”Kolaps Europske unije je neizbježan, ali će on biti tih”

eu
36 komentara

Dani Europske unije su odbrojani, za The Daily Telegraph je rekao je zastupnik estonskog parlamenta, profesor prava Igor Grijazin. Po njegovom mišljenju, kolaps Europe je neizbježan. EU nema jake lidere, dominira mentalitet ”vodstva sive mase”, službene institucije su neaktivne, a zajednička valuta je samo oslabila gospodarstvo. Međutim, on drži da će kolaps Europske unije proći relativno mirno.

”Povijest se ponavlja, iako ima više zanimljivih slučajeva u kojima se to nije dogodilo. No, uzmimo primjer pada dva carstva. Padu Rima je prethodilo intelektualnog propadanja, dok se i u Rusiji tragičan pad dogodilo nakon propasti intelektualnog vrha. Ako uzmemo u obzir da je ”kulturno remek djelo” Europske unije natjecanje za pjesmu Eurovizije, potrebno se zapitati, hoće li kolaps Europske unije biti postepen ili će se dogoditi u jednom naletu?”, pita se autor članka.

On je uvjeren da će zbog političkih, ekonomskih i pravnih odredbi ovaj proces će biti vrlo težak.

”Prirodna je tendencija demokratskih europskih zemalja da slabe veze s EU, za razliku od profesionalne nomenklature, posebno dužnosnika Europske komisije, jer im ona osigurava sredstva za život. Što se tiče referenduma o odcjepljenju iz EU, ne trebaju se mnogo brinuti, jer Europska komisija ima dovoljno snage za sprečavanje društvenih pokreta, da ih uspostavi ili uguši”, rekao je Grijazin.

”Poput drugih carstava, EU je također počela sa suzbijanjem unutarnje oporbe, što označava početak njezina pada. S tim u vezi, a posebice zbog kombinacije prirode neslaganja i okruženja u kojem postoji, EU mora promisliti o svojoj demokraciji samo kako bi opravdala svoju beznadnu borbu za preživljavanje”, piše estonski političar i pravnik.

Prema njegovim zapažanjima, sve progresivne promjene u EU, bilo da govorimo o Brexitu, razvoj raznih ”piratskih pokreta”, jačanja mađarskog i češkog suverenističkog identiteta, i tako dalje, sve se događaju relativno mirno i svakodnevno.

”Prema tome, postoji razlog da vjerujemo da će se daljnji raspad nastaviti u istom duhu”, piše estonski zastupnik.

Europska unija je prije pola stoljeća imala smisla, ali sada ga više nema. Zadatak očuvanja mira na kontinentu nije uspio u Ukrajini, Gruziji, na Balkanu, na Kavkazu. Osim toga, masovni terorizam je također rat”, nastavlja Grijazin.

”Ako uzmemo u obzir strogo sebične interese pojedinih zemalja, kao i brojne povijesne incidente, Europska komisija više nije prikladna za očuvanje mira”, kaže profesor.

To dokazuje i postojanje jedinstvene valute, koja još više ugrožava krhka europska gospodarstva i jača manjak konkurentnosti. Kriteriji iz Maastrichta, na temelju kojih se prihvatila eurozona, koriste se selektivno i za manjinu u EU, dok s druge strane doprinose širenju nepoštene poslovne prakse. Na kraju, mnoge statističke agencije zemalja u EU jednostavno lažu”, govoreći o eurozoni tvrdi profesor Igor Grijazin.

U isto vrijeme sustav sprečava bilo kakav proboj onih koji bi mogli popraviti situaciju. Kritika demokratskih snaga u EU je označena kao ”ekstremistička” ili ”ekstremno desničarska”, a ministre koji se bore za suverena prava i demokratske slobode u svojim zemljama ili EU kao cjelini se napada i vrijeđa. Osim toga, dodatni rizici su nastali zbog ideoloških ograničenja u uporabi policijskih snaga zbog straha da će biti optužene za rasizam. Sve ove intelektualne i ideološke faktore prati nedostatak karizmatičnih lidera u ovoj fazi promjene. U EU danas dominira mentalitet ”vlasti sive mase”, koja buja i ništa ne poduzima u službenim institucijama”, piše Igor Grijazin.

Prema njegovim riječima, budući da nema jakih lidera, u EU su odsutni i njihovi sljedbenici. Vodeći akteri u EU zapravo ne idu nigdje. Oni samo sudjeluju u općem kretanju. Dakle, obični ljudi mogu samo čekati i gledati razvoj i slabljenje europske ideje, ističe Grijazin.

”Ovaj ”intelektualni vakuum” jača izglede za internetsku suradnju. Društveni i politički razvoju Europe će se odrediti uz pomoć novih medija i spontano će nastajati građanski pokreti. U tom slučaju, u budućnosti neće biti mjesta za političke stranke i za razgovore. Njihova zadaća neće biti voditi narode i zemlje na putu razvoja, nego sudjelovati u njemu i promicati vrijednosti slobode. Brexit nije zaseban slučaj, nego samo jedan u nizu događaja u raspadu EU. U prošlosti smo vidjeli ”Arapska proljeća” i jednog dana ćemo se osvrnuti na ”Europske jeseni”, jer su dani EU odbrojani”, zaključuje Igor Grijazin u članku za The Daily Telegraph.

BrexitEuropska komisijaeurozonaThe Daily Telegraph
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dalmata
6 godine prije

Sotono(EU) nosija te lipi vrag sta prije i sta dalje,naprid ne dosla,nazad se ne vratila,puten ne ostala

zlatan
6 godine prije

Ovaj gospodin iz Estonije, a sudeći po imenu i prezimenu nije Estonac, već najvjerojatnije etnički Rus iz Estonije, napisao je barem dvije, ali i tri neistine. Piše, da je EU imala smisao pred 50 godina, ma vidi vraga? EU je nastala 1992, znači prije 25 godina, dakle već ne možemo uzeti u obzir to šta piše. U startu je neozbiljan. Spominje izbor za “Pjesmu Evrovizije” . Koje gluposti, pa tih festivala je bilo i bit će i dalje…ali EU je i prostor najveće kulture na cijeloj planeti. Svatko tko ima neko znanje zna, da je za himnu EU odabran 4.stavak, završni, iz Beethovenove 9.simfonije. To Beethovenovo remek-djelo, zadnje ili predzadnje u njegovom prebogatom, ali relativno kratkom životu (57 godina), je na Uneskovoj listi svjetske nemateraijlane baštine. Svima kažem, koji ne slušaju klasiku, neka to poslušaju. U toj EU himni sazdana je sva velika ideja evropske kulture. Dalje, a kakav je… Čitaj više »

koks
6 godine prije

Zlatane, uz duzno postovanje, EU je nastala prije vise od 50 god, ako se ne varam 1952., proguglaj, a nastala je kao europska zajednica za ugljen i čelik… Po meni je eu smece, tribalo bi da je to europska zajednica SUVERENIH I NEZAVISNIH drzava, a ne ekonomska diktatura amerikenjaca i nekih “europljana” nad ostalima… nije eu slucajno nastala, budi siguran u to!!

Vlastimir
6 godine prije

Kakvo tumačenje.Zbog intelektualnog “pada” pali su i Rim i Rusija.Nijednu propast pad države nisu izazvali intelektualci već je u pitanju PAD MORALNIH VREDNOSTI.

Vlastimir
6 godine prije

Ah što bih voleo da propadne E.U.Nisam zao čovek u duši ali to je prvi put da nekome želim zlo a to je slomu liberalnih pljačkaških vrednosti E.U.,koja zagovara stvaranje 4 RAJHA.

Alen
6 godine prije

Ide raspad puno brze sa nepredvidivim posljedicama…
Puno dugova imaju zapadne zemlje a ovi s istoka skontali su stvari..
Jos je tu i amerika umjesala prste oko istocne evrope …
Bice svasta…

shumadinac
6 godine prije

EU će se raspasti vrlo sporo
Viktor Orban: “Ja neću više da vidim izbeglice a neću ni da finansiram razne briselske birokrate!”
Miloš Zeman: “Neću ni ja!”

”Ovaj ”intelektualni vakuum” jača izglede za internetsku suradnju. Društveni i politički razvoju Europe će se odrediti uz pomoć novih medija i spontano će nastajati građanski pokreti”
Pravo je vreme da napravimo “Logično udruženje”. Ako bu ispeli da prevaziđemo podele i netrpeljivosti ZAVLADALI BI PLANETOM! 🙂

Tedi
6 godine prije

Svjetlo na kraju tunela,jos samo malo treba izdrzati i nedati da nas izmanipulisu”gradanska neposlusnost” je bitna.

Iza_horizonta
6 godine prije

Evropska unija ćese raspasti kad se završi pljačka. A to je i bio cilj.

Weteran
6 godine prije

Današnja Impotentna EUnija je identična Zapadnom Rimskom carstvu 444 godine!?
Končita Vurst, nema vojnog roka, blud, razvrat, nemoral, nerad, nevaspitanje, nered, …
Propagiranje Kulta smrti, Neopaganizam, ….
A disciplinovani Varvari ulaze organizovano, u koloni “Dvoje po dvoje”!?
Pesak u satu curi …..

EU dismr
6 godine prije

Lijep članak a naslov KRASOTA. Polako, još čemo se nagledati i naslušati gluposti ali Grijazin je u pravu: “dani EU su odbrojani”

Lauda
6 godine prije

Doktor je završio obdukciju ?

Miki
6 godine prije

Iju što je pametan, to smo mi znali odma kad se počelo podpisivati Lizbonski ugovor.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI