Imigrantska politika – Razlog uspona i strmoglavog pada kancelarke Merkel

Angela Merkel
27 komentara

Unatoč svim uloženim naporima njemačke kancelarke, nedavno održan hitan sastanak Europske unije o problemu izbjeglica je završio neuspjehom, a mjesto Angele Merkel je postalo upitno. Njezinu migracijsku politiku sada odbacuje ne samo EU, već i njemačko društvo, koje je slogan “Dobrodošli!” zamijenilo s novim  – “Odlazite!”. Osim što je summit o problemu migracija bojkotirala Višegradska skupina, čiji lideri nisu htjeli ni slušati prijedloge njemačke kancelarke, percepciju o njezinoj politici je promijenila i njemačka javnost. Što je to utjecalo na Nijemce da promijene svoj stav i danas su razočarani politikom kancelarke?

Njemačka je 2015. bila na vrhuncu gostoljubivosti prema ilegalnim imigrantima s Bliskog istoka i Sjeverne Afrike koji su dolazili na njemački teritorij. Bili su politički korektni prema izbjeglicama, bez obzira jesu li službeno oni to zaista bili ili ne. U cijeloj zemlji su održavane demonstracije u znak podrške onima koji su tražili spas od ratova i siromaštva i diljem bogatijeg dijela Europske unije tražili nove domovine.

Netko je izbjeglice pomogao novcem, netko osnovnim potrepštinama, a bilo je primjera gdje su Nijemci strance primali u vlastite kuće i stanove. Stanovništvo Njemačke je uspostavilo nove “svjetske standarde humanizma i tolerancije”. Brojne ankete koje su provedene od strane nevladinih udruga i medija su tada govorila da se samo 7% Nijemaca zalaže da se strance prisilno treba vraćati odakle su došli.

Tri godine zajedničkog života s gostima, od kojih se mnogi u početku nisu htjeli ili nisu mogli prilagoditi životnim uvjetima u svojoj novoj domovini i poštivati njemačku tradiciju i kulturu, uzrokovale su pravu revoluciju u glavama Nijemaca.

Posljednja anketa provedena od strane francuskog Instituta za primijenjene znanosti (INSA) govori kako se danas 86% stanovništva slaže da migrante koji dolaze u velikom broju treba deportirati, a 65% ih smatra da državna granica treba biti zatvorena. Naravno, ne misli se na granicu iz vremena “Željezne zavjese”, nego da ponovno treba uspostaviti kontrolu granica s pregledom vozila i provjerom dokumenata. U 2015. godini je takvo mišljenje o graničnoj kontroli imalo samo 16% Nijemaca

Takva mjera bi zapravo bila kraj Schengenskog sporazuma o slobodnom kretanju u Europi. No, rješavanje izbjegličkog problema je za Nijemce tako važno da su čak spremni trpjeti poteškoće ako putuju u Francusku, Austriju, Poljsku ili Švicarsku.

 

Migranti Europa
FOTO: Migranti

Novo raspoloženje njemačkog društva se vidi u mnogim medijima. Na primjer, krajem 2015. su njemački dnevni listovi s oduševljenjem pisali o odluci jedne njemačke gospođe da ugosti sirijske izbjeglice u svojoj kući. Ovu su vijest popratila izvješća o organiziranju besplatnih tečajeva njemačkog jezika za migrante ili kako se volontira u dobrotvornoj prodaju kolača, a prihod je bio usmjeren da se prilagode Afganistanci, Iračani, Libijci i drugi, dok se dio novca slao njihovim obiteljima, “koje su još uvijek u svijetu užasa i siromaštva”. Krajnji cilj svega ovoga bio je ujedinjenje arapskih, etiopskih, eritrejskih i drugih obitelji i zajednica na njemačkom teritoriju.

“Ovo je pitanje humanosti i tako mogu dati primjer pokazivanja solidarnosti svojoj djeci. Možemo pokazati da se može nešto učiniti kako bismo poboljšali ovaj svijet”, govorili su volonteri novinarima.

Sve je bila bajka do “Božića Kölnu”. U prvim danima siječnja 2016. su u medijima počele curiti informacije kako su stanovnici Kölna, posebice žene, maltretirane od strane migranata. U početku se ponudio opis situacije koji je nudio i “rješenje problema”.

“Nemojte hodati u minicama i izazvati arapske muškarce koji mjesecima nisu imale odnose sa ženama”, bio je jedan od suludih savjeta medija. Međutim, ispostavilo se da je problem puno većih razmjera i nije bio ograničen na jednu “pijanu noć Kölnu”. Osim toga, time što su se pokušavale prikriti policijske statistike, što se činilo da se ne baci sjena na migracijsku politiku vlade Angele Merkel, mediji su  na kraju morali potvrditi da je tijekom novogodišnjih blagdana samo u Kölnu bilo oko tisuću slučajeva seksualnog uznemiravanja, zlostavljanja i silovanja žena.

Policija Kölna je tada postala aktivnija i zaprimala tužbe žrtava. Primljeno je oko 1200 tužbi, a polovica je uključivala pritužbe na uznemiravanje, čak i silovanje. Na kraju je otvoreno 267 kaznenih predmeta, ali rezultati istrage su i dalje bili razočaravajući. Pozivajući se na slabe rezolucije video kamera instaliranih na trgu i katedrali, istražitelji su uspjeli pronaći samo 35 sumnjivih osoba. Od njih je 24 osuđeno, uglavnom na uvjetne i male novčane kazne.

Zbog istine treba navesti da je policiji bilo teško uhvatiti kriminalce u vrijeme počinjenja zločina, jer su imigranti koji rade u školama oko novopridošlih napravili čvrst prsten, živi štiti kojeg policija nije mogla ili nije smjela probiti.

Tako su Nijemci shvatili da su u neznanju ili zbog političke korektnosti omogućili stranim gostima da snose zakonske posljedice za svoja nedjela. Osim toga, da je istraga u Kölnu dala rezultate i da je pravosuđe oštro kaznilo počinitelje spomenutih nedjela, ne bi došlo do spontanog i sasvim razumljivog osjećaja među Nijemcima o kolektivnoj krivnji svih koje je kancelarka Merkel dovela u njihovu zemlju.

A onda je došlo najgore. 20. prosinca 2016. godine se lažni pakistanski izbjeglica, inače Tunižanin, Anis Amri, kamionom zabio u jedan od berlinskih božićnih sajmova, ubivši 12 osoba i ranivši još 50. Ispostavilo se da se Amri na isti način planirao “provozati” i na Alexanderplatzu i parku Lustgarten, znamenitostima njemačke prijestolnice koje su uvijek prepune ljudi.

napad
FOTO:Ilustracija, teroristički napad

Ovaj teroristički napad je konačno prisilio vlasti da priznaju da među 1,5 milijuna migranata u Njemačkoj ima mnoštvo onih koji su u zemlju ušli s podmuklim namjerama. Ali se odavno znalo da je veliki broj ilegalnih imigranata u zemlju ušao bez ikakvih dokumenata, pa je bilo teško utvrditi njihov pravi identitet. Zapravo je to nemoguće u većini slučajeva.

Ubrzo nakon toga je španjolski dnevni list objavio reportažu da je Europol na društvenim mrežama pronašao nekoliko stotina računa osoba koje su dale dokumente izbjeglicama, koji su putovnicu njemačkog državljanina mogli kupiti za 500 eura. Nije riječ o lažnim dokumentima, već o legalnim i netko je na tome zarađivao ogromne novce.

Organizatorima takvog “posla” je lavina izbjeglica bila dar neba i oni su, naravno, htjeli nastaviti gomilati bogatstvo.

Na drugoj strani su djelovale skupine organiziranog kriminala, koje su kupovale putovnice državljana EU, koje bi pravi vlasnici proglasili izgubljenima, ali je u kratkom roku to bilo dovoljno da se dokument iskoristi za jednokratni prelazak granice.

Sve to je uspijevalo, unatoč činjenici da su njemačke službe obaviještene “kako je među pridošlicama veliki broj radikaliziranih islamista i prekršitelja zakona”.

Salafisti - @Badische Zeitung
FOTO:Salafisti IZVOR:@Badische Zeitung

Njemačka policija zna za 554 slučajeva  “nezakonitog izdavanja putovnica za novčanu naknadu” samo u 2016. godini. Koliko je zapravo bilo takvih epizoda, nitko ne zna. Visoki policijski službenici kažu da se u ovom slučaju uglavnom otkrije samo vrh ledenog brijega.

Poznato je da je samo u jednom od ureda u Bremenu izdano 1200 putovnica osobama kojima je odobren rad sa strancima, a koje uopće nisu ispunjavale uvjete. Dužnosnici u Bremenu su zatvorili oči i za to primili odgovarajuću naknadu.

Posljednja kap koja je prelila čašu strpljenja Nijemaca je bio “slučaj Suzanne”, tinejdžerice od 14 godina koju je silovao i zadavio imigrant iz Iraka, koji je zatim pobjegao u svoju zemlju, sa svojim roditeljima i petero braće i sestara. Slučaj je šokirao Njemačku, unatoč činjenici da je počinitelj uhićen i iz Iraka isporučen u Njemačku, gdje će mu biti suđeno.

Nakon toga je sve više ljudi u Njemačkoj postalo svjesno da se njima manipuliralo,  kako su mediji i nevladine udruge igrale na njihove plemenite osjećaje i brigu za ponižene i proganjane. U zemlji su se počeli održavati skupove i demonstracije protiv prijema izbjeglica, koji se sada smatraju nepoželjnima. Čak su i vlasti morale priznati “da je nešto pošlo po zlu”.

Čelnik Ministarstva unutarnjih poslova Njemačke, Horst Seehofer, dao je kancelarki Angeli Merkel ultimatumom od 15 dana da revidira imigrantsku politiku. Inače vladajućoj koaliciji prijeti raspad, a novi nacionalni izbori nikako je jamče ponovni izbor Merkel za mjesto kancelarke.

Nakon svega što se dogodilo proteklih nekoliko godina su Nijemci za slogan “Dobrodošli!” priznali da je bio pogrešan i zamijenili ga novim: “Imigranti, odlazite!”. Trenutno, gotovo polovica zemlje želi ostavku njemačke kancelarke, a informacije o mogućnosti održavanja novih izbora se teško mogu nazvati glasinama.

Anis AmriBalkanska rutadžamijska rutaImigrantiIzbjegliceTeroristi
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucky_E
5 godine prije

Sve je tocno napisano, no ja niti dan danas ne znam da li su Nijemci glupi i naivni ili se samo prave. Naime, sada su nakon tri godine kao shvatili sto su dobili s tim „izbjeglicama“, ali i dalje se cudom cude kako dvije trecine Turaka u Njemackoj glasa za Erdogana. Sto je najgore, Turci im to namjerno guraju pod nos, npr. u nedjelju su se masovno vozili po gradovima slaveci Erdoganovu pobjedu, a ovi gledaju i sute. Desteljeca pranja mozga i feminizam su valjda ucinili svoje.

evo promijenio sam ime
5 godine prije

kad je dao taj rok? tj kad istice?

Laki Topalović
5 godine prije

Naslov je malo, razlog rasta popularnosti, Mamy Merkel, jer je već odavno na vrhu, a pada svakako.

hzbhz
5 godine prije

sve to sta su oni prosli caka i Hr, korak po korak, uvijek najprije krene sa srcedrapateljskim pricicama o inzinjerima koji su nasli srecu bas tu, dekorirano sa slicicama slatkih djevojcica a zavrsi sa hordama koje su vec u vasim kucama i kradu, mlate i siluju sve sta je slabije od njih

Alen
5 godine prije

Ciljano je ubacivanje stranaca koje ce izazvati bijes kod domicilnih stanovnika pa preko toga donijeti zatvaranje granica tj ukidanje sengena … Zato kad vec imamo granice ide i domaca valuta , zasto da ne… Euro je.onda gotov a s njime i europa….
U isto vrijeme.europa se sto ekonomskim sankcijama.prema rusiji sto direktnim od strane usa polago gura u opasnu ekonomsku situaciju…
Nato oruzje pristize u evropu…
Dobar mix….

Alen
5 godine prije

Baca malo na fuhrera iz profila…

fenix
5 godine prije

Znači Hans se probudio hm.

Alen
5 godine prije

Francuska – danska , gledam.. Trenutno samo dva ” francuza” igraju..Ostalo useljenici….

tuf
5 godine prije

Ne bih se složio da je merkeličina imigrantska politika ikada u Njemačkoj poprimila obilježja popularnosti u širokoj populaciji; Nijemci su kroz desetljeća razvili kompleks uslijed konstantnog pripisivanja kolektivne krivnje i on se očituje na nemogućnosti otvorene artikulacije nezadovoljstva u društvu zbog auto-cenzure i razvijenog refleksa povlačenja kako ih se ne bi optužilo za netoleranciju i rasizam.
Svatko tko poznaje i komunicira s Nijemcima u mjeri da mu se povjere i otvore zna da nije postojao trenutak kada su odobravali ovu suludu imigrantsku politiku.
Ono što pišu mediji možete staviti mačku pod rep. Ankete se naručuju upravo kako bi se manipuliralo mišljenjem javnosti i razvili novi mehanizmi, a ne kako bi se stekao objektivni dojam o prihvatljivosti provođenih politika.

Ana
5 godine prije

Pored svega,previse je ameba koje se jos kunu u iste gangstere i svaki glas razuma proglasavaju ksenofobijom i rasizmom! Lijepo bi bilo znati da su okusili sve divote o kokima ovaj tekst govori…

Ivi tz
5 godine prije

Djed brko joj se okreće u grobu. Hehe

shumadinac
5 godine prije

Iz jedne krajnosti u drugu. A trebalo je samo da poštuju SVOJ zakon.

Petar
5 godine prije

Ne želim biti rasist….radim u Alžiru oko pet godina…obučavam ih poslu..pomažem u izgradnji infrastrukture transporta i mostogradnji. Ima ih predivnih ljudi ali puno i onih drugih. To je različit svjet od našeg…drugi mentalitet…teško se oni uklapaju u naš život ko i mi u njihov.stoga mislim da svah na svoju stranu je najbolje

Rijecanin
5 godine prije

Nijemci imaju puna snaga i talenata ali u svemiru uvijek postoji i tamna strana. Kod Nijemaca je to mentalitet stada što smo vidjeli i za vrijeme nacizma i sada se ponavlja.

bbbb
5 godine prije

Stasiciokonkubinu će možda smijeniti, a kao fol je razlog što je sprovodila u djelo politiku (izbjeglice itd) tame, tako da naivne švabe pomisle evo spasa za nas a ne kuže da će onaj ili ona poslije stasiciokunkubine raditi isto.

cicos
5 godine prije

Babooo, uprskala si i shefa i stanicu.
Da nijemci dobro vide, vidjeli bi i penal…

Nil1
5 godine prije

Sve je bas ovako kao sto je napisano..Odem s nasima iz citave ex yu da pojedemo kebab kod sedata i on nama prozbori ovako Erdogan je pobjedio i sve cemo mi ponovo zauzet do beča.. sve je to nase.. vratit cemo balkan nazad.. pametnom dosta otada je izgubio svoje nas svoje goste jer se sa ljudima od slovenije do makedonije nije zamjerit.. taki nam je mentalitet s nama se nije zamjerit.. i jos kratko da kazem kako se osjecaju turci s nama u suzivotu.. prilicno ponizno jer mi ocemo i udarit ko se posili..

tedi
5 godine prije

To je politika,kako Njemacku oslabiti,kao motor Evrope,kako je drzati u saci,kako joj onemoguciti slubodu ek.udruzivanja i sa istokom,kako je drzati kao veliku koloniju a sa njom cijelu Eropu.Vidi se tko su glavni mentori i kod nas,bez anglosaxonskih ambasada ni kamen na Balkanu nesmijes pomjeriti.
A Njemacka da uvozi plin iz Rusije a da ne kupujes iz SADe,ma malo sutra.Merkelova je trojanski konj SADe.A njihova politika je zavadi pa vladaj,pustat cemo vam sada muslimane da vas tuku u vlastitoj kuci,ako necete igrati po nasim pravilima.Po Evropi muslimani slave Erdoganovu pobjedu,kome nije jasna buducnost,oni vec vladaju.Htjeli ste jeftine sluge, e sada nek vas gaze i kolju.Vrati koko sto si pozobala,pljackala i otimala preko kolonija.Evropu je preuzela muslimanska religija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI