fbpx

Hrvatski put u euro se zakomplicirao, prenose inozemni mediji

Hrvatska - Euro

Danas smo objavili članak profesorice Kathleen R. McNamara s odsjeka za rad Vlade i State Departmenta na Sveučilištu Georgetown, koji je izašao u novom izdanju časopisa Foreign Affairs, koja kritizira euro kao propalu valutu, koja više nije “potpora američkom dolaru”, već postaje “generator rizika” za globalni financijski sustav. Pod pojmom  “globalni financijski sustav” prof. McNamara misli na sustav iz Bretton Woodsa, koji je utemeljen krajem Drugog svjetskog rata (1944.) i desetljećima je služio kao stup hegemonije američkog dolara u svjetskoj monetarnoj politici sustavu međunarodne naplate.

Opširnije promišljanje američke znanstvenice možete pročitati u prethodnom članku, ali je ključna misao kako se EU nije uspjela dovoljno integrirati i takva politički necentralizirana Europa ne može biti temelj za snažnu zajedničku europsku valutu, koja je zbog tog podložna napadima izvana, a posebno iznutra, jačanjem takozvanih populističkih političkih stranaka i pokreta koji prijete urušavanjem europskog političkog i monetarnog projekta.

Sve se to događa u vrijeme kada se Hrvatska sivim silama trudi da što prije uđe u eurozonu i odbaci nacionalnu valutu. Međutim ozbiljnije rasprave o tom pitanju nema, a da bi se bolje informirali o tom procesu ljudi moraju poznavati strane jezike i čitati inozemni tisak i internetske portale.

Tako talijanski portal Occhi della Guerra, nakon analize koju je objavio stručni portal Il Post, piše kako “Hrvatska okreće leđa euru”, što su čitatelji na Facebook i internetskoj stranici portala pozdravili kao “mudru odluku” i upućuju hrvatsku javnost da ne čini “kardinalnu glupost kao oni prije više od 15 godina”, od kada Italija tone u dužničko ropstvo i reže javnu potrošnju. Uz sve mjere štednje, rezove javne potrošnje i privatizacije, Italija i dalje duguje 2552 milijarde eura, što je 143,13% BDP-a i nema naznaka usporavanja ovog negativnog trenda.

Ove godine je Hrvatska trebala biti u eurozoni

Eurozona zemlje

FOTO: zemlje članice Eurozone

Vraćajući se na Hrvatsku, autor članka Andrea Muratore piše kako je Hrvatska, zemlja koja se 2013. posljednja pridružila Europskoj uniji, još u listopadu 2017.  započela put koji je trebao dovesti do odustajanja od kune u korist eura. Međutim, taj je proces vođen znatno sporije od vremenskog okvira kojeg su predviđale institucije EU, koje su planirale vidjeti ulazak Hrvatske u eurozonu 2019. godine.

“Međutim, situacija se u odnosu na 2013. godinu znatno promijenila. Hrvatska u ovom trenutku europskom sustavu tečaja planira pristupiti do 2020. godine i od tada će početi teći takozvano prijelazno razdoblje do punog uvođenja eura”, piše Andrea Muratore.

Međutim, talijanski autor, koji je u naslovu naveo “kako Hrvatska odustaje od eura”, čime zemlju stavlja u rang Češke i Poljske, koje su na službenoj razini poručile kako se neće odreći nacionalne valute, piše kako tijekom procesa ulaska u eurozonu konsenzus među stanovništvom oko uvođenja eura pada. Ova je izjava točna, ali su politički duopol HDZ/SDP i Hrvatska narodna banka složni oko toga da zemlju moraju uvesti u eurozonu i taj ishod nema alternative.

Muratore podsjeća da je Agencija Nova navela “kako se 53,4% hrvatskih građana protivi uvođenju eura kao valute zemlje”, a prema rezultatima ankete koju je provela agencija HRejting, objavljene 24. travnja na internetskoj stranici N1, tek “39,3 posto sudionika istraživanja preferira europsku valutu”. Dakle, točnije bi bilo reći kako hrvatski građani ne žele euro. Ako je već tako i građani o ovom pitanju ne misle kao HNB, ujedinjena vlast i oporba, isključujući pri tome oporbeni Živi zid, onda bi bilo dobro provesti široku javnu raspravu i referendum o tom pitanju, a ne uvesti zemlju u eurozonu kao što je bio slučaj s NATO paktom, kroz glasanje u Hrvatskom saboru.

Ranije je premijer Andrej Plenković najavio kako je ulazak u eurozonu jedan od budućih ciljeva, te utvrdio da bi 2024. mogao biti najvjerojatniji datum ovog ulaska.

Talijanski novinar tvrdi “kako Hrvatska u utrci za ulazak u euro zaostaje za Bugarskom i Rumunjskom, što je, s druge strane, potaklo pojavu unutarnje javne rasprave koja je pokazala jasnu evoluciju razmišljanja Hrvata u odnosu na 2015. godinu, kada je uvođenje eura umjesto nacionalne valute u anketama podržavalo više od 55% građana.

“U srpnju prošle godine Hrvatski sabor ponovno za guvernera središnje banke imenuje Borisa Vujčića (54), najpoznatijeg po svojim stavovima u korist ulaska Hrvatske među zemlje koje su usvojile euro kao svoju valutu”, piše talijanski portal Il Post, koji ističe naklonost euru političke većine koja vodi zemlju.

Međutim, stanovništvo je posebno skeptično zbog ograničenja koja zahtijevaju europski ugovori za pristupanje jedinstvenoj valuti.

“Komplikacije su mnogobrojne i Hrvatska do sada nije ispunila sva pravila nametnuta zemljama koje teže ulasku u eurozonu. Unatoč tečaju eura u kunama, prema kojem lokalna valuta može varirati samo u uskom rasponu, i iako je vlada zatvorila 2017. s proračunskim suficitom, Hrvatska nije zadovoljila takozvana “Maastrichtska ograničenja” povezana s inflacijom i javnim dugom”, nastavlja  Muratore.

Fiskalna politika i štedljivost hrvatske vlade su doveli do toga da je zemlja 2017. zaključila s proračunskim suficitom, ali je to upitan obvezujući parametar, koji prema riječima njegova tvorca nema znanstvene temelje ili vjerodostojan gospodarski supstrat.

Istovremeno, stanovništvo prigovara vladi da konvergencijske politike s europskim standardima nisu dovele do opipljivog poboljšanja u situaciji kod kuće. Rast ostaje iznad 2,5% BDP-a, ali je povezan s određenim sektorima kao što su turizam i vađenje energije u Jadranu, dok su sektori poput proizvodnje i dalje u zastoju.

Što se tiče tržišta rada, na kraju 2017. godine je stopa nezaposlenosti pala na 12,4%, a sada se kreće između 9 i 10%., ali je to poboljšanje posljedica pada populacije radno sposobnog stanovništva, bilo zbog starenja ili emigracije u inozemstvo, a oba negativna trenda bilježe rast.

U tom kontekstu, čini se da hrvatska populacija zamjenu kune s eurom ne smatra nikakvim čimbenikom promjene koji bi pravdao promjenu monetarnog kursa, a posebno ne širenje nadzora supervizora Europske središnje banke na interni bankarski sustav, koji je posljednjih godina već pod povećalom zbog sustavnih učinaka vezanih za neuspjeh agroprehrambenog diva Agrokora, najvećeg hrvatskog društva koje je prije gašenja i nastanka grupe Fortenova zapošljavao 50 000 ljudi. Većina od njih i sada rade, ali je grupa u vlasništvu vjerovnika, uglavnom inozemnih, stoga se pozorno prate daljnji učinci “restrukturiranja” i kako će ono utjecati na bankarski sustav zemlje.

Talijanski autor podsjeća “kako izgleda da se za rast unutarnjih ulaganja Zagreb odlučno fokusirao na Kinu”.

“U Dubrovniku je nedavno održan godišnji summit “16 + 1” između Pekinga i istočnoeuropskih zemalja, a Hrvatska je od premijera Li Keqianga dobila obećanja o budućim kineskim ulaganjima u fizičku i digitalnu infrastrukturu zemlje, uključujući mrežu 5G koja brine Bruxelles. Ovaj je izbor u očitom proturječju s europeizmom i potpori odbacivanja kune od strane vlade, ali je razumljiv s obzirom na suprotno mišljenje javnog mnijenja, što bi moglo imati značajnu težinu već na europskim izborima”, uz priličnu dozu optimizma za budućnost Hrvatske zaključuje Andrea Muratore.

Iskreno, iznutra se to toliko ne primjećuje, kao se što javna rasprava o euru vodi odvojeno od institucija, unutar određenih krugova i među stanovništvom općenito. Koliko je poznato, vlada i premijer Andrej Plenković, guverner Boris Vujčić, ali i oporba takozvanog “lijevog centra”, smatraju kako je ulazak u euro posljednji i nužan korak na putu zatvaranja ciklusa euroatlantskih integracija.

Međutim, narod očigledno misli drugačije, a iskustvo nas uči da se u ovakvim pitanjima ljude ionako ne pita za mišljenje, a ako se i pita, kao što je bio slučaj s referendumom o ulasku u Europsku uniju, pokrene se agresivna promotivna kampanja kojom se ljude preplaši i na temelju iracionalnih i neargumentiranih strahova ih se uvjeri kako na glasanju moraju zaokružiti “Za”.

Što će se dogoditi s eurom, još nije poznato, ali postoje naznake da se od 2015. naovamo sve kreće u suprotnom smjeru, iako takve podatke, nažalost, moramo saznati iz stranih medija.

Occhi della Guerra

Foreign Affairs: EU je u krizi, euro propada i više nije potpora dolaru

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
63 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Šok
Gost
Šok
1 godina prije

od eura profitiraju samo švabe i nizozemci
ostali su na gubitku
bježati od eura što dalje
isto kao i od šengenske zone

NSU
Gost
NSU
1 godina prije
Reply to  Šok

Za euro se slažem, ali zašto bježati od Schengena?

Šok
Gost
Šok
1 godina prije
Reply to  NSU

zato što imaš vrata u svojoj
sobi
katu
kući
garaži
autu
da zaštitiš sebe i svoju obitelj
isto je tako i sa granicom
da zaštitiš svoju domovinu i svoj narod
od onih sa širi lanke i sličnih njima

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  NSU

NSU Zato šta nan zavjese i zidovi ne tribaju. Schengenski zid je neprobojniji od berlinskoga i EU po svome načinu funkcioniranja nadmašuje SSSR.

NSU
Gost
NSU
1 godina prije
Reply to  Moreno

Ipak mislim da je bolje imati zid sa Bosnom nego sa Slovenijom. Ovo što piše Šok nije vrijedno komentara.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Šok

@Šok Kako Nizozemci? Hvala na odgovoru!

Šok
Gost
Šok
1 godina prije
Reply to  Željko

imaju vrhunske slikare

Jole
Gost
Jole
1 godina prije
Reply to  Željko

Kako ? To su rezultati istraživanja na razini EU.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Željko

Željko Kako zašto . . . pa Nizozemci su u poljoprivredi imali najvišu produktivnost u Europi ka šta su Njemci imali u industrijskoj proizvodnji.
Za povećanje produktivnosti su najbitniji monetarni alati i ako oćeš povećat produktivnost moraš ih koristit.
U trenutku prelaska na euro ta ista razina snage valute je logično više odgovarala produktivnijima koji su sa svojim proizvodima bili konkurentniji u državama manje produktivnosti, a uz to ide i ukupna ekonomska moć koja bankama usmjerava distribuciju novxa za investocije . . . ima tu još, ali neda mi se . . .

Splitexpress
Gost
Splitexpress
1 godina prije
Reply to  Šok

Euro je nezavršeni projekt i to je problem?Zajednička valuta podrazumjeva zajednički poreski sustav, zajedničke kamate,zajednički dug,zajedničko ministarstvo financija,zajedničku centralnu banku?Ovako imamo nakazu koja je njemačko prošireno trziste a bogata Njemačka samo na povlaštenoj cijeni kapitala štedi godišnje 50-tak milijardi eura?Normalno da će Njemačka inzistirati na statusu Quo do kraja i radije će pokopati projekt,nego pristati na promjene?

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  Splitexpress

@Splitexpress
potpisujem. Vrlo kratko i jasno sve Ste rekli.
LP

puf
Gost
puf
1 godina prije
Reply to  Splitexpress

Sve drzave koje su usle u EU su se obavezale da ce napustiti vlastitu valutu i prihvatiti euro. To se nisu obavezale jedino Velika Britanija i Danska koje su Uniji pristupile 1973. godine. Samim time, i Hrvatska se obavezala da ce pristupanjem EU napustiti vlastitu valutu i prihvatiti euro. Niko nijednu drzavu nije tjerao da postane clanica, ali su ipak postale zbog nekih svojih interesa.

EU u ovom obliku, kao veoma labilni decentralizovani oblik neke vrste konfederacije, nece moci opstati u ovom obliku. Ili se mora vise centralizovati, iki se mora raspasti. Meni je prosto smijesno da se određene drzave prikljuce i potpisu dokumente kojima pristaju na određene primjene i adaptacije, pa se onda nesto izvrdavaju i traze neke ustupke za sebe.

EU je jedno politicko i ekonomsko tijelo koje MORA da se nastavi centralizovati. To je njena neminovnost, jer je ovako u nekom limbu gdje se ne zna sta gdje pocinje, a gdje zavrsava.

Ovo se ne odnosi samo na zajednicku valutu, nego takođe i ja formiranje zajenicke granicne policije, pa cak i zajednicke vojske.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije
Reply to  puf

“Sve drzave koje su usle u EU su se obavezale da ce napustiti vlastitu valutu i prihvatiti euro. ”

točno, ali nigdje ne piše
kada se mora pristupiti uvođenju eura
za 5, 10 ili 50 godina

puf
Gost
puf
1 godina prije
Reply to  Šok

Pise,ali ne znam tacno gdje. Ali, upravu si, nije definisano tacno kada se to mora dogoditi. Jedino sto pise je da clanice trebaju proci proceduru prihvatanja eura kada dostignu određen stepen politickog i ekonomskog prosperiteta i integrisanosti u Uniji. Npr. to su postigle Svedska, Poljska, Ceska i Mađarska davno, ali Rumunija i Bugarska nisu.
Dakle, Svedska, Poljska, Ceska i Mađarska su po EU propisima trebale davno da prihvate euro.
Međutim, te iste nabrojane, osim Svedske, konstantno podrivaju integraciju unutar Unije, ali, s druge strane, kada njima nesto odgovara, to ce da prihvate.
Naravno da EU nije svetinja i da ima mnoge lose strane, kao i more pozitivnih, ali niko nikoga ne tjera da postane ili ostane clanica. Ukoliko se to Poljskoj, Ceskoj i Mađarskoj ne sviđa potpuno su slobodne da je napuste. Bas kao sto je Velika Britanija uradila.
Ali one to naravno nece uraditi, jer su svjesne da su clanstvom u EU profitirale vise nego ikada u svojoj proslosti.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  puf

Hm…a tko zna gdje piše i što piše?
Da li znaju oni što su potpisivali? Tko je očekivao ovakav gubitak suverenosti?
Koji referendumi…netko je trebao pročitat tih 120 000 stranica i reći narodu o čemu se radi? Neznam nikog tko je bio za ulazak u eu.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija, da te pitam, iz Jugoslavije smo pobjegli, zašto ? Zar je netko mislio da će ulaskom u EU biti suverena zemlja, kako ? Pa kad uđeš u brak viši nisi djevojka i ne radiš to te volja, pravila su drugačija ili se držiš onog narodnjaka “Oženjen sam kao momak živim” i obrnuto za ženske ? Ako želiš živjeti kao prije braka jednostavno se raziđeš i gotovo a brakorazvodne parnice su sve samo ne jeftine. Dakle, uletjeli smo u EU kao guske u maglu, sad se treba snalaziti i od toga ubrati najviše koristi, suverenost smo izgubili onog dana kada je potisan ugovor sa EU.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Šok

@Šok, za zemlje poput Hrvatske postoji samo šok terapija, tko ne želi Euro, hvala doviđenja, svi Hrvati koji su se po EU razbježali lijepo spakirati kofere i nazad u Hrvatsku, i oni koji su tamo od 1965. a imaju Hrvatsko državljanstvo. Onda ljepo treba raspustiti ono čudovište nato, EU oganizirati svoje obrambene snage a Hrvatska neka se brani sama, naravno ona to može. Eto, tako bi EU trebala napraviti za one koji ne žele zajednička pravila. Jedino mi nije jasno kako ne vidite tko je glavni neprijatelj EU, EU vojske, Eura i svega, isti onaj koji je Miloševiću dao zeleno svjetlo da rasturi Jugoslaviju a kasnije se uvalio đeneralu ugrozi kao veliki partner i prijatelj.
Žalosno.

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije
Reply to  Šok

Šok-neznam što da ti kažem ali ono što vidim je da sve dosad što su nam prezentirali kao bolje za nas ispalo je daleko gore.Svi mi narodi s ovih prostora još uvijek imamo velike manire komunističkog vladanja,ajd u jednu ruku rečeno,muljamo,gledamo da nas se nema pod kontrolom itd.,ali nam se zato sve teže uklopiti u te neke nove zakone koji su napravljeni bez podloge,dok taj jaz ne premostimo,jaz između stvarnog života i novih zakona teško da budemo uređena zemlja koja može pričati o euru i zato tonemo sve dublje i dublje.Vlast radi zakon za sebe i dok se ta vlast ne promijeni nema nam pomoći.Jednostavno neznam kaj da velim,postali smo sami sebi neprijatelji,raznolikost stranaka i mišljenja nas ubija u pojam i za to nismo spremni.Imali smo transformaciju iz jednoumlja u jedan sustav u kojem možeš razmišljati i tražiti ono što ti odgovara a da i sami nismo svjesni što to znači,svatko misli za sebe da sve zna i tako izađe na izbore i glasovi se rasprše na sve strane a mudraci na vlasti to sve stave u izborne jedinice i prate gdje prolaze.Da smo imali neki prijelaz na recimo 3 stranke,ali 3 čiste,ljevica,centar i desnice,možda bi nam bilo puno lakše… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  mladen3x

Ima tu još nešto.
Sve promjene u zadnjih 30 godina, bile su promjene na – gore.
Rezultat: ljudi se boje pomjena.
A što su stariji, još više.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Lucija

Ljudi se boje promjena, kod nas se ginulo radi promjena, no, da, istina, to je bilo prije 30 godina, ljudi se promjenili izgleda ali izgleda opet puše istu prevaru, samima vam je bolje, udružite se sa usa tamo je med i mlijeko, dolari a EU je neprijatelj, rusija je neprijatelj, Iran je neprijatelj, alo, probudite se !!

Duki
Gost
Duki
1 godina prije

Evo plačem ??
Teške suze ronim !yessss

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Duki

Znači, plačeš kao “kišna godina”! Ccccc!!

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Uvođenje Eura u hrvatski monetarni sustav će imati isti efekat, kao kad teškog dijabetičara hoćemo hraniti isključivo hranom, u kojoj je vrlo mnogo šećera i drugih štetnih sastojaka! Države sa jakom i zdravom privredom mogu to bez neke štete probaviti čak i profitirati od toga, ali “bolesnik s imenom “Hrvatska” mora držati strogu dijetu i čuvati se otrova zvanog Euro, ako hoće preživjeti!!!

TihoBL
Gost
TihoBL
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Bez kuknjave, kad moze Crna Gora, moze i Hrvatska. Kako crnogorci ne kukaju.

octopus
Gost
octopus
1 godina prije

TAKO JE!! Euro propada, ali ja ipak štedim u toj valuti. I od kvadrata stana do cijene jedne noći u apartmanu – sve je u Eurima. I ostati će tako dok se ne vrati Clara Schumann!

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Euro kao valuta prejak je i za drugu ekonomsku silu EU (Francuska) kud ce u vraga crnoga Hrvatska sa eurom?

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

“…kritizira euro kao propalu valutu, koja više nije “potpora američkom dolaru”, već postaje “generator rizika” …
Koja aroganstnost jer ne daje potporu dolaru!
I zato je generator rizika!
Odlično. To znači da je EUR u stvari na dobrom putu.
Sad su još i na tom području ojađeni.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Ništa od niet…. Nek i vama poskupi ne samo što je nama…

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Bogdaj, kako je kaj v Mariboru!? Je kaj ojrov ali pa jih ni!

AJeTo
Gost
AJeTo
1 godina prije

Nije bitan postotak potpore €, na referendum ionako izlaze proeuropejci, pa se koristi stari trik da ne mora glasati 50% biraca i euro ante portas.

tak
Gost
tak
1 godina prije
Reply to  AJeTo

neće ni biti referenduma, a i ako ga bude, zaprijetit će umirovljenicima da sljedeći mjesec neće biti penzije, i eto eura

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije

I EU i Euro su instrumenti kojima bogati postaju jos bogatiji a siromasni jos siromasnijima.Ukoliko se EU ne okrene rjesvanju problema socijane nejednakosti narod ce se probuditi i pokrenuti, a tada kom opanci kom obojci.
Zasto bogate clanice uvoze besplatno skolovanu radnu snagu umijesto da grade pogone u clanicam koje imaju radnu sngu ili zasto ne podmire troskove obrazvanja za svakg uvezenog radnika iz druge clanice EU?

Jadibijeda
Gost
Jadibijeda
1 godina prije
Reply to  IVE iz pecalbe

Ne grade tvornice kod nas jer ne zele biti zrtve drzavnog terora koje hr politicari provode nad nezavisnim poduzetnicima. Zasto bi placali skolovanje koje je vec jednom placeno od strane Hrvata. Mislim, ti zivis na marsu ocito

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije
Reply to  Jadibijeda

Ti jesi Jadibijeda, ali u glavi neuki i polupismeni covijece. Teror u Hrvatskoj ne provodi drzava vec KRIM KARTEL HDZ.

spartak
Gost
spartak
1 godina prije
Reply to  IVE iz pecalbe

Ive,
pa taj krim-kartel i JEST država. Narod je skupina ljudi koje povezuje povijest, jezik, kultura, zajednički interesi. A država je skup političkih uhljeba i pojavica na leđima naroda.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Jadibijeda

Ja platim ručak. Ti ga pojedeš. I zašto bi ti plaćao, kad sam već ja platila? ?

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  IVE iz pecalbe

@IVE
Ovako Vam ide: najprije treba osloboditi i uvesti “demokraciju”, zatim sve što radi i što bi moglo biti konkurencija u nekoj proizvodnji (bilo čega), obezvrijediti, prodati ili zatvoriti. Zatim potkupiti (korumpirati) od saborskog zastupnika, sudaca, policije, svakog dužnosnika na opčinskim razinama itd,itd. Ah da, zaboravio sam: oduzeti svaku mogučnost samostalnog odlučivanja o monetarnoj politici. I na kraju šta dobivaš: korumpirane poslušne političare koji u HR saboru provode slugansku politiku EU. I neka nitko ne gaji iluzije da se nešto može promjeniti dok je korupcija tako visoko na ljestvici HR političara. Princip je da dok te mogu ucjenjivat (mafija system) ti radiš ono što ja hoču.
LP

Splitexpress
Gost
Splitexpress
1 godina prije

Sa eurom ili bez,projekt zvan Republika Hrvatska ide svome kraju?Zemlja je uništena,opljačkana, rasprodana i prezadužena,iz zemlje bježi tko može a ostaje tko mora?Dugove vraća refinanciranjem,ali prvi put kada kreditori zaustave slavinu,zemlja je u bankrotu?

Nagard
Gost
Nagard
1 godina prije
Reply to  Splitexpress

Slazem se ja zivim u BiH ove balkanske banana države idu kraju a taman da se dolar funta uvede kad je sve nazalost propalo

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Koje li budaletine, pa svakome je jasno da je euru podloga dolar, jer je dolaru podloga nafta. EU birokrati ( komedijaši, cirkusanti ) nisu u stanju samostalno odlučiti da li će EU ostati pudlica USA, ili će postati pudlica Ruskoj Federaciji. A po pitanju geopolitičkog statusa EU su cirkusanti iz Brisela najobičnije nule ( ništice ), to su činjenice, činjenice su tvrdoglave stvari, kazao je svojedobno Jozo Broz!

Branko
Gost
Branko
1 godina prije

Po slici sudeći Crna Gora i Kosovo imaju EURO. Kako je njima to uspjelo?

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije
Reply to  Branko

E, kad moze Kosovo i CG, moze i RH, pa nisu oni bolji od RH! Mada, RH je svejedno koju ce valutu koristiti, kuna je vise bon, nego valuta. Pokriva se zaduzivanjem, rasprodajom zemlje i turizmom. Problem je sto je turizam osjetljiva zvjerka koja najmanje ovisi o tebi, puno vise ovisi o okolnostima oko tebe na koje ti nemozes utjecati nimalo. A, posto smo poceli prtljati sa Kinezima, dao Bog da nam se nedogodi Sri Lanka ( i njima je, navodno, Isil ozivio nakon velikih kineskih investicija), a i Isil zna biti cudna zvjerka, gotovo uvjek se pojavi nakon velikih kineskih, a i ruskih investicija.

HEKPCT
Gost
HEKPCT
1 godina prije
Reply to  Miki maus

@Miki maus: Nemoj tako. Eno šrilankanski predsjednik rekao da je napad bio osveta za napad na muslimane na Novom Zelandu, i da to nema ama baš nikakve veze s Kinom i kineskim investicijama. A kad si čuo da predsjednik laže?

Jaran..
Gost
Jaran..
1 godina prije

Bice kako brisel odluci a vazali ima da postuju odluku..umalo stekoh dojam da hrvati nesto odlucuju o tome pitanju.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Kako su govorili da neće biti penzija ako ne odemo u EU, sada bi isti ti trebali govoriti ako ne ostanemo u EU i prihvatimo Euro, vraćamo se u Jugoslaviju i opet ćemo imati Dinar !
Pa da vidim tko će biti protiv Eura ! 🙂 🙂

Jole
Gost
Jole
1 godina prije
Reply to  Mikojan

Mikojane druže,Kim Yong Un ti se kune !

Arch
Gost
Arch
1 godina prije

Hrvatski građani većinom imaju kredite na 10, 20 i više godina s valutnom klauzulom i promjenjivom kamatnom stopom. Što znači da je većina građana u hovnima! Da bi mogla voditi ikakvu ekonomsku politiku /koje nema/ morala bi imati monetarni suverenitet /kojeg nema/. Dakle, pretpostavka za bilo kakav ozbiljan rast je ukidanje devizne klauzule kao nezakonite /u Hrvatskoj je legal tender HRK a ne euro, franak i sl./ i promjenjive kamate kao nepošteno ugovorene. Bilo koji HR premijer koji bi to pokušao prošao bi kao Saddam i Gadafi zajedno. Zato je u pravu, recimo, neoliberalni propagandist i muljator Radimir Čačić kad kaže da HR nema alternative uvođenju €. Malima izbor nije dopušten, demokracija je za velike dečke, a nas plaše Živim Zidom koji bi, kao, sve rješio ’tiskanjem novca’. To što i EU i USA tiskaju novac ko sumanuti /u TRLIJUNIMA/, to je dobra politika, ma znaju oni šta rade, nije to za nas. Inače, HR praktično već sad ispunjava svih pet kriterija iz Maastrichta kako su tamo definirani, nije problem. Vrag je u detaljima, što tamo ne piše. Hovnarska ‘stara’ Europa /’stara kurva’, Krleža/ nije u stanju investirati u samu sebe i vlastito dvorište, a djeli packe kada Kinezi dođu… Pročitaj više »

Farree
Gost
Farree
1 godina prije

Euro je jedini put za stvaranje Glembajevih, zapravo vjećni san hrvatskih elita. Time će se Hrvatska konaćno izdvojiti iz prljavštine Balkana i konaćno postati dio evropske kulture gdje ona stoljećima i pripada. Onih nekoliko bogatih familija, koje su bogastvo stekle privatizacijom države će konaćno moći užavati domjenke na evropskim dvorovima. Konačno ispunjenje desetlječnog sna…….

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Farree

Farree Falija si . . . ne desetljetnog nego tisućljetnog sna . . . ☺

Hrvatska se našla nakon tisućljetnog traženja po bespućima povijesne zbiljnosti . . . fascinacija nacijom je za mase . . . elite nemaju naciju . . . i kraljevske obitelji su svoje potomke parili sa plavokrvnima drugih nacija ili unutar svoje obitelji . . .

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno
Nije falija. Utješno što će ih većinu banke za*ebat. Tko bude ćapio više milijardi, siguran je donekle.

Abe Nepotvrdjeni
Gost
Abe Nepotvrdjeni
1 godina prije

Sumnjam da Andrej bilo sta radi na svoju ruku, sto se tiče Kineza. Ako se njega uopće pita. Hrvatska je jedan veliki pokus sa rokom trajanja, tj. eksperimentalna potrošna država.

Sara
Gost
Sara
1 godina prije

On je Poslovođa za Hrvatsku. Njegovo je da provodi odluke duboke države (pitaj boga koje, vjerojatno neke bankarske?), dečec to radi solidno, a solidna mu bude i nagrada.

A ovaj orkestar iz pozadine koji svaki čas gudi o tome kako su nas rejting agencije pomakle iz Smeća u Predsmeće, kako nam je perspektiva med i mlijeko, kako jačamo u svim segmentima, brzo će se stišati – čim nas strpaju u eurozonu. Onda nastupa Grčka II.

Karma
Gost
Karma
1 godina prije

Izaci iz EU i svih drugih organizacija kao Island. Htjeli jadne ribare opljačkati pa vikinzi skužili prevare. Povukli se iz klaun projekta eu i ostalo….
Švedska i Danska NE daju svoje krune.

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije
Reply to  Karma

Ali danska kruna je vezana uz € tako da nemaju neke sreće od toga.

Toni
Gost
Toni
1 godina prije

Onaj ko ima tiskaru novca i banke, kamatari i ucjenjuje ostale, kako mu se hoće. Američki rat za neovisnost od engleske krune je pokrenut jer su se američke kolonije htjele monetarno osamostaliti da ih ne kamatare engleske banke. Dakle, država bez monetarne suverenosti je u stvari kolonija. Ako Hrvatska uvede Euro, to znači da je predala Briselu zadnji gram suvereniteta, pa takva država onda ne mora ni postojati. Čemu onda plaćati skup državni aparat, sve te političare, administraciju i lokalnu mafiju, kad ionako sve odlučuje Brisel ?

Sara
Gost
Sara
1 godina prije
Reply to  Toni

Slažem se, cijela administracija – svi političari su višak koji bi trebalo laganini usmjeriti na burzu. Tu ostaviti par oficira za vezu koji dobro znaju njemački, i to bi bilo to.

pera lozac
Gost
pera lozac
1 godina prije
Reply to  Sara

Ako cemo pogledat istini u oci, kada je to Hrvatska “u slavnoj tisucljetnjoj povijesti” imala drzavu i vlastite pare?
U NDH i u zadnjih 20 i neku godinu a i to samo nominalno.
Znas ono, dosta smo se igrali “svoj na svome” pa da se vratimo lizanju debele svapske guzice.

mike
Gost
mike
1 godina prije

eh da je taj euro dobar davno bi britanci bacili svoju funtu….

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Kad bi se pročita sporazum ulaska u eurozonu podrška euru bi pala na 10% onih koji nemaju mić razumjevanja ni trogodišnjega doteta.

Osim totalnoga reketa i kontrole države i pojedinca prelazak na euro je najviše opasan radi toga šta će se izgubit eventualni “easy way out” u slućaju monetarnog ili financijskog kolapsa na globalnome nivou.
.
Da je Grčka imala drahmu nebi ni upadala u onakve krize, da je Italija zadržala liru nebo se životni standard Talijanaca približija standardu Hrvata nego Šveđana koji su zadržali krunu . . .

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Točno je kako pada podrška javnosti prelasku na euro u Hrvatskoj, ali hrvatski put u euro se nije zakomplicira šta god prenosili strani mediji.

Točno je kako nijedna parlamentarna stranka osim ŽZ nije zainteresirana za zadržavanja kune, a to nisu ni manje neparlamentarne stranke osim onih koji su se odvojili od ŽZ i sebe nazvali Slobodna Hrvatska. Sve tkz desne i tkz domoljubne stranke to ne stavljaju u prioritete, a kad ih se pita onda muljaju ka ono nije sad vrime, troba čekat da se gospodarstvo još oporavi i ostali bull shit, a takvi sebe nazivaju “neovisnima” i “suverenistima”, a to su u stvari najobičniji fejkaši.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Hrvatska i onako nema svoju monetarno-bankarsku suverenost , tj ima je ali je ne koristi već je istu prepustila privatnim bankama ,sto dodje na isto..
Ulaskom u euro zonu hrvatska gubi tu suverrnost sve dok je evrope i eura ili betonirana do daljnjeg bez mogućnosti promjene…
Dakle i ono malo demokracije i vjere i mogućnosti da se dese promjene će takodjer biti betonirano..
Kad i ako to dodje onda je svejedno ko je na vlasti , pa čak i ako najveći i najpošteniji i najpametniji dodju na vlast nista neće moći da promjene..
Ako gradjani hrvatske upadnu u ovu mega zamku zabetonirali su svoju slobodu , suverenost , budućnost..
Ovo treba da bude borba svih borbi hrvatskog naroda od okupacije..
Ova borba je vaznija od borbe puškom…

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Euro upravo bilježi dva desetljeća svog postojanja i pokazuje se jednom od najstabilnijih valuta na svijetu. Te činjenice sva naklapanja ‘analitičara’ o neodrživosti eura, o nepostojanju zajedničke porezne politike stavlja gdje im je mjesto – u smeće po kojem kopaju skupljači boca, tj. domaći anaitičari.
Za euro je jedino bitan zakon i ništa više. Nikakvi porezi, centralizmi, decentralizmi. Euro je zakonsko sredstvo plaćanja na podrućju EU (koje su članice euro zone). Svako drugo sredstvfo plaćanja je ilegalno i podložno sankcijama.
Dok bude zakona, bit će i valute. Dok bude valute, dotad će i sve euro tvrtke plaćati u eurima.
Što se tiče Hrvatske,hm. Niti sad nismo daleko od eura, niti imamo monetarnu politiku, niti imamo Vladu koja bi znala što hoće i kako iskoristiti kunu kao svoju valutu.
Teško da ćemo takvu Vladu ikad imati. Jer smo narod koji nema svijesti o vlastitoj državnosti.
Ipak, što kasnije to bolje. Najbolje je nikako u euro zonu. Možda se za neko vrijeme izrodi elita svjesna odgvornosti za narod i državu koje nema bez vlastite valute.

maja.jurii 80@gmail.com
Gost
maja.jurii 80@gmail.com
1 godina prije

mi smo toliko mali i nevažni a danas kada smo potpuno devastirali prostor koji je bio jedna od naših komparativnih prednosti pogotovu ne predstavljamo ništa vrijedno u okviru E U hoće li ili neće uvesti euro nije nikakvo sudbinsko pitanje za nas u rvackoj bilo bi bolje iz jednog jedinog razloga a to je korupcija i i mešetarenja i zloupotreba javnih fondova i poduzeća isto tako nestala bi potreba za postojanje N B koja parazitira na javnom financijskom sustavu i razbacuje se novcem poreznih obveznika

POVEZANE VIJESTI

Izbornik