Hollande: EU je pritisnuta uza zid – Sve čini dobro, ali prekasno

François Hollande
24 komentara

Najveći problem u Europi je sporost kojom donosi prave odluke, rekao je francuski predsjednik Hollande u intervjuu za Süddeutsche Zeitung. Prema njegovim riječima, “Moskva koristi sva sredstva da utječe na javno mnijenje Zapada i aktivno se uključuje u svjetske sukobe kako bi iz njih izvukla korist”.

“Europska unija je pritisnuta uza zid, ona mora biti ujedinjena i jaka, jer će samo na taj način Rusija prema nama imati dugotrajno uravnoteženi odnos”, rekao je odlazeći francuski predsjednik Hollande, jedan od najgorih u povijesti Francuske.

Francuski predsjednik Hollande kaže da Europa nema sreće, jer uvijek radi prave stvari, ali “prekasno”, piše njemački Süddeutsche Zeitung.

“Najveći problem u Europi nije smjer njenih odluka, nego sporost kojom ih donosi. Europa djeluje uglavnom dobro, ali prekasno,… uvijek prekasno”, rekao je francuski lider u ekskluzivnom razgovoru s nekoliko medija.

U razgovoru s novinarima je rekao da će se na budućim izborima u Francuskoj odlučivati ne samo o sudbini njegove zemlje, nego i budućnost Europe. Ako pobijedi Nacionalni front, nova francuska predsjednica će se odmah angažirati na izlasku iz eurozone, ali i EU, jer je ključni cilj populista podijeliti Europu, rekao je Hollande.

Naglasio je da želi vidjeti snažnu i utjecajnu Europu. Prema njegovim riječima, Europljani žele EU kako bi ih se bolje zaštitili, ojačali sigurnost granica i naoružali se zbog prijetnje terorizma, a sama Europa može očuvati svoj način života i svoju kulturu.

“Danas možemo oživjeti Europu i zaštititi je. Potrebno je osigurati vlastitu sigurnost. I da djelujemo na svjetskoj pozornici, da tražimo rješenja za sukobe koji nam prijete”, rekao je Hollande, a po njegovom mišljenju ta zadaća bi trebala biti prioritet za Europljane.

Hollande je uvjeravao novinare da Njemačka i Francuska ne pokušavaju nametati svoju volju drugim zemljama eurozone i za njih je ključno pitanje kako odlučno pokrenuti Europu.

Prema francuskom predsjedniku, najveća prijetnja Europi je “povratak u nacionalni egoizam”.

“Svaka država vodi svoje neposredne interese, ne uzimajući u obzir ukupne ambicije. Toga je sve više, a na gubitku je Europa” , rekao je Hollande, ne koristeći se terminom Europska unija, nego spominje Europu u cjelini.

S njegove točke gledišta, bez novog europskog duha, okvir EU će izblijedjeti, a prije ili kasnije će potonuti, piše Süddeutsche Zeitung.

Predsjednik Francuske je novinarima rekao da EU i njenih 28 država članica više ne mogu biti homogene.

“Dugo vremena je ideja o diferencijaciji Europe, Europe s različitim brzinama, izazivala mnogo otpora. Ali je danas to ideja koja se predlaže. Inače će Europa će eksplodirati”, uvjeren je Francois Hollande, čime zastupa tezu Junckera o potrebi izgradnje EU na dva kolosijeka i sa zemljama “prve i druge klase“.

Junckerova „Bijela knjiga“ o podjeli EU na zemlje prve i druge klase

Prema njegovom objašnjenju, Europa u budućnosti treba biti zajednička organizacija sa zajedničkim unutarnjim tržištem i jedinstvenom valutom, ali u isto vrijeme nekim zemljama, koje to žele, treba dati mogućnost da budu aktivnije u području koje smatraju da je za njih važno, zbog čega treba uspostaviti “različite stupnjeve integracije” .

U odnosima sa Sjedinjenim Državama EU treba pokazati predsjedniku Trumpu svoje političko jedinstvo, svoju ekonomsku težinu i stratešku neovisnost, uvjeren je Hollande.

Rusija, po njegovom mišljenju, nastoji potvrditi svoj utjecaj na teritorijima koji su nekad bili dio Sovjetskog Saveza, što je pokušala učiniti u Ukrajini.

“Rusija želi sudjelovati u rješavanju svjetskih sukoba u svoju korist”, rekao je predsjednik Francuske.

“Isto se može vidjeti u Siriji. Rusija se želi etablirati kao sila i testira naš otpor”,  rekao je Hollande u jednom intervjuu.

“U isto vrijeme, Moskva koristi sva sredstva kako bi utjecala na naše mišljenje”, rekao je Hollande.

Prema njegovim tvrdnjama, ne govorimo o ideologiji, kao u sovjetskim vremenima, ali ponekad o istim alatima u kombinaciji s novim tehnologijama, kao na primjer vršenje utjecaja strategijom korištenja društvenih mreža, gdje često promiče konzervativne teze.

Budući da se treba boriti, prema Francoisu Hollandeu “Europa mora provesti ideološku operaciju“.

“Moramo jasno reći tko je tko i istovremeno tko koga financira. I zašto su svi pokreti desnice u većoj ili manjoj mjeri povezani s Rusijom”, rekao je Hollande.

Međutim, istaknuo je da on nikada nije prekinuo komunikaciju s ruskim predsjednikom, baš kao ni Angela Merkel.  Hollande je naveo da je Putin na čelu velike zemlje s kojom je Francuska imala dugu povijest i da treba održati dijalog, a ne odustati, ali treba djelovati kako bi se pronašla rješenja.

Ovdje je Europa također pritisnuta uza zid, ali mora biti ujedinjena i jaka, jer će samo na taj način Rusija prema nama imati dugotrajno uravnoteženi odnos“, naglasio je Hollande u intervjuu Süddeutsche Zeitung.

Bijela knjigaeurozonafrançois hollandekonzervatizam
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
7 godine prije

Hollande – goni se u p.m.

Travis
7 godine prije

Macron pobjeđuje, Europu prve brzine čeka jača integracija i razvoj, u drugu i treću brzinu, a ja bih rekao u rikverc, idu države kao što su Mađarska, Poljska, Hrvatska itd.

Zoks
7 godine prije

“Europljani žele EU kako bi ih se bolje zaštitili, ojačali sigurnost granica i naoružali se zbog prijetnje terorizma,”
Koji su to Europljani i koliko ih sveukupno ima u drzavama na podrucju EU?

Iza_horizonta
7 godine prije

Komentarisati Olandove nemušte izjave je potpuno nesvrsishodno. Umjesto toga bi ukratko napravio jedan off-topic komentar koji bi ujedno bio poziv redakciji Logicno.com da obrate pažnju. Radi se o poslednjim izjavama Fredrike Mogerini. Njena tkz. “zabrinutost” za situaciju na Balkanu, ne bi bila zabrinjavajuća da je ona to zadržala za sebe. Problem je što su svi mainstream mediji na naslovnim stranama prenijeli tu njenu “zabrinutost”. To se zove širenje straha i panike. U toku je i kampanja optuživanja Rusije za toksičnu situaciju u regionu i pokušavanje skretanja pažnje na prave izvore problema.

majmun
7 godine prije

Zato se brzo provode tvoje odluke kojima je naređeno klanje u bivšim kolonijama u Africi

čitatelj portala
7 godine prije

Uskoro ovog ljigavca nećemo više gledati, a ni slušati njegove biserne izjave.
To je ono što je najbolje. 🙂

shumadinac
7 godine prije

“Svaka država vodi svoje neposredne interese, ne uzimajući u obzir ukupne ambicije – Nemačke.
Dok je bilo bar malo šargarepe moglo je i da se trpi ali zamislite bezobrazluka: dobijaju samo štap i još se bune??? Strašan “nacionalni egoizam”.
A “prave odluke samo zakasnele” neću ni da komentarišem.

Avignon
7 godine prije

……….Francuski predsjednik Hollande kaže da Europa nema sreće, jer uvijek radi prave stvari, ali “prekasno”………….za ovog natovskog žohara i Hitler je trebao ranije ici na Rusiju, to jest nije smio uopce dirati Francusku i zapadnu Europu nego odmah na Rusiju.

Ola-ro
7 godine prije

Travis
Globalizam u ekonomskom smislu…………
Ti ne znas sto pises.
Globalizacija je uvjek bila i uvjek ce biti.
Problem nastaje u tome sto se globalizacija svaki put drugacije tumaci.

subaru
7 godine prije

Ovog idiota cionističkog ne treba ni slušati ni gledati niti čitati.

Ilija Grozni
7 godine prije

Prije desetak godina umetrou u Becu ulazi petnestak mladih strucnjaka, jako dobro obucenih, oba pola. Svi su bili vidno zabrinuti te su se upustili u malo glasniji razgovor nego sto je uobicajno. Konstatovali su da ovaj novi vid demokracije i globalizacije je samo vracanje drustva u nazad i to u novi tip robovlasnistva. Razlika izmedju starog i novog je sto danas robovlasnici, nece morati da se brinu o svoim robovima te da ce ih uzimati i koristiti do maksimuma, dok im budu potrebni. Robu ce proizvoditi sa minimalnim placanjima i prodavati kad zele i po kojoj cijeni zele, bez ikakve moralne, ekonomske, kao i politicke osnove, kao i odgovornosti. I danas se cesto sijetim, iako su mladi bili, njihovog pomalo panicnog i ozbiljnog razgovora. Jedan seljak je isto izjavio. Protivnik sam Evrope, jer ona ce donijeti nama samo probleme, nize cijene nasih proizvoda… a donijeti ogranicenja. A ako ne udjemo,… Čitaj više »

Jupiter
7 godine prije

Kada bi se otvorili dosijeji koliko je EU birokratija strpala evra u sopstveni đep , verovatno bi pučanstvu izrasle magareće uši do Jupitera

Zdravko
7 godine prije

On je jedan od glavnih ucesnika u govnarijjama kojje zapoceo I udarilo njemu u glavu. Resio sve probleme a ISIS na vrata koji ne pominje a Rusi glavni krivci
A Francuzi posebno vole Nijemce ne mogu bez njih

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI