Iran stvara skupinu koja će raditi dan i noć na rješavanju financijskih problema zemlje

Sayyed Ali Hamnei
32 komentara

Uslijed američkog pritiska i ponovnog uvođenja sankcija se Iran mora boriti s pogoršanjem financijske situacije u zemlji i rastućom inflacijom. U zemlji su se u nekim gradovima počeli okupljati prosvjednici, ali ako uzmemo u obzir da se u nekoliko gradova okupilo po nekoliko stotina nezadovoljnika, onda to u zemlji u kojoj živi preko 80 milijuna ljudi ne možemo nazvati narodnom pobunom, kako okupljanja opisuju zapadni mediji.

Iran jeste u teškoj situaciji, ali ne i bezizlaznoj, što pokazuje još od 1979. i dovršetka Islamske revolucije. U svakom slučaju se mora naći način kako izbjeći ekonomsku katastrofu i očuvati mir.

U tom smislu je jučer vrhovni vođa Irana, ajatolah Hamnei, pozvao vladu predsjednika Rohanija da formira radnu skupinu koja će raditi bez prestanka kako bi riješila probleme bankarskog sustava i omjera likvidnosti.

“Problem bankarskog sustava treba ozbiljno riješiti. To je ono što svi kažu. U bankovnom sustavu i problemima likvidnosti koji postoje u našoj zemlji danas treba riješiti probleme kako bi se posvetili korisnom i konstruktivnom radu i unaprijedili našu zemlju. Vjerujem da pitanje banaka, posebno usmjereno na problem likvidnosti, zahtijeva mudru, mukotrpnu, ustrajnu, riskantnu i hrabru radnu skupinu. Vlada bi trebala formirati snažnu i aktivnu radnu skupinu koja će rediti dan i noć kako bi se pronašli načini za rješavanje problema u bankarskom sustavu i omjera likvidnosti. Treba odrediti sektore za privlačenje likvidnosti i već sam dobio popis”, rekao je vrhovni vođa Irana.

“Ne smijemo dopustiti da likvidnost nastane u stranoj valuti, zlatu, nekretninama i drugoj robi, jer je prirodno da će sva druga područja biti devastirana. Nemamo nikakve koristi od radne skupine koja organizira sastanke samo jednom tjedno. Potrebna nam je intenzivna radna skupina aktivnih pojedinaca, koja će raditi 24 sata dnevno, kako bi oni mogli djelotvorno raditi i doći do jasnog akcijskog plana u roku od nekoliko mjeseci i predati ga predsjedniku. Mora se odrediti provedba akcijskog plana i provedba ove zadaće mora započeti odmah. Ovo je ključno”, zaključio je vrhovni vođa Irana, ajatolah Hamnei, što će gotovo sigurno biti učinjeno.

Može li dolar biti isključen iz bilateralne trgovine?

Dolar u krizi

To je sada, kada su se počele provoditi američke sankcije, ključno pitanje za Iran. Usprkos bilateralnim sporazumima o trgovini u nacionalnim valutama, za euro ili zlato, veliki dio transakcija Irana može biti prekinut zbog sustava međunarodnog plaćanja utemeljenog Sporazumom iz Bretton Woodsa  22. srpnja 1944. u Sjedinjenim Državama.

Ugovor o bankama i plaćanju (BPA) je vrsta dogovora između dvije financijske institucije ili dvije države i njihovih središnjih banaka, koje u bilateralnoj trgovini mogu koristiti nacionalne i valute treće zemlje. Na temelju takvih dogovora, dvije financijske institucije uspostavljaju virtualni račun, nazvan Especial Account. Posebni račun ključni je čimbenik za bezbrižno korištenje nacionalnih valuta u bilateralnoj trgovini. U financijama je novac ima tri ključne funkcije. Kao sredstvo plaćanja, kao sredstvo vrijednosti izračuna i sredstvo pohrane.

Glavna ideja ovdje jest da bi se sredstvo plaćanja odvojilo od sredstva izračuna i pohrane vrijednosti. Drugim riječima, sredstva plaćanja bi se temeljila na nacionalnim valutama, a vrijednost izračuna i pohrane vrijednosti temeljit će se na stabilnoj imovini.

Korištenje nacionalnih valuta u isplatama u bilateralnoj trgovini i investicijama dovest će do jeftinog i bržeg prijenosa novca između dvije zemlje, bez uključivanja valute treće zemlje, u ovom slučaju američkog dolara. Ovaj novi koncept se vrlo jednostavno može provesti primjenom vrste Ugovora o bankama i plaćanju (BPA) između središnjih banaka.

BPA sa sobom ne nosi rizik od devalvacije, jer se sredstvo vrijednosti izračuna provodi u čvrstoj valutu i većina prekograničnih bankarskih usluga bi služila trgovcima, pojašnjava iranski financijski stručnjak Abdolazim Mola’ee

BPA počinje uspostavljanjem i održavanjem dva računa. Svaka financijska institucija uspostavila bi račun za nacionalnu valutu u matičnoj zemlji i na posebnom računu, na temelju čvrste valute u inozemstvu.

Nakon uspostavljanja dva posebna računa, novac Banke Koreje u Iranu bi se izračunavao na temelju eura, a ne iranske valute, a novac Središnje banke Iran bi se u Koreji izračunavao na temelju eura, a ne korejske valute. Stoga ne postoji rizik od devalvacije rijala i nema rizika za devalvaciju nacionalne valute Južne Koreje i njezinu središnju banku.

Dvije institucije bi odobrile posebne račune do dogovorene razine, a svaka financijska institucija treba odobriti račun domaće valute u jednakom iznosu predviđenom na posebnom računu. Kao što je spomenuto, prema ovom u modelu bi svaka financijska institucija imenovala podružnice za pružanje prekograničnih bankarskih usluga temeljene na novoj platformi, a trgovci unutar dviju zemalja imali bi novu mogućnost plaćanja za prekogranične aktivnosti.

Iran dolar

Kao primjer, pretpostavimo da su središnje banke Irana i Južne Koreje, koja je veliki kupac iranske nafte, potpisali BPA. Oni bi imenovali poslovnu banku u Južnoj Koreji i poslovnu banku u Iranu za obavljanje bankovnih operacija. Srednja plaćanja su nacionalne valute, a srednja vrijednost se izračunava u eurima.

Izvoznik iz Južne Koreje koji u Iran želi izvoziti proizvode vrijedne 1000 eura bi zamolio iranskog uvoznika da ide u iransku poslovnu banku i otvori račun  kreditne vrijednosti 1000 eura. Iranska poslovna banka će obaviti transakciju  od 1000 eura, pa će iranski uvoznik platiti iranskoj poslovnoj banci robu u rijalima, koji  će biti transferirani u Banku Koreje, koja će kroz istu poslovnu banku prenijet novac na račun korejskih izvoznika. Za izvoz iranskih proizvoda bi se provodile obrnute operacije.

“BPA je strogo određen za bilateralnu trgovinu. Najmanji iznos u bilateralnoj razmjeni između Irana i Južne Koreje iznosi 3,7, što je izvoz Južne Koreje u Iran, dok iranski izvoz u Južnu Koreju iznosi 4,5 milijarde dolara. Ova razlika je posljedica uvoza iranske nafte. Predlaže se da strop u prvoj godini BPA između dvije zemlje bude ekvivalent vrijednosti 500 milijuna dolara. To znači da će BPA biti uravnotežen, a na kraju sporazuma nema potrebe za gotovinom”, zaključuje iranski financijski stručnjak Abdolazim Mola’ee.

Naravno, ova ideja, koju je Abdolazim Mola’ee detaljnije razradio u dijelu u kojem opisuje pretvorbu iranske valute i nacionalnu valutu zemlje partnera, vrlo lako je provediva, ali traži sklapanje bilateralnih ugovora između Središnje banke Irana i svih ostalih središnjih banaka zemalja koje i dalje žele poslovati s Islamskom Republikom, zaobilazeći pri tom američki dolar.

U svakom slučaju, radna skupina koju po nalogu vrhovnog vođe Irana mora osnovati vlada, vjerojatno će u obzir uzeti i ovaj prijedlog, budući da je bilateralna trgovina u nacionalnim valutama jedan od temelja dedolarizacije svijeta na kojoj uvelike rade Kina, Rusija, Iran i sve zemlje koje su na udaru ili su pod pritiskom sustava iz Bretton Woodsa, monstruozne ideje koja je Washingtonu dala moć da kontrolira sve zemlje svijeta, da ekonomskim i financijskim pritiscima određuje politike vazalskih zemalja i da destabilizira one koji se ne žele odreći vlastitog suvereniteta.

Can the Dollar be excluded from Bilateral Trade?

Khamenei.ir

DolarNaftaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Son of Alerik
5 godine prije

Mogu se po nalogu vjerskog vođe osnovati i desetke radnih skupina koje će raditi dan i noć na ‘problemu likvidnosti’ ma će taj rad teško polučiti ikakav uspjeh za par mjeseci, koliko im trenutni ajatolah daje vremena.
Plaćanja između dviju država u lokalnim valutama uz korištenje neke treće valute kao obračunske vrijednosti nije ništa novo. Tako je funkcionirao Istočni blok 4 desetljeća (pa propao) Zadarski SAS bi proizveo strojeve, izvezao ih u SSSR, a Narodna Banka Jugoslavije bi SAS-u isplatila fakturiranu vrijednost.
Turska se počela bahatiti vlasnicima dolara, Iran, Kina, Rusija – skoro pa udruženi (plus oni u BRICS-u) također. Rezultati? Turska u problemima s lirom, Rusija – enormni pad BDP-a, za Kinu ćemo još vidjeti. Iran i Južna Koreja u dealu oko plaćanja nacionanim valutama? Da, dok to dopuštaju vlasnici dolara.
Zanimljivo vrijeme je pred nama

Weteran
5 godine prije

Persijanci su vešti trgovci, i snalaze se pod sankcijama.
Bankarski su “disali” preko Turske, uglavnom.
Ekonomiju Irana snaźno podupire i brojna dijaspora Jevreja nastanjenih u Teheranu.
Nikom ne treba urušavanje te velike države.

Alen
5 godine prije

Pametnije bi bilo da je ajatolah oformio radne brigade koje bi dan i noc radile u proizvodnji svih vrsta raketa i proturaketnog naoruzanja..

Ako je siguran da iranci nece kapitalirati pod sankcijama onda mora biti siguran u napad na iran…

Iskreni čovjek
5 godine prije

Ja uvijek napišem ispravan komentar, ali u nekim slučajevima kao jučer nije bio dozvoljen, ne znam zbog čega, svatko ima pravo na svoje mišljenje.

bbbb
5 godine prije

Rusija i Kina ni po cijenu nukleus rata ne smiju dozvoliti uvođenje demokracije Iranu jer će to biti i njihov kraj.

Tom
5 godine prije

Iran se ne mora bojati cionistickih prijetnji bitno je da sacuvaju jedinstvo rusija i kina nece dozvolit da iran padne pod cioniste jer su on iduci na redu Nije mi bas jasan odnos rusije i irana rusija najbolje oruzje prodaje iranskim neprijateljima a iranci od neprijatelja kupuju avione sa cionistima se ne pregovara jer oni ne samo postavljaju ultimatume

Umpah Pah
5 godine prije

@Rogozin:
Je,kad radi za amere!
Cujem da namjerava i on u Izraelu kupovati avione,jos skuplje i jos starije?

Reis
5 godine prije

Moraju da rijese probleme sa radnim skupinama,ali ujedno moraju da proizvode vise i vise raketa.Ako sankcije ne budu djelovale kako Trump misli da bi trebale,postoji jako velika vjerojatnost napada Amerike na Iran.

Hafez
5 godine prije
Ivo
5 godine prije

Dolar, kao i liberalizam i tzv. demokracija koja ide s njim, tonu sve brze. Iran ce se izvuci iz ovoga, ali kredibilitet liberalnih gangstera je zauvijek otisao. Taj zlocudni sustav zasnovan na pljacki i prisili je na zalazu, a sto god da dodje mora biti bolje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI