Haaretz: “Hvala majko Rusijo što si Izraelu pokazala gdje su granice dopuštenog”

Netanjahu - Putin
70 komentara

Posljednjih godina se Izrael “oteo kontroli”, neprestano patrolirajući libanonskim zračnim prostorom i bombardirajući područje Sirije, piše dopisnik Haaretza Gideon Levy. Rusija, koja je nakon incidenta sa zrakoplovom  Il-20 odlučila poslati sustav S-300 u Siriju, uspjela je “obuzdati” Izrael, pokazujući mu granice onoga što je dopušteno, piše novinar izraelskog lista.

Netko je postavio granicu koju je Izrael kršio godinama. Po prvi put u mnogo godina još nijedna država nije dala do znanja Izraelu da njegov utjecaj ima svoje granice i da nije normalno da čini ono što poželi, da nije jedini akter u igri kojega će Amerika uvijek moći štititi i da se šteta ne može uzrokovati beskonačno”, piše dopisnik Haaretza Gideon Levy.

Prema novinaru, Izrael treba takva ograničenja kao što su zračna.

“Posljednjih godina su arogancija i geopolitička situacija omogućili Izraelu da se otme kontroli. Njegovi zrakoplovi su mogli patrolirati libanonskim zračnim prostorom kao da je njegov vlastiti i bombardirati Siriju. Njegove trupe povremeno uništavaju Gazu i drže je u beskrajnoj opsadi, a uz sve nastavlja okupirati zapadnu obalu rijeke Jordan”, piše Gideon Levy, očito ogorčen politikom aktualnog sastava Knesseta i vojnog vrha na čelu s Avigdorom Liebermanom.

“Iznenada je netko ustao i rekao: “Pa, prekinite s tim. Svega je previše, barem u Siriji.” Hvala ti majko Rusijo za obuzdavanje djeteta koje duže vrijeme nije imalo mira”, naglašava autor članka.

Prema njegovim riječima, ruski odgovor je izazvao konsternaciju u Izraelu, ali je zemlji pokazao “kako se odgovorna odrasla osoba može obuzdati”.

Uostalom, već desetljećima se Izrael nije suočio s ovakvim “čudnim fenomenom”.

Bloomberg podsjeća da su u proljeće sadašnji i bivši izraelski dužnosnici prijetili da će zrakoplovstvo zemlje bombardirati sustave S-300, ako ih Rusija isporuči Siriji.

“Ali su se sada glasovi onih koji su govorili s praznom puškom smirili”, primjećuje Levy.

Prema mišljenju izraelskog novinara, svaka država ima pravo na posjedovanje protuzračne obrane, uključujući i Siriju, i nitko silom nekome ne bi trebao uskratiti takvu priliku. Ali ova jednostavna istina izraelskim vlastima zvuči kao nešto nerealno.

“Na suverenitet drugih zemalja su gledali kao nešto beznačajno, a na svoj kao najvišu svetinju. Oni su nekažnjeno provodili svoje akcije u regiji, skrivajući se iza stvarnih ili izmišljenih strahova o nacionalnoj sigurnosti. Ali na sve to je neočekivano došlo rusko “нет”, koje je Izrael vratilo u stvarnost”, piše dopisnik Haaretza.

“To se dogodilo u vrlo prikladno vrijeme, kada je Izrael bio u sedmom nebu zbog činjenice da se američko veleposlanstvo preselio u Jeruzalem i smanjeno je financiranje misije UNRWA. Iz Moskve je stiglo upozorenje. Možda će malo ravnoteže u doba opijenosti silom dovesti do toga da Izrael odraste, postane mudriji i da se oporavi. Osim toga, Rusija nehotice Izraelu može donijeti dobro, jer je sve ove lude godine kvarila potpora koju Izrael dobiva od ove i bivših američkih administracija”, kaže Levy.

“Rusija je svijetu pokazala način suočavanja s Izraelom, koristeći jedini jezik kojeg razumije. Neka oni koji se zaista brinu za dobrobit Izraela i pravde nauče kako se to radi – samo uz uporabu sile”, piše autor članka.

Prema novinaru, Izrael samo kada je kažnjen i prisiljen platiti račune, on djeluje ispravno. Njegovo ratno zrakoplovstvo više će puta razmišljati prije nego što pokrene još jedno bombardiranje Sirije, čija je važnost, ako uopće postoji, nejasna. Kada bi takav ruski “нет” lebdio nad nebom Gaze, izbjegle bi se mnoge beskorisne smrti i uništenja. Da su međunarodne snage odbile izraelsku okupaciju, ona bi davno prestala. Umjesto toga, imamo Donalda Trumpa u Washingtonu i bijedne osude iz EU zbog deložacije stanovnika Kana Al-Ahmara”, zaključuje novinar Haaretza Gideon Levy.

Haaretz

gazapojas Gaze
Pretplatiti se
Obavijesti o
70 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
davor
5 godine prije

Rabidna država koja je provela državne udare u Americi-zato ima toliku potporu tamo. Imaju većinu kongresmena, američke predsjedničke nominacije se određuju na zasjedanjima AIPAC-a, kao i američka bliskoistočna politika, educiraju američku policiju na redovitoj bazi, a vojna i vojnoindustrijska špijunaža im je nezaustavljiva zahvaljujući hrpi američkih generala koji vjeruju da je Izrael “Sveta Zemlja” mišljenje koje dijele milijuni izmanipuliranih “judeokršćana” diljem Zapadnog svijeta. George Bush stariji je jednom rekao kako mu se u početku mandata došao pjeniti i derati u ured neki cionist po imenu Sheldon Adelson, a Bibi je više puta otvoreno “dovodio u red“ Obame i Clintonove.

Zagor
5 godine prije

U zadnjoj rečenici je trebalo pisati: “zaključuje bivši novinar Haaretza Gideon Levy.”

Son of Alerik
5 godine prije

Predugo je Izraelcima išlo savršeno dobro – iz SAD-a su dobivali oružje i novac. S oružjem su haračili uokolo, a besplatn novac su trošili na lobiranja – kupovanja zastupnika, ministara po EU i SAD-u. Ako bi se koji zastupnik oteo kontroli, smjestili bi mu aferu, silovanje, bilo što. Ako bi politika neke države otišla u smjeru koji nije njima odgovarao (ili ako bi krenule preoštre osude njihovih zločina nad Palestincima), eto terorističkih napada po Europi. Nikad nećemo saznati koji od brojnih terorističkih napada je smišljen, financiran i proveden pod njihovim nadzorom, a koliko ih je izvorno u aranžmanu islamskih terorističkih skupina. Ovaj tekst izraelskog novinara može se čitati kao realna slika konačnog otrježnjenja ‘zaigranih’ Izraelaca’. Ali može biti i samo jedna od bezbrojnih varki. Oni znaju kakav je zapadnjački mentalni sklop, kojim rečenicama se kupuju umovi, a koji umovi se kupuju novcem. Dati im ono što žele čuti, a raditi… Čitaj više »

nime
5 godine prije

da ubijemo lažnu nadu. nikad ne vjeruj novinaru.

benzo
5 godine prije

Nešto sam veoma skeptičan što se tiče ovog izrealskog nenadanog triježnjena i naglog zaokreta retorike u vidu samokritike. Nedavno su njihove glavešine bili u posjetu trampu očekujući standardnu bezuvjetnu potporu u novonastalom sukobu sa rusijom. Mažda ih je tramp ovaj put odbio i prizemljio i ostavio da sami nose sa posljedicama svoga djelovanja.

Alex
5 godine prije

Židova u Rusiji u ovom trenutku ima oko dvjestotinjak hiljada. Poslije ovog incidenta očekujem veliki val iseljavanja u Izrael i naravno Ameriku. Ne vjerujem da će im život u Rusiji bit ugodan poslije ovog.

shumadinac
5 godine prije

Ne treba na sve postupke gledati isto, ne treba svrstavati bahaćenje po Gazi i obaranje ruskog aviona na isti način. To što rade po Gazi im dođe kao neki folklor – malo ko ih kritikuje ali niko ništa konkretno ne preduzima. Obaranje ruskog aviona (posredno) je mnogo veća igra i plan je onog istog koji je smislio obaranje aviona od strane Turske. Priče da Izrael nije znao šta sledi i koliki je rizik (i vojni i politički) su priče za malu decu. Samo posmatrajte kako se klizi u sve dublju konfrontaciju dok na drugoj strani bujaju nacionalizmi i ekonomske krize…

Laki Topalović
5 godine prije

Odakle je ovaj Gideon Levy? Iz Izraela ili…..?

Ranko
5 godine prije

Prema proroku Ezekielu 38/39 glava, Rusija (Gog od Magoga) zajedno sa svojim saveznicima će izvesti invaziju na Izrael i biti će satrti na nadnaravan način. Bog, zato jer voli svoj narod, od početka objavljuje kraj i Njegov će se naum i volja ostvariti. Ovaj novinar nije napravio domaću zadaću i otvorio stranice Biblije.

Komunista
5 godine prije

Svaka čast autoru članka. Svaka mu je na mjestu!
Izrael svojim ponašanjem sam sebi “rupu kopa”. Kako kažu “sila nije Bogu mila”.
Sve se vrati kad tad.
Pozdrav svim dobronamjernim!

Riddick
5 godine prije

I onda kada bude dosao sistem S300 za 2 sedmice ti ces opet da zaboravis sta si pricao za S300 i da nisi bio u pravu …

Busola
5 godine prije

To je to, razgovarajući sa Izraelcima upoznao sam brdo Izraelaca koji čak nisu htjeli u vojsku zbog ugnjetavanja Palestinaca nego su došli raditi u Rusiju.

Problem je velik , jer kao što se Balkan prikazuje kao utvrda kriminalnih nacionalističkih organizacija tako se i Izraelci prikazuju svi lošima u ne mainstream medijima. Drugi ljudi i nekadašnji istinski socijalisti bivaju pojedeni od instaliranih zapadnih raznih huškača.

Istina je drugačija, a uslijed ne potpore u borbi protiv cionizma pošteni Izraelci napuštaju Izrael , a losi dolaze živjeti (emigracija na Zapadu je većinom katastrofa…)

Prosvjedi protiv ugnjetavanja Palestinaca – pola milijuna
Hrabri postupci nekih njihovih znanstvenika ne vide se u medijima…

Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Rogozine, i onda je mrmot/svizac zamotao čokoladu… S400 u Latakiji **BRAANNNIII*Rusku bazu. To je njegova uloga. Koliko puta treba ponoviti??Nekima od vas treba crtati, pisanje nije dovoljno pa molim redakciju da bar pokuša. Ruska baza nije do sada direktno napadnuta. Sunce vam je*b..!!

Rustam
5 godine prije

Pravila su za slabe.

njonjo
5 godine prije

Povremeno nešto pročitam u Haertz-u. Ima u tim novinama svega i svačega.

Weteran
5 godine prije

“Vrana vrani oči ne vadi”
Moskva i Izrael će se dogovoriti!

King
5 godine prije

Hvala majci Rusiji!

Ivan pavlić
5 godine prije

Ove komentare pisali neki Arapi ili jugoudba iz bivše jugoslavije

Haganah
5 godine prije

Ha ha bas se najace zrakoplovstvo boji ruskih pracki mos mislit…pa sta su napravili Rusi Jos onomad kad su im turci spickali Avion….nista kleknuli na koljena I molili sultana da im postane frend..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI