EU je Sjedinjene Američke Države upravo proglasila “neprijateljem”

Guy Verhofstadt
62 komentara

Guy Verhofstadt, pregovarač Europskog parlamenta za Brexit, rekao je za Reuters  da je Donald Trump “jedna od tri prijetnje koja može dovesti do potkopavanja Europske unije”.

Međutim, Martin Armstrong je na svom blogu napisao “kako komentari odražavaju opće uvjerenje europskih političara koji i dalje negiraju bilo kakvu vlastitu odgovornost za neuspjeh njihovih diktatorskih politika”.

Verhofstadt je za Reuters rekao da su, uz Trumpa, ostale dvije prijetnje za Europsku uniju “radikalni islam i ruski predsjednik Vladimir Putin”, iako je nedavno iz Kremlja poručeno “kako je nužno da Europa ostane ujedinjena”.

Guy Verhofstadt samouvjereno tvrdi kako su sve tri prijetnje usmjerene protiv europskog projekta.

No, istina je Europska unija odbija preuzeti bilo kakvu odgovornost za posljedice vlastite nedemokratske politike, koja će na kraju odrediti njenu sudbinu.

To i jest najveći problem. EU za svoje neuspjehe optužuje sve i svakoga, ali nikada sama sebe. To ujedno znači da nije u stanju spriječiti kolaps, jer apsolutno negira postojanje unutarnjih problema, za koje je kriva od naroda otuđena birokracija iz Bruxellesa

Namjerno je ustrojen sustav u kojem narodi Europe ne mogu glasovati za bilo koju političku promjenu, jer se smjernice od naroda željenih politika do sada nisu pojavljivale na izborima.

Nakon Guya Verhofstadta se oglasio i Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća.

“Zabrinjavajuće izjave nove američke administracije u kontekstu nove geopolitičke situacije u svijetu čini našu budućnost izuzetno nepredvidljivom”, napisao je Tusk u pismu kojeg je jučer uputio europskim čelnicima, a koji bi se trebali okupiti u petak u Valletti, na Malti.

Prema Donaldu Tusku, Donald Trump u Bijeloj kući je “ista razina opasnosti kao drska Kina na moru, agresivna Rusija prema Ukrajini i njezinim susjedima, zatim ratovi, teror i kaos na Bliskom istoku i Africi”. Prema njegovim riječima, ova nova međunarodna situacija zahtijeva da europske zemlje ulože “znatne napore” kako bi se spriječila dezintegracija EU.

Rekao je da će neke nacije biti “ovisne o Kini, Rusiji i Sjedinjenim Državama”.

Međutim, Tusk u politici Donalda Trumpa vidi “priliku da povećaju gospodarske veze Amerike i EU”.

Donald Tusk u pismu naslovljenom “Ujedinjeni opstajemo, podijeljeni padamo”, kojeg je uputio svim europskim čelnicima, piše:

“Sve samouvjerenija Kina, posebice na moru, ruska agresivna politika prema Ukrajini i susjedima, teror i anarhija na Bliskom istoku i Africi, s radikalnim islamom u glavnoj ulozi, kao i zabrinjavajuće izjave nove američke administracije, čine našu budućnost krajnje nepredvidivom. Prvi put u našoj povijesti, u sve multipolarnijem vanjskom svijetu, toliko njih postaju otvoreno protueuropski ili u najboljem slučaju euroskeptični. Posebice, promjena u Washingtonu stavlja Europsku uniju u tešku situaciju, s novom američkom administracijom koja, kako se čini, dovodi u pitanje zadnjih 70 godina američke vanjske politike”, piše Donald Tusk.

Drugu prijetnju Tusk naziva “unutarnjom” i povezana je s “rastom negativnih osjećaja prema EU, nacionalizmom i ksenofobijom”.

Nacionalni egoizam također postaje privlačna alternativa integraciji“, piše Tusk.

Tek kao treću prijetnju predsjednik Europskog vijeća vidi u stanju duha “proeuropskih elita“.

“Pad vjere u političke integracije, prihvaćanje populističkih argumenata te sumnje u temeljne vrijednosti liberalne demokracije sve više su vidljivi”, navodi predsjednik Europskog vijeća.

U takvim okolnostima, kaže Tusk, EU mora pokazati hrabrost, odlučnost i političku solidarnost. Bez toga mi nećemo preživjeti. Ako sami ne vjerujemo u sebe, tko će drugi? Mi bismo u Rimu trebali obnoviti taj izraz vjere. U današnjem svijetu europske zemlje uzete zasebno imaju vrlo malu težinu. Ali, EU ima demografski i ekonomski potencijal, što je čini partnerom ravnopravnim najvećim silama. Stoga, najvažniji signal koji treba doći iz Rima jest signal 27. zemalja članica EU da su ujedinjeni. Signal ne samo moramo, nego da želimo biti jedinstveni”, naglašava Tusk.

Donald Tusk, između ostalog, traži jačanje europskih vanjskih granica, bolju suradnju obavještajnih službi u borbi protiv terorizma, povećanje izdataka za obranu, poticanje investicija, socijalnu uključivost, rast i zapošljavanje, sve floskule koje se čuju iz Europske komisije, Europskog parlamenta, Europskog vijeća i većine nacionalnih parlamenata zemalja članica EU.

Za nekoliko dana će sve ove probleme, koje Europskoj uniji prave drugi, razgovarati u Valletti, na Malti, a potom u Rimu krajem ožujka. Summit u Valletti je zapravo priprema za summit u Rimu na kojem bi trebao biti dovršen proces razmišljanja o budućnosti EU nakon Brexita.

Rimski sastanak održava se 25. ožujka, povodom 60. obljetnice sporazuma kojima je utemeljena današnja Europska unija.

“Izazovi s kojima je trenutačno suočena Europska unija najopasniji su od potpisivanja Rimskih sporazuma. Danas smo suočeni s tri prijetnje, koje ranije nismo imali ili koje barem nisu bile tolikih razmjera”, rekao je Tusk u svom pismu u kojem, kao što piše Martin Armstrong, “tvrdoglavo negira bilo kakvu odgovornost za neuspjeh diktatorske politike EU i većine lidera zemalja članica Europske unije”.

Kako će Donald Trump primiti kritiku EU, prema kojoj njegova administracija dovodi u pitanje zadnjih 70 godina američke vanjske politike, vjerojatno ćemo saznati na njegovom osobnom Twitter računu, obzirom da je američki predsjednik sa svijetom odlučio komunicirati putem društvenih mreža, a manje se oslanjati na medije.

Donald TuskGuy Verhofstadtproeuropska elita
Pretplatiti se
Obavijesti o
62 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Majkl Đordan
7 godine prije

Naravno, ova nakupina beskarakternih, bezličnih, pohlepnih, psihopatskih, pederoliberalnih marioneta u obliku eurobirokrata koje narod nije birao vidi svuda oko sebe vanjske i unutarnje neprijatelje. Ne pada im na pamet propitivati što su sami učinili da se EU brod ovako zaljulja jer pobogu – oni su bezgriješni.

Svaka sličnost s određenim totalitarnim društvima koja su završila kako su završila je slučajna.

Travis
7 godine prije

Svaka od država EU zasebno postale bi lak plijen imperijalistima Putinu i Trumpu. Sve države zajedno imaju nekakvu šansu, a zasebno nikakvu. Tko ne želi zajedno neka ide Putinu ili Trumpu.

krivA
7 godine prije

…Tusk.., za tebe je humano pozeljeti UMRI..! Zato…krepaj!

Sarajevo
7 godine prije

Jedna od najvecih prijetnji danasnjoj EU je autoritet. Ako si autoritativan, prilicno siguran u sebe i svoje postupke, vrlo moguce da ces biti proglasen za “agresivnog” (obicno pocinju sa fazom “pasivno agresivan”) u cilju anatemisanja. Uostalom, jesu li ovi EU likovi izabrani voljom naroda ili voljom par odabranih?

krivA
7 godine prije

…isprika umnim, pametnim ljudima koji jos uvik razmisljaju svojim mentalnim sklopom i vladaju sa sobom te imaju cvrst i vlastiti stav o globalnoj stvarnosti. Prvi komentar mi ne sluzi na cast i uvazavanju misljenja pristojnih komentatora..ali.., to je bila “asocijacija” na spomenutog “gosp” pri pomenu njegova imena, a za izreceno….?!…medicina jos nije toliko uznapredovala da bi takovim “jedinkama” bila od pomoci.

Travis
7 godine prije

Dolje ruski i američki imperijalisti! Dolje porobljivači sa istoka i zapada!

mars
7 godine prije

“EU mora pokazati hrabrost, odlučnost i političku solidarnost. BEZ TOGA MI NEĆEMO PREŽIVJETI” – reče Tusk. I sasvim je u pravu. Samo što za njega EU predstavlja briselska vladajuća birokratija i vladajuće birokratije zemalja članica iste ideologije, a ne same zemlje članice, odnosno njihovo stanovništvo i narodi. Ta vladajuća, samopostavljena, ni od koga izabrana briselska birokratija je s pravom zabrinuta. Prvo, ako Tramp unutar SAD nastavi smjerom koji je najavljivao i kojim je već praktično i žestoko krenuo, te pobjedi u toj unutrašnjij borbi, to će se u punoj mjeri odraziti i na Evropu u smislu opšteprihvaćenog smjera koji diktira veliki brat. To je za sadašnje vladajuće EU strukture praktično opasnost za zapada kojoj se nisu nadali i koja je za njih daleko opasnija i pogubnija nego opasnost sa istoka koju u njihovioj percepciji predstavlja Rusija. To znači da bi se oni našli praktično u sendviču između SAD i Rusije… Čitaj više »

Ola-ro
7 godine prije

“Ujedinjeni opstajemo, podijeljeni padamo”
A sto nisu Nijemci i ostala natovska bagra to zagovarali u bivsoj Jugoslaviji i SSSR?

Viktorija Lux
7 godine prije

Zanima me kako ćete promijeniti NACIONALNI EGOIZAM kod ljudi. a koji ovdje spominjete kao problem. . On se, koliko primjećujem često u mnogim državama naglašava kao nešto posebno, specifično, na što treba biti ponosan. Zamislite milijone i miljarde ljudi svi sa nekim ponosom kojim obezvređuju druge nacionalnosti koji su također ponosni što njihova nacionalnost ima drugačije ime. . I ljudi, ne znajući za bolje rješenje to prihvaćaju. To su milijuni nacionalnih egoista……….. Moje je mišljenje da uopće ne diskutirati o trećoj opciji, o pacifistima, kozmopolitama, građanima svijeta, koji nisu opterečeni nacionalnim egoizmom. Oni su nesvrstani i po pitanju nacionalnosti i religije. To su uglavnom veoma inteligentni ljudi, natprosječno bistri, istiniti, dobronamjerni. Zašto se ne orjentirate na takve ljude. Ja sam jedna od njih. Ako me pitate, dobit ćete odgovor!

Igor, Zagreb
7 godine prije

“EU mora pokazati hrabrost, odlučnost i političku solidarnost… Stoga, najvažniji signal koji treba doći iz Rima jest signal 27. zemalja članica EU da su ujedinjeni. Signal ne samo moramo, nego da želimo biti jedinstveni”, naglašava Tusk. Jedini način na koji EU može preživjeti je da bogate sjeverne države EU odriješe kesu i pomognu ekonomski razvoj siromašnog juga EU. Ali ne, umjesto toga bogate države EU su čak i odmogle siromašnim državama EU tako što su ih gurnuli u dug i pretvorili ih u dužničke robove. Poznati svjetski ekonomist Dr. Paul Craig Roberts koji je bio zamjenik ministra financija u prvoj vladi Ronalda Reagana kaže da su Njemačka i Francuska namjerno gurnule Grčku u dugove korupcijom i podmićivanjem zato da ona kupuje njihovo oružje i drugu robu. Zvuči poznato? Pitajte Grke što misle o EU! EU je kaputt i to isključivo zaslugom neprincipijelnih, nedosljednih, nemoralnih, kratkovidnih i sebičnih EU birokrata. I… Čitaj više »

Avignon
7 godine prije

@ Travis ( Hiber ) moj odgovor na tvoj post gore. Hiberu, znas ono iz skole kad su nam govorili… Uzmes saku psenicnog klasja i nitko ne moze to slomiti a ako uzmes jedno po jedno klasje onda ces olako slomiti……a mi Ustase, Cetnici, prozapadni demokrati, anti-Jugoslavenski elementi, pro-engleske i pro-americke budale smo se tome smijali i govorili sebi u bradu obicna komunisticka propaganda. EU je zamisljena kao plemenita ideja. Ideja slobodnog kretanja ljudi, kapitala i misli…kad ono EU se pretvorilo u nesto sto nitko od nas nije htio. EU je postala super drzava neizabranih politicara, otudjenih od naroda. Nitko nije zelio EU koja ce podrzavati teroriste ili EU koja ce uvesti sankcije na Rusiju pa i na sebe samu. Nitko nije zelio EU koja ce zbacivati rezime kao sto je bilo u Ukrajini, koja ce izbacivati ruski plin iz jedne regije a dovlaciti u drugu regiju… itd. EU je… Čitaj više »

Avignon
7 godine prije

@ Igor, Zagreb

Jedini način na koji EU može preživjeti je da bogate sjeverne države EU odriješe kesu i pomognu ekonomski razvoj siromašnog juga EU. Ali ne, umjesto toga bogate države EU su čak i odmogle siromašnim državama EU tako što su ih gurnuli u dug i pretvorili ih u dužničke robove.

Ne samo to, govorili su nam da kapital nema nacionalnost a vidimo da se tvornice auta i ostale tvornice visoke tehnologije ljubomorno cuvaju u elitnim drzavama Europe iako je radna snaga puno jeftinija u Hrvatskoj.
Sami njemacki politicari su otvoreno izjavili da Njemacka ima najvise koristi od EU, ima o tome na internetu.

Da oni nas ne iskoristavaju
zasto bi Danska i Svedska koje su takoreci “Raj na zemlji” uopce bili u istom klubu s Hrvatskom, Rumunjskom, Bugarskom?

tito
7 godine prije

Ha ha ha nisam mogao dalje čitati… “Ujedinjeni opstajemo, podijeljeni padamo” pa dabogda pali breže nego bivša SFRJ i to bez “pomoći izvana!!!

čitatelj portala
7 godine prije

Bilo bi i mene strah, kao ove europske birokrate, da mi prijeti gubitak posla.

H\'ghar
7 godine prije

Sve što EU birokrati i eu parlamentarci izgovore, rade, uopće čine, ima samo jedan cilj: očuvanje vlastitog “kopanja/valova/lonca” na štetu svih koji ne spadaju u tu njihovu kliku. Prema tome sve su to njihove tlapnje da bi opstali. EU neće tek tako raspasti. Postoje mehanizmi i sistemi bez kojih ni nacionalni ni nacionalistički, trenutačni, izabrani lideri pojedinih država neće i ne mogu opstati te neće pustiti EU tek tako niz vodu…. Na opstanku kakve takve EU (iako će se svjesno i ne svjesno za opstoj zalagati pojedine članice) rade i raditi će na opstoju RF, Kina, Indija, BRICS i drugi….. Pa čak i anglosaksonska talasokracija, dokle god će EU biti bez glave i repa…. Treba spriječiti prihvat CETA, time oslabjeti utjecaj anglosaksonske talasokracije na EU i oslabiti poziciju VB….

Ind-ore
7 godine prije

Prije dvije godine eu-politicari su zapoceli kampanju izolacije Rodine Rusije a danas bivaju izolirani oni osobno – imaju protiv sebe Rusiju, Ameriku, Kinu i tzv. teroriste.
Pod ovim zadnjim ne znam na sto mislu zato jer su oni iz eu i teroristi kao nokat i prst.

Filip
7 godine prije

EU je dobra ideja,samo je na tome ostalo.

Alen
7 godine prije

2017 – godina priprema za raspad eu..

Jupiter
7 godine prije

Kada se Evropa odalji od USA a približi RF, eto rata ,već viđeno.

Jupiter
7 godine prije

Evropo nedaj se!!! Umri muški

Georgij Žukov
7 godine prije

Ja samo znam da ce normalne gradjane europe na kraju price opet Rusi morati spasavati , ove psihopate i pedercine iz Brisela nisu u stanju dvije ovce cuvati a kamoli upravljati drzavom od 500 milijuna ljudi , dovoljno je pogledati tko Hrvatsku zastupa u briselskom parlamentu i sve je jasno.

Alen
7 godine prije

Trenutno.nas drma nepredvidiva meksicka globalna sapunica,dogadjaji se redaju hiper brzo…

Dolazak trampa i dogadjai u usa , promjene u evropi ,jacanje rusije ,gomilanje trupa na granici sa rusijom , cackanje oko kine, jos nepredvidiv tok rata u siriji vezano za usa-ru odnose…

Bice vrela 2017

jale
7 godine prije

Evropski političari svakom svojom izjavom sve više i više nas ponižavaju i stvarno bi trebalo otići u taj Rim ili gdje već idu pa ih dobro isprašiti. Ovo je stvarno prevršilo svaku mjeru. Očekivao sam da će se poslije Brexita i s promjenom politike u USA promjeniti i pogled na situaciju, da će biti malo odgovornosti, korekcije u sistemu, ali ne, ne… briselski uhljebi se ponašaju stoput gore od komunističkih aparatčika. Jednoumlje za primjer!

hiber
7 godine prije

Sve je ovo već viđeno negdje tridesetih godina prošlog stoljeća, samo sadau većem obimu. Zajedno sa odgovarajućim globalnim elitama i ostalim “državnim neprijateljima”. S obzirom da nam ne gine trgovački izolacionizam i protekcionizam učinci će biti devastirajući. A kad stane globalna trgovina ide globalni rat. Naravno, rat u tom slučaju ne treba shvatiti kao “politiku drugim sredstvima”, već više kao akt milosrđa koji će prekratiti muke čovječanstvu.

Bzvz
7 godine prije

Lani je briselska kriminalna olos potpisala u svoje ime ugovor o otkupu gmo soje iz Amerike za slijedecih 10g. To smece se stavlja u svu mogucu hranu od cokolade do kruha, njime se hrane domace zivotinje…Za to vrijeme Europa ne zna gdje ce sa svojom sojom jer je ta ista olos zabranila izvoz hrane u Rusiju, Siriju drzi pod sankcijama i istovremeno ju ubija. Gmo sojom ubija i nas. Tusk trebas visiti na prvoj banderi kao i ekipa iz zlocinacke EU Komisije.

Bzvz
7 godine prije

Merkel, Hollande i ekipa su zlocinacka organizacija i samo se bojim da ne zavrse bez zasluzene kazne. Pretvorili su EU u diktaturu, islamizirali ju, truju ju smecem od gmo hrane, organiziraju i poticu ratove, guraju ju u rat sa Rusijom…EU treba posteni reset!!

apolo
7 godine prije

Pucanje u prazno. Prvo je neprijatelj bila Rusija, sad i od SAD-a prave neprijatelja. Koji je faktor EU? Nisu u stanju rijesti probleme u svom dvoristu nego im treba jos neprijatelja. Mozda racunaju u slucaju sukoba da ce sirotinja opet braniti vladajuce kaste. Od nikog izabrana vlast, dok se kune u demokraciju i solidarnost, drzi Grcku za gusu i pritisce. EU drzi za jaja i Italiju, Spaniju,Portugal pa i Hrvtsku. Kad se uvodio euro kao valuta , u Italiji zamjena je bila 1 na prema 2, dok je Njemacka uzela omjere 1 na 1 i zgrnula basnoslovno bogastvo. Unistene su sve stamparije novca i sad ako vam treba para mozete posuditi uz primamljivu kamatu. Sa EU komanduje Soros, to je njegovo cedo. Zato nam je i dobro. Jednom je jedan kralj pitao podanike: sta kaze narod na nove poreze? odgovorili su mu: narod se buni, on je rekao pojacaj poreze.… Čitaj više »

raol
7 godine prije

Ima li tko vijesti iz EU-Rumunjske?
Zapadna medija su uveli cenzuru ako nesto recu onda lazu – fake news.

H\'ghar
7 godine prije

Sve što EU birokrati i eu parlamentarci izgovore, rade, uopće čine, ima samo jedan cilj: očuvanje vlastitog “kopanja/valova/lonca” na štetu svih koji ne spadaju u tu njihovu kliku. Prema tome sve su to njihove tlapnje da bi opstali. EU neće tek tako raspasti. Postoje mehanizmi i sistemi bez kojih ni nacionalni ni nacionalistički, trenutačni, izabrani lideri pojedinih država neće i ne mogu opstati te neće pustiti EU tek tako niz vodu…. Na opstanku kakve takve EU (iako će se svjesno i ne svjesno za opstoj zalagati pojedine članice) rade i raditi će na opstoju RF, Kina, Indija, BRICS i drugi….. Pa čak i anglosaksonska talasokracija, dokle god će EU biti bez glave i repa…. Treba spriječiti prihvat CETA, time oslabjeti utjecaj anglosaksonske talasokracije na EU i oslabiti poziciju VB….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI