Glavni proizvođač mesa JBS platio je hakerima 11 milijuna dolara u bitcoinima nakon cyber napada

JBS platio hakerima u bitcoins
24 komentara

JBS je brazilska tvrtka za koju se smatra da je jedan od najvećih svjetskih proizvođača govedine i peradi, sa sjedištima u SAD-u, Australiji, Kanadi, Meksiku, Novom Zelandu i Velikoj Britaniji. Međutim, unutar SAD-a, koja djeluje kao JBS USA Holdings Inc., tvrtka je poznata kao najbolja tvrtka u industriji.

JBS USA Holdings Inc. nedavno je dao preko 11 milijuna dolara bitcoina za cyber kriminalce koji su napali operativne sustave tvrtke, u sklopu većih napora kako bi se izbjegli daljnji prekidi u poslovanju, otkrio je dobavljač.

Andre Nogueira, glavni izvršni direktor američkog odjela tvrtke, otkrio je u srijedu Wall Street Journalu da je pozamašna isplata bitcoina izvršena nakon što je većina pogona JBS-a nastavila s radom.

“Bilo je vrlo bolno platiti kriminalce, ali učinili smo ispravnu stvar za naše kupce”, rekao je šef tvrtke, dodajući kako su tehnički stručnjaci tvrtke upozorili da bi hakeri mogli ponovno napasti unatoč njihovim naporima da ublaže učinke kibernetičkog napada. “Nismo mislili da možemo riskirati da nešto može poći po zlu u našem procesu oporavka.”

“To je bilo osiguranje za zaštitu naših kupaca”, naglasio je Nogueira, misleći na odluku o plaćanju otkupnine.

Iako su dužnosnici odmah upozorili američke savezne vlasti na incident s ransomwareom, Nogueira je otkrio da su također stručnjaci za kibernetsku sigurnost i kolege konzultanti počeli pregovarati s napadačima, koji su kasnije identificirani kao skupina REvil.

Trenutno tvrtka još uvijek nije sigurna kako su cyber kriminalci uspjeli dobiti pristup JBS-ovim sustavima. Izvršni direktor objasnio je da je tvrtka uspjela brzo nastaviti s radom jer održava šifrirani, sekundarni sigurnosni sustav.

Nogueira je odbio precizirati kada je isplata izdana, kao i imenovati stručnjake za kibernetsku sigurnost s kojima je radio tijekom hakiranja. Službenik je izjavio da tvrtka nije sigurna da neke informacije u vezi s njezinim kupcima, dobavljačima i zaposlenicima nisu ugrožene.

JBS je prvi put objavio da je bio žrtva kibernetičkog napada 31. svibnja, dan nakon što se incident stvarno dogodio. Tek je 3. lipnja tvrtka izjavila da je obnovila svoje sustave i da je “u potpunosti operativna”.

Cyber napad je uslijedio nekoliko tjedana nakon što su hakeri gađali Kolonijalni cjevovod i prisilili šestodnevno isključivanje jednog od najvećih američkih dobavljača goriva. U to je vrijeme otkriveno kako su službenici naftovoda platili hakerima 4,4 milijuna dolara za cyber-kriminalnu skupinu Dark Side. Međutim, američko Ministarstvo pravosuđa objavilo je ranije ovog tjedna da je uspjelo povratiti “većinu” sredstava.

BTCJBSNogueira
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Sta sve rade ti ruski hakeri pa to je nevjerovatno. Ali nisu oni jedini, tu su i nigerijci. Ogulili su budzet SAD za 400 milijardi koje je Tramp odstampao za pomoc americkim porodicama. A koliko ce tek hakeri uzeti od bajdenovih 6000 milijardi mozemo pretpostaviti.

Umpah Pah
2 godine prije

Poskupit će nam peradnina i govednina ?

Može li nam
Sveta Ana 4 Pištolja
ikako još pomoći ?

Realno
2 godine prije

Hahahaha kakva providna i jeftina šuplja priča. Hakeri ovo hakeri ono, a niko ništa ne radi 🤣

Marsovac
2 godine prije

Ne znam ko se sjeca Svaba i ekipe koji su najavili da ce velika prijetnja biti od sajber napada i td… cini mi se da sve ide po planu i da ovo nisu tamo neki sajber napadi, nego ti koji su i planirani. Zbog te prijetnje vjerovatno ce trebati jos kontrolisati internet i sve ostale komunikacije.

Zolja
2 godine prije

Ko u filmu stave i uzasa.

nestabilni egzekutor
2 godine prije

“Međutim, američko Ministarstvo pravosuđa objavilo je ranije ovog tjedna da je uspjelo povratiti “većinu” sredstava.”
Dakle i bitcoin transakcije je moguće poništiti na blockchainu?
Ili su sa adrese na koju je otkupnina uplaćena nekako “podigli” bitcoine.
Tvrdilo se da je to nemoguće.

sfivnefnvswfnseufvaw
2 godine prije

Hahaha, kako pripremaju resurs da se ne čudi kad ostane bez mesa, čuj hakeri močni kao i oni što srušiše tornjeve hahaha, jesu prozirni varani sa tim glupostima za djecu iz vrtića………………..

Stara kuka
2 godine prije

Strašno, Ti hakeri su stvarno zlo veliko. Tko zna koliko je samo “povjerjivih” podataka, za koje bi neki zlobnici možda mogli reći da su inkrinirajući za menadžemnt i vlasnike korporacije, izgubljeno i nestalo u ovom hakerskom napadu.

qec97z9sdcvhljhnrg09
2 godine prije

jesu hakeri ali globalistički ..sve u okviru vježbe WEF cyber polygon …

Bosanac
2 godine prije

Još kad bi uhvatili hakere što su im predjedniku aktualnom hakovali glavu, gdje bi im bio kraj.

Emiliano Zapata
2 godine prije

Nije to nista! Na haitiju su za 500mil.dolara sagradili 6 kuca nakon potresa…

Marko T
2 godine prije

Znači OČITO je da je ovo fake jer niti jedan hacker ne bi tražio isplatu u Bitcoinu jer je bitcoin “surveillance coin”, sve je lako za pratiti, pogotovo “vlasti” nije problem trace-ati lovu… Ne može biti lažnije od ovog!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI