Gradi li Rusija Kerčki most ka Krimu u tajnosti?

Kerčki most, most koji gradi Rusija, koji će spajati Rusiju sa Krimom
7 komentara

Velikom brzinom Rusija gradi most ka Krimu. Njegova dužina će biti 19 kilometara, ukupna visina plovnog dijela mosta je 80 m, a izgradnja će koštati preko tri milijarde dolara.

Od kako se Krim putem referenduma pripojio Rusiji, ili od kad je Rusija anektirala Krim, zavisi iz kog se ugla gleda, jedina je kopnena veza ovog poluotoka sa kopnom, a to je ona preko Ukrajine, blokirana. Rusija nije imala dileme – odmah je krenula rješavati problem izgradnjom mosta, i to najdužeg i po mnogočemu najzahtjevnijeg u Evropi.


Most se gradi na terenu koji je podložan zemljotresima i graditelji će morati to imati na umu; bit će izložen jakim vjetrovima koji ovdje pušu u nekim periodima godine i preko 25 m/s i valovima visokim i preko 10 metara. Osim ovoga, most će morati biti zaštićen i od zaleđivanja mora. Jasno je da takav most mogu napraviti samo vrhunski stručnjaci, a čini se da ih Rusija ima. Gradnja napreduje veoma brzo i uspješno, rade se čak tri mosta paralelno. Željeznički će biti odvojen od drumskog i omogućavat će proalzak 47 vlakova dnevno. Izgradnja ovog inžinjerskog čuda trebala bi koštati preko tri milijarde dolara.

Zanimljivo je da se ova vijest rijetko gdje može naći, mada o sličnim poduhvatima obično bruje svi svjetski mediji. Radi li Rusija ovaj most, možda, u tajnosti? Teško, jer bi to bila misija unaprijed osuđena na neuspjeh. Ne mogu se sakriti ni mnogo sitnije stvari. Uostalom, zašto bi krili takvu vijest?Naprotiv, ruski mediji o izgradnji mosta redovno izvještavaju. Strani mediji je prešućuju, i pitanje je: zbog čega? Smatraju li to velikim uspjehom Rusije koji baš zato treba ignorirati, kako se neki ne bi pokolebali i stali na „pogrešnu“ stranu? Žele li, ne spominjući most, ne „sipati sol na ranu“ Ukrajini? Ili je u pitanju nešto treće?

Teško je sa sigurnošću tvrditi, ali je evidentno da se o mostu ne piše ne zato što Rusi gradnju kriju. Ko zna, možda će sve biti jasnije do kraja 2018. godine, za kada je predviđen završetak ovog 19-kilometarskog mosta, ispod kog će moći nesmetano ploviti brodovi između Crnog i Azovskog mora?

Kerčki mostKrimMedijimost
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ma nije to nego,
7 godine prije

slučajno sam čitao članak u nekim njemačkim novinama o gradnji tog mosta. Njemci ko Njemci su se manje divili tom megaprojektu. Više ih je interesirala situacija radnika i da ih se vrbuje sa velikim obećanjima a da na kraju rade 12-14 sati 6 dana tjedno i da ne dobivaju ni trecinu obecane zarade. Radnici se djelomično drže kao robovi, sa prijetnjama i fizičkim zlostavljanjem.

creative01
6 godine prije

Eto vidite mogli su unajmiti ruse da grade i most Pelješac. Bio bi gotov za 2.i pol godine,ovako čekat čemo 5 godina i još 5 dok iz Zagreba stigne uporabna dozvola …

mmne
6 godine prije

a zasto bi ga gradili u tajnosti?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI