Berlin odbio ubrzano stvaranje “Sjedinjenih Europskih Država”, kako želi Macron

Berlin
30 komentara

Jučer su se u Berlinu susreli njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron. Unatoč  mnogim različitim stajalištima, navodno su do sredine godine namjeravali predstaviti zajednički plan reforme EU.

“Ono što nam treba su otvorene rasprave i na kraju sposobnost za postizanje kompromisa “, rekla je Merkel nakon susreta s Macronom.

Merkel je naglasila kako Njemačka i Francuska o budućnosti Europske unije imaju različite aspekte i stavove, ali da u cjelini “može doći do dobrog rezultata”.

I Merkel i Macron su se složili da eurozona još uvijek nije dovoljno otporna na krize.

“Moramo dalje razvijati gospodarsku i monetarnu uniju”, rekla je Merkel i dodala kako do summita EU u lipnju žele donijeti “zajedničke odluke” koje se tiču reformi unutar Europske unije.

Francuski predsjednik je naglasio kako je Europa trenutno na raskrsnici.

Emmanuel Macron
FOTO: Emmanuel Macron

“Mi živimo u fazi europske avanture koja je stvarno jedinstvena. Zajednički suverenitet Europe je zbog ratova i trgovinskih sukoba stavljen na kušnju”, rekao je francuski predsjednik, govoreći o Europskoj uniji kao o dovršenom državnom entitetu.

Reforme bi se trebale provesti u azilantskoj politici, zajedničkoj vanjskoj politici i daljnjem razvoju gospodarske i monetarne unije, što je korak ka stvaranju Sjedinjenih Europskih Država, a prema većini stručnjaka je to zbog heterogenosti same EU nemoguće postići.

Razlike između Berlina i Pariza su posebno vidljive po pitanju produbljivanja zajedničke gospodarske i monetarne politike. Najviše otpora s njemačke strane dolazi upravo iz redova njemačkih demokršćana koje predstavlja kancelarka Merkel, dok su takozvani njemački “socijaldemokrati” po ovom pitanju bliži stavovima Macrona.

DWN: Merkel i Macron nisu postigli nikakav kompromis o reformama EU

eu

No, njemački Deutsche Wirtschafts Nachrichten piše kako Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron na sastanku u Berlinu nisu postigli nikakve rezultate po pitanju reforme EU. Stavovi i prijedlozi dviju zemalja su različiti, iako je Njemačka spremna prihvatiti neke od Macronovih zahtjeva, ali u dalekoj budućnosti.

Na sastanku u Berlinu su oboje političara izrazili želju za bližom suradnjom u provedbi reformi EU, ali su priznali kako je do zajedničkih prijedloga za predstojeći summit EU u lipnju još uvijek težak put.

Prema riječima njemačke kancelarke, postoje određene nesuglasice u stavovima Francuske i Njemačke o određenim pitanjima.

Na summitu EU u lipnju Njemačka i Francuska žele iznijeti zajedničke prijedloge za reforme. Francuski predsjednik je prošle godine iznio niz prijedloga, ali većina njegovih zahtjeva nije naišla na potporu među političarima EU.

Deutsche Wirtschafts Nachrichten piše kako na sastanku s Makronom Angela Merkel nije ništa govorila o njegovim ključnim zahtjevima, a to su projekti jačanja ekonomske i monetarne unije, planovi za preinaku Europskog stabilizacijskog fonda u Europsku monetarni fond, konačno formiranje bankarske unije i zajedničkog sustava zaštite depozita.

“Toga ne može biti u bliskoj budućnosti, nego u dalekoj”, rekla je Angela Merkel.

Macron je i ovaj put insistirao na potrebi povećanja ulaganja u eurozonu. Međutim, francuski predsjednik je istaknuo da se ne radi o alatima za postizanje nekog cilja, nego “cilju kojeg želimo postići”.

Dakle, on ne govori izravno o proračunu i eurozoni, nego i zajedničkim financijama EU, što nije ni blizu prijedloga Angele Merkel kojeg je iznijela na skupštini europskih ministara gospodarstva i financija.

Angela Merkel
FOTO: Angela Merkel

Prema članku, francuski predsjednik kaže “kako suverenitet Europe testira snagu na međunarodnoj razini, a taj je suverenitet ugrožen sve dok postoje sumnje u EU i vrlo jaki nacionalistički stavovi”.

“Zato je ovaj trenutak ključan za budućnost Europe”, rekao je Macron.

Prije summita EU će se Angela Merkel i Emmanuel Macron sastati na međuvladinom summitu 19. lipnja. Francuski predsjednik je morao dugo čekati prije nego što je mogao nasamo s Angelom Merkel o njegovoj viziji ubrzanog reformskog projekta. Prvo je morao čekati održavanje izbora za Bundestag u rujnu prošle godine, a potom čekati gotovo šest mjeseci prije formiranja vlade u Berlinu, ističe Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

 

eurozona
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
LuckyE
5 godine prije

Macronovu viziju je u Njemackoj nedavno zastupao vodja SPD-a Martin Schulz koji je sada izbacen iz igre. On kao pravi lijevicar jer zastupao tu ideju bez da je imao pojma tko bi cijeli projekt trebao platiti. Merkelova i njen CDU znaju da ce Njemacka biti ta koja bi sve to trebala financirati i od tuda proizlazi njen otpor prema toj ideji. Inace, Nijemci su malo ljuti na Macrona koji se izdaje za velikog europljanina, a u jeku „izbjeglicke krize“ je Francuska primila vrlo mali broj imigranata.

rodoljub
5 godine prije

Od umanjenja do ukidanja suvereniteta drzava i denacifikaciju drzava sprovodi liberalna korporativna mafija , a Makron je izabran kao njihov glavni igrac u Evropi. Njemu pomazu birokrate EU koje su, bez ikakvih izbora i dmokratske procedure, nametnute – postavljene da sluze toj liberalnoj mafiji .

dadi
5 godine prije

Makron gubi sledece izbore 100% Propast mu je u drzavi !

Amer
5 godine prije

Jedno pitanje za redakciju:
Da li ste razmišljali o ograničenjima broja redaka tekstova koji se objavljuju, kao i komentara koji ih prate. Mislim da bi se time poboljšao kvalitet i pikost istih, kao i bolja protočnost ideja. Hvala.

Matija
5 godine prije

Nezna se ko je američka lutka više, a ovaj Macron & co. su izveli barbarsku agresiju na suverenu državu Siriju bez ikakvih dokaza o kemijskom oružju (hint Irak…), samo su im Rusi ovaj put stavili crvenu crtu koju nisu prešli! Evo dva puna transportna broda stigla iz Rusije, među teretom je i S-300 za sirijsku PZO pa nek Izraelci opet napadnu, ovaj put neće moć krivit Ruse, već “neprijatelje” Sirijce i među njima Iran i Hezbollah! Još da spomenem da izraelsko ratno zrakoplovstvo i nije baš u najboljem stanju, raspolažu s desetljećima starim F-15(x) i F-16(x) te ih skupo i teško drže u letnom stanju, a F-35A, u Izraelu F-35I Adir neće u značajnim količinama baš skoro!

Riddick
5 godine prije

Ne treba sumnjati da će Politbiro EU doneti najbolju odluku u interesu naših naroda i narodnosti sa brdovitog Balkana.
Hvala vam druže Makron i drugarice Merkel što se starate o nama.

eu kolonija
5 godine prije

u europskoj uniji nema konsenzusa ni oko ribarskih kvota a kamo li oko ujedinjenih europskih država i gubitka suvereniteta u državama članicama

Spartak
5 godine prije

Ovaj banksterski makro je trojanski konj svjetske neoliberalističke mafije u Europi. Krajnji cilj: jedan planet bez država i bez nacija, a u vlasništvu jedne banke. Roboti i ljudski robovi rade a malobrojna elita drži bič i uzde. Takvu nam demonkraciju spremaju ovi ratni zločinci

Vlastimir
5 godine prije

Makrona su finansirali Rokfeler i masoni i njemu je cilj stvoriti Sjedinjene Evropske Države kao SAD, time bi se ukinule nacionalne države i bogati bi upravljalI Evropom dok bi male zemlje i nacije nestale.PLAN MASONA JE KATASTROFALAN ZA EVROPU.

tuf
5 godine prije

Ugrožen je “suverenitet Europe” ? To su mu nadređeni napisali jer dobro zvuči a ovcama izaziva nelagodu i nesigurnost. Vjerujem da nitko od tobožnjih novinara nije s njim ušao u raspravu oko te izjave. Da li bi federalizacija EU (inače podskup skupa Europe, Macron EU svjesno podmeće pod pojam Europe) napokon značila eliminaciju utjecaja od bankarskih i korporativnih lobija, utjecajnih političkih i religijskih organizacija i pojedinaca te tobožnjih saveznika koji je guraju u ratove te ugrožavaju internu sigurnost ? Što za Macrona znači suverenitet ? Možda ipak nešto bliže Orwellovom poimanju “newspeak”-a ?

Ana
5 godine prije

Nakon svakon Nein! mali ima na kome lijeciti frustracije, i ne usteze se.

Buzz
5 godine prije

“ suverenitet Europe testira snagu na međunarodnoj razini, a taj je suverenitet ugrožen sve dok postoje sumnje u EU i vrlo jaki nacionalistički sravovi”
Evo ga, sad su nacionalni interesi postali “nacionalisticki”, a uskoro ce biti i zabranjeni, pa ce bilo kakva expresija nacionalne pripadnosti bit smatrana negativnom, reakcionarnom smetnji razvoja EU jedinstva koja ce biti i zakonom sankcionirana. Zivi bili pa vidili.

alan ford
5 godine prije

to je samo privremeno, da se umiri vlastito stanovništvo. Ali “Berlin” (čitaj: sorosesvi plaćenici na čelu sa Merkelicom), rade na uništenju Njemačke i postepenom stvaranju Sjedinjenih europskih država. Novi njemački ministar VP, Heiko Maas, mogao bi biti njemački “Macron” i nasljednik Merkelice za 4 godine. Gospodari Njemačke iz duboke države, očito nisu bili zadovoljni bivšim ministrom VP, Sigmarom Gabrielom, koji je nešto malo pokušavao samostalnu politiku, pa su naredili njegovu smjenu. Heiko Maas, iz SPD-a, ljepuškast, mlad, ranije ninstar pravosuđa, koji se istakao hapšenjem ljudio zbog kritičnih postova na Fejsu, je jastreb potpuno cionistički igrač, odmah nakon što je postao ministar VP, otišao je u Izrael da opuši kurac Netanjahuu. Maas je krizizirao svog poredhodnika Gabrile zbog opuštanja Rusiji, napao je i bivšeg kancelara Schroedera zbog veza s Putinom i izjavio da Asad mora otići.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI