Irak upozorava da nikada neće dopustiti korištenje svog teritorija protiv Irana

U.S. Army general Joseph L. VOtel i Othman Al-Ghanimi Irak general Mohammed Khaled Al-Khadher Kuvajt
29 komentara

Iračka vojska je jučer obećala kako nikada neće dopustiti trećoj zemlji da koristi teritorij Iraka kao bazu protiv Irana.

“Irački premijer Adil Abdul Mahdi obećao je iranskom predsjedniku Hasanu Rohaniju da vlada u Bagdadu nikada neće dopustiti korištenje njezina teritorija protiv Islamske Republike Iran”, rekao je načelnik Glavnog stožera iračke vojske.

Irački general-pukovnik Othman Al-Ghanimi je to rekao na sastanku sa svojim iranskim kolegom Mohamadom Baqeriem u Teheranu, glavnom gradu Irana.

Iračko vojno zapovjedništvo je također izrazilo želju da dvije zemlje povećaju suradnju i daju kontinuitet svojim bliskim bilateralnim odnosima.

Načelnik Oružanih snaga Iraka tako potvrđuje stavove koje su visoki dužnosnici Bagdada već izrazili nakon tvrdnje američkog predsjednika Donalda Trumpa da će njegova zemlja zadržati dio svojih snaga na iračkom teritoriju kako bi nadgledala Iran.

Baqeri je, pak, spomenuo prisutnost američkih vojnika u Iraku i naglasio da je iračka strana obećala da će raspoređivanje tih snaga biti ograničeno na funkcije kao što su obuka iračkih vojnika i djelovanje po nalogu iračke vojske.

Iračke vlasti su u više navrata podsjećale na važnu ulogu Irana u regionalnoj borbi protiv terorizma. Krajem 2017. je iračka vojska  uspjela je osloboditi Irak  terorističke skupine ISIL zahvaljujući, između ostalog i vojnim savjetnicima iz Irana i doprinosu šiitskih milicija.

Prisustvo američkih vojnika u Iraku je, naprotiv, izazvalo kritike i osudu različitih iračkih političkih frakcija, koje optužuju Washington da stvara pobunjeničke i ekstremističke skupine, i da je nakon invazije 2003. godine zemlju gurnuo u kaos.

Adil Abdul Mahdigeneral-pukovnik Othman Al-GhanimiNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Trubadur
5 godine prije

Čini mi se , da neče to dopustit ni Turska….I kad nadodamo, da je Iran, po zadnjim vijestima dobio u upravljanje pristanište u Latakiji i, da je Šiitski polumijesec defakto stvoren, onda se pitam u čemu su strategije USrA i strategija Khazarske države, tako dobre…?

Nono
5 godine prije

“Le béret dans l’armée” je krasno glavopokrivalo za vojsku. I u pravilu odlično pristaje vojniku . Ali ovi arapi se muče s tim strašno, ko da neke gljive stavljaju na glavu.

Riddick
5 godine prije

Jedini ozbiljan problem za Irak je Kurdistan na severu i njihove autonomaske ambicije, zatim ISIS, u oba slucaja Iran im je prirodan saveznik i nema govora o radu protiv Irana ove dve drzave su na istoj strani.

PrahaMilan
5 godine prije

Irak izlazi iz americkog utjecaja kojeg su do sada imali.Zato je od strane globalista pustena akcija oslobođenja Libije i likvidacija proamericke neokonske agenture na sjeveru Afrike.Kad poslozite događanja oko Venezuele,dolazak Rusa,Iran kao samostalni globalni cnetar,sve janso kao dan,likvidacija petro dolara i americkog utjecaja u svijetu.Neide sve to prkeo noci,globalisit imaju za sve to instrumente i sitem koji je razrađen treba vrijeme i povoljan trenutak da se sve to rijesi.Nema vise para,nema ljubavi kod amera,a svemu tome ide u prilog kad je u bazelu-svicarksoj doslo oko prevrata i unistenje petrodolarksog financijskog sistema.Kad s euzme u obzir d aje svicarska sjediste globalista,sve janso kao dan..sve ide svojim tokom..puni sistem upravljanja ide punom snagom.

PrahaMilan
5 godine prije

oko libije,malo prije vojska Chalífa Haftara dobila vojnu bazu Jarmuk koja je u samoj blizini Tripolisa.Kad se uzme obzir da su osvojili aredrom,jos neka mjesta blizu Tripolisa,pitanje je sati ili dana kad ce imait potpunu kontrolu Tripolisa,jer bjezanija je pocela punom silom iz mjesta..

Siniša
5 godine prije

Šta uradi Rusija… sve se više gubi američki status velesile, sve je više država koje se kuražno obraćaju svijetu.

Amater
5 godine prije

Kome još nije jasna uloga američke vojske na tim prostorima :::

Tak
5 godine prije

“Nikad” je tako relativan pojam

samo tako
5 godine prije

Saddam Hussein je vodio američki rat protiv Irana, ginuli su iranci i iračani.
Irak i Iran nemaju razloga ne živjeti u dobrosusjednim odnosima
“Ča je bilo tega više ni……”

Ivan S
5 godine prije

Vidjet će mo sad kada je Trump proglasio IRGC terorističkom organizacijom hoće li prijatelji Iračani i Turci potjerati Amerikance sa svoga teritorija, a da zaboravijo sam i Arapsku republiku Siriju!

khorasan je naš !
5 godine prije

baš bi volio vidit irance kako se bore sa reflektirajučima sunčanima naočalama koje iimaju ko dio uniforme

Lucija
5 godine prije

Najvažnije da ljudi i narodi – uče. Osim glupih Balkanaca.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI