fbpx

Hollande: EU je pritisnuta uza zid – Sve čini dobro, ali prekasno

François Hollande

Najveći problem u Europi je sporost kojom donosi prave odluke, rekao je francuski predsjednik Hollande u intervjuu za Süddeutsche Zeitung. Prema njegovim riječima, “Moskva koristi sva sredstva da utječe na javno mnijenje Zapada i aktivno se uključuje u svjetske sukobe kako bi iz njih izvukla korist”.

“Europska unija je pritisnuta uza zid, ona mora biti ujedinjena i jaka, jer će samo na taj način Rusija prema nama imati dugotrajno uravnoteženi odnos”, rekao je odlazeći francuski predsjednik Hollande, jedan od najgorih u povijesti Francuske.

Francuski predsjednik Hollande kaže da Europa nema sreće, jer uvijek radi prave stvari, ali “prekasno”, piše njemački Süddeutsche Zeitung.

“Najveći problem u Europi nije smjer njenih odluka, nego sporost kojom ih donosi. Europa djeluje uglavnom dobro, ali prekasno,… uvijek prekasno”, rekao je francuski lider u ekskluzivnom razgovoru s nekoliko medija.

U razgovoru s novinarima je rekao da će se na budućim izborima u Francuskoj odlučivati ne samo o sudbini njegove zemlje, nego i budućnost Europe. Ako pobijedi Nacionalni front, nova francuska predsjednica će se odmah angažirati na izlasku iz eurozone, ali i EU, jer je ključni cilj populista podijeliti Europu, rekao je Hollande.

Naglasio je da želi vidjeti snažnu i utjecajnu Europu. Prema njegovim riječima, Europljani žele EU kako bi ih se bolje zaštitili, ojačali sigurnost granica i naoružali se zbog prijetnje terorizma, a sama Europa može očuvati svoj način života i svoju kulturu.

“Danas možemo oživjeti Europu i zaštititi je. Potrebno je osigurati vlastitu sigurnost. I da djelujemo na svjetskoj pozornici, da tražimo rješenja za sukobe koji nam prijete”, rekao je Hollande, a po njegovom mišljenju ta zadaća bi trebala biti prioritet za Europljane.

Hollande je uvjeravao novinare da Njemačka i Francuska ne pokušavaju nametati svoju volju drugim zemljama eurozone i za njih je ključno pitanje kako odlučno pokrenuti Europu.

Prema francuskom predsjedniku, najveća prijetnja Europi je “povratak u nacionalni egoizam”.

“Svaka država vodi svoje neposredne interese, ne uzimajući u obzir ukupne ambicije. Toga je sve više, a na gubitku je Europa” , rekao je Hollande, ne koristeći se terminom Europska unija, nego spominje Europu u cjelini.

S njegove točke gledišta, bez novog europskog duha, okvir EU će izblijedjeti, a prije ili kasnije će potonuti, piše Süddeutsche Zeitung.

Predsjednik Francuske je novinarima rekao da EU i njenih 28 država članica više ne mogu biti homogene.

“Dugo vremena je ideja o diferencijaciji Europe, Europe s različitim brzinama, izazivala mnogo otpora. Ali je danas to ideja koja se predlaže. Inače će Europa će eksplodirati”, uvjeren je Francois Hollande, čime zastupa tezu Junckera o potrebi izgradnje EU na dva kolosijeka i sa zemljama “prve i druge klase“.

Junckerova „Bijela knjiga“ o podjeli EU na zemlje prve i druge klase

Prema njegovom objašnjenju, Europa u budućnosti treba biti zajednička organizacija sa zajedničkim unutarnjim tržištem i jedinstvenom valutom, ali u isto vrijeme nekim zemljama, koje to žele, treba dati mogućnost da budu aktivnije u području koje smatraju da je za njih važno, zbog čega treba uspostaviti “različite stupnjeve integracije” .

U odnosima sa Sjedinjenim Državama EU treba pokazati predsjedniku Trumpu svoje političko jedinstvo, svoju ekonomsku težinu i stratešku neovisnost, uvjeren je Hollande.

Rusija, po njegovom mišljenju, nastoji potvrditi svoj utjecaj na teritorijima koji su nekad bili dio Sovjetskog Saveza, što je pokušala učiniti u Ukrajini.

“Rusija želi sudjelovati u rješavanju svjetskih sukoba u svoju korist”, rekao je predsjednik Francuske.

“Isto se može vidjeti u Siriji. Rusija se želi etablirati kao sila i testira naš otpor”,  rekao je Hollande u jednom intervjuu.

“U isto vrijeme, Moskva koristi sva sredstva kako bi utjecala na naše mišljenje”, rekao je Hollande.

Prema njegovim tvrdnjama, ne govorimo o ideologiji, kao u sovjetskim vremenima, ali ponekad o istim alatima u kombinaciji s novim tehnologijama, kao na primjer vršenje utjecaja strategijom korištenja društvenih mreža, gdje često promiče konzervativne teze.

Budući da se treba boriti, prema Francoisu Hollandeu “Europa mora provesti ideološku operaciju“.

“Moramo jasno reći tko je tko i istovremeno tko koga financira. I zašto su svi pokreti desnice u većoj ili manjoj mjeri povezani s Rusijom”, rekao je Hollande.

Međutim, istaknuo je da on nikada nije prekinuo komunikaciju s ruskim predsjednikom, baš kao ni Angela Merkel.  Hollande je naveo da je Putin na čelu velike zemlje s kojom je Francuska imala dugu povijest i da treba održati dijalog, a ne odustati, ali treba djelovati kako bi se pronašla rješenja.

Ovdje je Europa također pritisnuta uza zid, ali mora biti ujedinjena i jaka, jer će samo na taj način Rusija prema nama imati dugotrajno uravnoteženi odnos“, naglasio je Hollande u intervjuu Süddeutsche Zeitung.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
24 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
tuf
Gost
tuf
3 godine prije

Hollande – goni se u p.m.

Sovoranola
Gost
Sovoranola
3 godine prije

Tuf nemoj tako. Čovik je mislija dobro ali mu Rusi ne daju i to samo radi nekih svojih interesa.

Travis
Gost
Travis
3 godine prije

Macron pobjeđuje, Europu prve brzine čeka jača integracija i razvoj, u drugu i treću brzinu, a ja bih rekao u rikverc, idu države kao što su Mađarska, Poljska, Hrvatska itd.

Travis
Gost
Travis
3 godine prije

Ne moze Le Pen pobijediti. Rikverc ceka Orbana i slicne. Tko ne zeli integracije i liberalne vrijednosti moze i sam ako zeli.

Travis
Gost
Travis
3 godine prije

Globalizam u ekonomskom smislu nikada nije bio jaci. On je postao uvjet ekonomskog rasta. Zatvorenost i protekcionizam snizavaju ekonomski rast jer trzista postaju manja. Globalizaciju politika ne moze zaustaviti. Politika kaska za razvojem znanosti i tehnologije. Globalizacija je nepovratna. Stvar je u tome tko ce ekonomski u svijetu biti jaci.

Netko
Gost
Netko
3 godine prije

@Travis Vidim da si dobio puno minusa al ja mislim, nepravedno. Po meni, ljudi jednostavno ne razumiju da se protiv globalizacije ne možeš borit jer je globalizacija već tu. Pa zaboga, već desetak godina govorimo da je svijet globalno selo. Borba se zapravo vodi na polju tko zapravo ima pravo na monopol globalizacije. Globalizacija made in USA, Rusija ili KIna.
Zamislimo globalizaciju kao rijeku koja nezaustavljivo teče nizvodno. Da bi profitirala, jedna svijetska sila je izgradila mlin i prodavala kruh svima ostalima i obogatila se. Kada su mali probali izgradit svoje mlinove, bili su izbombardirani od velike sile. Sad su se pojavile još dvije velike sile sa svojim mlinovima al su dobro naoružane pa je prva sila prisiljena na ustupke a mali su dobili alternativu.
Ispričavam se na dugom i “bajkovitom” postu al morao sam u svrhu argumenta.

Sa strane
Gost
Sa strane
3 godine prije

@Netko, globalizacija se bori sama sa sobom. Njoj ne treba protivnik. Njen najveći neprijatelj su njeni rezultati koje vidimo svuda oko nas. Primjena klasičnog oružja u sprječavanju otpora globalizaciji nije više moguća kao prije. Sve više zemalja posjeduje apokaliptično oružje koje sprječava klasične ratove. To je razlog što se danas klasično ratovi vode u manje razvijenim zemljama, a u jakim zemljama koriste nekonvencijalne metode ratovanja.

Nitko nije protiv globalizacije i njene koristi, samo ta korist mora biti jednaka za sve, a ne samo one koji drže mlinove. Dok to ne shvate, globalisti će imati velike probleme.

Travis
Gost
Travis
3 godine prije

@Netko Nepravednost o kojoj pricas ne moze se zaustaviti retrogradnim nacionalistickim retorikama nego pravednijim drustvom koje mora biti zasnovano na pravdi i jednakosti. Nove elite u SAD i Rusiji nisu one koje ce donijeti pravdu. Rađanje nove paradigme slobode i pravde u uvjetima globalizacije, sveopce automatizacije i razvoja znanost tek se treba dogoditi a populizam i nacionalizam Trumpa, Putina itd. su samo simptomi bolesti koju ce izlijeciti nova paradigma. To se mora dogoditi.

Sa strane
Gost
Sa strane
3 godine prije

Kažeš da je rješenje za postojeću paradigmu jedna nova paradigma?

Halo prijatelju zar ti ne vidiš što govoriš? Iluziju želiš riješiti drugom iluzijom.

To što govoriš su “šizofrena cepanja” iz serije Vratiće se rode. 🙂

Netko
Gost
Netko
3 godine prije

Sve u svemu, slijepa ulica.

kris
Gost
kris
3 godine prije

Pa evo Nemacka ili Japan su jači od Rusije ekonomski ali se u svetu mnogo manje pitaju od Rusije. Znači jači tlači, a ekonomija ne igra više ulogu kao pre. Istorija se ponovo pokrenula.
Htvatska ima 100 tenkova, nemacka 600, a Rusija 26.000 tako da su pored SAD i Rusije sve ostalo patuljci.

Zoks
Gost
Zoks
3 godine prije

“Europljani žele EU kako bi ih se bolje zaštitili, ojačali sigurnost granica i naoružali se zbog prijetnje terorizma,”
Koji su to Europljani i koliko ih sveukupno ima u drzavama na podrucju EU?

kris
Gost
kris
3 godine prije

Ja se secam broja od 710 miliona stanovnika Evrope jos pre 15 godina kad sam bio 5 razred. A Evropska Unija bez UK ima 440 miliona. Znaci van EU je 270 miliona stanovnike Evrope.
Sto se broja drzava tice Evropa ima 45 drzava a 28 su u Evropskoj Uniji.

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
3 godine prije

Komentarisati Olandove nemušte izjave je potpuno nesvrsishodno. Umjesto toga bi ukratko napravio jedan off-topic komentar koji bi ujedno bio poziv redakciji Logicno.com da obrate pažnju. Radi se o poslednjim izjavama Fredrike Mogerini. Njena tkz. “zabrinutost” za situaciju na Balkanu, ne bi bila zabrinjavajuća da je ona to zadržala za sebe. Problem je što su svi mainstream mediji na naslovnim stranama prenijeli tu njenu “zabrinutost”. To se zove širenje straha i panike. U toku je i kampanja optuživanja Rusije za toksičnu situaciju u regionu i pokušavanje skretanja pažnje na prave izvore problema.

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije

U potpunosti se slažem sa Vama oko ovog nemuštog tipa koji nije svjestan svoje besvjesti. Što se tiče onog liberalnog klona koji se odaziva na Mogerini, navodno se sa turneje vratila zabrinuta. Ne znam zašto njena zabrinutost meni čini dobro.

majmun
Gost
majmun
3 godine prije

Zato se brzo provode tvoje odluke kojima je naređeno klanje u bivšim kolonijama u Africi

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije

Uskoro ovog ljigavca nećemo više gledati, a ni slušati njegove biserne izjave.
To je ono što je najbolje. 🙂

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije

“Svaka država vodi svoje neposredne interese, ne uzimajući u obzir ukupne ambicije – Nemačke.
Dok je bilo bar malo šargarepe moglo je i da se trpi ali zamislite bezobrazluka: dobijaju samo štap i još se bune??? Strašan “nacionalni egoizam”.
A “prave odluke samo zakasnele” neću ni da komentarišem.

Avignon
Gost
Avignon
3 godine prije

……….Francuski predsjednik Hollande kaže da Europa nema sreće, jer uvijek radi prave stvari, ali “prekasno”………….za ovog natovskog žohara i Hitler je trebao ranije ici na Rusiju, to jest nije smio uopce dirati Francusku i zapadnu Europu nego odmah na Rusiju.

Ola-ro
Gost
Ola-ro
3 godine prije

Travis
Globalizam u ekonomskom smislu…………
Ti ne znas sto pises.
Globalizacija je uvjek bila i uvjek ce biti.
Problem nastaje u tome sto se globalizacija svaki put drugacije tumaci.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Ovog idiota cionističkog ne treba ni slušati ni gledati niti čitati.

Ilija Grozni
Gost
Ilija Grozni
3 godine prije

Prije desetak godina umetrou u Becu ulazi petnestak mladih strucnjaka, jako dobro obucenih, oba pola. Svi su bili vidno zabrinuti te su se upustili u malo glasniji razgovor nego sto je uobicajno. Konstatovali su da ovaj novi vid demokracije i globalizacije je samo vracanje drustva u nazad i to u novi tip robovlasnistva. Razlika izmedju starog i novog je sto danas robovlasnici, nece morati da se brinu o svoim robovima te da ce ih uzimati i koristiti do maksimuma, dok im budu potrebni. Robu ce proizvoditi sa minimalnim placanjima i prodavati kad zele i po kojoj cijeni zele, bez ikakve moralne, ekonomske, kao i politicke osnove, kao i odgovornosti. I danas se cesto sijetim, iako su mladi bili, njihovog pomalo panicnog i ozbiljnog razgovora. Jedan seljak je isto izjavio. Protivnik sam Evrope, jer ona ce donijeti nama samo probleme, nize cijene nasih proizvoda… a donijeti ogranicenja. A ako ne udjemo, opet ne valja, necemo svoje proizvode imati kome prodavati! Na kraju, Evropa i evropsku politiku je unistio birokratski i parcijalni obicno nakaradni stavovi politicara, kao i zelja Nijemaca, Engleza za dominacijom u njoj i njihov mentalitet osveta, pljacki i eksploatacije sa ciljem totalnog unistavanja drugih potcinjenih.

Jupiter
Gost
Jupiter
3 godine prije

Kada bi se otvorili dosijeji koliko je EU birokratija strpala evra u sopstveni đep , verovatno bi pučanstvu izrasle magareće uši do Jupitera

Zdravko
Gost
Zdravko
3 godine prije

On je jedan od glavnih ucesnika u govnarijjama kojje zapoceo I udarilo njemu u glavu. Resio sve probleme a ISIS na vrata koji ne pominje a Rusi glavni krivci
A Francuzi posebno vole Nijemce ne mogu bez njih

POVEZANE VIJESTI

Izbornik