Hrvatski put u euro se zakomplicirao, prenose inozemni mediji

Hrvatska - Euro
69 komentara

Danas smo objavili članak profesorice Kathleen R. McNamara s odsjeka za rad Vlade i State Departmenta na Sveučilištu Georgetown, koji je izašao u novom izdanju časopisa Foreign Affairs, koja kritizira euro kao propalu valutu, koja više nije “potpora američkom dolaru”, već postaje “generator rizika” za globalni financijski sustav. Pod pojmom  “globalni financijski sustav” prof. McNamara misli na sustav iz Bretton Woodsa, koji je utemeljen krajem Drugog svjetskog rata (1944.) i desetljećima je služio kao stup hegemonije američkog dolara u svjetskoj monetarnoj politici sustavu međunarodne naplate.

Opširnije promišljanje američke znanstvenice možete pročitati u prethodnom članku, ali je ključna misao kako se EU nije uspjela dovoljno integrirati i takva politički necentralizirana Europa ne može biti temelj za snažnu zajedničku europsku valutu, koja je zbog tog podložna napadima izvana, a posebno iznutra, jačanjem takozvanih populističkih političkih stranaka i pokreta koji prijete urušavanjem europskog političkog i monetarnog projekta.

Sve se to događa u vrijeme kada se Hrvatska sivim silama trudi da što prije uđe u eurozonu i odbaci nacionalnu valutu. Međutim ozbiljnije rasprave o tom pitanju nema, a da bi se bolje informirali o tom procesu ljudi moraju poznavati strane jezike i čitati inozemni tisak i internetske portale.

Tako talijanski portal Occhi della Guerra, nakon analize koju je objavio stručni portal Il Post, piše kako “Hrvatska okreće leđa euru”, što su čitatelji na Facebook i internetskoj stranici portala pozdravili kao “mudru odluku” i upućuju hrvatsku javnost da ne čini “kardinalnu glupost kao oni prije više od 15 godina”, od kada Italija tone u dužničko ropstvo i reže javnu potrošnju. Uz sve mjere štednje, rezove javne potrošnje i privatizacije, Italija i dalje duguje 2552 milijarde eura, što je 143,13% BDP-a i nema naznaka usporavanja ovog negativnog trenda.

Ove godine je Hrvatska trebala biti u eurozoni

Eurozona zemlje
FOTO: zemlje članice Eurozone

Vraćajući se na Hrvatsku, autor članka Andrea Muratore piše kako je Hrvatska, zemlja koja se 2013. posljednja pridružila Europskoj uniji, još u listopadu 2017.  započela put koji je trebao dovesti do odustajanja od kune u korist eura. Međutim, taj je proces vođen znatno sporije od vremenskog okvira kojeg su predviđale institucije EU, koje su planirale vidjeti ulazak Hrvatske u eurozonu 2019. godine.

“Međutim, situacija se u odnosu na 2013. godinu znatno promijenila. Hrvatska u ovom trenutku europskom sustavu tečaja planira pristupiti do 2020. godine i od tada će početi teći takozvano prijelazno razdoblje do punog uvođenja eura”, piše Andrea Muratore.

Međutim, talijanski autor, koji je u naslovu naveo “kako Hrvatska odustaje od eura”, čime zemlju stavlja u rang Češke i Poljske, koje su na službenoj razini poručile kako se neće odreći nacionalne valute, piše kako tijekom procesa ulaska u eurozonu konsenzus među stanovništvom oko uvođenja eura pada. Ova je izjava točna, ali su politički duopol HDZ/SDP i Hrvatska narodna banka složni oko toga da zemlju moraju uvesti u eurozonu i taj ishod nema alternative.

Muratore podsjeća da je Agencija Nova navela “kako se 53,4% hrvatskih građana protivi uvođenju eura kao valute zemlje”, a prema rezultatima ankete koju je provela agencija HRejting, objavljene 24. travnja na internetskoj stranici N1, tek “39,3 posto sudionika istraživanja preferira europsku valutu”. Dakle, točnije bi bilo reći kako hrvatski građani ne žele euro. Ako je već tako i građani o ovom pitanju ne misle kao HNB, ujedinjena vlast i oporba, isključujući pri tome oporbeni Živi zid, onda bi bilo dobro provesti široku javnu raspravu i referendum o tom pitanju, a ne uvesti zemlju u eurozonu kao što je bio slučaj s NATO paktom, kroz glasanje u Hrvatskom saboru.

Ranije je premijer Andrej Plenković najavio kako je ulazak u eurozonu jedan od budućih ciljeva, te utvrdio da bi 2024. mogao biti najvjerojatniji datum ovog ulaska.

Talijanski novinar tvrdi “kako Hrvatska u utrci za ulazak u euro zaostaje za Bugarskom i Rumunjskom, što je, s druge strane, potaklo pojavu unutarnje javne rasprave koja je pokazala jasnu evoluciju razmišljanja Hrvata u odnosu na 2015. godinu, kada je uvođenje eura umjesto nacionalne valute u anketama podržavalo više od 55% građana.

“U srpnju prošle godine Hrvatski sabor ponovno za guvernera središnje banke imenuje Borisa Vujčića (54), najpoznatijeg po svojim stavovima u korist ulaska Hrvatske među zemlje koje su usvojile euro kao svoju valutu”, piše talijanski portal Il Post, koji ističe naklonost euru političke većine koja vodi zemlju.

Međutim, stanovništvo je posebno skeptično zbog ograničenja koja zahtijevaju europski ugovori za pristupanje jedinstvenoj valuti.

“Komplikacije su mnogobrojne i Hrvatska do sada nije ispunila sva pravila nametnuta zemljama koje teže ulasku u eurozonu. Unatoč tečaju eura u kunama, prema kojem lokalna valuta može varirati samo u uskom rasponu, i iako je vlada zatvorila 2017. s proračunskim suficitom, Hrvatska nije zadovoljila takozvana “Maastrichtska ograničenja” povezana s inflacijom i javnim dugom”, nastavlja  Muratore.

Fiskalna politika i štedljivost hrvatske vlade su doveli do toga da je zemlja 2017. zaključila s proračunskim suficitom, ali je to upitan obvezujući parametar, koji prema riječima njegova tvorca nema znanstvene temelje ili vjerodostojan gospodarski supstrat.

Istovremeno, stanovništvo prigovara vladi da konvergencijske politike s europskim standardima nisu dovele do opipljivog poboljšanja u situaciji kod kuće. Rast ostaje iznad 2,5% BDP-a, ali je povezan s određenim sektorima kao što su turizam i vađenje energije u Jadranu, dok su sektori poput proizvodnje i dalje u zastoju.

Što se tiče tržišta rada, na kraju 2017. godine je stopa nezaposlenosti pala na 12,4%, a sada se kreće između 9 i 10%., ali je to poboljšanje posljedica pada populacije radno sposobnog stanovništva, bilo zbog starenja ili emigracije u inozemstvo, a oba negativna trenda bilježe rast.

U tom kontekstu, čini se da hrvatska populacija zamjenu kune s eurom ne smatra nikakvim čimbenikom promjene koji bi pravdao promjenu monetarnog kursa, a posebno ne širenje nadzora supervizora Europske središnje banke na interni bankarski sustav, koji je posljednjih godina već pod povećalom zbog sustavnih učinaka vezanih za neuspjeh agroprehrambenog diva Agrokora, najvećeg hrvatskog društva koje je prije gašenja i nastanka grupe Fortenova zapošljavao 50 000 ljudi. Većina od njih i sada rade, ali je grupa u vlasništvu vjerovnika, uglavnom inozemnih, stoga se pozorno prate daljnji učinci “restrukturiranja” i kako će ono utjecati na bankarski sustav zemlje.

Talijanski autor podsjeća “kako izgleda da se za rast unutarnjih ulaganja Zagreb odlučno fokusirao na Kinu”.

“U Dubrovniku je nedavno održan godišnji summit “16 + 1” između Pekinga i istočnoeuropskih zemalja, a Hrvatska je od premijera Li Keqianga dobila obećanja o budućim kineskim ulaganjima u fizičku i digitalnu infrastrukturu zemlje, uključujući mrežu 5G koja brine Bruxelles. Ovaj je izbor u očitom proturječju s europeizmom i potpori odbacivanja kune od strane vlade, ali je razumljiv s obzirom na suprotno mišljenje javnog mnijenja, što bi moglo imati značajnu težinu već na europskim izborima”, uz priličnu dozu optimizma za budućnost Hrvatske zaključuje Andrea Muratore.

Iskreno, iznutra se to toliko ne primjećuje, kao se što javna rasprava o euru vodi odvojeno od institucija, unutar određenih krugova i među stanovništvom općenito. Koliko je poznato, vlada i premijer Andrej Plenković, guverner Boris Vujčić, ali i oporba takozvanog “lijevog centra”, smatraju kako je ulazak u euro posljednji i nužan korak na putu zatvaranja ciklusa euroatlantskih integracija.

Međutim, narod očigledno misli drugačije, a iskustvo nas uči da se u ovakvim pitanjima ljude ionako ne pita za mišljenje, a ako se i pita, kao što je bio slučaj s referendumom o ulasku u Europsku uniju, pokrene se agresivna promotivna kampanja kojom se ljude preplaši i na temelju iracionalnih i neargumentiranih strahova ih se uvjeri kako na glasanju moraju zaokružiti “Za”.

Što će se dogoditi s eurom, još nije poznato, ali postoje naznake da se od 2015. naovamo sve kreće u suprotnom smjeru, iako takve podatke, nažalost, moramo saznati iz stranih medija.

Occhi della Guerra

Foreign Affairs: EU je u krizi, euro propada i više nije potpora dolaru

eurozonaHNBHrvatska narodna bankasabor republike hrvatskeŽivi zid
Pretplatiti se
Obavijesti o
69 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Šok
4 godine prije

od eura profitiraju samo švabe i nizozemci
ostali su na gubitku
bježati od eura što dalje
isto kao i od šengenske zone

Duki
4 godine prije

Evo plačem ??
Teške suze ronim !yessss

octopus
4 godine prije

TAKO JE!! Euro propada, ali ja ipak štedim u toj valuti. I od kvadrata stana do cijene jedne noći u apartmanu – sve je u Eurima. I ostati će tako dok se ne vrati Clara Schumann!

Ana
4 godine prije

Euro kao valuta prejak je i za drugu ekonomsku silu EU (Francuska) kud ce u vraga crnoga Hrvatska sa eurom?

čitalac
4 godine prije

“…kritizira euro kao propalu valutu, koja više nije “potpora američkom dolaru”, već postaje “generator rizika” …
Koja aroganstnost jer ne daje potporu dolaru!
I zato je generator rizika!
Odlično. To znači da je EUR u stvari na dobrom putu.
Sad su još i na tom području ojađeni.

Trubadur
4 godine prije

Ništa od niet…. Nek i vama poskupi ne samo što je nama…

AJeTo
4 godine prije

Nije bitan postotak potpore €, na referendum ionako izlaze proeuropejci, pa se koristi stari trik da ne mora glasati 50% biraca i euro ante portas.

IVE iz pecalbe
4 godine prije

I EU i Euro su instrumenti kojima bogati postaju jos bogatiji a siromasni jos siromasnijima.Ukoliko se EU ne okrene rjesvanju problema socijane nejednakosti narod ce se probuditi i pokrenuti, a tada kom opanci kom obojci.
Zasto bogate clanice uvoze besplatno skolovanu radnu snagu umijesto da grade pogone u clanicam koje imaju radnu sngu ili zasto ne podmire troskove obrazvanja za svakg uvezenog radnika iz druge clanice EU?

Splitexpress
4 godine prije

Sa eurom ili bez,projekt zvan Republika Hrvatska ide svome kraju?Zemlja je uništena,opljačkana, rasprodana i prezadužena,iz zemlje bježi tko može a ostaje tko mora?Dugove vraća refinanciranjem,ali prvi put kada kreditori zaustave slavinu,zemlja je u bankrotu?

Ivan
4 godine prije

Koje li budaletine, pa svakome je jasno da je euru podloga dolar, jer je dolaru podloga nafta. EU birokrati ( komedijaši, cirkusanti ) nisu u stanju samostalno odlučiti da li će EU ostati pudlica USA, ili će postati pudlica Ruskoj Federaciji. A po pitanju geopolitičkog statusa EU su cirkusanti iz Brisela najobičnije nule ( ništice ), to su činjenice, činjenice su tvrdoglave stvari, kazao je svojedobno Jozo Broz!

Branko
4 godine prije

Po slici sudeći Crna Gora i Kosovo imaju EURO. Kako je njima to uspjelo?

Jaran..
4 godine prije

Bice kako brisel odluci a vazali ima da postuju odluku..umalo stekoh dojam da hrvati nesto odlucuju o tome pitanju.

Mikojan
4 godine prije

Kako su govorili da neće biti penzija ako ne odemo u EU, sada bi isti ti trebali govoriti ako ne ostanemo u EU i prihvatimo Euro, vraćamo se u Jugoslaviju i opet ćemo imati Dinar !
Pa da vidim tko će biti protiv Eura ! 🙂 🙂

Arch
4 godine prije

Hrvatski građani većinom imaju kredite na 10, 20 i više godina s valutnom klauzulom i promjenjivom kamatnom stopom. Što znači da je većina građana u hovnima! Da bi mogla voditi ikakvu ekonomsku politiku /koje nema/ morala bi imati monetarni suverenitet /kojeg nema/. Dakle, pretpostavka za bilo kakav ozbiljan rast je ukidanje devizne klauzule kao nezakonite /u Hrvatskoj je legal tender HRK a ne euro, franak i sl./ i promjenjive kamate kao nepošteno ugovorene. Bilo koji HR premijer koji bi to pokušao prošao bi kao Saddam i Gadafi zajedno. Zato je u pravu, recimo, neoliberalni propagandist i muljator Radimir Čačić kad kaže da HR nema alternative uvođenju €. Malima izbor nije dopušten, demokracija je za velike dečke, a nas plaše Živim Zidom koji bi, kao, sve rješio ’tiskanjem novca’. To što i EU i USA tiskaju novac ko sumanuti /u TRLIJUNIMA/, to je dobra politika, ma znaju oni šta rade, nije… Čitaj više »

Farree
4 godine prije

Euro je jedini put za stvaranje Glembajevih, zapravo vjećni san hrvatskih elita. Time će se Hrvatska konaćno izdvojiti iz prljavštine Balkana i konaćno postati dio evropske kulture gdje ona stoljećima i pripada. Onih nekoliko bogatih familija, koje su bogastvo stekle privatizacijom države će konaćno moći užavati domjenke na evropskim dvorovima. Konačno ispunjenje desetlječnog sna…….

Abe Nepotvrdjeni
4 godine prije

Sumnjam da Andrej bilo sta radi na svoju ruku, sto se tiče Kineza. Ako se njega uopće pita. Hrvatska je jedan veliki pokus sa rokom trajanja, tj. eksperimentalna potrošna država.

Karma
4 godine prije

Izaci iz EU i svih drugih organizacija kao Island. Htjeli jadne ribare opljačkati pa vikinzi skužili prevare. Povukli se iz klaun projekta eu i ostalo….
Švedska i Danska NE daju svoje krune.

Toni
4 godine prije

Onaj ko ima tiskaru novca i banke, kamatari i ucjenjuje ostale, kako mu se hoće. Američki rat za neovisnost od engleske krune je pokrenut jer su se američke kolonije htjele monetarno osamostaliti da ih ne kamatare engleske banke. Dakle, država bez monetarne suverenosti je u stvari kolonija. Ako Hrvatska uvede Euro, to znači da je predala Briselu zadnji gram suvereniteta, pa takva država onda ne mora ni postojati. Čemu onda plaćati skup državni aparat, sve te političare, administraciju i lokalnu mafiju, kad ionako sve odlučuje Brisel ?

mike
4 godine prije

eh da je taj euro dobar davno bi britanci bacili svoju funtu….

Moreno
4 godine prije

Kad bi se pročita sporazum ulaska u eurozonu podrška euru bi pala na 10% onih koji nemaju mić razumjevanja ni trogodišnjega doteta.

Osim totalnoga reketa i kontrole države i pojedinca prelazak na euro je najviše opasan radi toga šta će se izgubit eventualni “easy way out” u slućaju monetarnog ili financijskog kolapsa na globalnome nivou.
.
Da je Grčka imala drahmu nebi ni upadala u onakve krize, da je Italija zadržala liru nebo se životni standard Talijanaca približija standardu Hrvata nego Šveđana koji su zadržali krunu . . .

Moreno
4 godine prije

Točno je kako pada podrška javnosti prelasku na euro u Hrvatskoj, ali hrvatski put u euro se nije zakomplicira šta god prenosili strani mediji.

Točno je kako nijedna parlamentarna stranka osim ŽZ nije zainteresirana za zadržavanja kune, a to nisu ni manje neparlamentarne stranke osim onih koji su se odvojili od ŽZ i sebe nazvali Slobodna Hrvatska. Sve tkz desne i tkz domoljubne stranke to ne stavljaju u prioritete, a kad ih se pita onda muljaju ka ono nije sad vrime, troba čekat da se gospodarstvo još oporavi i ostali bull shit, a takvi sebe nazivaju “neovisnima” i “suverenistima”, a to su u stvari najobičniji fejkaši.

Alen
4 godine prije

Hrvatska i onako nema svoju monetarno-bankarsku suverenost , tj ima je ali je ne koristi već je istu prepustila privatnim bankama ,sto dodje na isto..
Ulaskom u euro zonu hrvatska gubi tu suverrnost sve dok je evrope i eura ili betonirana do daljnjeg bez mogućnosti promjene…
Dakle i ono malo demokracije i vjere i mogućnosti da se dese promjene će takodjer biti betonirano..
Kad i ako to dodje onda je svejedno ko je na vlasti , pa čak i ako najveći i najpošteniji i najpametniji dodju na vlast nista neće moći da promjene..
Ako gradjani hrvatske upadnu u ovu mega zamku zabetonirali su svoju slobodu , suverenost , budućnost..
Ovo treba da bude borba svih borbi hrvatskog naroda od okupacije..
Ova borba je vaznija od borbe puškom…

Son of Alerik
4 godine prije

Euro upravo bilježi dva desetljeća svog postojanja i pokazuje se jednom od najstabilnijih valuta na svijetu. Te činjenice sva naklapanja ‘analitičara’ o neodrživosti eura, o nepostojanju zajedničke porezne politike stavlja gdje im je mjesto – u smeće po kojem kopaju skupljači boca, tj. domaći anaitičari. Za euro je jedino bitan zakon i ništa više. Nikakvi porezi, centralizmi, decentralizmi. Euro je zakonsko sredstvo plaćanja na podrućju EU (koje su članice euro zone). Svako drugo sredstvfo plaćanja je ilegalno i podložno sankcijama. Dok bude zakona, bit će i valute. Dok bude valute, dotad će i sve euro tvrtke plaćati u eurima. Što se tiče Hrvatske,hm. Niti sad nismo daleko od eura, niti imamo monetarnu politiku, niti imamo Vladu koja bi znala što hoće i kako iskoristiti kunu kao svoju valutu. Teško da ćemo takvu Vladu ikad imati. Jer smo narod koji nema svijesti o vlastitoj državnosti. Ipak, što kasnije to bolje. Najbolje… Čitaj više »

maja.jurii [email protected]
4 godine prije

mi smo toliko mali i nevažni a danas kada smo potpuno devastirali prostor koji je bio jedna od naših komparativnih prednosti pogotovu ne predstavljamo ništa vrijedno u okviru E U hoće li ili neće uvesti euro nije nikakvo sudbinsko pitanje za nas u rvackoj bilo bi bolje iz jednog jedinog razloga a to je korupcija i i mešetarenja i zloupotreba javnih fondova i poduzeća isto tako nestala bi potreba za postojanje N B koja parazitira na javnom financijskom sustavu i razbacuje se novcem poreznih obveznika

Mali Ivica
2 godine prije

Znači da su financijski interesi i planovi Hrvatske u koliziji sa interesima i planovima Rotchildsa.

Grgo
2 godine prije

Ma dajte od uvođenja eura nema išta.Vidite da se ne mogu dogovoriti oko valute kakva će izgledati.A koja će valuta biti ukrašena hrvatskim izgledom na papirnatom Euru.Bi to neće napravit.Ili nam uvedite normalan euro od eu ili nam ostavite kunu.Ne radite gluposti.A Ovi u saborh ne znaju tko im glavu nosi.Ako ne odluće o izgledu valuti i ne uvedu do zadanog roka,objavimo zajedno peticiju protiv eura i spasimo opet kunu.Ajmo narode rad je da i kovanica bude spašena.Prije će smak svijeta nego li oni uvedu Euro u RH.Opet smo mi na redu da napravimo svi zajedno nešto za drzavu.Izglasajmo referendum protiv eura i spas kune.Dosra je matletiranja naroda.Ajmo narode objavimo im referendum.Uspjeli smo zajedno spasiti mirovinu,ukinuti covid potvrde pa ajmo sad kunu spasit pa šta nas bude ćekalo.Zašto mi ne možemo koristiti dvije valute i euro i kunu kao i švicarska avoju valutu i Euro.Tako i Irci koriste,Portugalci,Katalonci,ciprani i dr.Pa… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI