Junckerova “Bijela knjiga” o podijeli EU na zemlje “prve i druge klase”

Juncker - Bijela knjiga
19 komentara

Kako prenose agencije, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker predstavit će danas u Europskom parlamentu “Bijelu knjigu” o budućnosti Europske unije u kojoj će zemljama članicama ponuditi nekoliko opcija kako bi se nakon izlaska Velike Britanije očuvalo jedinstvo EU.

“Predsjednik Europske komisije će predstaviti u Europskom parlamentu “Bijelu knjigu“, koju će sutra prihvatiti svi povjerenici Komisije”, rekao je u jučer glasnogovornik EK, Margaritis Schinas.

Europska unija kakvu smo poznavali nestaje i sada je Juncker jasno dao do znanja da će se države podijeliti na barem dva bloka – prve i druge klase.

“Bijelom knjigom” Europska komisija navodno “želi pridonijeti raspravi o budućnosti EU prije summita u Rimu, na kojem će se čelnici država članica okupiti na 60. obljetnice Rimskih ugovora, što će biti i prigoda za razmatranje kako nastaviti dalje nakon napuštanja jedne od članica.

Juncker bi trebao ponuditi zemljama članicama nekoliko opcija ili alternativnih rješenja za očuvanje jedinstva 27 zemalja članica.

Od zemalja članica se očekuje da odgovore na te prijedloge do jeseni, do kada će biti završeni izbori u Njemačkoj, a prije toga u Nizozemskoj i Francuskoj.

Očekuje se da će Juncker predložiti “da zemlje članice koje to žele mogu ići u produbljivanje integracija, a da pritom ne moraju čekati ostale zemlje koje se tome protive”. Riječ je o dosta staroj ideji Europe s više brzina, koja na neki način već postoji s eurozonom i Schengenskim prostorom.

Istina je konačno izašla na vidjelo, mada smo na ovom portalu u nekoliko navrata naglašavali opasnost ovakvog pristupa. Sve je zapravo počelo rezolucijom bivšeg premijera Belgije, inače političara odgovornog za pregovore o Brexitu, Guya Verhofstadta. Europski parlament podržao rezoluciju kojom se predviđa jača centralizacija Europske unije, a poziva i na stvaranje ureda ministra financija EU i zajedničku europsku vojsku.

Dakle, bivši belgijski premijer Guy Verhofstadt je samo u tehničkom smislu rezoluciju predložio na glasanje, a nakon njezina usvajanja je predsjednik Europske komisije unaprijed razrađen plan pretočio u takozvanu “Bijelu knjigu”, smjernice koje države članice EU mogu i ne moraju prihvatiti, potpuno nevažno. Određena skupina zemalja koja podrži neku ideju ići će svojim putem bez obzira na protivljenje “odmetničkih država” i “grobara europske ideje”, a to su u ovom trenutku Mađarska i Poljska.

Potpuno ukidanje prava veta i donošenje odluka bez općeg konsenzusa svih zemalja članica EU su izravni udar na ostatke ostataka nacionalnih suvereniteta.

Guy Verhofstadt je ranije rekao da je rezolucija koja je prethodila Bijeloj knjizi predsjednika Europske komisije usmjerena protiv “nacionalističkih i protekcionističkih sila” i neka vrsta “kontrarevolucije usponu populizma”.

Čak i najava sadržaja Junckerovog uratka praktično poziva na ukidanje prava veta, što određenoj skupini zemalja daje odriješene ruke da čine s ostalima što ih je volja, ali zagovornici ove ideje naglašavaju da je temeljni princip demokracije “poštivati volju većine“. Dakle, ako političke elite Njemačke, Francuske, Italije, Beneluxa i još neke od zemalja, koji zajedno čine preko polovice stanovništva Europske unije, donesu neku odluku, mišljenje onih koji se tome protive neće vrijediti ništa i te zemlje mogu nastaviti drugim, bolje rečeno drugorazrednim kolosijekom.

Za bivšeg belgijskog premijera je to temeljni “princip demokracije”. No, veliki broj analitičara je upozorio da je ova odluka zapravo prijedlog za lišavanje zemalja članica Europske unije prava da se ne slože s provedbom odluka te “većine”.

Dakle, Europska unija definitivno ulazi u novu fazu svog postojanja, koja ne mora nužno završiti loše. Naime, među zemljama koje drže do vlastitog suvereniteta, bilo ekonomskog, monetarnog, pravosudnog ili hoće li ili neće prihvatiti “savjete” Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke, Europske komisije ili Europske središnje banke, sve više će rasti frustracija ovakvom centraliziranom tvorevinom u kojoj njihov glas ne znači ništa. To će neminovno voditi do još većeg raskola, a na kraju čak i raspada Europske unije kakvu smo poznavali.

To bi mogla biti prilika za neki novi početak i stvaranje Europe u kojoj neće postojati narodi “prve” i “druge klase”.

Opširnije o temi:
Zagovornici Sjedinjenih Država Europe obećavaju novi svjetski poredak
Njemačka i projekt EU-2 protiv anglosaksonskog bloka
Die Presse otkrio prave „grobare europske ideje“ – To su Orban i Poljaci

Bijela knjigaGuy Verhofstadt
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Guest
7 godine prije

Da sam stanovnik zemalja koje predstavlja Guy iskreno to bi mi se svidjelo jer zasto da se financiraju i dalje zemlje koje imamo pod totalnom kontrolom. Nema potrebe da i dalje saljemo lovu npr u Hrvatsku kad tamo sve sto je vrijedno strani investitori su pokupovali. Briljantno. Imamo love, sve smo popljackali kako nam to ionako dobro ide vec od davnih dana, sjetite se samo kolonija. Npr Belgija je imala Kongo, sagradili su zemlju na bogatstvu Konga.
E sad da zivim u Hrvatskoj ili Srbiji ili Bosni…pa nije bas sjajno. Politicari su svi isti, u sebe, na sebe i ispod sebe, dodje nakon jedong drugi i tako u krug. Nama treba revolucija, ovima u drugom krugu!

bzzz
7 godine prije

Hr i Slo ce izgubiti i ono malo formalnog prava ahahahaha (ovo je crni smijeh) nakon sto su ubijali susjede, rodbinu i prijatelje, organizirali imovinski rat i posluzili todoricima da imaju dvorce…

London
7 godine prije

Drugim rijecim oni valjani i inferiorni kao Hrvatska.

Alen
7 godine prije

Izgleda da se unija vec raspala..Ili bolje da je nazovem skup zajednickih civilizacijskih vrijednosti i jednakosti europe..

Pametne zemlje ce pobjeci iz ove nakaradne tvorevine….

ASAP

podravec
7 godine prije

odlično,prije se bude raspala!

H\'ghar
7 godine prije

Ove članice koje otpadnu postat će USA rezervati, kolonije i “front line”prema RF. te GMO rasadnici…. izvori topovskog mesa, bjelog roblja……

Perun
7 godine prije

To bi bila samo potvrda postojećeg stanja. Npr. Hrvatska nije nikakav faktor u EU, zadnja rupa na svirali. Kako je to otprilike opisao saborski zastupnik Pernar: Premijer iliti kolonijalni Premijer da budem precizniji njih u Saboru brifira što se odlučilo u Bruxellesu. Rasprava nema nikakvog smisla jer glasačka mašina saborske većine uredno diže ručice. Istina da sad državice neće moći stavljati veto ali ne treba žaliti za tim. Sve njihove sweetshit floskule o jednakosti padaju u vodu, raste euroskepticizam (kao da je to nešto negativno) i malo-pomalo tvorevina koja je pederoliberalna verzija 4. Reicha se bliži svome kraju. Realno te njihove “jednakosti” osim u floskulama nikad nije ni bilo posebno za bivše socijalističke države ali ni za starije “problematične” članice poput Grčke iako su im puna usta “europske solidarnosti”.

MilanCZ
7 godine prije

Já sám prije mjesec Dana tu na portálu posao o tome a dá spomenem.Jedan dio sa bogstim dijelom njemaca,belgija,holandija,austrija,francuska,spanjolska,portugal,drugi dio švédská,finska,danska,norveska,treci dio Visegrádské grupa u kojoj je česká poljska,slocacka,madjarska,litvija a latvija idu pod okrilje rusije,hrvatska,slovenija,rumunjska,bugarska,grcka i ostali dio ide pod balkanski dio,.gRusija,kina Amerika právě novu jaltu,to je cilj gepoliticara,tko nebude slusao dobiva po ušima..Bude slibodno kretanje Roba,gradjana ali páře budu na osnovu profita u pojedinim zonama podjele.

Jupiter
7 godine prije

Miriše mi da će SFRJ da se raspadne, odcepiće se UK,Nemačka ,Francuska a ostala boranija kud koji.

Tedi
7 godine prije

Pusti mokri snovi Junkersa EU ,a on to i predlaze,se raspada na sastavne djelove.Kao da ce se ove drzave,prve grupe, slagati po svim pitanjima,i ta koalicija ce biti drzi vodu dok majstori ne odu.
Dobra karikatura. On je bedast.

Osoba C
7 godine prije

Uzaludan pokušaj odgađanja neizbježnog.

Georgij Žukov
7 godine prije

Evropa godine tisuću devet stotina četrdeset i druge Samo se stihom može reći to što znači ovo podlo, suludo umorstvo što zaklalo je mahnitu Evropu pred svima nama kao bijesnu kuju, i danas sve je samo ludost, strah i noć. Od bdjenja, tlapnje, sna i priviđenja, od bunila su satkani nam snovi. Samo se pjesmom može reći to što znači nama pogled, štu su ljudske oči, te ljudske vlažne, divne, nijeme oči što postale su grožđem za smrdljive svrake, te danas nema ni jednog ljudskog oka da probio ga nije đavolski krvav kljun tog lešinara mračnog koji nam kljuca mozak i razdire nam pamet ko krepanu žabu. Gdje naivni su oni glupi dani kada smo, davno tome, sanjali o zlatnoj, čudnoj, tajanstvenoj Evropi? Što može reći pogled, što su oči, te ljudske vlažne, tople, čudne naše oči nad odrom svega što se zvalo čovjek? Ne jedan, četrdeset hiljada je ideala… Čitaj više »

H\'ghar
7 godine prije

Ove članice koje otpadnu postat će USA rezervati, kolonije i “front line”prema RF. te GMO rasadnici…. izvori topovskog mesa, bjelog roblja……

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI