Gospodarstvo Eurozone na putu je prema dvostrukoj recesiji

Zatvoreni poslovi u Evropi
13 komentara

Novo istraživanje IHS Markita pokazalo je da je gospodarski oporavak Eurozone zastao prošlog mjeseca, zbog drugog vala Covida i s njim povezanih ograničenja, koji su slomili aktivnost u dominantnoj uslužnoj industriji saveza.

Konačni indeks kompozitnih menadžera nabave HS Markita (koji se smatra dobrim mjerilom ekonomskog zdravlja) pao je na 50,0 prošlog mjeseca, s 50,4 koliko je iznosio u rujnu.

Oznaku 50, koja razdvaja rast od smanjenja, povukle su usluge PMI, koje su pale na 46,9 sa 48,0, što je najniže od svibnja, kada je prvi val virusa zahvatio Europu. Sve to ukazuje na predstojeću potencijalnu dvostruku recesiju koja se bliži savezu od 19 zemalja, navodi se u izvješću.

“Davatelji usluga posebno su pogođeni, predvođeni jačanjem slabosti u sektorima usmjerenim prema potrošačima, poput ugostiteljstva, zbog čega u drugi plan padaju svjetlije vijesti viđene u proizvodnji tijekom mjeseca”, rekao je Chris Williamson, glavni ekonomist poslovanja u IHS Markitu.

Dodao je još: „Pooštravanjem mjera zaključavanja postaje sve teže vidjeti kako će gospodarstvo Eurozone izbjeći povratak u pad. Izgledi za sve zemlje postaju sve mračniji.”

Prema službenim podacima, gospodarstvo Eurozone palo je za 11,8 posto u drugom tromjesečju, proširivši se za puno bolje od očekivanih 12,7 posto u srpnju i rujnu, nakon što su ublažena mnoga ograničenja zaključavanja.

IHS Markit rekao je da je indeks poslovnih očekivanja pao na 54,2, sa 59,2, dok je uglavnom bio niži samo ove godine i tijekom posljednje dvije financijske krize.

Europska središnja banka, koja je već uložila poticaj bez presedana, rekla je prošlog tjedna da će u prosincu poduzeti nove mjere za suzbijanje novih padova.

eurozonaIHS Markitarecesija
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ooiyt
3 godine prije

Npr. Israel je naručio 1.5 milion cjepiva iz Rusije javlja RT a Australija je nesluzbeno, drugim riječima prešutno izglasala cjepivo iz Rusije Verboten, dakle za Australiju zabranjeno.

Australija je narucila pet miliona cjepiva iz Amerike i Britanije koje jos nije pusteno u promet, dakle nedokazano, nepostojece.

Valjda se nesto moze iz ovog nauciti.

Zasto anglo-saxi mrzu Rusiju?

Max
3 godine prije

Sve očekivano a bit će još i gore.

Spacevoodoo
3 godine prije

Pa nije valjda kako su manageri kompozitni, nego indexi.

nekoime
3 godine prije

Preciznije, drugi je val Corone izmišljen kako bi stopirao gospodarski oporavak Eurozone.

Emiliano Zapata
3 godine prije

To se vise onda ne zove recesija ili dupla recesija vec DEPRESIJA!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI