u rusko preduzeće. Ne mogu zaustaviti osmijehe od sreće. Kad znam da i od mog malog financijskog doprinosa jača Rusija. Što bismo mi bili bez Rusije? Šaka jada. I Agrokor smo im poklonili, samo da Rusi budu sretni.

Mirk
5 godine prije

Trka za profitom na sve strane ali sve ce to o mila moja prekriti snjegovi i sas…..

Nino
5 godine prije

Hrpa budalaština i laži, tipično sponzorirani članak. Američki plan je jasan i on se ostvaruje. Ne postoji “slobodno tržište” već cijenama nafte manipulira Amerika. Ako njima treba 70-80 dolara po barelu da bi ostvarivali ekstra profit od prodaje svoje nafte iz škriljevaca onda će tako i biti jer EU “mora” kupovati njihovu naftu (“iz sigurosnih razloga”). Dolazimo u situaciju da će se Kina razvijati (jer ima dugoročni ugovor sa Rusijom za cijenu od 40 dolara), to isto će napraviti Indija sa naftom iz Irana (ako Amerika ne nađe načina da ih spreči u tome). To su četiri zemlje koje će se normalno razvijati. Amerika je izvoz nafte u EU povećala u 2018 za 16%, kada preuzme udio iranske nafte na tržištu EU to će već biti 60-70 posto ukupnog uvoza nafte u zemlje EU. I to po cijeni koju su oni odredili. Ako im to prođe i sa plinom za… Čitaj više »

C h i l e
5 godine prije

Ma ” cveta ” tolko da su 20 procenata Rosnjefta prodali arapima iz Katara! Ej Katar!? Aloooo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI