Zagovornici “Sjedinjenih Država Europe” obećavaju novi svjetski poredak

Proeuropski političari
80 komentara

Pristaše centralizacije Europske unije su odlučili “krenuti naprijed” jačanjem starih i uspostavom novih europskih institucija. Tako su stručnjaci komentirali rezoluciju Europskog parlamenta, kojom se, između ostalog, traži stvaranje zajedničke vojske i Ministarstva financija EU.

I jedno i drugo su izravni udar na ostatke ostataka nacionalnih suvereniteta. U ovom smislu vojnog i monetarnog, premda je upitno što je od njih uopće i ostalo? Unatoč činjenici da je europska desnica u sve većem usponu, ništa manje se ne čuju zahtjevi za transformaciju EU u “Sjedinjene Države Europe”, koje bi bile ujedinjene, jake i neovisne od Sjedinjenih Država.

Euroskeptična desnica u Europi se protivi ovom scenariju, kao i manji dio istinske ljevice. Većina “ljevičarskih” stranaka i mislioca su se do te mjere otuđili od stvarnosti i naroda, kojega bi trebali zastupati, da se isključivo bave teoretiziranjem, svjetonazorskim pitanjima, a umjesto klasne borbe, “borbom za ljudska prava”, da se od njih ništa pametno ne može očekivati.

U raspravi uoči glasovanja u Europskom parlamentu o rezoluciji o centralizaciji EU, koju je predložio bivši premijer Belgije Guy Verhofstadt, rečeno je da je ona usmjerena protiv “nacionalističkih i protekcionističkih sila” i neka vrsta “kontrarevolucije usponu populizma”. Zanimljivo, rezolucija predlaže i uvođenje mjesta ministra financija, što nije nimalo bezazlena stvar.

U tom kontekstu, nije naodmet spomenuti da je bivši belgijski premijer Verhofstadt imenovan da predstavlja Europski parlament u pregovorima s Londonom oko Brexita, čime zapravo nadzire “civilizirani razvod” Velike Britanije i Europske unije.

Jednako je važno i što je autor rezolucije naveo da Europska unija treba prestati tražiti suglasnost svih zemalja članica zajednice “ravnopravnih, slobodnih i demokratskih naroda”. Praktično poziva na ukidanje prava veta, što određenoj skupini zemalja daje odriješene ruke da čine s ostalima što ih je volja. Guy Verhofstadt neizravno tvrdi kako to nije tako, naglasivši da je temeljni princip demokracije “poštivati volju većine“.

Europski mediji su njegovu izjavu protumačili kao stvarni prijedlog o lišavanju zemalja članica Europske unije prava da se ne slože s provedbom odluka te “većine”.

Rezolucija također predlaže i stvaranje zajedničku vojske EU. Ovo nije prvi, a vjerojatno ni zadnju put, da se čuju takvi prijedlozi. Dovoljno se prisjetiti sličnih izjava predsjednika Europske komisije, Jean-Claudea Junckera.

Ministar obrane Italije, Roberto Pinotti, iznio ideju o “obrani Schengena jačanjem suradnje između Italije, Francuske, Njemačke i Španjolske”. Međutim, stručnjaci su skeptični u realne izglede u stvaranju europske vojske, uz napomenu da je EU nema sredstava za vlastiti vojni blok, jer većina zemalja ne ispunjava ni obveze prema NATO paktu

Mišljenja zastupnika o centralizaciji EU su podijeljena. “Za” rezoluciju je glasalo 283 zastupnika, “protiv” ih je bilo 269, a 83 se “suzdržalo” od glasovanja.

Potpredsjednik Europske komisije, bivši ministar vanjskih poslova Nizozemske Frans Timmermans, rekao da projekt Verhofstadta nije prioritet. Zanimljivo, prijedlog se s puno opreza bavio “nacionalističko-protekcionističkim snagama”, koje su sve zastupljenije u Europskom parlamentu, ali i na razini pojedinih zemalja članica EU.

“Je li EU zatvor, pa će nas kazniti ako pobjegnemo?”

Uskoro će u ožujku u kući Frans Timmermans izaći na parlamentarne izbore u Nizozemskoj. Analitičari vjeruju da veliku priliku na ovim izborima imaju ne samo nacionalisti, nego i desničarska konzervativna “Slobodarska stranka” Geerta Wildersa.  Ne bez straha uoči izbora Deutsche Welle navodi da su nizozemski euroskeptici mogu dobiti većinu glasova. Suradnici Wildersa u Europskom parlamentu zagovaraju održavanje referenduma o izlasku Nizozemske iz Europske unije, odnosno pozivaju na “Nexit”.

Deutsche Welle analizira i situaciju u Danskoj, zemlji “ljudskih prava i sloboda” koja je prva “zategnula vijke” po pitanje izbjeglica. Tam je sve popularnija stranka “Nova desnica” (Nye Borgerlige). Čelnica stranke, Pernilla Vermund, koju često nazivaju “danskom Marine Le Pen”, poziva da Danska bude pod zaštitom Velike Britanije i da izađe iz EU.

Čelnica francuske Nacionalne fronte, Marine Le Pen, obećala je da će, ako pobijedi na predsjedničkim izborima 7. svibnja, krenuti britanskim putem.

“Kakvog smisla ima kažnjavati vlastitu zemlju? To je besmisleno, osim ako uzmemo u obzir da nas u Europskoj uniji u slučaju bijega očekuje zatvorska kazna”, rekla je Le Pen za Daily Telegraph.

Le Pen je prije više godina prorekla da će 2017. biti godina velikog povratka nacionalnih država, kontrole granica i valuta. Također je izrazila nadu da će se u Francuskoj, kao i Italiji, Španjolskoj, Grčkoj i drugim zemljama, zajednički su usprotiviti eurozoni kojom upravlja Njemačka.

“Euro je moćan alat kojim se u provedbi stalnog financijskog pritiska koristi Njemačka”, rekla je čelnica francuskih euroskeptika.

“Rusija je naš susjed, svidjelo se to nekima ili ne”

“Nacionalni front je sebi za postavio uništiti Europsku uniju i postao je stvarna prijetnja”, komentirajući izjave Le Pen je u intervjuu za Frankfurter Allgemeine Zeitung rekao novi njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel.

Šef njemačke diplomacije je pozvao sve da spriječe pobjedu Marine Le Pen na izborima u Francuskoj.

U isto vrijeme, njemački socijaldemokratski političar i pobornik obnove i “jačanja” Europe. Gabriel je priznao da poslijeratni svjetski poredak dolazi svom kraju.

“U pogledu vlastite sigurnosti, sada Europljani postupno preuzimaju sve više odgovornosti”, izjavio je njemački ministar vanjskih poslova.

Konkretno, Sigmar Gabriel je govorio o stavu EU i nove američke administracije prema Moskvi.

“Prije svega, Rusija je naš susjed, svidjelo se to nekome ili ne”, izjavio je Sigmar Gabriel.

Kao što je objasnio Deutsche Welle, njemački diplomat je govorio o geopolitičkom okruženju i dodao da Europa može privući sebi Rusiju i imati s njom ozbiljne odnose samo ako pokaže “jedinstvo, snagu i samopouzdanje”.

Njemačka – Posljednja zemlja kojoj odgovara raspad

Činjenica je da je Njemačka jedna od prvih zemalja koja je otvorila pitanje europske centralizacije, što i ne čudi.

Njemačko gospodarstvo ima najviše koristi od kombiniranog gospodarstva Europske unije, a to je jedini razlog zašto je zovu motorom EU. Raspad Europske unije za Njemačku znači gubitak tržišta, koja su sada otvorena za proizvode njemačkih poduzetnika. Njemačka je posljednja koja bi mogli biti zainteresirani za bilo kakav oblik raspada EU.

Usput, priča o Grčkoj dokazuje da Njemačka baš i nije spremna na neodređeno vrijeme plaćati tuđe dugove. No, s druge strane, ista ta priča s Grčkom dokazuje da je Njemačka, unatoč tvrdnjama partnerima iz EU, itekako zainteresirana za očuvanje eurozoni i EU.

Naravno, mnoge zemlje nisu zadovoljne sa svojim statusom u Europskoj uniji, jer vjeruju da bi kao samostalne države u budućnosti imale više koristi. Velika Britanija je već krenula tim putem. U Francuskoj rasprava o ovom pitanju još nije gotova, a zbog nesavršenosti Europske unije i njene birokracije takozvani euroskeptici dobivaju sve više glasova.

Nije sporno da je tijekom godina EU od administrativne postala birokratska i gospodarska struktura. No, za sada se još uvijek ne nazire trijumfalni mimohod raspada i da je jedan za drugom zemlje početi izlaziti iz EU. No, Europska unija prolazi kroz krizu, što nitko ne može sporiti. U ovoj krizi Njemačka nastoji nametnuti stroža pravila i u realnim uvjetima čini sve što je moguće i korisno za Njemačku.

Ali druge zemlje, poput južne Europe, pa čak i Francuske, to ne zanima i sada se traži nekakav kompromis između jedne i druge strane. U tom smislu, ako svemu dodamo i bivši Istočni blok, teško je da će centralizacija EU biti podržana od strane svih država članica, jer je birokratizacija Europske unije, sa svim svojim ekscesima i apsurdima, već došla do točke pucanja.

Eurozona

Njemački politički analitičar Alexander Rahr je podsjetio da je rezolucija Europskog parlamenta savjetodavne prirode.

“Ona se još uvijek može mijenjati ili ne može uzrokovati promjenu nacionalnih zakonodavstava i narušiti interese nacionalnih država. No, problem je u tome što je u opasnosti eurozona. Južnoeuropske zemlje još uvijek žive s nerazvijenim ekonomijama i jednostavno ne drži korak s uspješnim gospodarstvima sjeverne Europe. Stoga imamo dva suprotstavljena koncepta u Europi. Prvi je kako izgraditi budućnost cjelokupnog financijskog sustava. Sjeverna Europa želi da europske zemlje štede novac i smanje troškove, dok južne zemlje, posebno Francuska, koja se u tom smislu nalazi na jugu Europe, treba povećanje troškova i tiskanje novca, jer želi ojačati ekonomiju povećanjem potrošnje dobara unutar u eurozone”, rekao je Alexander Rahr.

“Ministar financija budućeg europskog sustava bi ovdje trebao biti kao nekakav kompromis. Ali opet, odluka je trošiti ili ne trošiti novac i kakvu strategiju dalje razvijati, ali i što će poduzeti nacionalni parlamenti. Ovaj pokušaj da se kontroliraju druge zemlje će dovesti do tog da će ne samo Velika Britanija, nego i druge zemlje Europske unije sve više prihvaćati ideju distanciranja ili izlaska iz EU”, nastavlja Rahr.

Istovremeno, Angela Merkel i ostali europski čelnici vide nikakvu alternativu.

“Ostavi EU ovakvu kakva jest znači da će se izgubiti ideja solidarnosti među članicama i svi će početi raditi što žele, po pitanju izbjeglica, financija i vanjske politike. Dakle, vođe Europe koje žele spremiti nered u Europskoj uniji su iznijele ideju o “kretanju prema naprijed” i očvrsnuti europske institucije”, rekao je analitičar.

Onda su ovu ideju odlučili progurati kroz Europski parlament, jer tako imamo tri glavne pozicije, na čelu Europe i Bruxellesu, koji će se moći suprotstaviti Trumpu u sukobima kojih će sada biti između Europe i Sjedinjenih Država.

Namjera je također ojačati i mjesto ministrice vanjskih poslova EU, dužnost koju trenutno obnaša Federica Mogherini, a posebno važan trend je stvaranje Ministarstva financija Europe.

“Europske vođe, Angela Merkel i drugi, sada drugim europskim zemljama nude da se izgradi Europa, koja je građena proteklih 70 godina, ali je ideja izgraditi “Sjedinjene Države Europe” s jakim središnjim institucijama u Bruxellesu, a to nitko ne želi. Svi ostali su na istom putu na kojem su Švicarska, Norveška i Velika Britanija, zemlje koje su odvojene od Europske unije i nisu stranka u procesu europskih integracija, ali i ne primaju naknade. Koji od tih trendova će se ostvariti u budućnosti, veliko je pitanje”, zaključio je Alexander Rahr.

Frans TimmermansGuy VerhofstadtJean-Claudea Junckerpravo veta
Pretplatiti se
Obavijesti o
80 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mars
7 godine prije

Očuvanje funkcionalne EU kroz dalju centralizaciju, jačanje starih i stvaranjem novih centralnih institucija do nivoa Sjedinjenih Država Evrope. Ne znam, u sadašnjem trenutku i opštem sveukupnom stanju, meni to djeluje kao da su vatrogasci krenuli u gašenje velikog požara, samo što su svoja crijeva umjesto na hidramt, prikopčali na podzemni tank neke benzinske pumpe.

eee
7 godine prije

Jedini nacin za opstanak eu je da se ljudima koji nisu u stanju implementirati europske vrijednosti u svoje osobne stavove implatira chip koji ce im olaksaati sam proces implementacije

Alen
7 godine prije

Sve je bilo dobro dok je bilo meze a kad nesta meze ,poce prica bezveze..kako edo veli..

Tako nekako je stanje danas u EU prilagodjeno shvatanju prosjecnog evropljanina..

Paulo
7 godine prije

Svatko tko se imalo razumi u geopolitiku vidi da je EU njemacki projekat. Nekad je bilo carstvo Carla Velikog, u skolama Nijemci uce da je Carlo Veliki bio Nijemac. Sluzbeno njemacki prvi Reich ne pocimlje s Carlo Velikim nego malo kasnije. Za njemacke povjesnicare njemacki prvi Reich je zapoceo godine 962 a zavrsio 1806. Dakle oko 850 godina. U tom razdoblju je bilo mnogo progresa i nasilja, pravde i nepravde, bilo je dogadjaja koji su razvijali drustvo a bilo je i dogadjaja gdje su mnogi nevini platili glavom, dakle nista narocito standardna sablona. Ipak to se zove njemacki prvi Reich. Drugi Reich traje kratko vrijeme samo 50 godina i to od 1871–1918. Treci Reich traje jos krace, samo 13 godina. U trecem Reichu je narod izmedju ostalog bio uvjeren da radi na ujedinjenju Europe i da su oni zapad a Rusi, Slaveni i zidovi niza ljudska bica. U trcem Reichu… Čitaj više »

subaru
7 godine prije

Bit će onako kako lutkari kažu, marionete i dalje izvršavaju zapovjedi bezpogovorno.

Koča Popović
7 godine prije

Povezana Europa da, ali ne na temeljima koje definira krupni kapital. Ne, slobodi protoka kapitala, roba i usluga, na ustrb protoka ideja, ljudi, znanosti i umjetnosti. Euroskepticizam desnice ce samo donijeti zatvaranje granica za protok ideja i ljudi, a kapital koji je eksploatatorski i rusilacki nastrojen ce i dalje nesmetano harciti. Autor clanka, g. Babic, cesto nema razlicit diskurs od mainstream medija kada ljevicom naziva danasnje europske socijaldemokrate. U clanstvu tih stranaka postoji dosta ljudi predanih pravednim idejama ljevice, ali vodstva tih stranaka su vec vise od cetrdeset godina desni centar. Odlican primjer je razlika izmedju njemackog SPD-a (u stvarnostidesni centar) i Die Linkea koji je progresivna ljevica.

Natovac za novac
7 godine prije

Ako mislu ozbiljno kao prvo nek uvedu europsko drzavljanstvo i nek ukinu ostala drzavljanstav. Tko hoce moze zadrzati nacionalnost. Onda nek zatvoru sve ambasade sirom svijeta i nek otvoru u svakoj drzavi samo jednu EU ambasadu koja bi sluzila bez interesa svim eu gradjanima.

Deda Brada
7 godine prije

Molim da mi redakcija objasni kako funkcioniše dodeljivanje pluseva i minusa. Nije mnogo bitno, ali me zanima jer uviđam neke nedoslednosti. Mogu po potrebi da objasnim o čemu govorim.

čitatelj portala
7 godine prije

Europska unija propada. Upravo promašene politike političara su dovele do toga. Bogu hvala. Ljudi su budni, više im se ne mogu prodavati razno-razne priče.
Aktualni birokrati se boje za svoje masne plaće pa izmišljaju toplu vodu. Jedna valuta? Ministarstvo financija? Sigurno po cijele dane izrađuju planove, dokumente i ostalo. Kao da imaju što pametnije raditi?!
Vidite da ima Boga?! 😉

Majkl Đordan
7 godine prije

Eno na mainstream medijima najavljuju još jednu mjeru u EU “koja vodi u pravcu veće sigurnosti” – ukidanje plaćanja kešom. Otkad je “ludi” Icke (uz ostale “teoretičare zavjera”) najavljivao ovo. Sve je kao po špagi iz “teorija zavjera” od prije 15-ak godina. Uskoro možemo očekivati da nam Hanžeković i ostali masonski mediji počnu nametati čipiranje ljudi kao fantastičnu stvar koja će nam donijeti prosperitet.

Đuka
7 godine prije

To je u ovom trenutku i prema prijedlogu 100% pljunuta Jugoslavija koncem osamdesetih. Hrvatska i Slovenija su željele konfederaciju sa određenim ovlastima centralnih vlasti u Beogradu, a Srbija je željela što čvršću federaciju sa glasanjem većine u Skupštini SFRJ. U ono vrijeme republike su imale za ključne točke također prava veta kao i danas u EU, a kada je SFRJ ušla u krizu kao i EU sada, odgovor je nažalost bio rat. Sada smo tu gdje jesmo (valjda nije naodmet spomenuti da je proizvodnja ispod onih godina, a tehnologija je do danas otišla svjetlosnom brzinom gore). Nadam se da neće biti makljaže narednih godina u Europi, to u ovom trenutku zna (nažalost) samo šačica ljudi koji i iz pozadine odlučuju.

vv-olt
7 godine prije

@ Zlatan – Nista nije pogresno placati karticom a nije nista pogresno ni placati gotovinom. Tiranija nastane kad tzv. vlast namece narodu sto ce raditi i uvijek iza toga ima skrivene namjere……narod zeli imati slobodu izbora, a vlast mu ne da. Ispocetka se pojavu takvi kao ti koji lijepo dokazivaju prednosti kreditne kartice, ti ljudi se zovu snake oil peddler. A sto se krije iza toga kad vlast ukine gotovinu….ili ne bas ukine gotovinu nego zahebavaju narod za svaku transakciju vecu od 500 kuna….a sto je s ljudima bez posla koji ne mogu dobiti kreditnu karticu? NAROD zeli imati slobodu izbora. Vlast mu ne da. Vec imamo previse kontrole, tona papira za ici u banku, svaki tren potvrda o boravistu…bit ce jos gore a ne bolje, jos manje slobode, jos vise kontrole, jos vise teroriziranja stanovnistva. Cemu treba u banci svaki tren potvrda boravka, kad ne utjece ni 1% na… Čitaj više »

vv-olt
7 godine prije

@ Zlatan
Sto se tice EU, mi mali ljudi, sitno gradjanstvo, radnistvo i seljastvo, ukljucujuci tebe i mene imamo nasu viziju EU a europski kapitalisti, krupni industrijalisti, kojekakva tajna ili elitna udruzenja imaju svoju viziju EU.

Nikad ne ispane kako mi zelimo nego kako oni zelu.

Tebi i natovcu za novac bi odgovarala EU koja bi imala samo jednu ambasadu i sve ostalo sto ide uz to, s druge strane tajna ili elitna drustva, pogotovo vojska velikih EU clanica imaju svoju viziju koju oni nama nece reci.
Oni ce koristiti EU za sankcije i za ici u rat na Rusiju, za ukidanje sloboda, za vecu kontrolu, za promicanje konzumizma ili za ispiranje mozga.

Alen
7 godine prije

Jedina moguca dobra stvar kod iskljucivo elektronskog novca je da bi se zlato i srebro vratilo u opticaj kao novac na velika vrata..

Ipak ima hiljade kupoprodaja gdje ljudi zele da se ne zna za njih a zlato je jedino odgovarajuce za iste

Ali opet ,ko zna , jer tako bi izbili i ono zastekanog zlata koje ljudi cuvaju i stavili u alternativni opticaj koji bi sigurno kontrolisali..

Tomica
7 godine prije

Ne može se uporediti EU sa SFRJ. Kao prvo SFRJ je u startu bila čvrsta federacija i vremenom su republike i pokrajine dobile veće ovlasti. EU je počela kao ekonomska zajednica a sad teži sve većoj centralizaciji. Ima još masa razlika ali duga je to priča. Činjenica je da su sva „poboljšanja“ i „unapređenja“ čista obmana, šareni papir u koji je umotano siromašenje i obespravljivanje ljudi a sve u nečiju korist. Sve odluke i zakoni odavno nisu u službi zaštite ljudi i ljudskih prava te ekonomskog napretka za sve. Uglavnom se pomoću njih oduzimaju prava i slobode, siromaše ljudi te legalizuju sve moguće pljačke i prevare. Vjerovati na prvu, bez iole ozbiljne analize, da je nešto dobro je u najmanju ruku naivno. Ljudi pamte k’o vinske mušice. Toliko se tih „unapređenja“ pokazalo kao laž i prevara ali i dalje nasjedamo na lijepe riječi. Oduzimanje gotovine je već nekoliko puta analizirano… Čitaj više »

vv-olt
7 godine prije

@ Alen Ne znam sto si hti reci s ovom recenicom [ ali koristiti zlato kao novac je zabranjeno u citavom svijetu ] Nista dalje od toga, niti ti niti ja nismo isli od zemlje do zemlje sirom svijeta ipak recenica je jako nespretno recena. Recimo ja imam jednu uncu sirovog zlata i na koji nacin je meni to zabranjeno prodati za novac? Ako imam jednu uncu zlata u obliku “coin” i to mogu prodati za novac. Za sirovo zlato ili za zlatni kovani novac mogu svuda dobiti robu ili novac pod uvjetom da nadjem kupca….jako zaguljena recenica. Kupac ce se uvijek naci ako se pogodimo za cijenu. Recimo s sirovom uncom zlata ili coin odem u hrv. banku i ponudim – oni ce odbiti, reci ce da oni ne kupuju. Ali nece pozvati policiju. Isto tako ako odem na ribarnicu ili u Kauflanda i oni ce odbiti – te… Čitaj više »

subaru
7 godine prije

Nahvaljen od tame Ruzvelt kao “največi predsjednik” je ukrao za račun svoje braće kaubojima svo zlato. Sa 8000 tona na početku krađe ukradena zemlja od indijanaca je na kraju imala 20000 tona zlata. Ubili su ga jer nije bio za osnivanje ukradene zemlje od palaca, zato pred njegovim grobom stoji straža. Da ne izvade kosti i vide da je lubanja probušena.

subaru
7 godine prije

Imaju one čokoladice zlatne, izrezane kockice od 1 grama zlata, kad vam zatreba izvadite svju zlatnu kreditnu karticu i odlomite grama koliko vam treba i prodate zlato agencijama koje se bave time.

Travis
7 godine prije

Pa u čemu je problem? Tko ne želi biti u EU može krenuti svojim putem.

Ivan
7 godine prije

Iz EU se moze izaci na papiru kao i iz SFRY.
Tko izadje iz EU slijedi ekonomska destrukcija i kaos ravan ratu prilikom raspada SFRY.

Uzivam citati Baustelca.

vv-olt
7 godine prije

@ Alen
Nadopuna, kad bi placali za neciji rad doticnog s psenicom, maslinovim uljem ili janjetinom ili zlatom, onda doticni ne bi platio porez drzavi, ili bi?

Nevena
7 godine prije

Pozdrav svima iz Brisela gdje su ljudi koji rade za EU izuzetno dobro placeni i na njihova primanja ne placaju porez. Samim tim ti isti ljude se bore svim raspolozivim sredstvima za opstanak EU, tako da ako njih pitate oni su vrlo subjektivni.
Kako su novac i moc glavni faktori prilikom promjena treba imati na umu sadasnju ekonomsku situaciju koja je losa, vrlo losa ne samo u Grckoj vec i u samoj Njemackoj. Mjere stednje nisu samo u Grckoj vec u svim zemljama EU na snazi su sve veci porezi, a kupovna moc ljudi je sve manja i manja. Ljudi su nezadovoljni, a politicari kao svugdje traze krivca ( od izbjeglica , imigranata itd) jer kako ostati popularan i izabran politicar ako priznas da si lose radio?

bogdan
7 godine prije

samo pogledajte nosioce te politike… ovu mogerini su stavili kao zasladjivać na gorku pilulu?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI