Kina ukida ograničenja za strana ulaganja u energetski sektor zemlje

Kina energetski sektor
6 komentara

Bijela knjiga koju je Kina objavila u ponedjeljak kaže da je zemlja ukinula ograničenja na strana ulaganja u svim energetskim sektorima, uključujući fosilna goriva, nove izvore energije i proizvodnju električne energije, isključujući nuklearnu energiju.

Prema listu, nazvanom „Energija u kineskoj novoj eri“, „pristup stranom kapitalu u energetskom sektoru je proširen, privatne investicije rastu, a investicioni subjekti su postali raznovrsniji“.

Vlada je takođe rekla da je „Kina ubrzala reforme kao što su deregulacija tržišta istraživanja nafte i gasa i cirkulacija rudarskih prava, reformu mehanizma rada cjevovodne mreže i dinamično upravljanje uvozom sirove nafte“.

Kina povećava energetsku saradnju i razmjene sa drugim zemljama i olakšava međunarodnu trgovinu i ulaganja u energetski sektor.

Prošle godine su kineske vlasti ukinule ograničenja na strana ulaganja u istraživanje i proizvodnju nafte i prirodnog gasa, otvorivši energetski sektor za inostrano učešće bez zahtjeva za osnivanjem zajedničkih preduzeća sa lokalnim kompanijama. Vlada je takođe uklonila ograničenja pristupa izgradnji i radu cjevovodnih mreža za snabdjevanje gasom i toplotom u gradovima sa više od 500.000 stanovnika.

Prema bijeloj knjizi, Kina je postala najveći svjetski proizvođač i potrošač energije i njen prelazak na efikasno korištenje energije bio je najbrži na svijetu.

Preliminarni proračuni pokazali su da je u 2019. godini potrošnja čiste energije (prirodni gas, hidroenergija, nuklearna energija, energija vjetra) činila 23,4 procenta ukupne potrošnje energije, rast od 8,9 procentnih poena u odnosu na 2012. godinu, a nefosilna energija 15,3 procenta ukupne potrošnje energije, što je za 5,6 procentnih poena više u odnosu na 2012. godinu.

„Ovim je Kina postigla cilj da do 2020. godine poveća udio nefosilne energije na 15 procenata u ukupnoj potrošnji energije“, navodi se u izvještaju.

Bijela knjigaenergetski sektorkinaulaganja
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
3 godine prije

Kina više nema para pa odustaje od stroge kontrole tržišta?
Do sada nije imala potrebu za energijom a sada joj treba toliko da mora da pristaje na ono što do sada nije morala?

Navalite naivčine, ulažite u Kinu a kad se spusti “gvozdena zavesa” vidite kako ćete povratiti uloženo :)))))))))))))))))))

p.s. Kina ovim ne radi ništa nelegalno ili nemoralno, samo će da se prilagođava novim uslovima kada se pojave. Ona može da ih predvidi a oni koji ne mogu će ostati kratkih rukava.

Frodo
3 godine prije

Jedina država koja realizira planove i to ambiciozne, a ne anemične kao moderne zapadna društva.

Otto
3 godine prije

Opa, sankcije djeluju, tako i treba, neka plate za Wuhan.

Mahatma
3 godine prije

Kineski energetski sektor je čista prevara. Preporučio bi dokumentarac ”The China Hustle”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI