fbpx

Iran stvara skupinu koja će raditi dan i noć na rješavanju financijskih problema zemlje

Sayyed Ali Hamnei

Uslijed američkog pritiska i ponovnog uvođenja sankcija se Iran mora boriti s pogoršanjem financijske situacije u zemlji i rastućom inflacijom. U zemlji su se u nekim gradovima počeli okupljati prosvjednici, ali ako uzmemo u obzir da se u nekoliko gradova okupilo po nekoliko stotina nezadovoljnika, onda to u zemlji u kojoj živi preko 80 milijuna ljudi ne možemo nazvati narodnom pobunom, kako okupljanja opisuju zapadni mediji.

Iran jeste u teškoj situaciji, ali ne i bezizlaznoj, što pokazuje još od 1979. i dovršetka Islamske revolucije. U svakom slučaju se mora naći način kako izbjeći ekonomsku katastrofu i očuvati mir.

U tom smislu je jučer vrhovni vođa Irana, ajatolah Hamnei, pozvao vladu predsjednika Rohanija da formira radnu skupinu koja će raditi bez prestanka kako bi riješila probleme bankarskog sustava i omjera likvidnosti.

“Problem bankarskog sustava treba ozbiljno riješiti. To je ono što svi kažu. U bankovnom sustavu i problemima likvidnosti koji postoje u našoj zemlji danas treba riješiti probleme kako bi se posvetili korisnom i konstruktivnom radu i unaprijedili našu zemlju. Vjerujem da pitanje banaka, posebno usmjereno na problem likvidnosti, zahtijeva mudru, mukotrpnu, ustrajnu, riskantnu i hrabru radnu skupinu. Vlada bi trebala formirati snažnu i aktivnu radnu skupinu koja će rediti dan i noć kako bi se pronašli načini za rješavanje problema u bankarskom sustavu i omjera likvidnosti. Treba odrediti sektore za privlačenje likvidnosti i već sam dobio popis”, rekao je vrhovni vođa Irana.

“Ne smijemo dopustiti da likvidnost nastane u stranoj valuti, zlatu, nekretninama i drugoj robi, jer je prirodno da će sva druga područja biti devastirana. Nemamo nikakve koristi od radne skupine koja organizira sastanke samo jednom tjedno. Potrebna nam je intenzivna radna skupina aktivnih pojedinaca, koja će raditi 24 sata dnevno, kako bi oni mogli djelotvorno raditi i doći do jasnog akcijskog plana u roku od nekoliko mjeseci i predati ga predsjedniku. Mora se odrediti provedba akcijskog plana i provedba ove zadaće mora započeti odmah. Ovo je ključno”, zaključio je vrhovni vođa Irana, ajatolah Hamnei, što će gotovo sigurno biti učinjeno.

Može li dolar biti isključen iz bilateralne trgovine?

Dolar u krizi

To je sada, kada su se počele provoditi američke sankcije, ključno pitanje za Iran. Usprkos bilateralnim sporazumima o trgovini u nacionalnim valutama, za euro ili zlato, veliki dio transakcija Irana može biti prekinut zbog sustava međunarodnog plaćanja utemeljenog Sporazumom iz Bretton Woodsa  22. srpnja 1944. u Sjedinjenim Državama.

Ugovor o bankama i plaćanju (BPA) je vrsta dogovora između dvije financijske institucije ili dvije države i njihovih središnjih banaka, koje u bilateralnoj trgovini mogu koristiti nacionalne i valute treće zemlje. Na temelju takvih dogovora, dvije financijske institucije uspostavljaju virtualni račun, nazvan Especial Account. Posebni račun ključni je čimbenik za bezbrižno korištenje nacionalnih valuta u bilateralnoj trgovini. U financijama je novac ima tri ključne funkcije. Kao sredstvo plaćanja, kao sredstvo vrijednosti izračuna i sredstvo pohrane.

Glavna ideja ovdje jest da bi se sredstvo plaćanja odvojilo od sredstva izračuna i pohrane vrijednosti. Drugim riječima, sredstva plaćanja bi se temeljila na nacionalnim valutama, a vrijednost izračuna i pohrane vrijednosti temeljit će se na stabilnoj imovini.

Korištenje nacionalnih valuta u isplatama u bilateralnoj trgovini i investicijama dovest će do jeftinog i bržeg prijenosa novca između dvije zemlje, bez uključivanja valute treće zemlje, u ovom slučaju američkog dolara. Ovaj novi koncept se vrlo jednostavno može provesti primjenom vrste Ugovora o bankama i plaćanju (BPA) između središnjih banaka.

BPA sa sobom ne nosi rizik od devalvacije, jer se sredstvo vrijednosti izračuna provodi u čvrstoj valutu i većina prekograničnih bankarskih usluga bi služila trgovcima, pojašnjava iranski financijski stručnjak Abdolazim Mola’ee

BPA počinje uspostavljanjem i održavanjem dva računa. Svaka financijska institucija uspostavila bi račun za nacionalnu valutu u matičnoj zemlji i na posebnom računu, na temelju čvrste valute u inozemstvu.

Nakon uspostavljanja dva posebna računa, novac Banke Koreje u Iranu bi se izračunavao na temelju eura, a ne iranske valute, a novac Središnje banke Iran bi se u Koreji izračunavao na temelju eura, a ne korejske valute. Stoga ne postoji rizik od devalvacije rijala i nema rizika za devalvaciju nacionalne valute Južne Koreje i njezinu središnju banku.

Dvije institucije bi odobrile posebne račune do dogovorene razine, a svaka financijska institucija treba odobriti račun domaće valute u jednakom iznosu predviđenom na posebnom računu. Kao što je spomenuto, prema ovom u modelu bi svaka financijska institucija imenovala podružnice za pružanje prekograničnih bankarskih usluga temeljene na novoj platformi, a trgovci unutar dviju zemalja imali bi novu mogućnost plaćanja za prekogranične aktivnosti.

Iran dolar

Kao primjer, pretpostavimo da su središnje banke Irana i Južne Koreje, koja je veliki kupac iranske nafte, potpisali BPA. Oni bi imenovali poslovnu banku u Južnoj Koreji i poslovnu banku u Iranu za obavljanje bankovnih operacija. Srednja plaćanja su nacionalne valute, a srednja vrijednost se izračunava u eurima.

Izvoznik iz Južne Koreje koji u Iran želi izvoziti proizvode vrijedne 1000 eura bi zamolio iranskog uvoznika da ide u iransku poslovnu banku i otvori račun  kreditne vrijednosti 1000 eura. Iranska poslovna banka će obaviti transakciju  od 1000 eura, pa će iranski uvoznik platiti iranskoj poslovnoj banci robu u rijalima, koji  će biti transferirani u Banku Koreje, koja će kroz istu poslovnu banku prenijet novac na račun korejskih izvoznika. Za izvoz iranskih proizvoda bi se provodile obrnute operacije.

“BPA je strogo određen za bilateralnu trgovinu. Najmanji iznos u bilateralnoj razmjeni između Irana i Južne Koreje iznosi 3,7, što je izvoz Južne Koreje u Iran, dok iranski izvoz u Južnu Koreju iznosi 4,5 milijarde dolara. Ova razlika je posljedica uvoza iranske nafte. Predlaže se da strop u prvoj godini BPA između dvije zemlje bude ekvivalent vrijednosti 500 milijuna dolara. To znači da će BPA biti uravnotežen, a na kraju sporazuma nema potrebe za gotovinom”, zaključuje iranski financijski stručnjak Abdolazim Mola’ee.

Naravno, ova ideja, koju je Abdolazim Mola’ee detaljnije razradio u dijelu u kojem opisuje pretvorbu iranske valute i nacionalnu valutu zemlje partnera, vrlo lako je provediva, ali traži sklapanje bilateralnih ugovora između Središnje banke Irana i svih ostalih središnjih banaka zemalja koje i dalje žele poslovati s Islamskom Republikom, zaobilazeći pri tom američki dolar.

U svakom slučaju, radna skupina koju po nalogu vrhovnog vođe Irana mora osnovati vlada, vjerojatno će u obzir uzeti i ovaj prijedlog, budući da je bilateralna trgovina u nacionalnim valutama jedan od temelja dedolarizacije svijeta na kojoj uvelike rade Kina, Rusija, Iran i sve zemlje koje su na udaru ili su pod pritiskom sustava iz Bretton Woodsa, monstruozne ideje koja je Washingtonu dala moć da kontrolira sve zemlje svijeta, da ekonomskim i financijskim pritiscima određuje politike vazalskih zemalja i da destabilizira one koji se ne žele odreći vlastitog suvereniteta.

Can the Dollar be excluded from Bilateral Trade?

Khamenei.ir

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
32 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Mogu se po nalogu vjerskog vođe osnovati i desetke radnih skupina koje će raditi dan i noć na ‘problemu likvidnosti’ ma će taj rad teško polučiti ikakav uspjeh za par mjeseci, koliko im trenutni ajatolah daje vremena. Plaćanja između dviju država u lokalnim valutama uz korištenje neke treće valute kao… Pročitaj više »

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Nosac USS”AMERICA”(ima snimka gdje postaje)USS”PREMA DNU”,da ne padne Kimu u ruke(5200m.).
A kako ce ga Kim izronit?

ISPRAVKA:
Oprostite!Potopljen 14.05.2005.u 11.30.a oni meni tek sad javili!
SRAMOTA!

Istina
Gost
Istina
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Situacija ovisi o tome kakve će posljedice sankcije ostaviti na Iran u mjesecima koji dolaze, jer već možemo reći da je iran. ekonomija dobro potresena dosadašnjim amer. sankcijama, ali to može biti tek početak ozbiljnih amer. sankcija. Već pola god. su iran. društvene mreže ograničene zbog neprekidnih i antikorupcijskih protesta… Pročitaj više »

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  Istina

…pa eto val nezadovoljstva se širi i USA imperijom kao globalni fenomen a uzrok se vidi u cenzuri koje uvode vlasnici djela deep state u svojim internet medijima, a kao posljedicu gubljenja tla pod nogama jer se istinu ne može zaustaviti…e sada pitanje je što će prije eskalirati građanski rat… Pročitaj više »

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

…koliko sam shvatio ti uspoređuješ zamrznuti u vremenu SSSR sa današnjom kinom…jeli to ona kina koja bi sa sobom mogla povesti i SAD prema dnu….kina koja određuje scenarij i rasu likova u hoolywoodskim teen mega hitovima.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  igi

Rijesenje:
Bogati podijele sa siromasnima sve svoje bogatstvo?

Bear
Gost
Bear
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Da,problem!Trenutno- alternative nema.Problem…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Ovaj iznad mene je zaronio na -21 na dah ili na flasu (crnog)?
Mozda on moze?

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Pises gluposti. Ne postoji nikakav enormni pad ruskog BDPa. Pad je svojevremeno u prvom periodu nakon sankcija iznosio do 3%.
Od 2017. do danas biljezi rast priblizno1,8%.

Lurker
Gost
Lurker
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Da, kako kazu Kinezi, dabogda zivio u zanimljiva vremena… Ovo moze svakako zavrsiti, pa i krizom dolara i opcom recesijom.

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

Persijanci su vešti trgovci, i snalaze se pod sankcijama.
Bankarski su “disali” preko Turske, uglavnom.
Ekonomiju Irana snaźno podupire i brojna dijaspora Jevreja nastanjenih u Teheranu.
Nikom ne treba urušavanje te velike države.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Weteran

Nema baš “Jevreja” u Teheranu, oko 28 000 u cijeloj zemlji, ali imaju povlaštena prava. Subotom i svecima ne moraju raditi, žene ne moraju nositi marame, ako neće, itd itd.. na ovaj promilčić stanovništva imaju zajamčeno mjesto u parlamentu, onog doktora iz Teherana.

palermo
Gost
palermo
2 godine prije

Nije bitna brojnost, već utjecaj te etničke zajednice. I Zoroastera nije puno ostlao u ireanu, pa opet imaju sva prava kao i ostali. I Romi u Hrvatskoj imaju svog zastupnika u Saboru, koje gim plaćamo svi mi. Vjersku skupinu Baahai progoni se u Iranu. Ma samo da izdrže dok je… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Pametnije bi bilo da je ajatolah oformio radne brigade koje bi dan i noc radile u proizvodnji svih vrsta raketa i proturaketnog naoruzanja..

Ako je siguran da iranci nece kapitalirati pod sankcijama onda mora biti siguran u napad na iran…

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Alen

Od kad je Rohani umislio da je pametan, ako nije svjestan da su ga u startu preveslali ili ako je njihov onda ga to opravdava donekle, i nije se ni osušilo mastilo na tom sporazumu sa bobroksotonama govorio sam da je to sve u ništa.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  bbbb

Potpisan u vrijeme kad je sirija.skoro pa kapitulirala s namjerom da pokusaju da smire iran unosnim poslovima a mito i korupcija koje ti ugovori sa zapadom donose trebali su iran razrovariti iznutra..

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Alen

🙂 Postoje Alene , postoje. Basij , tzv TO Irana, mogu ratovat ako treba, a mogu i da glancaju rakete

Iskreni čovjek
Gost
Iskreni čovjek
2 godine prije

Ja uvijek napišem ispravan komentar, ali u nekim slučajevima kao jučer nije bio dozvoljen, ne znam zbog čega, svatko ima pravo na svoje mišljenje.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Ne stavljaj link, jer mora odobiriti admin, ili ima nekih riječi koje se stave u program koje blokiraju komentar ali su to najviše pogrdni pojmovi koji se koriste u nas u međuetničkim svađama, kad ovdje upadnu hahari. Pokušaj napisat komentar s riječima čet… ust.. bal.. i slično i neće izać.… Pročitaj više »

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije

@Laki:Cetkicu u usta,ali i zubnu pastu prije da se ne bali?(PROBA)
Izgleda da je proslo?

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Rusija i Kina ni po cijenu nukleus rata ne smiju dozvoliti uvođenje demokracije Iranu jer će to biti i njihov kraj.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  bbbb

Točno tako,. To i mala djeca znaju već. Pada Iran – padaju Rusija i Kina za najmanje deset godina. Zato će Moskva i Peking Latinskoj Americi pomagati do određene mjere, ali ako ne ide, pustiti će ih niz vodu, jer im ne ovisi opstanak o opstanku Bolivije ili Venezuele. Nažalost,… Pročitaj više »

Tom
Gost
Tom
2 godine prije

Iran se ne mora bojati cionistickih prijetnji bitno je da sacuvaju jedinstvo rusija i kina nece dozvolit da iran padne pod cioniste jer su on iduci na redu Nije mi bas jasan odnos rusije i irana rusija najbolje oruzje prodaje iranskim neprijateljima a iranci od neprijatelja kupuju avione sa cionistima… Pročitaj više »

palermo
Gost
palermo
2 godine prije
Reply to  Tom

Irancima je najbolje uzdati se u se i svoje kljuse. Na Rusiju ne bih baš tipovao, a na Kinu pogotovo kao nekoga tko bi bio spreman pomoći Irnau.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije

@Rogozin:
Je,kad radi za amere!
Cujem da namjerava i on u Izraelu kupovati avione,jos skuplje i jos starije?

palermo
Gost
palermo
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Samo je to problem kod njega? A ne što je i dalje fašist u duši?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  palermo

@palermo:
Ima dusu?

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  palermo

Iako nisam Vucicev fan, prije ce biti da ste vi fasist u dusi.
Danas su dosla takva vremena da upravo fasisti i njihovi potomci ponajvise koriste rijec “fasist” da targetiraju one koje mrze ili sa kojima se politicki ne slazu.

Reis
Gost
Reis
2 godine prije

Moraju da rijese probleme sa radnim skupinama,ali ujedno moraju da proizvode vise i vise raketa.Ako sankcije ne budu djelovale kako Trump misli da bi trebale,postoji jako velika vjerojatnost napada Amerike na Iran.

Hafez
Gost
Hafez
2 godine prije
Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Dolar, kao i liberalizam i tzv. demokracija koja ide s njim, tonu sve brze. Iran ce se izvuci iz ovoga, ali kredibilitet liberalnih gangstera je zauvijek otisao. Taj zlocudni sustav zasnovan na pljacki i prisili je na zalazu, a sto god da dodje mora biti bolje.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Ivo

Saudijski ministar za ljudska prava
ALI IBN AL GLAVO ODRUB
je zaprijetio Iranu,da ne provocira
promidzbu srdzbe od USA i saveznika`?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik