„Euroleaks 2015.”: Varoufakis objavio skandalozne tajne pregovore Grčke s Trojkom

Varoufakis otkriva tajnu

Bivši grčki ministar financija Yanis Varoufakis objavio je predmemoriju audio datoteka, tajno snimljenih 2015. godine tijekom razgovora o “spašavanju“ Grčke  s Eurogrupom, moćnom skupinom ministara financija eurozone.

Snimke i njihove prijepise Varoufakis je u subotu objavio na internetskoj stranici svoje ‘paneuropske’ stranke DiEM25. Dosjei “Euroleaks” snimljenim su između veljače i srpnja 2015., kada je Atena bila zapletena u bolne pregovore sa svojim vjerovnicima.

2015. Varoufakis je bio glavni pregovarač za tada vladajuće stranke Syriza, koja se bavila Eurogrupom i onima koji stoje iza takozvane „Trojke“, koju čine tri glavna kreditora zemalja eurozone – Europska komisija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond.

Iako je Eurogrupa de jure neformalna skupina, zapravo govorimo o moćnom tijelu za donošenje odluka bez ikakve odgovornosti i transparentnosti  i koja ne vodi nikakvu evidenciju.

„Glavni cilj objavljivanja snimaka je razotkrivanje njenih tajnih aktivnosti“, rekao je Varoufakis u videu kojim najavljuje Euroleaks.

„Trojka iz Euroskupine ne gubi minute, a Vijeće Europske unije još uvijek je obavijeno potpunom netransparentnošću. Vrijeme je da to promijenimo“, rekao je Varoufakis.

Zajmodavci su oštro zaprijetili Grčkoj “uzmi ili ostavi”, predstavljajući joj ultimatum. Istovremeno su krivili grčke pregovarače za obustavljene pregovore, a nisu bili dostupni dosjei koji bi dokazali da su bili u krivu. Čut ćete tadašnjeg predsjednika Eurogrupe Jeroena Dijsselbloema i druge ministre kako me upozoravaju da se ne usudim iznositi prijedloge na sastancima Eurogrupu, jer bi to bio kraj pregovora”, rekao je Varoufakis.

“U isto vrijeme su rekli novinarima da dolazim na sastanke Eurogrupe bez ikakvih prijedloga”, dodao je bivši grčki ministar.

„Osim što su u središtu pozornosti bile netransparentne akcije neizabrane skupine političara koji utječu na čitav naš život, ove snimke služe i drugoj svrsi. Objavljivanje tajnih snimaka je usmjereno na borbu protiv pokušaja aktualne grčke vlade da, naoružana lažnim vijestima koje je Eurogrupa proizvela još 2015. godine, opravda nove mjere štednje koje namjerava nametnuti Grcima“, rekao je Varoufakis.

Ovdje vrijedi podsjetiti na talijanskog političara Bettina Craxija, koji je umro u egzilu u Tunisu, koji je htio zakočiti proces usvajanja zajedničke valute, zbog čega su ga u montiranim političkim procesima optužili za brojna nedjela, koji je rekao da će, „ako se usvoji euro, to u najboljem slučaju biti limb, a u najgorem pakao“. Zbog tih stavova je uklonjen s političke scene, a vrijeme je pokazalo da je bio u pravu. Nekada moćna ekonomska i industrijska sila, Italija, danas je zemlja u kroničnoj krizi s dugom koji prelazi 140% BDP-a,  koji se iz godine u godinu povećava.

Isto je s Grčkom, koja je u vrijeme davanja kredita za „spašavanje“ dugovala oko 350 milijardi eura, a danas, nakon redovnih godišnjih otplata kamata,  duguje 373,3 milijarde eura ili 201,48% BDP-a.

EUROLEAKS

VIDEO: Yanis Varoufakis najavljuje objavu „Euroleaksa“

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

42
Ostavite komentar

avatar
10000
 
17 Grupirani komentari
25 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
33 Komentatori
SplitexpresHashesfbieipbnebnfrnbvenfvefjvefveufvefvfLobotomikLaki Topalović Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Čuko
Gost
Čuko

… kad se samo sjetim svega toga… naivno sam se nadao da bi Tsipras nešto mogao učiniti i pokrenuti neki novi val, a na kraju kukavičje jaje…

Labora
Gost
Labora

Nešto je uranio. Očekivao sam njegov odgovor za par desetljeća, siurno ima kakv virus.

David
Gost
David

Talijanska lira i prije uvođenja eura je bila u teškoj banani. Italija je imala apoene od milju lira i takve stvari. Di si iskopao Craxyja, o njemu bi ti mogao predavanje održati i koliko puta sam mu pokraj groba pod zidom Hammametske medine prošao

jbg
Gost
jbg

to da si prošao njegov grob i ne znači, da razumiješ o čemu Varoufakis govori

Splitexpres
Gost
Splitexpres

Upravo to što si napisao je ključ svega,lira u banani a država radi?Monetarna samostalnost koja je bila kvaka koja je omogućavala rad Italije,gubitkom te kvake pocima potop Italije?

Ico
Gost
Ico

Top tri države u razvoju umjetne inteligencije: USA, Kina i Ruska federacija.
A gde je bre EUropska Unija?!? Pa u magarećoj klupi!

Ico
Gost
Ico

Top tri države u razvjoju umjetne inteligencije: USA, Kina i Rusija!
A gde je bre euROPSKA unija?!?
Pa u magarećoj klupi!

Bezuhov
Gost
Bezuhov

Pa, kad nemaju prirodnu intelegenciju ….

Siniša
Gost
Siniša

Propustili su ogromnu priliku jer kamatare je nespremne zatekla ta kriza i Grčks ih je imala u šaci jer u suštini ih je za sobom vukla u ambis, čitava “akcija spašavanja Grčke” je u suštini bila spašavanje kamatara koja je brutalno provedena na štetu Grčke…..kamatari su spšeni i u suštini su dobili glavnicu a sada samo žanju kamatu, Grčka kako vidim i dalje tone ali sada sama tone pod led.
Italija……zanimljivo je prontno sklanjanje Salvinija i apsolutan izostanak podržke i naroda i politike.

Lurker
Gost
Lurker

Hebiga, to je bila partija pokera gdje su oboje blefirali a Grci su prvi popustili… Ali nemoj misliti da su se banke izvukle i da je samo Grcka u problemu, nije ta prica jos gotova.

Siniša
Gost
Siniša

Ne slažem se, Grčka tone sama a opasnost po kamatare je prestal kada je Grčka popustila i ušla u dalje zaduživanje. Sjeti se da je samo Njemačka zaradila na stotine milijardi eura.

Dunja
Gost
Dunja

Али се види да је само одложила проблеме, ево се и томе одложеном крај примакао

Psihijatar
Gost
Psihijatar

?????
Dobivali su kredite uz 2% kamate
Manje Od inflacije
Los biznis za kamatare

Siniša
Gost
Siniša

Zanimljivo…samo Grčka propada.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Odakle ti 2 posto

Fabijan
Gost
Fabijan

stariji ljudi se sjećaju da su Italija i Grčka oduvijek imale probleme sa lovom
EEz je italiji poklonila milijarde ondašnjih DM sredinom osamdesetih da spase talijansku Liru

problem je sto su neke zemlje uvođenjem eura sakrivene iza snage EU mogle dobiti povoljne, dodatne kredite koje same ne bi mogle dobiti
I?
ponijele se ko balkanac s novom kreditnom karticom
‘ajmo u šoping dok ne ispucamo dozvoljeni minus do kraja
a onda se ljtimo na banku da nas dere sa kamatama i zeli da platimo račune….

i Italija i Grčka su jake države, ali imaju gore političare od nas… koji opstaju na vlasti podmićivanjem (čitaj nerealnim trošenjem ) vjernih glasača

Moreno
Gost
Moreno

Fabijan Pišeš gluposti, Grčka i Italija se nemogu gledat izvan geopolitičkoga okruženja nakon WWII isto ka i Jugoslavija dok je postojala blokovska podjela kad su sve države EEZ tribale bit pod kontrolom. Raspadom SSSR-a linija fronta se povukla na istok i tad su Poljska, Mađarska, Češka i Slovačka uživale povlastice vojne krajine prema Rusiji.
Grčki političari su isti ka i naši, ali takvi su i političari svih EU država, a najgori su ovi o kojima Varoufakis govori, koji od europljana nikad nisu niti birani.
Upravo takav obrazac mindseta ka šta ga imaš ti je od sistema formiran kako bi se održava status quo toga istoga sistema.

Dunja
Gost
Dunja

Дааа :)) зато су се опустиле и за милијарде кредита купиле непотребно оружје, а давале свој туристичком муком зарађени кеш…не наседајте на лажи непријатеља, они тако правдају што нас пљачкају, уценом и крађом….

Bosanac
Gost
Bosanac

Ovakvih treba sto vise, nebil ovce progledale…i jos neki mesar da se pojavi da ovcicama ugradi ‘muda’ da se malo probude iz pasivnosti

Dunja
Gost
Dunja

Само им је прво помогао, сад се тек пере 🙂

mmne
Gost
mmne

ta(o)cno…….samo ovce ostaju ovce….

esfbieipbnebnfrnbvenfvefjvefveufvefvf
Gost
esfbieipbnebnfrnbvenfvefjvefveufvefvf

Da ovca zna da je ovca nebi bila ovca.

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash

Nisam baš upućen u početak te priče kad su Grci uzimali velike kredite i trošili ih bezveze te se tako zadužili. Postoji li uopće mogućnost da se ikako sankcioniraju oni koji su šakom i kapom uzimali te kredite?

Moreno
Gost
Moreno

JumpingJackFlash Grci su bili ucjenjeni za uzimanje kredita isto ka i Hrvati. Da bi se političari održali na vlasti prihvatili su zaduženje i to nije samo slučaj Grčke i Hrvatske, tako funkcionira cilo zapadno carstvo. Po tebi bi i Tuđman triba bit sankcioniran jer je 1994 potpisa Maastrichtški sporazum i preda HNB nepoznatima da bi oluja bila politički, obaviještajno, logistički i financijski poduprta, sa čim je Hrvatska postala dužnički rob. To šta Tuđman to tebi i meni nije reka, a mi nismo shvatili jer smo bili hipnotizirani je naš problem i koja korist da sad Tuđmana i sankcioniramo. Da to Tuđman nije napravija finija bi ka i Milošević, ali se ne sićaš faze kad se Tuđmana nazivalo diktatorom, Soros je financira Feral samo radi discipliniranja Tuđmana, a Tuđman je bija u problemu jer Hrvatima nije nikad govorija punu istinu nego samo oni dio koji su Hrvati tili čut. Tako je bilo i sa BiH. Tuđman je u Daytonu trgova bosansku Posavinu i treći entitet za Hrvate u BiH kako bi se istočna Slavonija mirno reintegrirala. Velika većina ne prihvaća istinu, nego ih političari vozaju sa mitovima i varaju ka malu dicu. Sustav je takav kako nema teorije da na vlast dođe nekorumpirani političar ili onaj kojega se ne drži za jaja sa nečim šta je napravija prije u životu. Velika većina svijesno ili nesvijesno podržava takav sustav. I uvik svi postavljaju isto pitanje, kako to prominit, jer većina ne shvaća kako nemogu prominit sustav nego mogu prominit samo i jedino sebe, a kad većina promini sebe onda se sve već i prominilo.

istrazuj
Gost
istrazuj

AvatarMoreno,
Odlican sazetak kolega !

Dunja
Gost
Dunja

Исто као и СВЕ земље бивше Југославије, нема хоћеш-нећеш, САМО МОРАШ!!!

Hash
Gost
Hash

Bravo Moreno
Ravno u sridu

Moreno
Gost
Moreno

EU je ku#ac od ovce. Evo sad u korona krizi Talijancima je nestalo respiratora i pitali su Njemce jer su oni najveći proizvođači respiratora u EU i Njemci su ih odj#bali pa su in uletili Kinezi. Njemci su sa euron opljačkali cilu južnu Europu, Od Portugala i Španjolske do Bugarske i Rumunjske. EU nema šanse jerbo je stvorena na prevaru i ka takva se nemore održat.
A šta se Varoufakisa tiče, takav je već polovici europljana prikrižen jer je ”ljevičar”, tako da ”desničarima” vjera ne dopušta bilo šta pozitivno reč o njemu ili ga podržat. Nevjerojatno zamantanje vlada tim podjelama na livo – desno i to malo ko shvaća, bar ne shvaća ona rulja koja izlazi na izbore i glasa za HDZSDP, a tako i oni koje ”politika ne interesira” jer su oni upali u održavanje statusa quo ma šta god oni govorili.

istrazuj
Gost
istrazuj

AvatarMoreno,
“… Njemci su sa euron opljačkali cilu južnu Europu…”

Nije da mislim da ste u krivu kolega, jer to na prvi pogled tako i stoji…
Medjutim – Nijemci (u ostalom kao i ostali narodi) – jesu prakticno samo robovi u vlastitoj zemlji.
Ne pitaju se oni nista vise od Hrvata ili Srba, pa cak niti od Crnogoraca…
Samo je igrokaz (u koji poneki Nijemac mozda i vjerje) – da su oni neko ko se “pita”.

Moreno
Gost
Moreno

istrazuj Ajme meni, pa ne triban ti valjda objašnjavat kad napišen Njemci da to ne mislin na njemačke građane ili kad kažemo Amerikanci da mislimo na ”average Joe-a” . . . kako kod najjačega globalnoga pandura od pljačke po svitu ostane nešto i za Amerikance da bi bili hipnotizirani i ništa ne pitali, tako je i sa Njemačkom . . . tako je i sa nama . . . i BTW euro je američka izmišljotina . . . https://www.zerohedge.com/news/2016-03-03/european-union-was-american-idea . . . evo ti pa istražuj.

Nemoj opsruirat raskrinkavanje sistema jer novi šta će doć bit će zlokobniji od ovoga, bit je da se shvati ovo zlo, kako bi se shvatilo da još veće zlo nadolazi.

Pa YU je bila mala beba za totalitarnoga EU monstruma . . . i vidija si koliki smo za#eb popili . . .

istrazuj
Gost
istrazuj

moreno,
😉 slazem se u podpunosti…
Uzgred, evo i dole sam napisao… misljenja sam da ce sd nastupiti “poplava” ovakvih svjedocenja poput Varufakisovaog…
Polako, a mozda i brzo – saznacemo detalje o 90% “teorija zavjere” pocevsi od ubistva Kenedija, preko 911, pa do “korone”…. Onih 10 % za sljedeci reset sistema 😉
BTW, hvala za link… To mi je vec poznato jos od samog pocetka tzv eura 🙂

jupiter
Gost
jupiter

dve najvece ljige i najpokornija roba meatstaze anglocionistickog kancera su nemacka i japan

istrazuj
Gost
istrazuj

“… objavio skandalozne tajne pregovore…”

haha…
Evo ga.
Pocinje 😉
Sad ce sve vise i vise ovakvih “tajni” poceti da se objavljuje…
Naime sistem se ocito resetuje.
Ova satanisticka bagra, koja je sa izuzetnim zadovoljstvom i strascu pilja ljudsku (a cesto i djeciju krv po satanistickim okultnim ritualima) sad ce brze ili sporije izlaziti na svjetnlo dana…
Naravno kao zohari, oni ce pokusati ponovo pobjeci u mrak, a mnogi ce naravno i uspjeti…
Zasto, pa zato sto resetovanje ne znaci apsolutni nestanak sistema.
On ne znaci slobodu.
Samo instalaciju – “novog operativnog sistema”…
Mozda ce biti bolje upakovan, “humanitarniji” (na prvi pogled) ali oni koji upravljaju tzv “politicarima”, bankama, medijima, a sad aktuelno i “medicinskom naukom” – pa naravno da ce ostati na svojim pozicijama 🙂
“Interesantna vremena” 😉

jupiter
Gost
jupiter

koliko god da ih rasktinkavali javno samo im cinimo da svr***vaju po nama….nema nista do zmiju u glavu (citaj kinzhal, circom, avangard na vasington, london, berlin tel aviv!!!!)!!!

jbg
Gost
jbg

Nešto slično dolazi svima poslije korone

Janko
Gost
Janko

Takve neformalne grupe koje formiraju veliki i mocni sa zadatkom da uniste sve zemlje koje nisu na liniji provedbe njihove politike imamo u svim konfliktnim situacijama.Evo oko Kosova nekakve zemlje kvinte i koli ce znati kako se zovu ,kojima je zadatak prisiliti na resenja koja su protivna Rezoluciji 1244 SB,kaojedinom medjunarodnom pravnom aktu.

Ive
Gost
Ive

Trojka je mafijaska organizacija, a za pobjediti kriminalce moras biti veci kriminalac od njih.

Bezuhov
Gost
Bezuhov

Duznicko ropstvo je prica za sebe i prica kako kapitalizam sece granu na kojoj pociva. Ulaskom u EU zemlje gube vecinu suvereniteta. Njima se nametaju pravila igre koje su postavljene tako da odgovaraju najvecim i najrazvijenijim drzavama te njihovom banksterskom sistemu. Najpre vas prisile na otvaranje trzista da bi plodili njihov kapital i stvarali profit za njihov racun. Zatim vam pokupe najprofitabilnije privredne grane i biznise pa kad osiromasite toliko da ne mozete odrzavati vas sistem, onda vas prinude na kredite kako bi odrzavali trziste iz kojeg stvaraju njihove profite. Jednom reciju, umesto da razvijaju i podrzavaju vase komparativne prednosti oni ih sistemski ruse kako bi na tim rusevinama podizali i jacali njihove.Ukratko to je prica o neravnopravnosti i nepostivanja , prica o nasilju i pljacki.

Splitexpres
Gost
Splitexpres

Grčka ima za čim žaliti,ali svi imaju neprepoznatih prilika,samo Varoufakis ima istančan dar pisanja pa je užitak čitati?Kako je Hrvatska pred istim problemom,najbolji savjet je da svi ministri dobiju njega kao obaveznu lektiru,a premijer i ministar financija ubrzani tečaj kod ovog profesora,što je sigurno mali ulog za veliku stvar,iako sumnjam da će i knjigu pročitati?

Abe 04 RemiLou
Gost
Abe 04 RemiLou

Nemaju oni vremena za opće dobro jer svi znaju kako stoje stvari i krcaju se.

Max
Gost
Max

bio je to kriminal a ne pregovori.

Lobotomik
Gost
Lobotomik

Moreno drito u glavu.
Sto se tice Varufakisa on je britanski covjek i radi za banke preko 20 g i samim tim ne znam sta ocekujete od njega.
Startanje euroleaksa i ova trenutna sranja dokazuje da pocinje razjebavanje Europe. Stara kurava nije drugo ni zasluzila.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik