O izlasku iz EU razmišlja i dio Poljaka

Članstvo Poljske u EU?
11 komentara

U Poljskoj se proteklih dana sve više govori o izlasku iz Europske unije. Do sada takvih osjećaja u zemlji uopće nije bilo, ali se odjednom rasplamsala rasprava o prednostima i nedostacima ostanku zemlje u EU. Autori koji su pokrenuli peticiju za izjašnjavanje oko ovog pitanja kritiziraju Bruxelles za “antikršćanske vrijednosti”. Koji je razlog za ovu raspravu i zbog čega se širi euroskepticizam u Poljskoj?

Sve je počelo nakon nedavnog summita Europske unije, gdje poljska premijerka nije htjela potpisati završnu deklaraciju, ogorčena reizborom Donalda Tuska za predsjednika Europskog vijeća.

Naime, u četvrtak je Europsko vijeće ponovno za predsjednika izabralo Donalda Tuska, ignorirajući volju poljskih vlasti, što je izazvalo val ogorčenja u Poljskoj.

Internetsku peticiju je do sada potpisalo više od 7500 ljudi, koji od predsjednika Andrzeja Dude traže da prema scenariju Brexita raspiše referendum o izlasku Poljske iz Europske unije. Broj potpisnika nije velik, ali izlazak Poljske iz EU nikada nije bio aktualna tema.

Autori peticije su nezadovoljni “antikršćanskim vrijednostima Zapadne Europe”, a među problemima se navode “prisilni prijem izbjeglica iz Afrike i Bliskog istoka”. Autori peticije, po svemu sudeći bliski visokom kleru, navode kako Europska unija promiče “izopačenost, pobačaj i eutanaziju”.

Međutim, ogorčeni su i zbog nedemokratskog postupanja Bruxellesa, gdje europarlamentarci nemaju nikakvu moć, jer se pravi vladari ne biraju izravnim glasovanjem.

Bruxelles “proizvodi tisuće idiotskih direktiva”

“EU nije riješila nijedan od temeljnih problema u Poljskoj. Naprotiv, dovela je do propasti i polagane smrti naše zemlje”, dio peticije citira portal Vijesti Poljske.

Prema autorima peticije, Europska unija je dovela do uništenja poljske poljoprivrede, ribarstva, a stranom kapitalu je otvorila mogućnost kupnje poljskog zemljišta.

Osim toga, autori navode “kako EU kontinuirano proizvodi za Poljsku tisuće idiotskih direktiva, a u zemlju ulazi na stotine supermarketa koji uzrokuju povećanje cijena i poreza, a smanjuju prihode Poljacima”.

Autori peticije su vrlo zabrinuti zbog planova europskih struktura da se uništi poljska industrija ugljena, ali i zbog slučajeva miješanja europskih birokrata u unutarnje poslove u Varšave, prenose poljske Parlamentarne novine.

Poljski politolog Yakub Koreyba je rekao da je donedavno euroskepticizam bio marginalna pojava. Prema njegovim riječima, euroskeptici u posljednjih desetak godina nisu imali jake argumente.

“Ali, na primjer, prošlog četvrtka su poljski euroskeptici dobili čvrst argument. Prije toga, članstvo u Europskoj uniji nam nije donijelo puno negativnih posljedicama. kao u drugim zemljama. Poljsku nitko nije dirao, ali je u četvrtak za čelnika Europskog vijeća ponovno izabran Donald Tusk, čime se ignorirala volju naše suverene vlasti, što je izazvalo val ogorčenja”, objasnio je Yakub Koreyba.

Naravno, stručnjak smatra da do 2020. godine nema šanse da Poljska izađe iz EU, ali je Tuskov ponovni izbor pokrenuo početak široke rasprave o “za” ili “protiv” ostanka Poljske u EU. Stručnjak ne očekuje da će vladajuća stranka “Pravo i pravda” u dogledno vrijeme koketirati s takvim idejama.

“Dopustite mi da vas podsjetim da su poljski ministar vanjskih poslova Witold Waszczykowski i sam lider stranke “Pravo i pravda”, Jaroslaw Kaczynski, rekli da Poljska ne želi napustiti EU, ali želi reformirati tu organizaciju. Vladajuća stranka će pokušati promijeniti način odlučivanja u Europskoj uniji”, objasnio je analitičar.

Ako te promjene ne uspiju, onda bi možda, po njegovu mišljenju, Varšava u budućnosti mogla razmotriti prirodu vlastitog sudjelovanja u ovoj organizaciji.

Međutim, prije toga se o mogućnosti izlaska iz EU nikada u Poljskoj nije raspravljalo. Oko 80% stanovništva podržava članstvo zemlje u EU, ali se u posljednjih nekoliko godina zbog imigrantske krize broj euroskeptika u Poljskoj povećano”, istaknuo je stručnjak.

Podsjetimo da je 9. ožujka Poljska bila jedina zemlja koja nije podržala izbor Tuska na izborima Europskog vijeća. U znak prosvjeda je Poljska odbila potpisati konačne dokumente summita EU. Prema Varšavi, Tusk na čelu Vijeća Europe neće “promicati” interese vlastite zemlje.

Predstavnici vladajuće poljske stranke su uvrijeđeni ponašanjem Europske unije i izjavom Angele Merkel da za izbor predsjednika Europskog vijeća nije potreban konsenzus, nego je dovoljna kvalificirana većina.

Europsko vijeće je izborom Tuska zapravo ignoriralo volju Varšave i time potkopalo temelje takozvane “europske solidarnosti”.

Međutim, u Poljskoj, kao i u drugim zemljama EU, postoje euroskeptici, koji su sada dobili argument za uspon u političkoj areni u zemlji. Uvijek je bilo oporbenih stranaka koje su se protivile EU, ali nisu bile zastupljene u institucijama središnjih, čak ni lokalnih vlasti.

“Sva poljska oporba, desničarski konzervativci i ljevičari, umjetno su marginalizirani u Poljskoj, što je bio rezultat suptilne manipulacije pobjedničke stranke “Pravo i pravda“, tvrdi stručnjak Aleksej Martinov.

“S dolaskom na vlast predsjednika Andrzeja Dude je ojačao represivni aparat. U ovoj zemlji, članici EU, formalno ima i političkih zatvorenika, a to su političari koji su zbog euroskepticizma optuženi za suradnju s Rusijom. Dovoljno se prisjetiti kako prošle godine zbog špijuniranja za Ruse uhićen politolog, bivši zastupnik poljskog parlamenta, Mateusz Andrzej Piskorski, koji je još u zatvoru u Varšavi. On se u Poljskoj otvoreno izjašnjavao kao euroskeptik”, sažeo Martinov.

No, sada svjedočimo novom trendu u Poljskoj i ovaj se sentiment širi među pristašama vladajuće stranke i poljskim katolicima, što se prepoznaje po optužbama za “antikršćanske vrijednosti i izopačenost” i spominjanje tema kao što pobačaj ili eutanazija.

Donald Tuskizborizlazak iz EUizlazak iz eurozone
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bosanac, El
7 godine prije

Nis novo, o izlasku iz EU razmislja dio naroda u svakoj EU- drzavi.
A u svakoj EU- susjednoj drzavi se razmislja o ulasku.

Travis
7 godine prije

Sadašnja ultrakonzervativna nacionalistička poljska vlast ne spada u EU. Ovakav poljski režim pripada ruskom neokolonijalnom bloku zajedno sa Orbanovom Mađarskom. Sretan im izlazak.

Osoba C
7 godine prije

Galileo reče:Ipak se kreće!

subaru
7 godine prije

Poljaci će izaći kad im ciogusari šapnu na uho ko i sa Adolfom u drugom cioratu.

longum
7 godine prije

Poljska blefira da bi dobila vise, tako bi trebala raditi i Hrvatska a ne zelu, viru Briseli iz sup***

dalmata
7 godine prije

Ko s vragom(EU,NATO)tikve sadi,o glavu mu se razbiju

Deda Brada
7 godine prije

Mislim da je subaru dobro procenio. Ne pita se premijerka Poljske o tome, kao što se ne pitaju ni premijeri mnogo većih i značajnijih država. Ako američkim gazdama bude odgovaralo, Poljska će da napusti uniju i tu je kraj priče. Sve drugo je gluma za unutrašnju upotrebu. Evo, u Srbiji su na pragu predsednički izbori i Vučić (kandidat), jedan od najvećih neprijatelja Rusije, odlazi Putinu kao na dogovor o naoružanju, a u stvari da pokaže glupim biračima kako je on ruski čovek, što mu je uspelo više puta do sada. Žalosno je što mu Putin pomaže u tome.

zlatan
7 godine prije

O kakvim to kršćanskim vrijednostima pričaju ti neki likovi iz Poljske? Svatko pismen i dovoljno obrazovan zna da kršćanstvo nije nikakav evropski temelj. Temelji evropske civilizacije leže u antici u starogrčkoj i starorimskoj civilizaciji. Po svim pitanjima. U znanostima, umjetnosti, kulturi, arhitekturi, ma čemu god. Čak i u sportu. Kršćanstvo je uvezeno u Evropu, ok, postalo je dio evropskog kulturno povijesnog krajolika. Ali ako npr.kršćanstvo nestane iz Evrope, naša kontinent će i dalje biti svoj i originalan.
Nije problem šta neki ti Poljaci toliko drže do kršćanstva, problem je šta to oni nameću svima ostalima. A to je teror !!! Zato neka vjeruju u šta hoće, ali društvo mora biti slobodno od bilo koje dogme, inače nije društvo već ništa.
I neka nam svima objasne zanima li njih razvoj i budućnost, ili ih zanima kršćansko korijenje?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI