„Euroleaks 2015.”: Varoufakis objavio skandalozne tajne pregovore Grčke s Trojkom

Varoufakis otkriva tajnu
41 komentar

Bivši grčki ministar financija Yanis Varoufakis objavio je predmemoriju audio datoteka, tajno snimljenih 2015. godine tijekom razgovora o “spašavanju“ Grčke  s Eurogrupom, moćnom skupinom ministara financija eurozone.

Snimke i njihove prijepise Varoufakis je u subotu objavio na internetskoj stranici svoje ‘paneuropske’ stranke DiEM25. Dosjei “Euroleaks” snimljenim su između veljače i srpnja 2015., kada je Atena bila zapletena u bolne pregovore sa svojim vjerovnicima.

2015. Varoufakis je bio glavni pregovarač za tada vladajuće stranke Syriza, koja se bavila Eurogrupom i onima koji stoje iza takozvane „Trojke“, koju čine tri glavna kreditora zemalja eurozone – Europska komisija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond.

Iako je Eurogrupa de jure neformalna skupina, zapravo govorimo o moćnom tijelu za donošenje odluka bez ikakve odgovornosti i transparentnosti  i koja ne vodi nikakvu evidenciju.

„Glavni cilj objavljivanja snimaka je razotkrivanje njenih tajnih aktivnosti“, rekao je Varoufakis u videu kojim najavljuje Euroleaks.

„Trojka iz Euroskupine ne gubi minute, a Vijeće Europske unije još uvijek je obavijeno potpunom netransparentnošću. Vrijeme je da to promijenimo“, rekao je Varoufakis.

Zajmodavci su oštro zaprijetili Grčkoj “uzmi ili ostavi”, predstavljajući joj ultimatum. Istovremeno su krivili grčke pregovarače za obustavljene pregovore, a nisu bili dostupni dosjei koji bi dokazali da su bili u krivu. Čut ćete tadašnjeg predsjednika Eurogrupe Jeroena Dijsselbloema i druge ministre kako me upozoravaju da se ne usudim iznositi prijedloge na sastancima Eurogrupu, jer bi to bio kraj pregovora”, rekao je Varoufakis.

“U isto vrijeme su rekli novinarima da dolazim na sastanke Eurogrupe bez ikakvih prijedloga”, dodao je bivši grčki ministar.

„Osim što su u središtu pozornosti bile netransparentne akcije neizabrane skupine političara koji utječu na čitav naš život, ove snimke služe i drugoj svrsi. Objavljivanje tajnih snimaka je usmjereno na borbu protiv pokušaja aktualne grčke vlade da, naoružana lažnim vijestima koje je Eurogrupa proizvela još 2015. godine, opravda nove mjere štednje koje namjerava nametnuti Grcima“, rekao je Varoufakis.

Ovdje vrijedi podsjetiti na talijanskog političara Bettina Craxija, koji je umro u egzilu u Tunisu, koji je htio zakočiti proces usvajanja zajedničke valute, zbog čega su ga u montiranim političkim procesima optužili za brojna nedjela, koji je rekao da će, „ako se usvoji euro, to u najboljem slučaju biti limb, a u najgorem pakao“. Zbog tih stavova je uklonjen s političke scene, a vrijeme je pokazalo da je bio u pravu. Nekada moćna ekonomska i industrijska sila, Italija, danas je zemlja u kroničnoj krizi s dugom koji prelazi 140% BDP-a,  koji se iz godine u godinu povećava.

Isto je s Grčkom, koja je u vrijeme davanja kredita za „spašavanje“ dugovala oko 350 milijardi eura, a danas, nakon redovnih godišnjih otplata kamata,  duguje 373,3 milijarde eura ili 201,48% BDP-a.

EUROLEAKS

VIDEO: Yanis Varoufakis najavljuje objavu „Euroleaksa“

bdpeurozonaYanis Varoufakis
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Čuko
4 godine prije

… kad se samo sjetim svega toga… naivno sam se nadao da bi Tsipras nešto mogao učiniti i pokrenuti neki novi val, a na kraju kukavičje jaje…

David
4 godine prije

Talijanska lira i prije uvođenja eura je bila u teškoj banani. Italija je imala apoene od milju lira i takve stvari. Di si iskopao Craxyja, o njemu bi ti mogao predavanje održati i koliko puta sam mu pokraj groba pod zidom Hammametske medine prošao

Ico
4 godine prije

Top tri države u razvoju umjetne inteligencije: USA, Kina i Ruska federacija.
A gde je bre EUropska Unija?!? Pa u magarećoj klupi!

Ico
4 godine prije

Top tri države u razvjoju umjetne inteligencije: USA, Kina i Rusija!
A gde je bre euROPSKA unija?!?
Pa u magarećoj klupi!

Siniša
4 godine prije

Propustili su ogromnu priliku jer kamatare je nespremne zatekla ta kriza i Grčks ih je imala u šaci jer u suštini ih je za sobom vukla u ambis, čitava “akcija spašavanja Grčke” je u suštini bila spašavanje kamatara koja je brutalno provedena na štetu Grčke…..kamatari su spšeni i u suštini su dobili glavnicu a sada samo žanju kamatu, Grčka kako vidim i dalje tone ali sada sama tone pod led.
Italija……zanimljivo je prontno sklanjanje Salvinija i apsolutan izostanak podržke i naroda i politike.

Bosanac
4 godine prije

Ovakvih treba sto vise, nebil ovce progledale…i jos neki mesar da se pojavi da ovcicama ugradi ‘muda’ da se malo probude iz pasivnosti

JumpingJackFlash
4 godine prije

Nisam baš upućen u početak te priče kad su Grci uzimali velike kredite i trošili ih bezveze te se tako zadužili. Postoji li uopće mogućnost da se ikako sankcioniraju oni koji su šakom i kapom uzimali te kredite?

Moreno
4 godine prije

EU je ku#ac od ovce. Evo sad u korona krizi Talijancima je nestalo respiratora i pitali su Njemce jer su oni najveći proizvođači respiratora u EU i Njemci su ih odj#bali pa su in uletili Kinezi. Njemci su sa euron opljačkali cilu južnu Europu, Od Portugala i Španjolske do Bugarske i Rumunjske. EU nema šanse jerbo je stvorena na prevaru i ka takva se nemore održat.
A šta se Varoufakisa tiče, takav je već polovici europljana prikrižen jer je ”ljevičar”, tako da ”desničarima” vjera ne dopušta bilo šta pozitivno reč o njemu ili ga podržat. Nevjerojatno zamantanje vlada tim podjelama na livo – desno i to malo ko shvaća, bar ne shvaća ona rulja koja izlazi na izbore i glasa za HDZSDP, a tako i oni koje ”politika ne interesira” jer su oni upali u održavanje statusa quo ma šta god oni govorili.

istrazuj
4 godine prije

“… objavio skandalozne tajne pregovore…”

haha…
Evo ga.
Pocinje 😉
Sad ce sve vise i vise ovakvih “tajni” poceti da se objavljuje…
Naime sistem se ocito resetuje.
Ova satanisticka bagra, koja je sa izuzetnim zadovoljstvom i strascu pilja ljudsku (a cesto i djeciju krv po satanistickim okultnim ritualima) sad ce brze ili sporije izlaziti na svjetnlo dana…
Naravno kao zohari, oni ce pokusati ponovo pobjeci u mrak, a mnogi ce naravno i uspjeti…
Zasto, pa zato sto resetovanje ne znaci apsolutni nestanak sistema.
On ne znaci slobodu.
Samo instalaciju – “novog operativnog sistema”…
Mozda ce biti bolje upakovan, “humanitarniji” (na prvi pogled) ali oni koji upravljaju tzv “politicarima”, bankama, medijima, a sad aktuelno i “medicinskom naukom” – pa naravno da ce ostati na svojim pozicijama 🙂
“Interesantna vremena” 😉

Moreno
4 godine prije

Fabijan Pišeš gluposti, Grčka i Italija se nemogu gledat izvan geopolitičkoga okruženja nakon WWII isto ka i Jugoslavija dok je postojala blokovska podjela kad su sve države EEZ tribale bit pod kontrolom. Raspadom SSSR-a linija fronta se povukla na istok i tad su Poljska, Mađarska, Češka i Slovačka uživale povlastice vojne krajine prema Rusiji.
Grčki političari su isti ka i naši, ali takvi su i političari svih EU država, a najgori su ovi o kojima Varoufakis govori, koji od europljana nikad nisu niti birani.
Upravo takav obrazac mindseta ka šta ga imaš ti je od sistema formiran kako bi se održava status quo toga istoga sistema.

jbg
4 godine prije

Nešto slično dolazi svima poslije korone

Janko
4 godine prije

Takve neformalne grupe koje formiraju veliki i mocni sa zadatkom da uniste sve zemlje koje nisu na liniji provedbe njihove politike imamo u svim konfliktnim situacijama.Evo oko Kosova nekakve zemlje kvinte i koli ce znati kako se zovu ,kojima je zadatak prisiliti na resenja koja su protivna Rezoluciji 1244 SB,kaojedinom medjunarodnom pravnom aktu.

Ive
4 godine prije

Trojka je mafijaska organizacija, a za pobjediti kriminalce moras biti veci kriminalac od njih.

Bezuhov
4 godine prije

Duznicko ropstvo je prica za sebe i prica kako kapitalizam sece granu na kojoj pociva. Ulaskom u EU zemlje gube vecinu suvereniteta. Njima se nametaju pravila igre koje su postavljene tako da odgovaraju najvecim i najrazvijenijim drzavama te njihovom banksterskom sistemu. Najpre vas prisile na otvaranje trzista da bi plodili njihov kapital i stvarali profit za njihov racun. Zatim vam pokupe najprofitabilnije privredne grane i biznise pa kad osiromasite toliko da ne mozete odrzavati vas sistem, onda vas prinude na kredite kako bi odrzavali trziste iz kojeg stvaraju njihove profite. Jednom reciju, umesto da razvijaju i podrzavaju vase komparativne prednosti oni ih sistemski ruse kako bi na tim rusevinama podizali i jacali njihove.Ukratko to je prica o neravnopravnosti i nepostivanja , prica o nasilju i pljacki.

Dunja
4 godine prije

Дааа :)) зато су се опустиле и за милијарде кредита купиле непотребно оружје, а давале свој туристичком муком зарађени кеш…не наседајте на лажи непријатеља, они тако правдају што нас пљачкају, уценом и крађом….

Splitexpres
4 godine prije

Grčka ima za čim žaliti,ali svi imaju neprepoznatih prilika,samo Varoufakis ima istančan dar pisanja pa je užitak čitati?Kako je Hrvatska pred istim problemom,najbolji savjet je da svi ministri dobiju njega kao obaveznu lektiru,a premijer i ministar financija ubrzani tečaj kod ovog profesora,što je sigurno mali ulog za veliku stvar,iako sumnjam da će i knjigu pročitati?

Max
4 godine prije

bio je to kriminal a ne pregovori.

Lobotomik
4 godine prije

Moreno drito u glavu.
Sto se tice Varufakisa on je britanski covjek i radi za banke preko 20 g i samim tim ne znam sta ocekujete od njega.
Startanje euroleaksa i ova trenutna sranja dokazuje da pocinje razjebavanje Europe. Stara kurava nije drugo ni zasluzila.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI