Zatišje pred buru: Finansijski stručnjaci prognoziraju nikad veću recesiju

Berza-trziste
98 komentara

Neki finansijski stručnjaci tumače nedavno oživljavanje berze nakon rastućih kamatnih stopa i propasti banaka visokog profila kao znak da bi recesija mogla biti iza ugla.

JPMorgan Asset Management Globalni šef sektora fiksnih prihoda Bob Michele rekao je da današnja ekonomska klima podsjeća na zatišje viđeno u finansijskoj krizi 2008. godine . Michele, koja upravlja imovinom vrednom više od 700 milijardi dolara za JPMorgan, smatra da je trenutna klima varljiva.

U intervjuu je rekao: „Ovo me užasno podseća na period od marta do juna 2008. Drugim riječima, naredni mjeseci bi se mogli pokazati kao zatišje prije oluje.

U prošlim ciklusima povećanja kamatnih stopa, postojao je obrazac recesije počevši od 13 mjeseci, u prosjeku, nakon konačnog povećanja stope od strane Fed-a. Njihov posljednji potez dogodio se u maju, a sat već otkucava. Michele je rekao da tokom perioda neposredno nakon što centralna banka prestane da povećava stope, „niste u recesiji; izgleda kao meko sletanje” s obzirom na to da privreda nastavlja da raste. Međutim, on nije pokušao da umanji ono što će se vjerovatno očekivati.

“Ali bilo bi čudo da se ovo završi bez recesije”, napomenuo je on.

Michele vjeruje da bi privreda mogla ući u recesiju prije kraja godine. Iako može biti malo odgođeno jer sredstva za stimulaciju Covida i dalje imaju određeni učinak, nema sumnje kuda idemo.

„Veoma sam uveren da ćemo za godinu dana biti u recesiji“, dodao je on.

Jedan od razloga zbog kojih se osjeća samopouzdano dajući ovo predviđanje je da su akcije Federalnih rezervi u posljednjih 15 mjeseci bile njihov najagresivniji rast stope u posljednje četiri decenije. Fed također koristi kvantitativno zaoštravanje, a Michele kaže da trenutno vidimo poteze koji se obično vide samo tokom ili neposredno prije recesije. On je također naveo rastuću nezaposlenost, pad vrijednosti robe, obrnutu krivu prinosa i zaoštravanje kredita kao dodatne znakove da je u toku ekonomsko usporavanje.

Recesija bi mogla posebno teško pogoditi određene grupe

Iako će recesija uticati na sve, on misli da će najteže biti pogođene komercijalne nekretnine, komercijalni zajmoprimci s rejtingom bezvrednih kredita i regionalne banke.

Kada je riječ o komercijalnim nekretninama, on ukazuje na veliki broj nenaseljenih zgrada u mnogim područjima metroa jer se vlasnici nekretnina bore s visokim kamatama i kašnjenjem po kreditima.

U međuvremenu, kompanije sa štetnim rejtingom koje su u prošlosti imale koristi od niskih troškova pozajmljivanja teško će se pomiriti s novim okruženjem finansiranja, a oni koji traže refinansiranje za svoje kredite s promjenjivom kamatnom stopom mogli bi završiti u problemima. On misli da će se za mnoge stope udvostručiti ili čak utrostručiti, što će dovesti do restrukturiranja i neispunjenja obaveza.

Za regionalne banke, gubici ulaganja u vezi sa višim kamatnim stopama, zajedno sa pritiskom zbog oslanjanja na vladine programe za zadovoljavanje odliva depozita, stvoriće veliki pritisak. Michele smatra da nedavni problemi u ovoj industriji nisu riješeni; umjesto toga, stabilizirani su samo zahvaljujući pomoći vlade.

Jeremy Siegel, penzionisani profesor finansija na Wharton školi Univerziteta Pennsylvania i finansijski komentator, također očekuje recesiju , iako vjeruje da će ona biti plitka, posebno u svjetlu pritisaka u političkoj sezoni da se izbjegne duboka recesija.

Njemačka je nedavno pala u recesiju jer je inflacija uzela danak u najvećoj evropskoj ekonomiji, a više cijene su uticale na potrošnju domaćinstava na sve, od namještaja i odjeće do namirnica. Situaciji je doprineo i efekat ukrajinskog sukoba na isporuke ruskog gasa. Stopa inflacije u Njemačkoj je u aprilu iznosila 7,2 posto .

EkonomijaFinansijski Stručnjaciinflacijarecesija
Pretplatiti se
Obavijesti o
98 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
10 mjeseci prije

Recesija sa ovolikim vojnim i ratnim troškovima i utrkom u naoružanju?.Nista od receijje, ali ide rerstruktuiranje i pad standarda dok se Zapad ponovno ne nauči raditi. Ovako sve “filozofi i neradnici”.

alexosijek
10 mjeseci prije

Onog dana kada ste vi svi veliki gospodari života i smrti zaključali svjetsku ekonomiju prije tri godine, jer valjda i ekonomija prenosi “virus” – to je bio zadnji čavao u lijes…Onaj mrtvac u lijesu je umirao sporo i bolno prethodnih 50-tak godina, imao je bolest koja je bila neizliječiva i koja ubija jako polako, na respirator je prikopčan 2008., te umro 2020. godine. Nema više nikakve ekonomije, nema pravila, nema ničega – osobno mi je najdraže što nametnuti tabui kroz godine koji su i odveli ljude u dužničko ropstvo i izloženost klimatskim promjenama (ESG)?, +++ideologijama? i ostalim smicalicama konačno padaju kao kula od karata – prvo krene polako, i onda pljas! gotovo je…Ovi vrli stručnjaci bankarskog sektora koji su ekonomiju proglasili znanošću – eh, pitajte ih gdje drže svoju zaradu u dolarima, ili se radi o nečemu drugome? Lova, lova, kontrola, moć…ma, pjesma….lp

Jimbo
10 mjeseci prije

Mišo če vjerovatno završiti kao hitler

Ivan
10 mjeseci prije

Hoce li ona krmaca Ursula ostatak provesti iza resetaka?

Marko
10 mjeseci prije

J*** vam lockdown sve… kako ljudi mogu biti tako slijepi i glupi, to je jezivo

Miko
10 mjeseci prije

Danas je na dnevnome redu plašenje sa ”recesijom”. Bar kad bi neko znao žta je to recesija, pad kupovne moći uzrokovan inflacijom nije recesija, proizvodnja novca nije recesija, možda je pad burzi recesija. Šta recesija uopće znači kad se poslovanje nemože planirat kao prije deset godina, rokovi su decimirani, prije deset godina mogao se napravit neki petogodišnji plan poslovanja, danas nemože ni petomjesečni. Nagradno pitanje je šta će udrit prije, pad burzi od 50% ili hiperinflacija kad će ono šta danas vrijedi 50 vrijedit 100 u jedinicama duga? Interesantno je kako sve neki stručnjaci po svim medijima i komentarima, sve znaju o recesijama, burzama, nekretninama, ali niti riječ o hrvatskim, srpskim, bosanskim ekonomijama, stanju vanjskih dugova i tendenciji istih. Koji ste vi pan pani, sad niko više ne spominje BDP, a da Ursula vd Layen i Plenky beknu o BDP-u onda bi se pojavila gomila ekonomskih stručnjaka sa ”analizama” di… Čitaj više »

Ivek
10 mjeseci prije

Naštampali su brdo novaca, sebi napuhali dionice do neba, a nama dali inflaciju, traže naivce koji će to kupit, novu generaciju mladih koji ne kuže ništa.
Nemaju plan to srušiti sami sebi baš, jer nemaju kome još prodati. Neke dionicse su rasle 100-e posto, di toga ima..Npr. Nvidia koja je bila 2 dolara sad je 410 dolara. To je povećanje od 20000%
Bitcoin isto balončina bez pokrića..
To mora otić sve u k..c, samo im treba neki okidač, ali prije toga moraju to nekom uvalit, mirovinskim fondovima da pokradu penziće ili nekom naivcu. A do tad će držati gore sami sebi bez obzira na recesiju.

Netko
10 mjeseci prije

Ajde ajde recesija….sistem se RUŠI i što prije propadne to bolje…dolazi svijet BEZ KAMATA…dolazi SLOBODA…budite spremni za nju bez STRAHA.

Henrik8
10 mjeseci prije

Definicija recesije je jednostavno usporavanje kolanje novca. Kako je u članku dobro opisano neke će grupacije imati koristi a neke će biti u teškoćama. Gomilanjem novca u pojedinim grupacijama javlja se problem neravnoteže, jer ovi koji su ga nagomilali ne mogu ga tako brzo trošiti da bi svi bili zadovoljni. Ratovi u takovim situacijama su se pokazali kao dobra investicija – bar dok traju, a i duže, princip je para se vrti i to je OK. Dakle države koje pronađu nove investicije i proizvode koje imaju visoke koeficijente povrata novca biti će u prednosti. Mi sa periferije možemo samo to promatrati, a uostalom ćemo to manje osjetiti jer ionako nismo značajno u toj igri. Biti ćemo i dalje manje više siromašni ili bogati od onih koji su još dalje na priferiji događanja. Zašto smo mi na toj periferiji? Zašto jedna mala država Austrija koja je nakon drugog svjetskog rata bila… Čitaj više »

držnedaj
10 mjeseci prije

“Istrebljenje: dr Joseph Sansone Povijesno gledano, rase koje su pokorene bivaju ili istrijebljene, porobljene ili stopljene s njima. Postoji određena logika u ovom procesu. Istrebljenje pokorenih omogućilo je potpuno iskorištavanje prirodnih bogatstava koje su prethodno kontrolirali i osiguralo da u budućnosti neće biti ustanaka ili pobuna pokorenih. Genocid i etničko čišćenje imaju dugu povijest. Koliko god ropstvo bilo vrijedno prezira, ono je bio humaniji pristup od istrebljenja i također je dopuštalo povećanje resursa u obliku besplatnog rada. U starom svijetu ropstvo je bilo različito po težini. Poznati po svom daru proricanja, Etruščane su mnogi smatrali svetim narodom drevnog svijeta i na mnoge su načine imali najnapredniju kulturu svog vremena. Postignuto bogatstvo značilo je da su robovi često posjedovali imovinu i vodili poslove. Neke su afričke plemenske zajednice porobljavale poražene ratnike kao svojevrsni danak za izgubljeni rat na ograničeno razdoblje od godinu dana prije nego što su ih vratile. Naravno, bilo… Čitaj više »

držnedaj
10 mjeseci prije

2 dio “vrlo zarazni neko vrijeme nakon injekcije C19 i prenose se na one oko sebe putem kože i dišnog kontakta. U intimnim odnosima, ne zna se koliko dugo nakon injektiranje materijal se širi. U kontekstu kontroliranog uništenja ljudske civilizacije, injekcije C19 su kontrolirani program depopulacije. Natalitet postupno opada, životni vijek se skraćuje. Razne bolesti i nuspojave javljaju se kod nekoliko milijuna ljudi. Problematične trudnoće i pobačaji su u porastu, srčani problemi, moždani udari, krvni ugrušci i rak su u porastu, kao i neurološke i autoimune bolesti, da spomenemo samo neke. Puno toga još uvijek nije poznato o dugoročnim učincima biološkog i tehnološkog ratovanja. Jednom kada shvatite da je mRNA tehnologija softverski program, operativni sustav i tehnologija za uređivanje gena, postavljaju se ozbiljna pitanja. Na primjer, čime su programirali ljudsku rasu? Hoće li ljudska rasa izumrijeti za nekoliko generacija ili prije? Hoće li svi ljudi u budućnosti biti sterilni? Hoće… Čitaj više »

Jadranka S.
10 mjeseci prije

Vodi se duhovni rat za duse! Politicku slobodu vam mogu oduzeti u bilo kojem trenutku, ekonomska moze nestati poput rose na ranom jutarnjem suncu. Takve slobode nisu u vasim rukama. A ono sto nije u vasim rukama ne moze se nazvati istinskom slobodom. Istinska sloboda je uvijek duhovna. Ona je povezana sa vasim unutarnjim bicem koje se ne moze vezati lancima ni lisicinama niti se moze strpati u zatvor. Da, zbog toga pati vase tijelo, ali vam je dusa istinski slobodna. Ne morate je traziti i ne morate se za nju boriti. Vec je tu, u ovom trenutku. Okrenete li se prema nutrini, nestat ce svi lanci, svi zatvori, svaka vrsta ropstva – a ima ih mnogo. Sloboda je samo jedna, ropstava ima mnogo – jednako kao sto je i istina samo jedna, a lazi ima mnogo. Sto je tocno najdublja srz slobode? – da ste slobodni od proslosti, da… Čitaj više »

Max
10 mjeseci prije

Ta recesija je programirano uništenje.

C.F.
10 mjeseci prije

Prije je bilo par godina terorizam, pa nakon recesija, pa nakon imigranti, pa nakon pandemija, i tako redom se sve smjenjivalo a danas sve odreda rokaju u isto vrijeme i rat , virus, recesija, glad, imigranti… dali se dogodio pomak u svijesti pa jedno po jedno vise nije dovoljno ili je podignuta razina tolerancije..

Dokurčilomi
10 mjeseci prije

Ma mi stojimo bolje od Švicarske i radimo od doma za 8000€.

ljena bitanga
10 mjeseci prije

Nemoguće! Slušajte Briselkovića.

Lucija, prva
10 mjeseci prije

Otkud odluke o Fortenovi u Nizozemskoj i na Nizozemskim sudovima? “Fortenova grupa pokreće međunarodni proces ispitivanja interesa potencijalnih investitora za kupnju Fortenova grupe MidCo B.V., nizozemskog holdinga koji je u potpunosti vlasnik Fortenova grupe d.d. Međunarodna investicijska banka Lazard angažirana je za potporu tom procesu. Prikupljanje iskaza interesa tek je započelo, a kraj procesa ne očekuje se prije kraja rujna 2023.” —- Ova Lazard Banka je Zi.dovska Banka, tri brata je drze. – Njih su angazirali za prodaju ”Fortanove”, kompanije za domacu prehrambenu industriju koja se proteze na pola Hrvatske. JE**TE!! A Rusi drze 49,9% dionica i nemaju pravo glasa u odlukama kompanije, nego ce Zid.ovi podijeliti svojima Hrvatsku na komade. Prestrasno, Boze sacuvaj, ovi su okupirali citav svijet, opljackali citavo bogatstvo suverenim narodima u Americi i u Europi, SVE komplet, citave drzave na komade, Banke i sve zivo, citavu domacu indstriju narodu, sve oni drze. Oni vode i taj… Čitaj više »

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“Dolar gubi vrijednost iz dana u dan. izbacuje se iz svjetske trgovine i to ne zbog neke istočne urote već jer nikom više nije siguran. Amerika je živjela od svoje moći utjecaja koju je mogla zahvaliti tomu što je dolar svjetska valuta. Oni su kupovali naftu od Saudijaca za papir koji sami printaju, a ovi bi im još vraćali taj dolar kupujući njihove obveznice koje su u biti državni dug zemlje. Ali SAUDIJCI VIŠE NE KUPUJU NJIHOVE OBVEZNICE KAO NI KINEZI koji su do nedavno bili najveći vlasnici američkog duga, kupuju ih samo Japanci kojima je dug još veći nego Americi i tako prelijevaju iz šupljeg u prazno. To je samo prividno i privremeno rješenje, spirala duga i deficita u trezoru raste eksponencijalno. Amerika kad bude htijela kupiti naftu. željezo, bakar, litij neće više moći dati papir koji sama printa, postala je zmaj od papira i propast je neizbježna jer… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI