Guy Verhofstadt: Europski desničari pomažu Putinu da od EU stvori pakao na zemlji

Guy Verhofstadt
70 komentara

“Rusija i europske populističke stranke su formirale opasni savez”, piše u članku za Handelsblatt bivši premijer Belgije Guy Verhofstadt. Štoviše, Moskva navodno provodi “opsežnu hibridni rat” protiv Zapada, jer “za Putina nema ničega boljeg od mogućnosti da od EU napravi pakao na zemlji”, kaže Verhofstadt.

“Rusija i veliki broj desnih populističkih stranaka u Europi imaju iste interese i formiraju opasan savez“, piše u članku za njemački list Handelsblatt vođa Liberalnih demokrata u Europskom parlamentu, bivši premijer Belgije Guy Verhofstadt.

Konkretno, složenost sadašnje situacije u Europi, gdje su desničarski populisti došli na vlast u važnim zemljama EU kao što su Austrija, Italija, Mađarska i Poljska, počeli su “potkopavati rad sigurnosnih snaga potrebnih u borbi protiv ruske agresije”, napominje Verhofstadt.

Argumenata i bilo kakvih dokaza za ovu tvrdnju, naravno, nema. Naime, Austrija se u tom smislu drži načela neutralnosti, Italija se, koliko god je moguće, drži podalje od sukoba i napetosti na istočnim granicama NATO pakta, Mađarska također, dok Poljska čini sve, čak i više nego je potrebno, da suzdrži “rusku prijetnju”. Zaista nije jasno što je htio reći Guy Verhofstadt, ali se mora priznati da vrlo elokventno širi atmosferu straha i panike u EU, vjerojatno uz obećanje da će liberalni demokrati i njima srodne stranke biti jamac mira i stabilnosti u Europskoj uniji.

“U svim tim zemljama populisti ne samo da su pridonijeli porastu napetosti između službi nacionalne sigurnosti, nego uspješno vrše politički utjecaj na institucije i pravne instrumente o kojima ovisi europska sigurnost”, kaže vođa Liberalnih demokrata u Europskom parlamentu.

“S druge strane, od ožujka 2014. ruski predsjednik Vladimir Putin provodi sveobuhvatni hibridni rat protiv Zapada i pomoću specijalnih operacija aktivno sabotira rad europskih institucija”, nastavlja bivši premijer Belgije.

“Da bi to mogao činiti, Kremlj aktivno podupire europske populističke stranke i pokrete, te koristiti povijesne razlike u svrhe i jačanja razdora unutar Europske unije”, naglašava Guy Verhofstadt.

“Te nesuglasice idu na ruku samom Putinu. Posvađani Zapad i njegove oslabljene sigurnosne službe, koje slabije surađuju jedna s drugom, mnogo više su izložene riziku da postanu meta napada, a unutarnji ekstremizam i nepovjerenje u demokratske institucije postali su ranjivo mjesto. Za Putina nema ničega boljeg od mogućnosti da od EU napravi pakao na zemlji”, zaključio je Guy Verhofstadt.

Mišljenje Guya Verhofstadta nije nikakva novost, ali njegova kolumna otkriva dva važna detalja. Naime, bivši premijer Belgije i čelnik Liberalnih demokrata u Europskom parlamentu uopće ne može znati kakvo je stanje unutar sigurnosnih službi u svakoj od zemalja članica Europske unije, osim ako mu kolege liberali iz Austrije, Italije, Mađarske i Poljske nisu otkrili državne tajne, što bi bilo protivno njihovim nacionalnim ustavima i zakonima. S druge strane, to je nemoguće zato što europarlamentarci uglavnom nemaju saznanja o važnim stvarima u domovini kao njihove kolege u nacionalnim vladama i parlamentima. Stoga je više nego sigurno da, blago rečeno, ne zna o čemu govori ili da ne govori istinu.

Drugi detalj, još važniji, jest onaj da se već sada nazire kako će se voditi bitka na izborima za Europski parlament. Europski liberali će u kampanji svoje suparnike iz tabora takozvanih “desnih populističkih stranaka” etiketirati kao “ruske kolaboracioniste i neprijatelje Europske unije”, što je besmislica, jer govorimo o vrlo heterogenom bloku u kojem, na primjer, poljska vladajuća stranka Pravo i pravda i odnedavno izrazito jaki Švedski demokrati otvoreno zagovaraju antiruski kurs, dok austrijska i talijanska vladajuća koalicija ne vide ničega dobrog od sukoba s Moskvom.

Ovakvo etiketiranje suparničkih stranka je bilo karakteristično za totalitarne režime, ali za zapadne demokracije tijekom prošlog stoljeća, kada se političke suparnike, gotovo uvijek, optuživalo za suradnju s “neprijateljem”. Put kojim je krenuo Guy Verhofstadt samo potvrđuje totalitarnu prirodu Europske unije u kojoj je svako drugačije mišljenje od onoga političkog vrha u Bruxellesu ravno veleizdaji i EU vodi u pakao, što je, naravno, “san Vladimira Putina”.

Handelsblatt

Guy Verhofstadt
Pretplatiti se
Obavijesti o
70 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
milivoje
5 godine prije

rusija je stalna meta napada vec duze vreme. a zasto je to tako i ko to forsira netrpeljivost prema rusiji u eu? to su one stranke i licnosti koji su i doveli eu u vrlo tezak polozaj i u robovski odnos prema usa! neuspeh eu treba ”nakalemiti” rusiji i onda kada narod evropski to shvati ponovo ce biti blagostanje i prosperitet. problem eu je sto je vode politicari koji nisu dorasli zadatku i vremenu u kome smo. a sve je vrlo jednostavno, rusiji treba eu i obratno. jer sve ono sto poseduje rusija potrebno je eu a rusiji treba tehnologija i evri. de gol je sanjao evropu od la mansa do urala ( i dalje do vladivostoka). i to jeste evropa. ali nova. i sigurno ne sa istim licima !

nbava kua
5 godine prije

Ma daj Guy,stavi musko spolovilo u usta i umukni.

Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Svaka luda ima ima šta za reći. Generator sukoba i razdora unutar EU je sa one strane bare, bar bi to ovaj idiot trebao znati. Brisel je tu, blizu. Rusija je zadnja kojoj treba haos u Evropi, svašta se danas može pročitati ali ovo je kategorija više. Putni i desničari.. no komm..

nime
5 godine prije

samo ime dovoljno govori. a i taj progresivni pogled kroz dizajnerske cvike…

preseren3
5 godine prije

Samo glupost čovijeka nema ograničenja.
Ne znam samo, kako ovakva budala dopuza tako visoko….
Ke je ovog izabrao.
Malo detalja o njemu ne bi bilo loše.

Spartak
5 godine prije

E moj Guy, budi sretan da ne živiš u Engleskoj, jer tamo bi te zvali Strašilo, što tvoje ime na engleskome znači, no ti to sigurno znaš. Nije mi samo jasno zašto ljude strašiš, my dear Guy, “ruskom agresijom”. Misliš da je Rusima potrebna tvoja Belgija? Što da rade s njom? Bolje im je ovako, da dođu kao turisti k tebi na pivo. A imate svakojakog, egzotičnog, pio sam jednom u Bruggeu pivo od banana. Nije loše, (a i Brugge je sladak grad). Samo pazi da ga ne popiješ previše, onda se čovjeku mozak smuti, baš kao tebi.

preseren3
5 godine prije

Vrlo mi je žao, da ste mi izbrisali prvi komentar na ovoj stranici.
Prvi put.
Jer niste shvatili.
Pali ste u mojim očima.
Želio bi, da se percepcija ljudi širi. Zašto je toliko nedoumica…

Ivo Lola
5 godine prije

Šta očekivati od sljedbenika sekte Hillary Clinton, od jednog liberalnog demokrata, nego lavinu laži, objeda, uvreda, konstrukcija i špekulacija. S iste strane, po to famozno jedinstvo Europe kojega ima i može biti samo među interesno povezanom “liberalno-demokratskom” elitom, opasnija je ova izjava nego sve što su Rusija i Putin rekli ili uradili. Ova izjava direktno implicira i tvrdi da u Europi već postoji jedna ogromna grupa građana, koja zapravo kritički gleda na smjer Europe i njene veze sa USA i GB, a koju dotični šljam, tako zvuči, determinira kao neprijateljski i rušilački nastrojenu hordu prema imaginarnoj jedinstvenoj Europi koju onda treba valjda i oružano braniti. Pomislio sam isprve da je Guy Putinov čovjek jer, upravo ova i ovakve izjave ruše bilo kakvu predstavu o jedinstvenoj Europi.

Potemkin (Georgij Žukov)
5 godine prije

Potpuno se slazem sa razmisljanjima Verhofstadta, jer to sto je kazao jednostavno su cinjenice , ne bih se slozio samo u onoj nespretnoj recenici gdje navodno kaze da Austrija, Italija, Mađarska i Poljska, “potkopavaju rad sigurnosnih snaga potrebnih u borbi protiv ruske agresije”. Naime austrijski , talijanski , madjarski , poljski desnicari potkopavaju u prvom redu svoje nacionalne drzave , jer kao i obicno u svom politickom djelovanju negiraju ideju pravne drzave i mirnog suzivota medju gradjanima i narodima . Putin samo koristi trenutak a posto evidentno nije sposoban organizirati Rusiju da bude tehnoloski i civilizacijski al pari Europi , pokusava europu hibridnim ratom i podrskom europskim desnicarskim huljama unerediti sto vise iznutra , jer u ovom procesu pernarenja i desnicarenja europa bi za kratko vrijeme mogla opasno poceti liciti na rusiju , a to nece biti dobro ,pogotovo kada je rijec o slobodi izrazavanja , ljudskim pravima i standardu… Čitaj više »

Biljana
5 godine prije

Rusija je desno orjentirana i uzrok novih buducih ratova. Podrivaju gdje stignu. Pogledaj samo penzionere sta im fasisti i mafija radi. Uvjek extremna rusija ili desno ili lijevo. Sada desno

nije bitno tko
5 godine prije

Ako nemaš vanjskog neprijatelja, onda ga jednostavno izmisliš.

eu kolonija
5 godine prije

gos’ n guy voli gej momke I računa na njihovu i soroševu potporu . mi što volimo dobre “mace” volimo putica

Pokušaj3puta
5 godine prije

Vidi se da ovaj Gej (nomen omen est) upotrebljava istu neokon/neoliberalističku šemu, koju upotrrebljavaju isti u USA protiv Trampa i civilizovanog sveta. A pakao u EU će biti za njih svako drukčije stanje nego ono kojeg oni.kao razmažena derišta-hoće. E trebaju takvi tvrde argumente od bakra i olova!!!

milan
5 godine prije

Tko gubi ima pravo da se ljuti! Eto Putin izgubio u Francuskoj jer je financirao Mari Le Pen 🙂 i sada mi neka netko odgovori kako to da su ugrozene zapadna vrijednosti od Moskve! Hehehe.

Grdi
5 godine prije

Dobar izgovor zlata vrijedi ………….

preseren3
5 godine prije

Več vidim…
Pojavljuju se trolovi, brišu se komentari…
Dobrodošli u EU!

Direktor
5 godine prije

Koliko glup moraš biti da izjaviš kako Rusija radi ono što je želja i cilj Amerike i NATO ?
Jedina je istina da će Putin, ne Putin, Rusija, pretvoriti Zamlju u pakao ako je netko ozbiljno napadne, to nije laž to je bolna istina.

davor
5 godine prije

Ne trebamo se uzbuđivati, ovakih patoloških prijetnji će biti sve više i više kako moć američke kolonizacije bude jenjavala. Treba se voditi razumom, Rusija je spojena s europskim kontinentom, SAD nisu i tu prestaje svaka sumnja. Nitko od nas Europljana ne bi uspio uvjeriti SAD da ne posluju s Meksikom ili Kanadom, vitalnim dijelovima američkog kontinetalnog poslovanja, fascinantno je da SAD uspjeva uvjeriti Europljane da ne posluju s Rusijom iako je poslovanje s Rusijom vitalno za Europu.

Jozo
5 godine prije

Guy nije čuo za demokraciju

Ana
5 godine prije

Ni ova budala ne bi zavrijedila ni gram pljuvacke, da nije tu gdje jeste.

DAWOR
5 godine prije

Pogriješili ste sliku……trebali ste staviti onu iz kojr mu se vide samo noge (cipele) koje mu vire iz Rotschildovog anusa……….

Cudno
5 godine prije

Pa dovoljno je vidjeti njegovu biografiju pa je jasno u cije ime siri mrznju

Antiglobalist
5 godine prije

Ovaj čovjek je budala.

cogo
5 godine prije

pa taj tip nije Guy nego je GEY pravi decko koji voli guzice ,,in to cudo neka d bio premijer ,,jadna zemlja s takvim sefom ,,,svasta zemlja nosi ,,

Maja
5 godine prije

a tko se onomad ozenio u tu obitelj? tko stvarno stoji iza “desnicara” u njemackoj, tko u nizozemskoj itd

Potemkin
5 godine prije

Kao prvo nije mi jasno zbog cega mi administratori uz aktualni nick name Potemkin konstantno u zagradama dodaju stari ( (Georgij Žukov), odnosno sto hocete sa tim postici ?Ono sto me zabrinjava jest da to radite samo kada su u pitanju moji komentari , imate neku averziju prem mojim komentarima ili imate administratora koji ima neki patolosko psihicki poremecaj.Na kraju krajeva imate mogucnost blokiranja moje ip adrese , odnosno komentara kao sto ste to vec uradili . Dakle pitanje je sto hocete dodavanjem starog nicka dokazati i kome ?.Sluzi li ta podmukla gesta deskriditiranju moje komentatorske malenkosti ili mi imputirate da bi se jedan te isti nick name morao koristiti dozivotno ,odnosno da nisam vjerodostojan , da sam podvojena licnost koja koristi vise razlicitih nickova ili sto ? Kao prvo morate shvatiti da meni nick name ne znaci nista , pa pobogu nismo tu da izgradjujemo kult licnosti ,ili da… Čitaj više »

maliboro
5 godine prije

Ako je to istina o savezu Rusije i evropskih desničarskih stranaka onda taj savez omogućuju liberali svojom glupom emigrantskom politikom.

Nagard
5 godine prije

Boli k…Putina za ove ulizice zao mi je sto smo u Europi koju vode kukavice ulizice pa Rusija Europu osvoji za dva dana ko Ce branit ljubitelji zivotinja muskarci ko zombiji ma na kraju da mu hoce mrak na oci pasti pa da ove anektira Vukoj..

Zirnitra
5 godine prije

Odvratan i bez ikakvih valjanih argumenata kakav jest primjecujem nitko jos nije uvidio cinjenicu da je tip zapravo genijalan u budjenju ljudi, protivljenju svega iza cega stoji i napokon rusko-europskom partnerstvu u projektu EuroAsia.
Priznajem, nije da to on zeli ali toliko je genijalno psihotican da jedino uspjeva pribliziti Europu Rusiji. 🙂

kremit und satir
5 godine prije

liberali su pioniri maleni masoncina iza zavjesa

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI