Imamo rješenje – kako koristiti Kune i nakon uvođenja Eura!

Od 1. januara 2023. Hrvatska odbacuje Kunu i uvodi Euro kao sredstvo plaćanja u državi. Možda neki misle da je to super, jer eto, više neće morati mijenjati novce kad idu preko granice, ali za tu jednu malu pogodnost odreći ćemo se puno više.

Kao prvo, uvoditi Euro u vrijeme rekordne inflacije u Eurozoni, totalni je idiotizam. U većini EU zemalja inflacija je već sada preko 10 %, a negdje već ide i prema 18-20 %. To su ogromne stope, a uzrok te inflacije nije nikakav virus ili Putin. Uzrok su suludi i nepotrebni Covid lockdowni, ogromne količine Eura koje su naštampane kao „pomoć“ za one pogođene – tim istim lockdownima. I naravno sulude sankcije Rusiji koje su daleko više naštetile samoj Europi.

PRIMJER GRČKE

O „benefitima“ uvođenja Eura možda bi bilo najbolje pitati Grke. Grčka ekonomija je vrlo slična Hrvatskoj jer veliki postotak prihoda dolazi iz turizma. Ta država je 2010. godine bankrotirala, a kako nisu imali vlastitu valutu, morali su drastično rezati troškove, plaće službenicima, penzije. Ti rezovi su išli i do 40 % što je dovelo do velikih nemira, probajte zamisliti da vama smanje plaću za 40 %.

Da je država imala svoju staru valutu, drahmu, jednostavno bi je devalvirala. Ona bi vrijedila manje prema stranim valutama, ali kupovna moć unutar zemlje se ne bi mijenjala. Nitko ne bi bio nepravedno zakinut rezovima već bi se teret rasporedio tako da oni s više novca više izgube, dakle bogati bi više stradali. A kako bi drahma pojeftinila, tako bi pojeftinili i grčki proizvodi što bi poboljšalo izvoz, a pogotovo turizam. Turizam i izvoz bi eksplodirali, i zemlja bi se puno lakše izvukla iz krize. To je prednost vlastite valute i vlastite monetarne politike.

Toliko o Euru. A sad malo o pravom razlogu njegova uvođenja.

DIGITALNI EURO I OPASNOSTI DIGITALNIH VALUTA

Kao što bankari i političari već otvoreno najavljuju, ono što je nekad bila teorija zavjere, danas je službeni plan. Vrlo brzo, oni nam planiraju nametnuti digitalni novac, a gotovinu planiraju ukinuti. To se već naveliko radi, najviše u Skandinavskim zemljama, ali i neke Njemačke banke su objavile da ukidaju bankomate i prestaju raditi s gotovinom.

Gotovina kao fizičke novčanice, je za nas najbolji sustav plaćanja jer je – anoniman. Vi možete nekome predati par tisuća eura i nitko neće znati za to. Ili ako nešto kupite u dućanu, dobit ćete račun, ali kupnja je i dalje anonimna, ne zna se tko je kupio. Nad takvim sredstvom plaćanja centralne banke i država nemaju skoro nikakve kontrole i zato ju žarko žele ukloniti. Nikako se ne uklapa u globalni sustav potpunog nadzora kojeg tako metodično grade.

Oni planiraju uvesti digitalne valute, ali ne slobodne i decentralizirane kao Bitcoin, nego centralizirane i kontrolirane od strane središnjih banaka. To se zove Central Bank Digital Currency. Ako niste sigurni što je to i na koji je različito od digitalnog plaćanja kreditnim karticama koje sada koristimo, preporučam da pogledate ovaj video:

 

Osnovna razlika je što kreditne kartice idu preko banaka i onda se sva plaćanja jednom dnevno poravnavaju između banaka. Vaša povijest plaćanja je vidljiva banci, i teoretski vlast može do nje samo uz sudski nalog. Ali uz digitalne CBDC valute svaka transakcija ide preko državne (digitalne) banke koja vidi svaku transakciju u realnom vremenu, i može ju blokirati. CBDC valute se mogu programirati da vrijede samo u određenoj regiji, u određeno vrijeme, samo za određene stvari i sl.

Vlast vam može odrediti da smijete kupiti samo 10 litara benzina jer je vaš karbonski otisak prevelik. Ili ako se bunite protiv vlasti isključe vam digitalni novčanik (primjer Kine). Ili uvedu lockdown i kažu vam da smijete kupovati samo hranu, i to samo u određene sate. Sve izvan toga vaš digitalni novac jednostavno neće raditi. Digitalne valute su jednostavno rečeno kompjuterski programi – i oni ih mogu programirati kako žele.

Glavni razlog za njihovo uvođenje je kontrola i to nije teorija zavjere, oni to otvoreno priznaju. Poslušajte što kaže ovaj debeli bankar iz Banke za Međunarodna Poravnanja: „Kod gotovine mi ne znamo tko koristi novčanice od 100 dolara ili 1000 pesosa, ključna razlika sa CBDC je da će centralna banka imati apsolutnu kontrolu o pravilima i propisima koja će odrediti upotrebu te valute, a imat ćemo i tehnologiju da to sprovedemo“.

 

Dakle oni nam otvoreno sve govore u lice! A jedan od najstrašnijih primjera je uvođenje roka trajanja za vaš novac! To funkcionira na način da dobijete neku plaću, ili pomoć države, i ako te kredite ne potrošite npr. do kraja idućeg mjeseca, oni se brišu, nestaju! Na taj način vlast se osigurava da nitko ne može akumulirati bogatstvo a ljude se pretvara u robove.

I ovo nije fantazija proizašla iz moje glave, ovo se već radi u Kini a najavljuje se i u Kanadi, kao što je na svojoj službenoj stranici objavila Bank of Canada (Link)

Dakle budućnost nije svjetla, vladajući grade alate za porobljavanje, sprovođenje nadzora i lockdowna. Digitalne valute centralnih banaka su ultimativni način kontrole i oni će ih sigurno uvesti, mi ih ne možemo spriječiti u tome.

Ali možemo nešto drugo. Možemo graditi svoj, alternativni sustav, izvan kontrole sistema.

GRADNJA ALTERNATIVNOG SUSTAVA

Vjerojatno ovo niste znali, ali u Francuskoj postoji desetak alternativnih i regionalnih valuta koje cirkuliraju u obliku novčanica. Neke od njih su službene valute u nekoj regiji ili gradu, neke su privatne ili izdane od udruga. Imaju čudna imena poput Florain, Bousol, Stuck, Miel, Muse itd. I sve one funkcioniraju paralelno uz Euro.

Posebno je zanimljiva valuta Eusko koja se koristi samo u Baskiji i koju prihvaća preko 600 trgovaca tamo, najviše poljoprivrednika. Oni time pokazuju svoj regionalni ponos i kažu kako na taj način hrana ide sa tržnice direktno potrošaču i uklanjaju se velike korporacije iz lokalne ekonomije.

Za više informacija o tim valutama pogledajte ovu odličnu reportažu francuske televizije France24:

 

E sad, tu je važno nešto spomenuti. Iako funkcioniraju kao sredstvo plaćanja, te „valute“ su zapravo zakonski gledano – bonovi. Dakle to su bonovi za plaćanje dobra ili usluge, koje su prethodno plaćene u Eurima, i to ih čini legalnima. Trgovine i kafići koji sudjeluju u tim valutama članovi su udruge i imaju kao članovi pravo razmjenjivati te bonove.

Najjednostavniji primjer toga kod nas je npr. kad odete u noćni klub pa na ulazu dobijete bon koji vrijedi za 2 pića. Ili kad odete u lunapark pa na ulazu dobijete bon koji vrijedi za 2 vožnje. Malo sofisticiraniji primjer je kad u nekom dućanu kupite poklon-bon od 500 kuna. Taj bon onda funkcionira kao valuta za plaćanje u tom dućanu, ali i bilokojem dućanu iz istog lanca, čak i u drugom gradu.

Dakle, bonovi su potpuno legalni i prihvaćeni način plaćanja unutar nekog sustava.

PROBLEMI S BONOVIMA

Bonovi kao takvi imaju puno problema i zbog toga se ne koriste naširoko.

Falsifikati – prvi problem je očita mogućnost falsificiranja. Poklon bon se može falsificirati ako se netko malo potrudi, zapravo bilokakav bon se može falsificirati, ako nema komplicirane zaštite kakve imaju novčanice. Čak i francuske valute koje sam spominjao većinom ovise o časti i poštenju lokalnih ljudi. Kod nas na Balkanu teško da bi takve mogle funkcionirati, budimo iskreni.

Rok trajanja – bonovi najčešće imaju rok trajanja.

Nemogućnost zamjene – to je problem ako ste recimo dobili poklon bon za neki dućan koji vam se ne sviđa, teško ćete dobiti novce za njega u tom dućanu ili ga na drugi način unovčiti.

Ograničenost – treći problem je ograničenost. Geografska ograničenost kao u primjeru francuskih lokanih valuta, ili ograničenost na neki dućan kao u primjeru poklon bona.

KOJE JE RJEŠENJE?

Dakle, možemo zaključiti, ako želimo kod nas u Hrvatskoj, a moguće i na Balkanu, izgraditi nekakav legalni alternativni sustav plaćanja, po uzoru na francuske lokalne valute, treba nam valuta koja:

  • Ima funkcionalne novčanice koje se ne mogu falsificirati (ili jako teško)
  • Nema rok trajanja
  • Koja je konvertibilna, tj. koja se može u svakom slučaju zamijeniti u državnu valutu po fiksnoj stopi (Euro 7,53)
  • Koja je prihvaćena za široki spektar proizvoda i usluga

Hm hm, koje bi moglo tu biti rješenje?

E sad, čvrsto se uhvatite za stolicu da ne padnete od šoka, ali mi to rješenje već imamo. Imate ga svi u svojim novčanicima, i zove se Hrvatska Kuna.

Ona je do kraja 31. 12. 2022. godine legalno sredstvo plaćanja u Hrvatskoj, a nakon toga…….?

Nakon što dođe i prođe 1. januar 2023. ne postoji nikakav zakon koji bi nas sprečavao da mi i dalje međusobno razmjenjujemo te iste kune. One više neće biti legalno sredstvo plaćanja, ali tko nam priječi da ih koristimo kao bonove?

One imaju svoju vrijednost u Eurima koja je fiksirana na 7.53 a Hrvatska država jamči da će se moći zamijeniti za Eure, i to vrijedi za kovanice – 3 godine, a za novčanice – bez roka trajanja! Dakle u teoriji, uvijek ćete ih moći zamijenit za Euro.

I ne samo to, one su otporne na inflaciju, jer ih nitko više ne može štampati, a kako se budu zamjenjivale država će ih uništavati!

Ali ipak, treba sve dobro razmotriti.

LEGALNOST KUNE NAKON ISTEKA 2022.

Na nekoj nižoj razini, stvar može funkcionirati onako kako i danas funkcionira. Poljoprivreda je najbolji primjer. Npr. ljudi na obali koji proizvode svoje maslinovo ulje, oni ga obično prodaju obitelji i prijateljima za gotovinu i bez računa. Neki ljude kuhaju ajvar pa prodaju susjedima. Neki peku rakiju, neki nešto treće. Uglavnom ta razmjena među ljudima postoji oduvijek i tu trgovinu nijedna država ne može kontrolirati.

Ali da bi cijela stvar legalno funkcionirala na nekoj višoj razini, na razini firmi i obrta, potrebno je uspostaviti nekakav pravni okvir po uzoru na francuske alternativne valute. Dakle, mora postojati nekakva udruga, ili više njih, koje bi u svojem statutu uvele Kunu kao bonove za plaćanje svojih proizvoda i usluga. Pojedinci i firme koje bi htjele sudjelovati u tome bi onda morali biti članovi tih udruga.

POZIV EKONOMISTIMA I PRAVNICIMA

Naravno kod nas stvari nikad nisu jednostavne, i ja ne nudim sva rješenja. Zato pozivam udruge, ekonomiste, a posebno pravnike, da se uključe i da zajedno nađemo neko legalno rješenje koje bi bilo provedivo. Cilj bi bio da možemo i nakon uvođenja Eura ući u kafić i platiti kavu u Kunama, kao što je to u reportaži napravio francuski novinar koji ju je platio u „Florinima“.

Dakle rješenje je tu. Ukidanje Kune kao sredstvo plaćanja pruža nam jedinstvenu i neponovljivu priliku za uvođenje alternativnog sustava, kakvu više sigurno nećemo dobiti. Jer od plakanja i protestiranja za spas Kune nema koristi. Oni na vlasti će raditi po svom, po diktatima iz stranih centara moći. A mi trebamo raditi po svom. Ovo je odličan način kako nešto negativno možemo pretvoriti u pozitivno.

Ova inicijativa, ako uspije, neće samo spasiti Kunu kao nekakvu sentimentalnu vrijednost koju volimo imati u novčaniku, ona nam može pružiti spas od kontrole i digitalnog pakla kojeg nam spremaju (vidi prvi video). A uspjeh ove inicijative ne ovisi o političarima, ni o bankarima, ni o ekonomistima. Ovisi samo o vama, običnim ljudima, koji odluče i dalje razmjenjivati Kunu među sobom. Vaša sudbina je samo u vašim rukama.

KOJI JE PRVI KORAK?

Ako vam se sviđa ova inicijativa, i ako želite i dalje plaćati Kunama, odmah ću vam dati prva tri koraka koje možete napraviti:

  1. Odlučite – Prvo morate odlučiti da ćete i dalje koristiti Kune u razmjeni sa prijateljima, rođacima, susjedima, kumici na placu itd. Recite im to svima za početak. U međuvremenu ćemo već pronaći legalni način da to sprovedemo i na razini firmi i obrta.
  2. Sačuvajte svoje Kune – Sačuvajte kovanice i novčanice koje imate. Pazite da imate dovoljno novčanica od 10, 20, i 50 kuna. Jer ako čuvate veliku ušteđevinu u velikim novčanicama od 1.000 to bi mogao biti problem, neće vam imati tko razmijeniti.
  3. Dijelite ovaj članak – Ova inicijativa može uspjeti samo ako se dovoljno ljudi uključi, nikako drugačije. Zato dijelite ovaj tekst i prenosite ljudima ovu ideju. Nemamo puno vremena.

I zapamtite, nemate što izgubiti. Ako se inicijativa ne uhvati, Kune koje zadržite su bez roka trajanja i uvijek ih možete zamijeniti za Euro (ili digitalni Euro!)

Za kraj, iako to nisam nikad napravio, ovoga puta odlučio sam snimiti video u kojem objašnjavam stvari iz ovoga teksta. Ovu inicijativu smatram izuzetno važnom, a znam da puno ljudi više voli kad im netko ispriča, nego da čitaju.

Pogledajte video, na mom novom kanalu Indigo Ratnik, gdje ću se potruditi da vas s vremena na vrijeme obavještavam o novostima:

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
242 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Osam Šezdeset

Izvrsna ideja, da Boga da zaživila na čitavom području Hrvatske, a i šire!

target

Digitalna valuta centralne banke bila bi sredstvo totalitarne kontrole ljudi ili “ljudi”. I Putin najvavljuje digitalnu rublju kao “pozitivnu’ stvar. Na forumu pod nazivom “Putovanje sa vjestackom inteligencijom” – AIJ 2022, Putin je odrzao govor u kojem je na sva usta hvalio “prednosti” tzv. vjestacke inteligencije (AI) kao i svog… Pročitaj više »

Emiliano Zapata

Uzalud vi to sve objasnjavte. Ovde ima 100 ljudi koji Vas prate i razumiju sve ovo pre sto ste i napisali bilo sto. Npr.Tucker. Ostatak je milicija na zadatku i kojekakvi bolesnici. E sad zasto je uzalud? Zato sto se vecina nece probudit nikad i nikakav dogadaj ih nece razbudit.… Pročitaj više »

SIRIUS

Ovakve inicijative SVAKAKO podržavam!!! Dapače, htio bih nekako doprinijeti razvoju paralelnih struktura u HR!

Mladen St

Nacionalizacija ,kolektivizacija ,privatizacija ,globalizacija …..E moj narode …🎼🎼🎼šta bi piva MP THOMPSON 😪😪😪

Olo

Sve je to tacno u mikron, al problem nastaje kada kuna kao bon zavrsi u banci i razmijeni se u Euro ili sutra u digitalu, jer od momenta razmjene izlazi iz opticaja tj prometa. Svakom razmjenom ce ih biti sve manje i manje na trzistu. A kako ih bude manje,… Pročitaj više »

Gost

Bojim se da od toga neće biti ništa. Ovce jedva čekaju euro.

Schwarze Hunderte

Ah ne ! Nenre se bit i heben i posten ! Ili jedno ili drugo ! Nemre se ostat unutar EU Zone i STROGO ne postivat PRAVILA !!! Napravili ste STRASAN PREVID Logicno.com ! Nijeste se zapitali OTKUDA FIKSNI KURS ???? A TO JE KLJUCNO ! Kada imate fiksni kurs… Pročitaj više »

alexosijek

Moram ovdje dodati nekoliko stvari, ali to je nadugo i naširoko, pa ću pokušati jako skratiti: prije neki dan je Milanoviću izletilo da ima jako puno falsificiranih dokumenata, i dodao vezano uz Schengen…ali, prije neki dan je irska parlamentarka Clare Daly javno optužila Hrvatsku i EK o “skrivanju”. Što se… Pročitaj više »

Emiliano Zapata

Koliko sam shvatio danas trazite da se oforme timovi pravnika, ekonomista itd. a za mjesec dana vec uvode euro u CRO!? Kako to mislite stici? Eto nebi ja sad opet bio pesimist/defetist al i zar za ovako znacajan i velik poduhvat nebi trebali podrsku javne televizije? Ako trebate podrsku javne… Pročitaj više »

nepoželjni

Slažem se sa poantom ovog članka u potpunosti…(čuvanje gotovine za vrijeme kada budu uveli digitalnu valutu) …ali potpuno je nebitno da li je to papirni novac zvan kuna ili euro (naročito što autor spominje fiksni kurs kuna-euro) Bitno je da među robljem postoji konsenzus o prihvaćanju papirnate valute (ili bilo… Pročitaj više »

Mrčikola

Najveća prepreka uvođenju digitalne valute bit će ono što je majstore, jednim velikim djelom, dovelo na vladajuću zemaljsku poziciju; praktički, kamen temeljac na kojemu počiva ovaj nakaradni sustav življenja, a to je korupcija.
Majstori s projektom d.v. idu direktno protiv svojih najvjernijih “službenika”…bit će tu dima…itekakvog.

Kobac

Pa naravno kad sa digitalnim eurom koji se veže ZA VAŠE IME I PREZIME i osobni JMBG se veže i VAŠA MAC IP Adresa nakon c.j.e.p.l.j.e.n.j.a o kome sam pričao pre par dana. Svi cjepljeni imaju MAC IP Adrese i nano rutere .Kad na to dodate i digitalni euro koji… Pročitaj više »

Kobac

Ko ima ušteđevine neka pod hitno kupuje kuću i zemlju na selu pre uvođenja eura u Hrvatskoj.I organsko seme voća i povrća.Od 2025 e godine kreće zabrana organskog semena voća i povrća u EU. To znači da ćete jesti hranu koja će biti patent korporacija. Ali prvo euro i to… Pročitaj više »

Neno

Neće vlast dati kunu a štampat je preskupo napravit paralelni digitalni sustav sa bonovima koji bi se koristio u udrugama i članovima u zatvorenom sustavu ali opet se vraćam na kripto sustav neovisan o CBS u Neki sustav razmjene će se morati stvoriti jer kako bi inače prodo ajvar susjedu.… Pročitaj više »

Kobac

Kad pokušate kupiti NEŠTO ORGANSKO nakon DIGITALNO EURA dakle organsko seme voća i povrća,organska hrana šta god što se nalazi U PRIRODI NEĆETE GA MOĆI KUPITI od 2025 e godine prema agendi. Zašto? Zato što se digitalni euro veže za Vaše ime i prezime.I Vaš JMBG. Moraćete JESTI I KUPOVATI… Pročitaj više »

Legendarni Grk

I kanadski masonski bandit Trudeau ima rješenje za sve one koji se ne žele cijepiti: novi zakon koji sprema kanadska vlada – svi koji odbiju primiti cjepivo biti će zatvarani u ludnice dok ne pristanu na cijepljenje. Znači, polako dolazimo do krajnje granice otpora da će se čovjek morati braniti… Pročitaj više »

Otpornik

Danijele, bojim se da bi te za ovo mogli privesti i držati u pritvoru par godina. Naravno, bez podizanja optužnice.

MKD

Ujedinjenje u ex drzavu, imate lokalnu valutu, fakujte pisljivi i truli EU, zivite zivot kao od pre 30-tak godina. Bicemo prvaci u futbalu/nogometu, rukometu, vaterpolo, tenis i drugo. Tad svi EU faking drzave ce nam opet zavideti al ko ih faka zivecemo bolje nego sada……

emmi

U Zloveniji su cijene posle uvođenja eura vrlo brzo otišla na gore, jednostavno se “kreativno” napravilo na okruglo, dakle, ako je prije cijena kave, kruha u prijašnjoj valuti bila npr..0,85 centa, to je praktički odmah poskočilo na..1 euro…itd. Dakle, Vrijednost novca je vrlo brzo pala za nekoliko desetina postotaka. Pogosili… Pročitaj više »

Versiverse

A zlato? Hoće li za zlato uvesti rok trajanja?

Gogo

Imate moju podrsku 100 posto mada sam pola prebacio u kripto

baltik (BTK)

bar će vam ostati nešto apoena za ostaviti unucima, praunucima. sto godina od sada, moglo bi kao povijesni raritet vrijedit nešto.

Ivan

Sve je ovo lepo (mislim na alternativna resenja), ali drzava uvek moze da donese zakon kojim to zabranjuje. Zabranice alternativne valute i robnu razmenu. Pa u Holandiji su doneli zakon, uprkos protestima, da se zatvore farme krava zbog klimatskih promena! U Australiji isto pokusavaju da proguraju zakon da ljudi ne… Pročitaj više »

Robi

Digitalizacijom valute i sustava, potpuno se obesmisljava drzava i uvodi korporativno poslovanje i model funcioniranja. Gradovi postaju digitalizirani koncentracioni logori a sela i zeljoradnici neprijatelj broj 1. Tko ne vidi da se ovim potezom objavlju rat seljacima, u debeloj je zabludi. Ovim sustavom drzava/korporacija posta neprijatelj slobodnom covjeku. Porobljavanje u… Pročitaj više »

Rudar

U ovom RegiJonu odavno dokazano da je tako ali nije problem boja i slova na papirićima, problem je tkz. “digitalna valuta”, papirići mogu izgoriti u požaru kuće a virtualni novac klikom miša može nestati. O ostalim katasrofalnim situacijama da ne pričamo. Izgleda da ćemo ipak biti transferirani u kameno doba,… Pročitaj više »

baltik (BTK)

trebaju nam pametni frižideri, pametna cijepiva i lijekovi, pametne kuće, pametni telefoni, pametna hrana i voda, pametni novci, softver nam treba i u pašteti i krumpiru. kad smo glupi.

Shumadinac

Postoje samo dve varijate: prva je ona na koju smo navikli a to je da je država garant novčanog prometa što je dobra varijanta ako država radi ono što joj je osnovni zadatak – u korist svojih građana. U suprotnom novac postaje poluga pritiska i kontrole. druga se zasniva na… Pročitaj više »

Gira

Činjenica je da Hrvatska ulazi u društvo najrazvijenijih i najbogatijih država svijeta. Da li trenutačno postoji bolja organizacija od EU? Nema je. Meni odgovara biti u društvu najboljih. Prosječna plaća je porasla i sada je oko 1100 Eura s tendencijom rasta. Radnici iz susjednih država dolaze raditi u Hrvatsku što… Pročitaj više »

Max

Euro je valuta Velikog Brata.

Pravnica

Odlična ideja, dragi Danijel, čitam sve vaše članke. Pozdrav

P.L. 1989

Zapravo nije. Ako mi potajno razmjenjujemo Euro oni ga mogu digitalno “naštampati” milijarde i stušiti vrijednost. A ako ovaj sustav zaživi, i omogući nam da kupujemo hranu i odjeću bez da moramo pokazati digitalni ID ili QR kod onda zamisli koliko bi takva kuna vrijedila. A vlast ju neće štampati,… Pročitaj više »

Valter

Riješenje nije retrogradnost u kuna bonove, koje će non-stop izlatiti iz opticaja, nego suprotan digitalan sustav CBDC-u. Jedan takav sustav je anonimni i decentralizirani Monero (XMR), potpuno kriptografiran. Kanite se pretvaranja da je nešto “legalno” ili nije. Banditska država u bilo kojem trenutku može izdati nove zakone, i tako će… Pročitaj više »

Vojni analitičar

Ova ideja s takvim “valutama”-bonovima je simpatična i originalna. Ali što mislite, da li će “majstori” koji su sii dali ovoliko truda progurati digitalne valute i u konačnici ukinuti gotovinu i ostvariti potpunu kontrolu, da li će oni onda dopustiti ovakva zaobilaženja njihove kontrole? Ili će možda po kratkom postupku… Pročitaj više »

Dante

Za dvij trij godine nece vam trebati apsolutno nista i bicete sretni

JATO

Bez veze,…paničarenje,pričanje u prazno

Spicko

Ako si pažlivo pratio, radi se o tome da više papirića neće biti. U tom slučaju bi bilo dobro imati te kune u rukavu.

Crna

Slazem se sa svima koji sumnjaju u uspjeh ovoga, jer su ljudi ziherasi pa ce kune zamjeniti za euro cim dodje vrijeme nezakonite (zlo)upotrebe kune, ali isto tako uzivam kao prasica u malo vode sto ste se uopce ovog sjetili !
Mozda ipak ima nade za nas😉

banDemetrije

Ovo je najbolji članak do sad. Konkretan prijedlog i ideja alternativnog sustava. U drek ne moramo nužno stati moremo ga zaobići. Opet sve se svodi na to kolko ljudi bu rezoniralo s ovom idejom. Podrška apsolutno. Ja ih već planiram čuvat od prije tak da ovaj članak mi je došal… Pročitaj više »

Мунгос

Мени још и дан-данас није јасно зашто су Немци тако мирно прихватили да им њихових 100.000 марака одједном буде 50.000 евра? Преполовљено. Нас разумем, нас нико није ништа питао. Сем тога, ја и нисам био неки парајлија, али сам оно што сам продавао за 50 марака наставио да продајем за… Pročitaj više »

Roccos

U jednom jedinom životu većina nas je doživjela i doživjeće:jugo dinar,hrvatski dinar,hr.kuna,euro i finale digitalnu robovlasničku valutu.Složićete se,suviše za jedan ovozemaljski život.

davor

Jedina pametna ideja je u kupovini i razmjeni dobara ili određena dobra plaćati zlatnicima ili srebrnjacima kao sitnišem. Postoje dobro poznati zlatnici na ovim prostorima a to su dukati F. Jozef a postoje i investicijski zlatnici i srebrnjaci u određenim težinama….tako da što se štednje tiče, nema brige….oni pametniji su… Pročitaj više »

gargamel

Kako?, pa jednostavno. Istupite iz EU i Nato ., ostanite neutralni ili se priključie Briksu.

Tupko Glupko

Vezano uz temu, preporučam pročitati knjigu “Ubuntu – plan za procvat čovječanstva” od Michael Tellingera, preveo i izdao Teledisk.

goran

neka se bankari igraju,samo kad im počnem palit domove če početi hvatati bežaniju iz zemlje

Brainstorm

onaj tko primi kune morat ce kupiti eure da bi platio porez sto znaci da ce postojati stalni odliv kuna iz sistema.

Mat

Neznam za druge zemlje,ali u Americi to NEprolazi.

Mat

Za sto ce se kokain prodavati?

Maya

Super ideja, trebale bi upute i za viši nivo poradi upoznavanja od upućenog. Ako se već ne zna što se Titaniku desilo, jer je film tek sada pri kraju, vuče Sve za sobom.

Taša

Ideja je odlična i definitivno način da se spasi kuna. Ali što sa nama neproizvodnim radnicima? Bez obzira koliko kuna da ostavimo, u jednom trenutku ostajemo na nuli jer samo plaćamo. I tu nekako vidim kraj priče za većinu, na žalost.

HRvoje

Zamisli kad ti netko tko ni hrvatski pisati ne zna daje savjete kako i što treba za spas kune! Odo slušat vuka kako treba ovce čuvati, dođe na isto!

Josip Skok

Imamo protuotrov za zmijski digitalni novac i novčanik kojim nam u budućnosti žele nametnuti bankari i vladari iz sjene koji na ta način žele imati totalnu kontrolu i ukinuti građanske i ljudske slobode, od kretanja do kupnje i sl. Znači, čeka nas digitalni logor. Pitam se gdje su glasni antifašisti,… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI