Gdje u Evropi popuštaju mjere nakon neviđene izloacije

Evropa-koronavirus
5 komentara

Nakon nedelja neviđenih ograničenja za javni život, većina vlada u Evropi preduzima male korake da ponovo otvori svoje zatvorene ekonomije.

Najgore pogođene zemlje na kontinentu, Italija i Španija, uklonile su u ponedeljak nekoliko zabrana, jer epidemija koronavirusa pokazuje znakove povlačenja. Britanija je bila jedna od posljednjih zemalja koja je zatvorila građane i još uvijek nije ublažila nikakva ograničenja, što je učinilo vanserijskom među velikim ekonomijama u Evropi.

Više od četiri miliona ljudi dobilo je odobrenje za povratak na posao u Italiju u ponedeljak, a španskom stanovništvu dozvoljeno je da tokom vikenda vježba po prvi put u sedam nedelja. Neke zemlje sada dopuštaju restoranima da prodaju hranu za ponijeti, a druge dopuštaju svojim građanima da idu frizeru, kao i da posjete zoološke vrtove i muzeje.

Neke restrikcije počinju da se smanjuju kako se izbijanje virusa smanjuje, ali život nije nigdje blizu vraćanja u normalu. Italijanskog premijera Giuseppea Contea optužuju zbog previše opreza sa planovima o ponovnom otvaranju ekonomije.

Španska vlada će vjerovatno produžiti vanredno stanje za još dvije nedelje kada istekne 9. maja, a teže ugrožena mjesta poput Madrida i Barselone vjerovatno će biti posljednja koja će vidjeti kraj zatvaranja.

Njemačka je dozvolila ponovno otvaranje igrališta, zooloških vrtova, muzeja i crkava, ali vlada je zadržala većinu drugih ograničenja javnog života, sa planovima da ih preispita 6. maja. Dok će britanski premijer Boris Johnson ove nedelje predstaviti “mapu puta” ponovnog otvaranja ekonomije, od kompanija će se vjerovatno tražiti da pomjeraju smjene i sprovode socijalno distanciranje trakama na podovima.

Covid-19 - Popuštanje mjera u EU
Covid-19 – Popuštanje mjera u EU
COVID-19EvropaizolacijaKarantena
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Red Dog
3 godine prije

Ako pucanstvo ne vidi koje su nam elite zajebancija ni sada… onda zasluzuje da bude depopulisano.
Ne elita u smislu gustera, stakora, kabale, vec ova nasa od krvi i mesa.
Prvo stopostotna panika: „Svi cemo umreti“.
Posle: „Ma nije, samo smo se zajebavali. Izadjite i zarazite se. To je dobro za vas“.
Voleo bih da je bila sala. Dobra. Svaka cast.
Ali nije. To je kompetencija onih kojih nas kao „vode“.

Ana
3 godine prije

Cini mi se da ste propustili Francusku . Ovako- U Francusku ce nakon 11/5 moci uci bilo tko komu pr*ne npr iz VB kao zemlje sa najvisim brojem zrtava ( oko 30 000, zarazene vise nitko i ne broji, ili Italije, ili Spanjolske, te ce svi biti slobodni ici kamo zele.( Jer je EU jel’te!) Za to vrijeme BiH koja ima niti 100 zrtava nema tu slobodu,
Pitam se samo kako bi bilo sa onima koji npr autom putuju iz grcke preko Balkana.
Za to vrijeme, stanovnistvo Francuske moze se kretati samo 100 km oko adrrese stanovanja.
I onda mi pricaj o teoriji zavjere.
Nema teorije,
sve je to praksa!

Ive
3 godine prije

A koje drzave dozvoljavaju, a koje prepoucuju gradjanima da idu na groblje u lezecem, a koje u uspravnom polozaju???

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI