Eskalirao sukob između Bruxellesa i Varšave: “EU nije poljski bankomat”

Jyrki Katainen
26 komentara

Jyrki Katainen je zatražio od Varšave da da značajniji doprinos budućnosti Europe.

Poljska bi trebala prestati tretirati Europsku uniju kao mehanizam za dobivanje novca. Varšava bi trebala dati značajniji financijski doprinos zajednici, izjavio je potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen.

Potpredsjednik EK napao Poljsku: “Europska unija nije vaša krava muzara”

“EU nije samo stroj za dodjelu novca, krava koju možete musti u beskraj. Očekujemo značajniji doprinos Poljske budućnosti Europe”, rekao je Jyrki Katainen novinarima u Varšavi.

Katainen je napomenuo da je “ekonomski razvoj Poljske zbog članstva u Europskoj uniji bio izvanredan” i da je zemlja dobila više od 150 milijardi eura iz fondova EU.

Potpredsjednik Europske komisije vjeruje da se Varšava zbog sukoba s EU zbog vladavine prava našla u bloku u slabijem položaju. U prosincu 2017. je Europska komisija pokrenula postupak kojim bi Poljsku mogla lišiti prava glasa u Vijeću EU. Postupak je pokrenut prema članku 7. Ugovora o EU. 3. travnja ove godine je Europske komisija obavijestila Varšavu o pokretanju novog postupka zbog tvrdnji o nepoštivanju načela vladavine prava i reforme pravosuđa.

Teoretski, to bi moglo dovesti do toga da Poljska izgubi pravo glasa u EU. Istovremeno, Katainen je priznao da Varšava još uvijek nije odgovorila na prijetnju.

Osim toga, Jyrki Katainen je istaknuo da je Poljska spremna za pridruživanje eurozoni, ali zemlja želi usvojiti jedinstvenu valutu samo kada njezino gospodarstvo ne bude puno zaostajalo za  njemačkim.

Podsjetimo da je sukob između Bruxellesa i Varšave eskalirao istovremeno s napetostima između Bruxellesa i Washingtona i njemačke i američke vlade. Iako brani svoje nacionalne interese i legitimna prava,  Poljska se u svim od ovih sukoba svrstala na stranu Sjedinjenih Država, čime dovodi u pitanje vjerodostojnost tvrdnji poljske vlade kako sve čini za dobrobit poljskog naroda i države.

Europska komisijaeurozonaJyrki Katainen
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
4 godine prije

Nova / stara podjela evrope kuca na vrata..

Barban
4 godine prije

Drugim riječima: Uzeli ste nam iz EU fondova više nego što smo mi uspjeli opljačkati iz Poljske putem kredita, kamata, prodaje naše robe, pljačkanja vaših resursa i iskorištavanja vaše radne snage.

Mikojan
4 godine prije

Kako to mislite uzeli, dođeš tamo i uzmeš, bravo poljaci, nisu oni uzeli ništa što im netko nije dao, dok ti daje ti uzimaš.

Dopizdilomi
4 godine prije

Sada im još treba dati poticaje za kupovinu Izraelskog plina a možda i spajanje plinovodom Poljsku i Izrael.

igi
4 godine prije

….poljaci ostaju dosljedni sebi…sjhebali su svako carstvo iliti uniju u koju su silom ili dobrovoljno ušli…jednostavno…toliko su egoistični,izuzetni,bogomdani da ne priznaju nikakav politički angažman ukoliko nije 100% u njihovu korist….čitav svijet je čuo za katinsku šumu ali nitko ili malo tko za 50 000 ubijenih sovjeta u poljskim zarobljeničkim konclogorima početkom 20tih…ratnički narod ali nezahvalan koji je spreman više zagristi nego što može progutati….

Brave new world
4 godine prije

Pa nisu ukrali novac ako imaju pravo na njega.
Problem je valjda sto poljaci ne trpe briselske naloge pa se ‘vladavina prava’ mjerena kroz prizmu lgbt poretka nasla ugrozena.

Ana
4 godine prije

Potpredsjednik EK mudro presucuje cinjenicu da neke zemlje clanice EU JESU krave muzare EU. Npr Francuska daje 10 milijardi svake godine, ova karikatura zeli dati jos vise narodnih novaca!
Ovdje mi se cini da je manje rijec o novcu, a vise o Visegradskoj skupini i svemu sto uz to ide…

Laki Topalović
4 godine prije

Poljaci su već izvukli dogovoreno, neka su, sad je red da ostave jugu nešto, ili misle da su Bogom dani da svi sve njima trebaju davati. Zapravo, Poljaci, poljske elite, Poljaci sami imaju klinac od svega. Istok mrtav, zapad zemlje kako tako, Varšava čini sama 40% BDP-a, nisu Poljaci nešto posebno profitirali u odnosu na novac kojeg su povukli.

Amater
4 godine prije

Poljska je debelo naplatila svoju ulogu u stvaranju ” novog svjetskog poretka ” a sadadolazi vreme za ” vrati koko sto si pozibala “

eu kolonija
4 godine prije

znači ljubav je pri kraju. jedino oko čega se mogu složiti to je mržnja prema rusiji I sankcije rusiji ali izgleda da to nije dovoljno. pa dugo je I trajala ta bolesna ljubav

Muppet shou
4 godine prije

Poljska je americka savezna drzava. Vazan igrac u cyborg globalnom projektu. EU dala pa cura dala i sto sada?

Moreno
4 godine prije

EU je totalitarni monstrum kojega triba srušit jer monstrum svoju dlaku minja, ali isto ji janjce . . . bojin se kako to neće ić glatko odnosno bez oružanih sukoba jer EU monstrum je koncept velikoga NWO monstruma koji je također ranjen, krvari i sad je najopasniji.

samo tako
4 godine prije

… kaže podpredsjednik centralnog komiteta

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI